TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: TOP10 scorów z Oscarowych filmów roku

#106 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 18:21 pm

Kaonashi pisze:Ręce opadają. Abstrahując od tego, że filmową zacząłem słuchać w dopiero w obecnym tysiącleciu i jakoś znalazłem na czas na stare dzieła to... cały widzę problem w tym, że filozofujesz o klasyce muzyki filmowej że jest taka owaka nie ma melodii bla, bla, a w następnym poście piszesz że nie miałeś kiedy jej słuchać i jest dla Ciebie czymś obcym. Ogarnij się.
Ale ja nie twierdzę, że musi być ona koniecznie zła, tylko nieprzystępna - dla mnie, np. na początku nieprzystępny był Vangelis, 1492 bardzo mnie męczył, mimo świetnego tematu
mi, osobiście jako słuchaczowi wystarczą ostatnie cztery dekady i kompozytorzy, których lubię i cenię - gdybym chciał słuchać wszystkiego to życia by nie starczyło ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#107 Post autor: DanielosVK » czw kwie 04, 2013 18:25 pm

A co ma 1492 do Golden Age'u (poza jednym drobnym faktem, że jedno i drugie uważasz/ałeś za nieprzystępne)?
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#108 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 18:28 pm

DanielosVK pisze:A co ma 1492 do Golden Age'u (poza jednym drobnym faktem, że jedno i drugie uważasz/ałeś za nieprzystępne)?
Tylko to, że 18 lat emu, gdy nabyłem ten album, nie trawiłem tej muzy, a teraz mam do niej zupełnie inny stosunek
może więc na ten Wasz Golden Age jestem po prostu za młody? ;)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#109 Post autor: Wojteł » czw kwie 04, 2013 18:34 pm

Wiadomo, GA to się podoba tylko takim starym ramolom jak Łachu czy Turek :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#110 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 18:45 pm

Wojtek pisze:Wiadomo, GA to się podoba tylko takim starym ramolom jak Łachu czy Turek :P
Co do przystępności, to może zacząć od czegoś takiego?:

http://muzykafilmowa.pl/recenzja,346,mu ... kranu.html

;)
tylko skąd to wziąć?

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#111 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 18:48 pm

Oooo, Wojtek jeszcze na polu walki, a myślałem, że Lis już wszystkich przeciwników wykończył :P

lis23 pisze:tylko skąd to wziąć?
daje sobie uciąć koniuszek małego palca, że wszystkie te numery można znaleźć na Youtube, jak się chce oczywiście :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#112 Post autor: Wojteł » czw kwie 04, 2013 18:52 pm

kiedyśgrześ pisze:Oooo, Wojtek jeszcze na polu walki, a myślałem, że Lis już wszystkich przeciwników wykończył :P
pff, a co tu robić :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#113 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 19:29 pm

Ale dlaczego przeciwników?
każdy lubi co innego - zapuściłem sobie " The Mark Of Zorro-Overture " i cóż z tego, że najgorsze to to nie jest, skoro mi po głowie chodzi muza Hornera?
i to do muzy Hornera będę wracał, nie do tego - podobnie z " King Kongiem " - zresztą, chyba Shore próbował zilustrować film Jacksona muzyką wzorowaną na okres GA i reżyserowi się to nie za bardzo podobało
żyjemy tu i teraz i bardziej przemawiają do nas prace bliższe nam wiekowo, lub świeże ( pomijając takie prace, jak " Oblivion ", który chce udawać chyba młodszego brata TDK ;) ).

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#114 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 19:34 pm

No, dobra, lisu, ale na przykład tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=RXjZMk3cjZw
to co Ci nie pasuje?
(poza ewentualnie jakością klipu :P )
jest wyrazisty temat, który sobie możesz zanucić, jest znakomicie grająca orkiestra i chóry. Co takiego inaczej robił Williams? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#115 Post autor: kiedyśgrześ » czw kwie 04, 2013 19:37 pm

@lis23 No to chyba pora się pogodzić z faktem, że dla współczesnego słuchacza TDK to jest muzyka, Tintin to jakieś zamulanie :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#116 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 19:38 pm

