jaka to melodia?

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#421 Post autor: Łukasz Wudarski » śr sie 05, 2009 12:16 pm

Bucholc Krok pisze:Skleciłem na prędce. Jakby co to jeszcze zgłaszajcie uwagi.

Zasady

- jeden punkt przewidziany dla Zająca będzie mu dopisany, jeśli w ciągu 6 godzin od ogłoszenia ostatniej (trzeciej) podpowiedzi nikt nie udzieli poprawnej odpowiedzi.
Dla mnie to że zając dostaje punkty za to że inni nie zgadną jest bez sensu. Można przecież dawać takiej podpowiedzi że one w istocie nic nie pomogą np Kompozytor ni jest Australijczykiem, nigdy nie był na Księżycu i zna nuty... Nagrodą dla zająca jest sama możliwość zadawania zagadki...
Bucholc Krok pisze:
2. Odpowiadający na zagadkę (zwany dalej Odjącem)

- jeśli udzielona odpowiedź będzie zła, a mimo tego Odjąc odpowie jeszcze raz i odpowiedź okaże się właściwa, to punktów za poprawną odpowiedź nie otrzyma (dostanie 1 punkt ujemny), a gdy będzie szumiał i zakłócał zabawę Zającowi oraz pozostałym Odjącom to zostanie dodatkowo ukarany brakiem możliwości odpowiadania w kolejnej rundzie.
A ja bym wywalił ten punkt. To wzmaga taktykę. Tylko dajmy zastrzeżenie że jeśli za pierwszym razem nie trafi ma minus jeden punkt, jak strzeli drugi raz, ale dobrze to niech dostanie -2 punkty. Może czasem będzie się opłacało zastosować taką taktykę (np. przy samej końcówce jak ktoś będzie miał 48 punktów i gra może się w każdej chwili zakończyć. Myślę że dzięki temu będzie bardziej emocjonująco.
Bucholc Krok pisze:
- w przypadku błędów literowych w odpowiedzi będzie możliwość dokonania korekty, ale jeśli korektę zrobi ktoś inny, to jemu przypadną punkty za odpowiedź.
Bez sensu. Wpisze się np źle Georges Delerue i już cała zabawa na nic. Albo nie daj Boże źle jakiś francuski tytuł (no bo co zabrkanie apostrofu i nie będziemy zaliczali zagadki????
Bucholc Krok pisze:
3. Punktacja

- za brak odpowiedzi po 3 podpowiedziach 1 punkt otrzymuje Zając.

Jak już pisałem jestem przeciwny :)
Bucholc Krok pisze:
- zagadki mogą pochodzić tylko z płyt oficjalnie wydanych.
zmieniłbym na zagadki mogą pochodzić tylko z płyt oficjalnie dostępnych na rynku, (czyli dostępnych w regularnej sprzedaży w tym także bierzemy pod uwagę wydania limitowane)

No i jeszcze jedno. Bo mnie chyba Bucholc nie zrozumiałeś. W momencie gdy ktoś odgadnie zagadkę, ale poda tylko kompozytora i płytę z jakiej pochodzi dany utwór, a zając potwierdzi ten utwór kończymy zabawę (nie ma potem czekania aż ktoś załapie się na jeszcze jeden punkick za tytuł - Zając ma wtedy obowiązek podania prawidłowego tracka).

Chyba że będzie taka sytuacja że ktoś zgadnie autora i film, a Zając nie zdąży potwierdzić i ktoś inny dopisze pełne brzmienie (czyli utwór) no to wtedy obie osoby otrzymują punkt. Jeśli zaś nie trafi w odpowiedni utwór no to ma minus jeden. To po to żeby dobrze się zastanowić zanim się strzeli.

Co do nowego wątku to rzeczywiście możemy tu jeszcze to potestować.

