Jak rzyć, panie premierze?
- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Re: Jak rzyć, panie premierze?
A to sobie wojewoda uroił, czy to jakiś szerszy ogólnopolski idiotyzm?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Prezydent Rzeszowa mówi, że nie ma z tym nic wspólnego i widzę, że w innych miastach się pojawiają, a więc akcja rządu:
https://tvn24.pl/polska/krakow-olsztyn- ... du-6090425
Plus przy dokładnej analizie to te ławki są w kolorze flagi Rosji. Jakiś ukryty przekaz?
https://tvn24.pl/polska/krakow-olsztyn- ... du-6090425
Plus przy dokładnej analizie to te ławki są w kolorze flagi Rosji. Jakiś ukryty przekaz?

#WinaHansa #IStandByDaenerys
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Właśnie trwa wielka konferencja na Wawelu na której Kaczyński domaga się od Niemiec 6 bilionów, 200 miliardów zł w ramach reparacji za II Wojnę Światową 

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- lis23
Gdzie można zgłosić problemy z wynagrodzeniem w ramach nowych przepisów podatkowych - Nowy Polski Ład 2.0?
Od stycznia do czerwca zarabiałem średnio 2 400 - 2 444 zł netto, płaca minimalna, w lipcu dostałem już 2 319 zł a w sierpniu ( 20 dni urlopu ) tylko 2 196 zł. Osoby, które przepracowały cały miesiąc dostały podobne wynagrodzenie a niektórzy nawet 1 800 - 1 900 zł. Należy dodać, ze inni opłacają ubezpieczenie ( 80 zł ) i mają zarówno dniówki jak i nocki, ja mam same nocki, czasami dwie lub cztery dniówki, jak we wrześniu.
Pracuję w ochronie w zakładzie pracy chronionej ( tak chyba nazywa się zakład zatrudniający niepełnosprawnych ), mój pracodawca nie płaci za nadgodziny i jest podejrzenie, że może nie płacić za godziny nocne.
W ZUS ie powiedzieli mi, że w wyniku zmian podatkowych - Polski Ład 2.0, osoby niepełnosprawne, pobierające rentę socjalną mają "karę" za to, że pobierają rentę i przez to mają obniżone wynagrodzenie - w internecie pisze, że dla osób zarabiających płacę minimalną prawo się nie zmieniło ale oni nie biorą chyba pod uwagę osób niepełnosprawnych posiadających dwa dochody:
Znalazłem jeszcze takie coś ale to ze stycznia:
Nie wiem tylko, czy to akurat dotyczy mnie.
Od stycznia do czerwca zarabiałem średnio 2 400 - 2 444 zł netto, płaca minimalna, w lipcu dostałem już 2 319 zł a w sierpniu ( 20 dni urlopu ) tylko 2 196 zł. Osoby, które przepracowały cały miesiąc dostały podobne wynagrodzenie a niektórzy nawet 1 800 - 1 900 zł. Należy dodać, ze inni opłacają ubezpieczenie ( 80 zł ) i mają zarówno dniówki jak i nocki, ja mam same nocki, czasami dwie lub cztery dniówki, jak we wrześniu.
Pracuję w ochronie w zakładzie pracy chronionej ( tak chyba nazywa się zakład zatrudniający niepełnosprawnych ), mój pracodawca nie płaci za nadgodziny i jest podejrzenie, że może nie płacić za godziny nocne.
W ZUS ie powiedzieli mi, że w wyniku zmian podatkowych - Polski Ład 2.0, osoby niepełnosprawne, pobierające rentę socjalną mają "karę" za to, że pobierają rentę i przez to mają obniżone wynagrodzenie - w internecie pisze, że dla osób zarabiających płacę minimalną prawo się nie zmieniło ale oni nie biorą chyba pod uwagę osób niepełnosprawnych posiadających dwa dochody:
https://podatki.gazetaprawna.pl/artykul ... d-2-0.htmlW 2022 r. minimalne wynagrodzenie wynosi 3010 zł brutto. Ile wynosi netto? Wbrew pozorom odpowiedź nie jest prosta i jednoznaczna, bo zależy od indywidualnej sytuacji pracownika. W najbardziej typowej sytuacji zatrudniony powinien dostać „na rękę” co miesiąc 2363,56 zł.
Ważne! Wysokość wynagrodzenia na rękę zależy od różnych czynników. We wszystkich wyliczeniach prezentowanych w artykule założyliśmy, że zatrudniony pracuje w tej miejscowości w której mieszka, ma tylko jedno źródło przychodów, złożył pracodawcy standardowy formularz PIT-2, nie uczestniczy w pracowniczych planach kapitałowych (PPK) i nie korzysta z ulg podatkowych.
Znalazłem jeszcze takie coś ale to ze stycznia:
https://aktywizacja.org.pl/aktualnosci/ ... tywizacja/PODSUMUJMY: Osoba z rentą socjalną i dorabiająca na umowę o pracę za najniższą krajową zgodnie z zasadami Polskiego Ładu dostanie w 2022 r.:
renty miesięcznie 72 zł netto więcej
pensji miesięcznie 245 zł netto mniej
———————————————-
Każdego miesiąca minus 173 zł netto
Rocznie to daje 2.076 zł mniej, czyli prawie dwukrotność renty.
Nie wiem tylko, czy to akurat dotyczy mnie.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Nie zazdroszczę sytuacji osób niepełnosprawnych. Najgorzej, że renciści dostają jeszcze trzynastkę i czternastkę, które podbijają inflację i rozdawnictwo. Należy zabrać cały ten socjal i żyć jak za słonecznych rządów Tuska za 1200 zł minimalnej płacy bez żadnych rent. Pieniędzy było mało, ale przynajmniej hot-dog w Ikea był po złotówce i Big Mac w McDonald’s był po 7 zł. Wychodziło, że w najgorszej pracy można było zarobić przez miesiąc 1000 hot-dogów, a teraz ledwie 570. Obecnie hot-dogi w IKEA są po 4 zł.
- lis23
Tylko dlaczego niepełnosprawni nie powinni mieć renty socjalnej, którą mają właśnie za to, że są niepełnosprawni od urodzenia?
Plus nie wolno nam zarabiać więcej niż płaca minimalna, bo musimy pracować w zakładach pracy chronionej, z powodu posiadanej renty mamy limit dochodowy w ZUS ie ( a emeryt może sobie dorabiać bez limitu ) i jesteśmy jeszcze wyzyskiwani w ochronie. Teoretycznie, niepełnosprawny powinien pracować sześć lub siedem godzin na dobę, w ochronie mamy 12 h na dobę + mogą nam przeciągnąć na 24 h na dobę + jak mamy urlop to liczą nam po 8 h na dobę + biorą za nas dopłatę z Pefronu, nawet 4 000 zł na osobę a płacą grosze. W innych firmach ochroniarskich Masz dwie umowy: o pracę i na zlecenie, gdzie płaca Ci za nadgodziny, płacą za dojazdy, itp. U mnie nie ma nadgodzin, nie chcą za bardzo płacić za nocki, nie płacą za dojazdy ( chyba, że Masz samochód ), na umowie mamy 5,50 zł na godzinę i nikt nie ma umowy na stałe, choć pracuje tam już nawet 20 lat - ja pracuję już dziewiąty rok i mam piętnaście umów o pracę a po trzeciej powinna być na stałe.
Jacek Kurski odwołany ze stanowiska Prezesa TVP - ponoć ma zostać szefem kampanii wyborczej PIS
Plus nie wolno nam zarabiać więcej niż płaca minimalna, bo musimy pracować w zakładach pracy chronionej, z powodu posiadanej renty mamy limit dochodowy w ZUS ie ( a emeryt może sobie dorabiać bez limitu ) i jesteśmy jeszcze wyzyskiwani w ochronie. Teoretycznie, niepełnosprawny powinien pracować sześć lub siedem godzin na dobę, w ochronie mamy 12 h na dobę + mogą nam przeciągnąć na 24 h na dobę + jak mamy urlop to liczą nam po 8 h na dobę + biorą za nas dopłatę z Pefronu, nawet 4 000 zł na osobę a płacą grosze. W innych firmach ochroniarskich Masz dwie umowy: o pracę i na zlecenie, gdzie płaca Ci za nadgodziny, płacą za dojazdy, itp. U mnie nie ma nadgodzin, nie chcą za bardzo płacić za nocki, nie płacą za dojazdy ( chyba, że Masz samochód ), na umowie mamy 5,50 zł na godzinę i nikt nie ma umowy na stałe, choć pracuje tam już nawet 20 lat - ja pracuję już dziewiąty rok i mam piętnaście umów o pracę a po trzeciej powinna być na stałe.
Jacek Kurski odwołany ze stanowiska Prezesa TVP - ponoć ma zostać szefem kampanii wyborczej PIS

