James Newton Howard - Nightcrawler (2014)
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: James Newton Howard - Nightcrawler (2014)
Ale Predestination to totalnie inne klimaty od cronenbergowskiego opowiadania o karierowiczach w Hollywood
I nie przypominam sobie, by miało jakąś nadzwyczajną muzę. Brakowało mi w tym Gordona.

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
no nie bardziej niż Twoje festiwalowe Starry EyesKoper pisze:Ale Predestination to totalnie inne klimaty od cronenbergowskiego opowiadania o karierowiczach w Hollywood![]()

ps. Predestination jest ok., pcha akcję do przodu, taki bit ala lata 90-te już myślę, ogólnie coraz więcej „zapomnianej muzy” w tych filmach (mniejszych głównie) się pojawia, nikt nie próbuje tego brzmienia na siłę unowocześniać tak jak to się robi w dużych filmach
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Bo te mniejsze filmy mają dziś z reguły lepszą muzę niż te większe. Ale tam nie ma jedynego słusznego temptracka, kompozytorzy mają większe pole do popisu, a reżyserzy trochę więcej wyobraźni.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
To nie jest takie proste, wbrew pozorom. Mam kumpla, który dostał do krótkiego metrażu zlecenie zerżnąć Batmana i to bardzo mocno (woli się tym nie popisywać, bo by dostał słuszny pozew, sam tak mówi), ostatnio w Los Angeles zaproponowano mu, by zrobił score. Chcieli Hansa. ALe jakiego? No, Incepcja albo Interstellar...
Temp-tracki są wszędzie.
Temp-tracki są wszędzie.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Strasznie uogólniasz nie wspominając, że balansując na granicy hipsterstwa i polskości. "Najlepsze małe niezależne produkcje...".Koper pisze:Bo te mniejsze filmy mają dziś z reguły lepszą muzę niż te większe. Ale tam nie ma jedynego słusznego temptracka, kompozytorzy mają większe pole do popisu, a reżyserzy trochę więcej wyobraźni.
Przede wszystkim Paweł już Ci podał przeczący argument, a po drugie to radzę się wybrać na byle jaki Festiwal Filmowy. Ja mam swoje doświadczenie coroczne z Berlinale, gdzie zdarzało mi się i po 20-30 takich "mniejszych filmów" zobaczyć. I naprawdę byś zdziwił co tam można usłyszeć, przy czym w większości przypadków nic się nie usłyszy. Większość takich filmów nie ma muzyki, albo jedynie jakieś pojedyncze elektroniczno-ambientowe dźwięki. Naturalnie dochodzą koszty nagrania i takie rzeczy.
Plus na zakończenie mogę tylko jedynie wspomnieć jaką muzykę miały takie dwa mniejsze, ale bardzo popularne filmy pt. "Hunger" i "Shame". Oj, chyba tam był jakiś temptrack w grze.

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
A co Ty wyskoczyłeś z jakimś McQueenem, którego wyobraźnia muzyczna ogranicza się do wtykania wszędzie Journey to the Line.
W dodatku "Wstyd" to tak mały i niszowy film, że aż ma na imdb policzone coś pod 50 nagród i drugie tyle nominacji. 
A Paweł znowu wyskoczył z jakimś krótkim metrażem kręconym pewnie przez ludzi, dla których kino zaczęło się na Nolanie.
Jasne, że trochę uogólniam, bo wśród dużych filmów zdarzają się twórcy, którym producenci dają więcej wolnej ręki i którzy wymuszają na kompozytorach więcej inwencji, ale jednak gros blockbusterów to muzyczna sztampa i zredukowanie scorów do temp-trackowanej tapety. W małych filmach oczywiście też się zdarzają, wszystko kwestią muzycznej wyobraźni/wrażliwości reżysera. W blockbusterach jednakże wolność reżysera jest w 90% przypadków ograniczona przez studio, w niszowych projektach reżyser mimo budżetowych ograniczeń ma więcej do powiedzenia i realizuje bardziej swoją wizję, a nie czyjąś. I nie będziecie mi wmawiać, że jest inaczej.

A Paweł znowu wyskoczył z jakimś krótkim metrażem kręconym pewnie przez ludzi, dla których kino zaczęło się na Nolanie.

Jasne, że trochę uogólniam, bo wśród dużych filmów zdarzają się twórcy, którym producenci dają więcej wolnej ręki i którzy wymuszają na kompozytorach więcej inwencji, ale jednak gros blockbusterów to muzyczna sztampa i zredukowanie scorów do temp-trackowanej tapety. W małych filmach oczywiście też się zdarzają, wszystko kwestią muzycznej wyobraźni/wrażliwości reżysera. W blockbusterach jednakże wolność reżysera jest w 90% przypadków ograniczona przez studio, w niszowych projektach reżyser mimo budżetowych ograniczeń ma więcej do powiedzenia i realizuje bardziej swoją wizję, a nie czyjąś. I nie będziecie mi wmawiać, że jest inaczej.

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
w filmie to nie mająca żadnego znaczenia tapeta ten JHN, nie jego wina, taki film i widzę, że jakieś nomy do nagród za nazwisko są, ehh 

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Nie za nazwisko, tylko za popularność filmu.
Jakby JNH skomponował do "Zombeavers" to nie miałby szans na nominację, zaś gdyby bracia Kaplan skomponowali do "Nightcrawlera" to byłoby to bardzo prawdopodobne.
Jakby JNH skomponował do "Zombeavers" to nie miałby szans na nominację, zaś gdyby bracia Kaplan skomponowali do "Nightcrawlera" to byłoby to bardzo prawdopodobne.