Dziś wieczór zatem pierwsza zagadka z nowymi zasadami. Zagrajmy ze trzy zagadki, to chyba wystarczająco na test?
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#422 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 13:21 pm

Łukasz Wudarski pisze:Dla mnie to że zając dostaje punkty za to że inni nie zgadną jest bez sensu. Można przecież dawać takiej podpowiedzi że one w istocie nic nie pomogą np Kompozytor ni jest Australijczykiem, nigdy nie był na Księżycu i zna nuty...
Ale to są podpowiedzi bez sensu.. czy takie były do tej pory (zresztą można zakazać takich praktyk)? Przecież jeden punkt dla Zająca cały czas był. Jakoś wszyscy starali się, żeby ich zagadki były odgadnięte. I wcale się nie dziwię. :D
Nagrodą dla zająca jest sama możliwość zadawania zagadki...
Uważasz, że to nagroda? :) Ja twierdzę, że to w pewnym sensie jest kara, zablokowanie zawodnika, bo nie może zdobywać jakże cennych punktów. :D Kto nie chce zdobywac punktów? :D

A ja bym wywalił ten punkt. To wzmaga taktykę. Tylko dajmy zastrzeżenie że jeśli za pierwszym razem nie trafi ma minus jeden punkt, jak strzeli drugi raz, ale dobrze to niech dostanie -2 punkty.
A jak źle? To już lepiej przyjąć zasadę, że się strzela ile się chce, ale za każdym razem jest minus 1 punkt.
Przykład: ktos ma 10 punktów z gry. Jest zagadka (juz za 2 punkty) i ktoś rzuca 2 błędne tytuły to odgadywanie dla niego się kończy automatycznie/logicznie. Bo nawet jeśli odpowie trzeci raz i trafi to nie dostanie żadnych punktów (ale jeśli znowu będzie błędnie to minus 1 i będzie mieć na koncie 9). Inna sprawa, że zablokuje innych. Trzeba ustalić TERAZ, ile razy można strzelać.
Bucholc Krok pisze: - w przypadku błędów literowych w odpowiedzi będzie możliwość dokonania korekty, ale jeśli korektę zrobi ktoś inny, to jemu przypadną punkty za odpowiedź.
Bez sensu. Wpisze się np źle Georges Delerue i już cała zabawa na nic. Albo nie daj Boże źle jakiś francuski tytuł (no bo co zabrkanie apostrofu i nie będziemy zaliczali zagadki????
Więc w tym rzecz, żeby nie klepać na chybcika :) Jest sztywne 6 godzin.
Bucholc Krok pisze: - zagadki mogą pochodzić tylko z płyt oficjalnie wydanych.
zmieniłbym na zagadki mogą pochodzić tylko z płyt oficjalnie dostępnych na rynku, (czyli dostępnych w regularnej sprzedaży w tym także bierzemy pod uwagę wydania limitowane)
Ale co to zmienia? Już dałem tak ogólne stwierdzenie, że wszystko się łapie. :) I stare i nowe, limitowane i bez limitu, dostępne w regularnym handlu (sklepy) i mniej regularnym (aukcje itp.).

No i jeszcze jedno. Bo mnie chyba Bucholc nie zrozumiałeś. W momencie gdy ktoś odgadnie zagadkę, ale poda tylko kompozytora i płytę z jakiej pochodzi dany utwór, a zając potwierdzi ten utwór kończymy zabawę (nie ma potem czekania aż ktoś załapie się na jeszcze jeden punkick za tytuł - Zając ma wtedy obowiązek podania prawidłowego tracka).
Zrozumiałem, dlatego chcę się upewnić jak ma być z tym 1 dodatkowym punktem. Moim zdaniem on właśnie jest premią dla tych, którym chce się sprawdzić. Ale także dla tych innych, którzy nie znali tytułu płyty.
Chyba że będzie taka sytuacja że ktoś zgadnie autora i film, a Zając nie zdąży potwierdzić i ktoś inny dopisze pełne brzmienie (czyli utwór) no to wtedy obie osoby otrzymują punkt. Jeśli zaś nie trafi w odpowiedni utwór no to ma minus jeden. To po to żeby dobrze się zastanowić zanim się strzeli.
Może być. Przynajmniej na te 3 próby. Ale jedno zastrzeżenie - za każdym razem Zając MUSI potwierdzić, czy odpowiedź jest dobra. Nawet jeśli będzie wiadomo dla wszystkich, że jest dobra. Poki nie potwierdzi, każdy może szukać tytułu utworu.
Co do nowego wątku to rzeczywiście możemy tu jeszcze to potestować.
Dziś wieczór zatem pierwsza zagadka z nowymi zasadami. Zagrajmy ze trzy zagadki, to chyba wystarczająco na test?
Powinno.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#423 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 05, 2009 13:31 pm