Tintin to raczej jakiś mickeymousing. Lincoln to zamulacz. :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#117 Post autor: Mefisto » czw kwie 04, 2013 19:41 pm

lis23 pisze:Wasz problem polega chyba na tym, że szlag Was trafia, iż komuś podoba się coś, co nie podoba się Wam ;)
Za to Twój na tym, że nijak nie potrafisz uzasadnić swojego zdania - no, ale przy takich brakach to nie dziwota.
wielu z Was zachwyca się TDKR Zimmera
Ja tam akurat do nich nie należę, więc da faque? jeszcze Skrillexa wyciągnij z kapelusza.
ale to Wy na każdym kroku podkreślacie, że " Lincoln " i " War Horse " to " popierdówki "
Popierdółki jeśli już - i tak, podkreślamy, bo to są popierdółki. Sam chciałeś przyrównanie do konkurencji, to je masz i przyjmij do wiadomości: Lincoln ssie mocno nie tylko w porównaniu z dyskografią Williamsa, ale i z rokiem poprzednim w filmówce jako takim. Gdyby tak nie było, nie byłby w TOP5 rozczarowań roku ubiegłego. Tobie się podoba - ok. Mi się podoba temat z Commando, który też jakimś mistrzostwem nie jest, ale nie chodzę i nie rozpisuję się o tym, jakie to znakomite, a już na pewno na failuję w przyrównywaniu tego do czegoś, czego nie znam na zasadzie "bo tak". A sam właśnie tak robisz.
gdyby takich ' popierdówek " było więcej to nie byłoby prac na żenująco niskim poziomie.
No Lincoln jest właśnie na żenująco niskim poziomie, zwłaszcza patrząc na autora, więc CDK?
żyjemy tu i teraz i bardziej przemawiają do nas prace bliższe nam wiekowo, lub świeże
Takiej bzdury to już dawno nie czytałem, przechodzisz sam siebie. No chyba, że wg Ciebie za 50 lat nikt nie będzie słuchał ukochanego Dżona, bo gość nie będzie już na czasie :D
tylko skąd to wziąć?
Pomijając, że jest jednak całe multum znacznie lepszych składanek, niż ta z linku, to użyj internetu - po to jest.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#118 Post autor: lis23 » czw kwie 04, 2013 19:42 pm

kiedyśgrześ pisze:@lis23 No to chyba pora się pogodzić z faktem, że dla współczesnego słuchacza TDK to jest muzyka, Tintin to jakieś zamulanie :P
Dla współczesnego, wychowanego na McDonaldzie, tak, jak najbardziej, ale już dla słuchacza wychowanego na muzie z lat 90- tych, nie do końca

Koper, utwór dobry, nie mam zastrzeżeń - nadal powtarzam, że nie kwestionuję jakości tych prac, tylko pewną archaiczność i zbyt duże oddalenie czasowe
a co do tego utworu to nie wiem czemu, kojarzy mi się z muzą Silvestriego do drugiej " Mumi " ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#119 Post autor: Mystery » czw kwie 04, 2013 19:44 pm

No, dobra, lisu, ale na przykład tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=RXjZMk3cjZw
to co Ci nie pasuje?
Albo tu, takich beztroskich tematów to i Williams nie miał :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=DPgd8axr1kM

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#120 Post autor: Koper » czw kwie 04, 2013 19:49 pm

lis23 pisze:Koper, utwór dobry, nie mam zastrzeżeń - nadal powtarzam, że nie kwestionuję jakości tych prac, tylko pewną archaiczność i zbyt duże oddalenie czasowe
a co do tego utworu to nie wiem czemu, kojarzy mi się z muzą Silvestriego do drugiej " Mumi " ;)
Ale ja nie mówię, że te prace nie są 'archaiczne', bo w jakimś sensie są - przynajmniej w takim, że od lat nikt tak ekspresyjnie i intensywnie i jeszcze w takiej stylistyce nie ilustruje filmów jak w czasach GA. Zatem tak, pod względem metody, można je uznać za archaiczne. Ale Ty wyskoczyłeś z tekstem, ze muzyka filmowa, wyróżniająca się w obrazach, która ciekawie prezentuje się także na płycie, muzyka która ma wyraziste tematy to się zaczęła od Williamsa, a to g...o prawda jest. Nie jestem wielkim fanem GA, zresztą zawsze wolałem europejską szkołę ilustrowania filmów niż hollywoodzką, niemniej nie mam problemu w tym, żeby mi się niektóre prace z GA podobały, a jeśli nie całe prace, to przynajmniej tematy, suity, uwertury... Zawsze coś wartościowego i coś co się każdemu spodoba można znaleźć, trzeba tylko chcieć szukać.

ODPOWIEDZ