James Horner - Avatar

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

Re: James Horner - Avatar

#706 Post autor: Wojteł » czw kwie 02, 2020 22:44 pm

Gdyż właśnie tego mi najbardziej brakowało w tym filmiku: Czyli na poważnie zastanowienia się na ile by taka muzyka mogła w ogóle funkcjonować? Przecież też nie jest tak, że jakbym np. kręcił film o górnikach na śląsku, to za instrumenty musiałby używać wyłącznie kilfory, wiertła i szufle, aby pasowało to do tematyki filmu.
Nie wspominając, że w filmówce to jeżeli chodzi o etnikę, czy też muzykę z epoki, to zawsze to było trochę takie oszukiwanie. I uwielbiane i wychwalane ścieżki dźwiękowe z okresu Golden Age'u, czy to "Ben Hur", czy "El Cid", to one za żadne skarby nie brzmiały jak muzyka z tamtych epok. W starożytnym Rzymie nie było przecież instrumentów i takiej orkiestry z jakiej Rozsa korzystał. A czy to działa w filmie? No ba, więcej niż działa!
Ta, ale wiesz, tak patrząc na scenę fejsbukowo-jutubową można odnieść wrażenie, że wśród zachodnich środowisk akademicko-muzycznych bardzo mocno się forsuje teraz oburzanie o zamykanie na zachodnią teorię muzyki bez uwzględniania innych kultur, strojów, systemow, skal, instrumentów itd. Prawie tak modne jak narzekanie na zawłaszczanie kulturowe muzyki etnicznej, więc nie dogodzisz :p

Zresztą, jako, że ten film to jest mega klasyczna, hollywoodzka sztampa, to w sumie ciężko mi sobie wyobrazić, żeby trzon score'u mógł właśnie pełnić taką światotwórczą funkcję w większym stopniu, niż to robi - w większości po prostu dodaje Pandorze koloru. Cały ten etniczny risercz trzeba by ograniczyć do muzyki źródłowej, albo kilku kluczowych scen, dzięki któremu można by soundtrack przedstawić na zasadzie konfliktu kultur - zachodnia orkiestra prezentowałaby ludzi, etniczne eksperymenty - niebieskie koty. Problem w tym, że mało kto by się mógł z takim scorem utożsamiać i odczuwać pożądane emocje, więc to musiało się skończyć tak, jak się skończyło. To nie jest żadne awangardowe, niszowe kino sci-fi, żeby się bawić w jakieś kompletnie odjechane brzmienia przez więcej niż 20% scoru. Do takich rzeczy to się nadaje Under the Skin czy choćby jakieś hard sci fi o samotnym typie w kosmosie, a nie pocahontas na sterydach.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#707 Post autor: Mystery » pn sie 30, 2021 18:22 pm

Mystery pisze:
śr gru 18, 2019 09:17 am
Simon Franglen zrobi Avatara 2 & 3.
No i oficjalnie potwierdzili :wink:

We are excited to confirm @simonfranglen as the composer for the Avatar Sequels. Simon was a critical part of James Horner’s team for the first Avatar movie and went on to compose the incredible music for Pandora —The World of Avatar @WaltDisneyWorld. https://t.co/i3hd4bw610

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#708 Post autor: Adam » pn sie 30, 2021 19:02 pm

Wszystkie sequele zrobi - „Sequels”

Szanuję, że rodzina, no ale ja bym tu widział parę innych nazwisk. :(
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#709 Post autor: bartex9 » pn sie 30, 2021 20:30 pm

Przynajmniej można odetchnąć, że nie jest to Junkie XL ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#710 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 30, 2021 20:33 pm

Adam pisze:
pn sie 30, 2021 19:02 pm
Szanuję, że rodzina, no ale ja bym tu widział parę innych nazwisk. :(
Tak, a jakie w takim razie nazwiska byś tu widział?

Z jednej strony bardzo fajnie, że rzeczywiście pozostaje rodzina i trudno mi sobie wyobrazić, jakąś inną tego typu produkcję, gdzie do muzyki zaangażowano by w sumie tak małe znane nazwisko. I ta lojalność mi się podoba, ale jedynie zastanawiam się na ile Franglen doda coś od siebie, a na ile będzie przepisywał Hornera. Oczywiście ja zawsze dbam i powtarzam jak ważna jest muzyczna ciągłość, ale jestem ciekaw w jakim kierunku to pójdzie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#711 Post autor: Mystery » pn sie 30, 2021 20:57 pm

Oczywiście znalazło by się wiele fajniejszych nazwisk, ale to tylko fanowskie mrzonki, tu zaważyła ciągłość serii, no i dyspozycyjność, bo mało który kompozytor z górnej półki mógłby dziś tak rzucić wszystko, poświęcić się jednemu projektowi i być na każde skinienie Camerona, bo pewnie tak wygląda i będzie wyglądać praca nad sequelami, także Franglen będzie miał co robić przez najbliższe lata, a nie zdziwiłbym się jakby już od lat nad tym pracował.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#712 Post autor: Ghostek » pn sie 30, 2021 22:00 pm

Uffff
Obrazek

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#713 Post autor: qnebra » pn sie 30, 2021 22:03 pm

Ghostek pisze:
pn sie 30, 2021 22:00 pm
Uffff
Jeszcze może Balf wejść dwa tygodnie przed premierą.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#714 Post autor: Adam » wt sie 31, 2021 00:38 am

Nie będzie tu żadnej podmianki. Gość jest wyłączony na pare lat i robi wszystkie te filmy.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#715 Post autor: kiedyśgrześ » sob wrz 04, 2021 00:11 am

Widzę, że administrator wystawił trzy i pół za Siedmiu Wspaniałych, u mnie było pół, tak, że wcale mnie ten angaż nie cieszy :(
Obrazek

ODPOWIEDZ