Studio Hansa

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#16 Post autor: Tomek » ndz cze 11, 2006 20:18 pm

Łukasz Wudarski pisze: Dokładnie chodzi o koncepcję dzieła totalnego. Wagner sformował taką teorię że sztuka aby być pełna musi łączyć wiele podmiotów (muzykę, literaturę sztuki wizualne).
i np... nazizm? (chyba nie popełniłem błędu w kontekście historycznym, co? ;) )
Obrazek

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#17 Post autor: Tomek » ndz cze 11, 2006 20:21 pm

Marek Łach pisze:Ciekawe, ile w tej Zimmerowskiej zabawie z brzmieniami rockowymi eksperymentatorstwa, a ile czystej komercji... I ile Bruckheimera. Oby chociaż było to dobre jako dzieło autonomiczne...
Miejcie nadzieję, miejcie... :D hehe Ja myślę, że nawet jak to jest orkiestra, to Zimmer to tak zmiksuje, że nie będzie do rozpoznania czy to imitacja czy żywy instrument... Znając mniej więcej brzmienie partyrur Zimmera opartych na orkiestrze jakoś nie mogę sobie wyobrazić krystalicznie czystego brzmienia orkiestry (że tylko wspomnę ukochaną przeze mnie Cutthroat Island :-b )
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#18 Post autor: Paweł Stroiński » ndz cze 11, 2006 22:12 pm

Owszem, Wagner należał do ulubionych kompozytorów Hitlera, ale traktując sprawę w ten sposób, mocno upraszczamy. Fakt, że odwołał się do wierzeń i wielkich legend germańskich, nie znaczy, że był nacjonalistą (legenda o Nibelungach jest zresztą bardziej skandynawska niż niemiecka).

Co do brzmienia PotC, owszem, raczej nie będzie tradycyjnego miksu, zresztą, co by tu nie mówić. Zimmer otwarcie mówił w jednym z wywiadów, że czarny charakter kojarzy mu się z gangiem harleyowców i ponoć włączył do score sample, które brzmią jak ryczące motocykle... Nie, to nie będzie swashbuckler,. ale mam nadzieję, że:
a) będzie barzdiej żywo;
b) będzie bliżej Muppet Treasure Island niż The Rock :D

Czcze nadzieje...[/i][/url]

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#19 Post autor: Tomek » ndz cze 11, 2006 22:54 pm

Paweł Stroiński pisze:Owszem, Wagner należał do ulubionych kompozytorów Hitlera, ale traktując sprawę w ten sposób, mocno upraszczamy. Fakt, że odwołał się do wierzeń i wielkich legend germańskich, nie znaczy, że był nacjonalistą (legenda o Nibelungach jest zresztą bardziej skandynawska niż niemiecka).
a widziałeś ten znaczek?: ";)"
Paweł Stroiński pisze:Co do brzmienia PotC, owszem, raczej nie będzie tradycyjnego miksu, zresztą, co by tu nie mówić. Zimmer otwarcie mówił w jednym z wywiadów, że czarny charakter kojarzy mu się z gangiem harleyowców i ponoć włączył do score sample, które brzmią jak ryczące motocykle... Nie, to nie będzie swashbuckler,. ale mam nadzieję, że:
a) będzie barzdiej żywo;
b) będzie bliżej Muppet Treasure Island niż The Rock :D

Czcze nadzieje...[/i][/url]
Tu miał być jakiś link?
Obrazek

ODPOWIEDZ