In the Heart of the Sea - Roque Baños

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

In the Heart of the Sea - Roque Baños

#1 Post autor: Mystery » śr lis 18, 2015 13:57 pm

Obrazek

1. Arriving Nickerson’s Lair
2. Chase Walking Nantucket
3. Farewell
4. Young Nickerson
5. Essex Leaving Harbor
6. The Knockdown
7. Blows
8. A Thousand Leagues Out
9. Lower Away
10. The Attack
11. Abandon Ship
12. Separations
13. Stand Off
14. Homecoming
15. The Story Is Told
16. The White Whale Chant
17. Meeting Old Nickerson (Bonus Track)
18. The Second Attack (Bonus Track)
19. Lost at Sea (Bonus Track)
20. Desert Island (Bonus Track)
21. Finding The Dead (Bonus Track)
22. End Credits (Alternate Version / Bonus Track)

klipy
http://www.amazon.com/gp/product/B0184VSX50/

Wychodzi 4 grudnia, w wersji elektronicznej trwa bite półtora godziny. Brzmi nieźle, choć kłania się casus Hiszpanów w hollywoodzkich blockbusterach mających imitować RCP, niestety muzyka akcji tak się tu zapowiada, szkoda, że nie tradycyjnie, ale w takim współcześniejszym graniu może Roque pokaże coś więcej, także forma połowicznie rozczarowująca, bo myślałem, że jak wezmą Banosa to będzie grać 100% Banos i czeka nas coś na wzór Moby Dicka Gordona, a tak głupi Howard, zdawałoby się w historycznej przygodzie, zażyczył sobie w muzyce nowoczesnych trendów...

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: In the Heart of the Sea - Roque Baños

#2 Post autor: Paweł Stroiński » śr lis 18, 2015 14:30 pm

Nie Ron Howard.

Z tego co słyszałem, Howardowi score Banosa się bardzo podobał, był tradycyjny, itd.... ale wtrąciło się studio, przez które chłopcy z RCP musieli się do score trochę wtrącić.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#3 Post autor: Mystery » śr lis 18, 2015 16:24 pm

Howard jest jednym z najlepszych reżyserów Hollywood jeśli chodzi muzyczne ucho, ale myślałem, że jego pozycja jest na tyle wysoka, że będzie raczej bardziej nieugięty jeśli chodzi o producentów, bo niestety Banos, który może sobie rządzić w Hiszpanii, w Hollywood musi się grzecznie podporządkowywać.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#4 Post autor: Adam » śr lis 18, 2015 19:52 pm

śmieszy mnie ta polityka tax-free.. efekt taki że reżyserzy i producenci muszą na siłę współpracować z ludźmi o których z reguły nie mieli pojęcia...
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#5 Post autor: Paweł Stroiński » śr lis 18, 2015 20:25 pm

To nie jest tak, że Banos przyszedł do tego projektu znikąd. Został polecony do tego projektu :) .

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6 Post autor: Adam » śr lis 18, 2015 21:28 pm

ok, ale tak czy siak jaki mieli wybór? żaden. bo albo on albo Vidal lub Velazquez..
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#7 Post autor: Mystery » śr gru 09, 2015 10:47 am

Wywiad z Roque, gdzie m.in. tłumaczy skąd wziął się w projekcie:
http://www.filmmusicmag.com/?p=15468
"I got this job because the film was a European co-production, and the whole post-production needed to be done in London, where the composer would be for five months. So they needed to hire a European composer. Ron was looking at any number of candidates, but he got the suggestion of using me from two important people to him. One was Guillermo del Toro, and the other one was Hans Zimmer, who told Ron that I’d make beautiful themes, which is what he needed for this movie. Then I had a meeting with Ron, where I shared with him my period scores from movies like “Alatriste.” He loved the scores and I got on board."

A co do scoru - Damn You Hollywood! To mogła być dobra praca, ale niestety decydenci ją zepsuli. Liryczne, dramatyczne granie jest zacne, tematyka też na plus, szczególnie aranżacja jednego tematu w kończącym "The White Whale Chant", cudna rzecz. Jest sporo etnicznych wstawek, nawet trochę folku, czyli wszystko niby gra, tylko ten action score - wykapane, oklepane RCP, choć amatorzy takiego grania raczej powodów do narzekania mieć nie powinni, acz po takim filmie, reżyserze i kompozytorze liczyłem na coś zgoła innego, szkoda, bo akcji jest tu naprawdę sporo i muzyka w właściwym stylu bankowo była by wspaniała sprawą, a tak jest tylko nieźle, choć i tak przez większość czasu zadowalająco.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » śr gru 09, 2015 10:56 am

o, czyli teraz jeszcze do wymogów tax-free życzą sobie okreslonego czasu pobytu :o ciekawe kiedy długośc członka będzie potrzebna :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#9 Post autor: Paweł Stroiński » śr gru 09, 2015 13:07 pm

Ciekawe, czy to żądanie studia czy Howarda z tym czasem pobytu. Hans zawsze mówił, że chce być tam, gdzie robią film, więc np. Sherlocka 2 w ogóle w Londynie pisał.

Mnie to nie dziwi.

Mefisto

#10 Post autor: Mefisto » śr gru 09, 2015 14:38 pm

Adam pisze:ciekawe kiedy długośc członka będzie potrzebna :mrgreen:
raczej będą pytać o to czy ucięty, czy nie ;)

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#11 Post autor: Ghostek » śr gru 09, 2015 18:06 pm

Mystery pisze: A co do scoru - Damn You Hollywood! To mogła być dobra praca, ale niestety decydenci ją zepsuli. Liryczne, dramatyczne granie jest zacne, tematyka też na plus, szczególnie aranżacja jednego tematu w kończącym "The White Whale Chant", cudna rzecz. Jest sporo etnicznych wstawek, nawet trochę folku, czyli wszystko niby gra, tylko ten action score - wykapane, oklepane RCP, choć amatorzy takiego grania raczej powodów do narzekania mieć nie powinni, acz po takim filmie, reżyserze i kompozytorze liczyłem na coś zgoła innego, szkoda, bo akcji jest tu naprawdę sporo i muzyka w właściwym stylu bankowo była by wspaniała sprawą, a tak jest tylko nieźle, choć i tak przez większość czasu zadowalająco.
Miałem sam co nieco napisać o tym score, ale właściwie mnie wyręczyłeś.
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#12 Post autor: Wawrzyniec » czw gru 10, 2015 02:12 am

I ja się muszę podpisać pod tym co napisał Mystery. Są naprawdę dobre momenty, ale kiedy wchodzi muzyka akcji to już taki Djawadi i Jablonsky jak mają dobry dzień. Co jeszcze bardziej razi z resztą materiału. Dlatego też nie wiem czy i miłośnicy RCP będą zadowoleni, gdyż np. końcówka płyty, brzmi już jak ilustracje, do trochę starszych hollywoodzkich filmów. I tym samym bardzo nierówny jest ten soundtrack, a te różnie jeszcze bardziej potęgują dziwne uczucie. :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