Nic Raine - wywiad na FILMMUSIC.PL

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

Nic Raine - wywiad na FILMMUSIC.PL

#1 Post autor: Michał Turkowski » wt sty 08, 2013 14:57 pm

Cześć chłopaki ! :)

Udało mi się załatwić wywiad z Niciem Raine :)

Wywiad zostanie opublikowany na naszym portalu, wszystko ładnie załatwiłem :)

Dlatego też proszę wszystkich recenzentów filmmusic.pl ale także każdego użytkownika forum - jeśli ktoś chciałby zadać jakieś pytania to proszę posyłać je na mój prywatny mail - mturkowski90@gmail.com

Później z chłopakami ze strony dokonamy opracowania pytań itd, ja zaś prześlę je do Nica i będziemy czekać na odpowiedzi :) Paweł obiecał mi już pomoc w tłumaczeniu, za co z góry dziękuję :)

Wiem że każdy ma swoje podejście do tych całych re-reców itd ale myślę że uda nam się ułożyć ciekawe pytania, może też na różne trudne dla nas osobiście kwestie czy rzeczy budzące kontrowersje. Przemyślcie to chłopaki, liczę na współpracę :)

Na pytania czekam do wtorku 15 stycznia do godziny 24:00. Następnie zamykamy pulę.

Myślę że fajnie będzie się dowiedzieć co nieco :)

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Nic Raine - wywiad na FILMMUSIC.PL

#2 Post autor: Koper » wt sty 08, 2013 19:29 pm

Pytanie od Wawrzka:

"Raine, jak śmiałeś Hansa re-rec'ować!?" :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3 Post autor: Adam » wt sty 08, 2013 19:29 pm

raczej od Pawła ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#4 Post autor: Koper » wt sty 08, 2013 19:30 pm

Racja. Wawrzek o Williamsa spyta. "Jak śmiałeś..." :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Templar

#5 Post autor: Templar » wt sty 08, 2013 19:36 pm

"How dare you? You motherfucker!" :mrgreen:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#6 Post autor: Adam » wt sty 08, 2013 19:42 pm

wracając do kwestii wywiadu - wydaje mi się skromnym zdaniem że niespecjalnie jest sens opierać go na re-recach bo on dostaje zlecenie, pod nos partytury i mówią - zadyryguj to. i na tym się kończy jego robota. tylko ostatnio coś tam rzeczywiście zorkiestrował po swojemu i miał wkład - ale to mega sporadyczne przypadki. a sporo jest też w książeczkach tych rereców.. ja bym zapytał o pracę orkiestratora dla wielu nazwisk, kultowych i mniej znanych. może o przeszło 15-letniej pracy z Barrym by cokolwiek powiedział, albo o tym jak mu się z nim pracowało i jakim był człowiekiem? itp?

Ode mnie mogę dodać podpowiedź o pytanie o pracę z Syrewiczem - Raine robił jako orkiestrator i dyrygent z nim razem około 15 tytułów od połowy lat 90 - filmy i seriale i jest to stała współpraca. W sumie po Barrym najwięcej robił dla Syrewicza no i re-rece.. Nie było tego w moim sporym wywiadzie bo Syrewicz wyciął cały akapit o pracy z Rainem przy autoryzacji (jak i 1/2 całości wywiadu, ehhh), jak tłumaczył bo ma to być wywiad o nim a nie o innych..

Można zapytać też o pracę z Kilarem, Vangelisem czy w ostatniej dekadzie przy grach komputerowych dla kilku nazwisk. Ogólnie to Raine nie jest szałową postacią na wywiad - bo sporo smaczków nie powie oficjalnie a one w jego pracy są najwazniejsze :D
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2013 19:44 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#7 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 08, 2013 19:43 pm

Dlatego też ja nie chcę tutaj zaostrzać tematu i świecić Turkowi, gdyż jedyne jakie mi pytania przychodzą do głowy to marsz żałobny z Gejszy i nieszczęsna składanka, podobno z muzyką Zimmera. :|
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#8 Post autor: Adam » wt sty 08, 2013 19:48 pm

ale nie karzmy gościa dlatego że mu ktoś kazał zadyrygować kupy z kartki.. rozróżnijmy te dwie kwestie, on dosłownie tylko w paru przypadkach odpowiadał za nowe aranże ale to nawet 5% nie jest. on przy rerecach jest dyrygentem i tyle w 95% tych płyt.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#9 Post autor: DanielosVK » wt sty 08, 2013 19:57 pm

Właśnie, spytaj o jego pracę przy "Alexandrze" Vangelisa, tj. jaki miał wpływ na ostateczny kształt muzyki.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#10 Post autor: Adam » wt sty 08, 2013 19:59 pm

nie powie takich rzeczy, tak samo jak tego ile robił dla kogo jako ghost. dlatego mówię, to nie jest postać na specjalnie wyszukany wywiad bo ileż może opowiadać jak fajnie mu się dyryguje kolejne tematy na składanki czy płyty Tadlowa i jak fajnie jest że ma stały etat u Fitzpatricka :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#11 Post autor: Wawrzyniec » wt sty 08, 2013 20:09 pm

Ale w sumie o co zapytać faceta znanego z re-reców, jak nie o re-reci? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#12 Post autor: Adam » wt sty 08, 2013 20:10 pm

znanego z DYRYGOWANIA re-reców. tylko na kilku płytach miał wkład w orkiestracje i nowe aranże. ostatnio chyba najwięcej - ze wszystkich jego prac tego typu - w Hour Of The Gun.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#13 Post autor: Koper » wt sty 08, 2013 20:13 pm

Wawrzyniec pisze:Ale w sumie o co zapytać faceta znanego z re-reców, jak nie o re-reci? :?
o to, jak się zmieniły metody pracy kompozytorów i orkiestratorów w ciągu ostatnich X lat
o to, czy pisząc "Shores of Hope" wzorował się/czerpał z doświadczeń pracy z takimi tuzami jak Barry
o to, pracę z którym kompozytorem wspomina najlepiej, z której się najwięcej nauczył
o to, czy gdyby miał więcej kasy na orkiestrę (tj. na większy skład) muzyka do "Shores of Hope" wyglądałaby zgoła inaczej czy nie
o to, do jakiego filmu (gatunek, twórca) chciałby napisać muzykę i dlaczego
i jeszcze parę różnych rzeczy - swoją drogą te propozycje powyżej - Turek może coś skorzystasz?

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#14 Post autor: Michał Turkowski » wt sty 08, 2013 20:14 pm

Tak, proszę o wszelkie pomysły :) Kwestie re-reców też poruszę, głównie tych complete re-reców a nie składanek.

Co do Hansowej składanki kontrowersyjnej to można zapytać czy twórcy tacy jak Hans itd, mają wpływ na takie składanki itd

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#15 Post autor: Koper » wt sty 08, 2013 20:17 pm

Tylko pamiętajcie o tych pytaniach odnośnie "Shores of Hope" - się chłopak ucieszy, że ktoś tego słuchał. ;)

ODPOWIEDZ