THE AMAZING SPIDERMAN (2012) - JAMES HORNER

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: THE AMAZING SPIDERMAN (2012) JAMES HORNER?

#541 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 14:00 pm

Motywu Lizarda to i ja nie kojarzę ;), jeżeli jest to musi być bardzo wkomponowany w resztę muzy ;)
ogólnie, rozróżniam trzy tematy: główny, temat Petera, jego przeszłości i temat miłosny.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

hp_gof

#542 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 14:06 pm

A moje pytanie: te dzwoneczki/pianino czy cokolwiek to jest, które się przewija przez cały score, m.in w 0:12 pierwszego utworu towarzysząc w tle głównemu motywowi, to co to jest? Odrębny motyw czy tło? :P

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#543 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 14:11 pm

hp_gof pisze:A moje pytanie: te dzwoneczki/pianino czy cokolwiek to jest, które się przewija przez cały score, m.in w 0:12 pierwszego utworu towarzysząc w tle głównemu motywowi, to co to jest? Odrębny motyw czy tło? :P
Zaraz po wokalizie i przed trąbką?, ja to uznaję za temat Petera, jego przeszłości, dociekania tego, kim jest - jeżeli o ten motyw Ci chodzi, bo mogłem też źle zrozumieć ;)

hp_gof

#544 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 14:12 pm

Albo jeszcze lepiej tu na początku Briefcase dobrze słychać: http://www.youtube.com/watch?v=xVBf2_v2 ... ure=relmfu
Też mi pasuje do przeszłości Petera - taki tajemniczy etc.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#545 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 14:16 pm

hp_gof pisze:Albo jeszcze lepiej tu na początku Briefcase dobrze słychać: http://www.youtube.com/watch?v=xVBf2_v2 ... ure=relmfu
Też mi pasuje do przeszłości Petera - taki tajemniczy etc.
Tak, ten motyw miałem na myśli :)
ogólnie, już w pierwszym utworze słychać wszystkie tematy; główny na początku, ten tajemniczy oraz miłosny przy końcu :)

hp_gof

#546 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 14:21 pm

Tylko że te dwa - tajemniczy i miłosny są takie... plumkane :D Kopa ma tylko ten główny. Ale wydaje mi się, że wszystkie się sprawdzają w swojej roli. kto jak kto, ale ja nie mam nic przeciwko plumkaniu :mrgreen:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#547 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 14:28 pm

Może Horner pozazdrościł Desplatowi? ;)
plumkne są ale to i jakaś odmiana w scorach o superbohaterach ;)

hp_gof

#548 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 14:43 pm

Bo jeszcze się za nie nie wziął Desplat :mrgreen: Śmiałbym się, gdyby tak się stało :D

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#549 Post autor: Mystery » czw cze 21, 2012 18:03 pm

lis23 pisze:Motywu Lizarda to i ja nie kojarzę ;), jeżeli jest to musi być bardzo wkomponowany w resztę muzy ;)
ogólnie, rozróżniam trzy tematy: główny, temat Petera, jego przeszłości i temat miłosny.
Motywu Lizarda również nie kojarzę, ale tam jest mowa o "gloriously brutal soundscape for the Lizard", a to bankowo będzie ten mocny fortepianowy segment z "Saving New York" (scena z klipu z Jaszczurem), także może podczas scen z Lizardem Horner będzie walił w fortepiany, a na soundtracku tego nie uświadczymy, co by zbytnio słuchacza nie straszyć :wink:
Tylko że te dwa - tajemniczy i miłosny są takie... plumkane :D Kopa ma tylko ten główny. Ale wydaje mi się, że wszystkie się sprawdzają w swojej roli. kto jak kto, ale ja nie mam nic przeciwko plumkaniu :mrgreen:
Horner w takim "Rooftop Kiss" zwyczajnie eksplodowałby miłosnym tematem, a tak jest ładnie i subtelnie, ogólnie większość liryki jest to Horner jakiego znamy z "House of Sand and Fog" czy "Life Before Her Eyes", a za takim również bardzo przepadam :) Co do tematów i motywów to jest tu ich naprawdę sporo, ale tu potrzeba więcej odsłuchań i samego filmu, by je wszystkie wyłapać czy przyporządkować, np świetny motyw z Secters (0:50) i The Ganali Device (1:38) czy dramatyczny temacik z końcówek "Saving New York" i "Spider-Man End Titles".

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#550 Post autor: lis23 » czw cze 21, 2012 18:20 pm

Mystery Man pisze: Motywu Lizarda również nie kojarzę, ale tam jest mowa o "gloriously brutal soundscape for the Lizard", a to bankowo będzie ten mocny fortepianowy segment z "Saving New York" (scena z klipu z Jaszczurem), także może podczas scen z Lizardem Horner będzie walił w fortepiany, a na soundtracku tego nie uświadczymy, co by zbytnio słuchacza nie straszyć :wink:
A może chodzi o utwór " Lizard w szkole "?
ale, rzeczywiście, to też może być to ostre ' walenie ' w fortepian, które tak mnie zaskoczyło ;)
Mystery Man pisze: Horner w takim "Rooftop Kiss" zwyczajnie eksplodowałby miłosnym tematem, a tak jest ładnie i subtelnie, ogólnie większość liryki jest to Horner jakiego znamy z "House of Sand and Fog" czy "Life Before Her Eyes", a za takim również bardzo przepadam :) Co do tematów i motywów to jest tu ich naprawdę sporo, ale tu potrzeba więcej odsłuchań i samego filmu, by je wszystkie wyłapać czy przyporządkować, np świetny motyw z Secters (0:50) i The Ganali Device (1:38) czy dramatyczny temacik z końcówek "Saving New York" i "Spider-Man End Titles".
" The Gamail Device " to w ogóle jeden z moich ulubionych utworów, taki typowy Horner :P

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#551 Post autor: Mystery » czw cze 21, 2012 18:28 pm

lis23 pisze:ale, rzeczywiście, to też może być to ostre ' walenie ' w fortepian, które tak mnie zaskoczyło ;)
Lizard is coming :wink:
http://www.youtube.com/watch?v=MQo3j6Kx5Is

lis23 pisze:" The Gamail Device " to w ogóle jeden z moich ulubionych utworów, taki typowy Horner :P
Mój również :wink: Jest tu kilka takich momentów, że aż serce roście, James at his best :)

hp_gof

#552 Post autor: hp_gof » czw cze 21, 2012 18:53 pm

Czy ktoś mógłby usunąć znak zapytania z tytułu wątku? :P Przecież od dawna już wiemy na 100%, że Horner napisał muzykę do Pająka :D Głupio to wygląda :mrgreen:
To 'walenie w fortepian' jest ekstra :P Przerażające i dobrze się sprawuje w klipie.
Początek 'The Ganali Device' przypomina Beautiful Mind :P W ogóle, racja, cały utwór jest miodzio.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: THE AMAZING SPIDERMAN (2012) - JAMES HORNER

#553 Post autor: Marek Łach » pt cze 22, 2012 14:18 pm

Lizard at School! jest prześwietne, pomysłowe, rewelacyjnie napisane, drapieżne - takiej muzyki akcji chcę. :)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#554 Post autor: Paweł Stroiński » pt cze 22, 2012 14:21 pm

Ma ktoś linka? :mrgreen:

hp_gof

#555 Post autor: hp_gof » pt cze 22, 2012 14:24 pm

Wszystko jest na youtubie. Wysil się :D

ODPOWIEDZ