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Wszystko zostaje w rodzinie. Kurski odchodzi, a Kurska powraca do TVP.
https://www.press.pl/tresc/72606,joanna ... sniadanie_
Czekam teraz na mianowanie Joanny Lichockiej na Panią Prezes TVP. Mateusz Matyszkowicz będzie tylko na chwilę.
Moje przewidywania na najbliższe miesiące: Daniel Obajtek na Premiera RP, Jacek Kurski na Prezesa Orlenu, a Mateusz Morawiecki kandydatem na Prezydenta RP w 2025.

https://www.press.pl/tresc/72606,joanna ... sniadanie_
Czekam teraz na mianowanie Joanny Lichockiej na Panią Prezes TVP. Mateusz Matyszkowicz będzie tylko na chwilę.
Moje przewidywania na najbliższe miesiące: Daniel Obajtek na Premiera RP, Jacek Kurski na Prezesa Orlenu, a Mateusz Morawiecki kandydatem na Prezydenta RP w 2025.
- lis23
Z ciekawostek: mój znajomy z pracy chorował na Covid od końca stycznia do końca czerwca. W lipcu się zwolnił i przeszedł do innej firmy, wypłacili mu 3 600 zł za zaległy urlop i dali świadectwo pracy a dzisiaj, podali Go do Sądu Pracy za 'samowolne opuszczenie miejsca pracy" i żądają, żeby im zwrócił 3 800 zł za urlop ... 