Łukasz Wudarski pisze:Dziś wieczór zatem pierwsza zagadka z nowymi zasadami. Zagrajmy ze trzy zagadki, to chyba wystarczająco na test?
Musimy naprawdę bawić się w jeszcze jakieś testy? Według mnie zasady mniej więcej są, a i tak mogę się założyć, że w trakcie nowej zabawy będą pojawiały się jakieś problemy. I nie przesadzajmy też z nadmiarem zakazów, nakazów, wyjątków, gdyż to zabije całą przyjemność.
Dla mnie zasady i punktacja jest jasna. I co mnie bardzo cieszy nazwy utworów nie są konieczne :)
Co do zasad jest absolutnie przeciwnikiem punktów dla osób zadających zagadkę. Gdyż tak to wszyscy będą zadawać tak trudne rzeczy, aby się obłowić tym jednym punktem i zniszczyć konkurencję.
A co do płyt to według mnie bootleqi i tym podobne rzeczy mogą wchodzić grę, tyle że trzeba będzie poinformować, że nie ma oficjalnego wydania.
W końcu muzykę filmową zna się nie tylko z samych płyt, ale także i z filmów.
A, i pod żadnym pozorem nie ma karcenia i zabierania punktów za literówki. Ludzka rzecz się pomylić, lub np. nie znać francuskiego. Najważniejsze, że wszyscy wiedzą o co chodzi.

A więc Drogi Bucholcu stwórz niedługo nowy temat. Najlepiej niech brzmi:
"Jaka to melodia?" (daj koniecznie dużą literę, gdyż jestem pedantem i ma ładnie wyglądać :wink:). A Łukasz Wudarski aka Babuch zadaje jakąś ciekawą zagadkę i rozpoczynajmy zabawę :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#424 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 14:39 pm

Wawrzyniec pisze: Musimy naprawdę bawić się w jeszcze jakieś testy? Według mnie zasady mniej więcej są,
Właśnie dlatego trzeba je dogadać.
a i tak mogę się założyć, że w trakcie nowej zabawy będą pojawiały się jakieś problemy. I nie przesadzajmy też z nadmiarem zakazów, nakazów, wyjątków, gdyż to zabije całą przyjemność.
We wszystkich grach są zasady i najbardziej cieszy, gdy się wygrywa cały czas ich przestrzegając. :)
Co do zasad jest absolutnie przeciwnikiem punktów dla osób zadających zagadkę. Gdyż tak to wszyscy będą zadawać tak trudne rzeczy, aby się obłowić tym jednym punktem i zniszczyć konkurencję.
Nic podobnego! Na co komu jeden punkt skoro może zdobyć 4 :?: No ludzie...... :? Przecież zawsze jest ryzyko, że ktoś odgadnie, tak jak Babuch odgadł pierwszą zagadkę Kopra. Jak tam Wam się to nie podoba to można ustalić, że jedna osoba może zadawać zagadki tylko 2 razy pod rząd. Maksymalnie dostanie 2 punkty.
A co do płyt to według mnie bootleqi i tym podobne rzeczy mogą wchodzić grę, tyle że trzeba będzie poinformować, że nie ma oficjalnego wydania. W końcu muzykę filmową zna się nie tylko z samych płyt, ale także i z filmów.
W takim razie łapią się też filmy, z których nie wydano muzyki w ogóle. Na jedno wychodzi..

Mefisto

#425 Post autor: Mefisto » śr sie 05, 2009 14:42 pm

wg mnie zasady są ok - może czepiłbym się tylko tego
- jeśli udzielona odpowiedź będzie zła, a mimo tego Odjąc udzieli kolejnej złej odpowiedzi, zostanie mu odjęty 1 (jeden) punkt.
nie bądźmy aż tak restrykcyjni :)
- jeśli udzielona odpowiedź będzie zła, a mimo tego Odjąc odpowie jeszcze raz i odpowiedź okaże się właściwa, to punktów za poprawną odpowiedź nie otrzyma (dostanie 1 punkt ujemny),
wg mnie, jeśli Odjąc odpowie najpierw źle, a potem odpowie jeszcze raz poprawnie, to Zając powinien tą druga odpowiedź zlać i tyle (czyli nic nie mówić, ignorować delikwenta) i zabawa trwa dalej :)

a tego
- w przypadku błędów literowych w odpowiedzi będzie możliwość dokonania korekty, ale jeśli korektę zrobi ktoś inny, to jemu przypadną punkty za odpowiedź.
nie rozumiem - znaczy, jeśli napiszę tytuł źle i ktoś podemną podchwyci to i zapisze go poprawnie, to dostanie punkty? bez sensu

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#426 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 14:56 pm

Dobra, poprawiłem ten punkt o błędach.

