Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Re: Blu - Ray - nasze filmowe kolekcje
A czy Sony też już u nas nie wydaja filmów na płytach? "Spider Man No Way Home" już się nie kupi na 4K UHDBD, mając poprzednie dwie części w tym formacie.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
wydaje mi się, że tutaj zrezygnował dystrybutor a nie wytwórnia, a nie ma chętnego do przejęcia.
ja się nie dziwię
ja się nie dziwię
NO CD = NO SALE
- lis23
Pewną alternatywą, choć ułomną jest zakup filmów, np. ze sklepu Amazon - teraz kupiłem oba filmy "Paw Patrol" w 4K z HDR a pierwszy film był na HBO MAX i na Netflixie tylko w HD. Tutaj przynajmniej film ma się na zawsze, tylko jakość nie jest taka sama jak na płycie, gdy wypożyczyłem tam tych nowych "Trzech Muszkieterów" w HD to jakość obrazu wołała o pomstę do nieba, nawet na PC a co dopiero na tv 4K 55 cali.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
- lis23
Od kiedy Disney i Galapagos wydają w Polsce filmy na nośniku 4K UHDBD?
"Mufasa:Król Lew" jest dostępny na DVD, Blu-Ray, 4K UHDBD w wydaniu normalnym i w metalowym pudełku ...

"Mufasa:Król Lew" jest dostępny na DVD, Blu-Ray, 4K UHDBD w wydaniu normalnym i w metalowym pudełku ...
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
- lis23

35 funtów w Zavi + wysyłka + cło, w Empiku - 215 zł, więc nie wiem, gdzie okaże się taniej. Disney chyba już wszedł w 4K UHDBD do Polski
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
- lis23
1997 - DVD
2007 - Blu-Ray
2017 - 4H UHD BD
Ciekawe, czy w czasach gdy na rynku rządzą serwisy VOD jest jeszcze miejsce dla nowego nośnika, powiedzmy 8K, czy to jest już wymarły rynek? W końcu nawet duże markety nie sprzedają już filmów na nośnikach fizycznych.
2007 - Blu-Ray
2017 - 4H UHD BD
Ciekawe, czy w czasach gdy na rynku rządzą serwisy VOD jest jeszcze miejsce dla nowego nośnika, powiedzmy 8K, czy to jest już wymarły rynek? W końcu nawet duże markety nie sprzedają już filmów na nośnikach fizycznych.
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
a kto niby bedzie miał możliwość docenić to 8K?
Tylko milionerzy, który mają dużo miejsca na ścianie w rezydencji i mogą sobie pozwolić na premium oleda za 30 tys zł o przekątnej +100 cali, a tylko takie coś będzie w stanie to sensownie obsłużyć. Dziś żeby docenić w pełni dobre zwykłe 4K (nie stremingowe, gdzie to koło pełnego 4K nawet nie stało), potrzeba oledowca grupy premium +70 cali, a to już jest sprzęt grubo powyżej 10 tys zł.
NO CD = NO SALE
- lis23
Mam QD-OLED 55 cali i nie narzekam, no i streaming nie wygląda tak źle i działa czasami lepiej niż płyta, np. ostatni Indiana Jones na Blu-Ray źle mi działa na odtwarzaczu 4K UHDBD, trochę jak nowy Avatar w kinie a wersja z D= działa już dobrze. Obecnie to nie rozdzielczość robi robotę tylko dobry HDR, NP. Dolby Vision, gdzie mam w tv 1 500 nitów, choć w Sony powiedzieli, że nie wolno oglądać filmów i seriali z pełną jasnością HDR bo tv się wypali a wypalenie nie podlega gwarancji ... Przecież przy HDR te najjaśniejsze miejsca to tylko wybrane fragmenty całego ekranu i znajdują się tam tylko na chwilę, to nie są elementy, które są obecne na ekranie na stałe, więc nie rozumiem tego, mi tv wypalił się w SDR przy jasności ustawionej na 0 ...
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John
na takim czymś to sobie możesz docenić co najwyżej dobre FHD.
przerabialiśmy już to kiedyś i nie chce mi się powtarzać - nie ma sensu kupować tv 4K poniżej 65 cali i umieszczać ich w polskich mieszkaniach M2, bo to się mija z celem i wszędzie ci to kumaci ludzie od tv powiedzą. po prostu nie wykorzystasz możliwości i tyle. ale oczywiście możesz mieć co najwyżej dobre samopoczucie z tego powodu i tego nikt ci nie odbierze
już nie wspomnę o tym, że jak ktoś nie kolekcjonuje fizycznych nośników 4K, to w ogóle tv 4k nie jest mu potrzebny, bo telewizja w PL jak i wszystkie zagraniczne serwisy stremingowe nie mają pełnego 4K, tylko albo upscaling, albo oszukany bitrate, więc tego 4K i tak nie wykorzystasz na tym tv, jesli nie masz fizycznych nosników.
Ostatnio zmieniony ndz sty 18, 2026 11:02 am przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
NO CD = NO SALE
- lis23
OLED ma jednak jeszcze doskonałą czerń, nieskończony kontrast i pełną paletę barw, na tv LED miałem fioletową czerń, clouding, ghosting, itp.
Na OLED oszukane jest to, że w trybie HDR napisy miały się nie świecić a się świecą
4K z HDR ze streamingu i tak wygląda znacznie lepiej niż FHD a w tv to w ogóle jest tylko HD a 4K mam tylko Eleven Sport.
Na OLED oszukane jest to, że w trybie HDR napisy miały się nie świecić a się świecą
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John