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Kurski nie pójdzie na prezesa Orlenu, on jest od urabiania Ciemnego Luda.
Morawieckiego też średnio widzę jako kandydata na prezydenta, spory elektorat negatywny i dla wyborców nie jest taki "swojski" jak Maliniak.
A teraz zagadka:
- rzekł był Prezes.kiedy pierwszy raz byłem na Zachodzie, w Wiedniu i tam zobaczyłem różne rzeczy, których nie będę opisywał. To mi zupełnie wystarczyło, by zobaczyć, że jestem w innej strefie kulturowej, chociaż było to 33 lata temu
Pytanie. Co tam za rzeczy zobaczył w tym Wiedniu na przełomie lat 80/90, które go przeraziły?
- czyste ulice?
- uśmiechniętych ludzi?
- zabytki?

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Może zobaczył Hunderwasserhaus? Wiem, nie każdemu musi się podobać.Koper pisze: ↑czw wrz 08, 2022 17:08 pmA teraz zagadka:
- rzekł był Prezes.kiedy pierwszy raz byłem na Zachodzie, w Wiedniu i tam zobaczyłem różne rzeczy, których nie będę opisywał. To mi zupełnie wystarczyło, by zobaczyć, że jestem w innej strefie kulturowej, chociaż było to 33 lata temu
Pytanie. Co tam za rzeczy zobaczył w tym Wiedniu na przełomie lat 80/90, które go przeraziły?
- czyste ulice?
- uśmiechniętych ludzi?
- zabytki?
![]()

- lis23
Może chodzi o kolory bo wtedy w Polsce było szaro buro? 

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Podobno słynne ławki za 100 tysięcy już się rozpadają po pierwszych deszczach.
Czyli do wiosny sobie zgniją na świeżym powietrzu, a potem się zrobi protokół zniszczenia...
Bareja wiecznie żywy
Czyli do wiosny sobie zgniją na świeżym powietrzu, a potem się zrobi protokół zniszczenia...
Bareja wiecznie żywy

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Trochę mi się tak smutno zrobiło.
Macierewicz zataj świadomie dokumenty i nic. Jakoś mało to kogo rusza. Podobnie jak zatruta Odra, już cisza. Nie chcę porównywać Polski z Rosją, gdzie z czasem społeczeństwo pogodziło się z tym jaka jest władza i się nie wychyla. Ale w sumie w Polsce to czuję, że gdyby Kaczor zorganizował jakiś wiec, następnie ściągnął spodnie, zrobił kupę i rzucałby nią w ludzi , to mało kto by się tym szokował czy miał z tym problem. 

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Nie smuć się tak Wawrzyniec, zawsze mogłoby być gorzej.
Wyobraź sobie, że na ten przykład budujesz w pocie czoła swoje międzygalaktyczne imperium,
a tu szlak, ktoś Ci pokrzyżował plany, znowu, trzeci raz w ciągu ostatnich stu lat zaokrąglając, jak wtedy byś się czuł?
ale ławki to są chyba takie same (bez patriotycznej obwoluty) jest plac zabaw, i były też pergole, były
ostała się jedna, znajmy mi wyjaśnił, że ta, która jeszcze jest znajduje się w zasięgu kamer miejskich,
władza sobie radzi i lud też sobie radzi, Bareja wiecznie żywy
Wyobraź sobie, że na ten przykład budujesz w pocie czoła swoje międzygalaktyczne imperium,
a tu szlak, ktoś Ci pokrzyżował plany, znowu, trzeci raz w ciągu ostatnich stu lat zaokrąglając, jak wtedy byś się czuł?

W miasteczku obok władze zafundowały sobie kilka miesięcy temu skwerek, niepatriotyczny,
ale ławki to są chyba takie same (bez patriotycznej obwoluty) jest plac zabaw, i były też pergole, były

ostała się jedna, znajmy mi wyjaśnił, że ta, która jeszcze jest znajduje się w zasięgu kamer miejskich,
władza sobie radzi i lud też sobie radzi, Bareja wiecznie żywy

- lis23
PIS chwali się największym zwycięstwem Polski na Rosją, czyli przekopem mierzei Wiślanej - może nie będą tędy pływać statki ale to jest wielki symbol i dowód na to, że Rząd jest sprawczy.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... Id,6293347
Teraz pora na Polskę
Duda powołał nowych sędziów do nowej izby i jest tam aż sześciu sędziów powołanych przez nowy KRS, wiec raczej nie spotka to się z zadowoleniem w Unii i nie przyczyni się do odblokowania środków z KPN.
https://wydarzenia.interia.pl/zagranica ... Id,6293347
Teraz pora na Polskę

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John