Mefisto

#427 Post autor: Mefisto » śr sie 05, 2009 15:20 pm

Milkosz Roszka - Le Cyc :lol:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#428 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 05, 2009 15:32 pm

Mefisto ma rację. Nie możemy być też aż tak bardzo restrykcyjni. Pomylić się rzecz ludzka, a na przykładzie ostatniego Hornera najlepiej to widać.
Dalej jestem przeciwnikiem punktów dla zadającego. Przecież to jest logiczne, że jak ktoś wygra to budzi się w nim instynkt, który każe mu zniszczyć konkurencję. A więc podpowiada coś najtrudniejszego, aby nikt nie zgadł. Ja oczywiście ufam szanownym i zacnym forumowiczom, ale mimo wszystko jestem przeciw! Gramy aż ktoś zgodnie. Przykład z tym "Francuzem" Babucha pokazuje, że czasami może to być niezła zabawa :)
Dla mnie każda muzyka, która związana jest z filmem powinna zostać dozwolona. Oczywiście muzyka zwiastunowa nie wchodzi w grę. Ale jak ktoś zna film to powinien rozpoznać muzykę, nawet jak dostępna jest na bootlequ, bootlegu czy jak mu tam? Przecież mimo oficjalnego wydania, chyba każdy kojarzy muzykę do Eqilibrium, więc czemu nie zadawać?
Ale na tym mi już mnie zależy.
Podstawa to: "Nie bycie zbyt rygorystycznym jeżeli chodzi o błęd!" i "Zero punktów dla zadającego!".
Po za tym na wszystko się godzę i jestem gotowy do gry :D

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#429 Post autor: Łukasz Wudarski » śr sie 05, 2009 15:43 pm

Popieram Wawrzyńca. Zadający nie powinien zyskiwać punktów, bo zabawa się nam popsuje...
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#430 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 15:53 pm

Łukasz Wudarski pisze:Popieram Wawrzyńca. Zadający nie powinien zyskiwać punktów, bo zabawa się nam popsuje...
Do tej pory się nie popsuła.. piszę to już chyba 4-ty raz :)
W tych 3 kolejkach możemy spróbować z tym 1 punktem i zastrzeżeniem na 2 kolejki z rzędu. Dodatkowo dać zapis, że na 10 punktów przed 50-tką (któregokolwiek zawodnika) punkty dla Zająca za nieodgadniętą zagadkę nie będą naliczane. Można też dopisać, że wówczas każdy nie może być 2 razy z rzędu Zającem.

Ważniejsze jest to, ile razy można strzelać. Czy raz na rundę (podpowiedź), czy ile się chce?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#431 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 16:09 pm

Coś czuję, że do wieczora nie zdążymy ustalić wszystkiego, więc sam poprawię :)

1. Strzelać można tylko raz na rundę (podpowiedź), ale z każdym błędnym strzałem jest minus 1 punkt. To spowoduje, że każdy się zastanowi, czy warto strzelać, czy lepiej sprawdzić. Bo zawsze ktoś inny będzię mógł wykorzystać przyblokowanie innego (innych) zawodnika.

Dopisek: tylko znowu minus jeden punkt od czego? Od ogólnej liczby punktów? Bo skoro jest przyblokowany to i tak będzie miał w kolejnej podpowiedzi mniej o jeden punkt (jak każdy). Dodatkowo odjąć?

Już chyba lepiej wprowadzić możliwość dowolnego strzelania i każda błędna odpowiedź inus 1 punkt. Mniej gmatwania..

2. ograniczenia dla Zająca - max. 2 razy z rzędu zadaje zagadkę (co ewentualnie daje mu tylko 1 punkt) oraz na 10 punktów przed końcem zabawy (50-tką) Zającem nie można być 2 razy z rzędu. A punktu za nieodgadniętą zagadkę się nie dostaje.
Ostatnio zmieniony śr sie 05, 2009 16:13 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#432 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 05, 2009 16:11 pm

Bucholc Krok pisze:Ważniejsze jest to, ile razy można strzelać. Czy raz na rundę (podpowiedź), czy ile się chce?
To już chyba ustaliliśmy :? Raz można strzelić, a następny dopiero po podpowiedzi, no chyba, że dana osoba za drugim razem poprawnie zgadnie.
Tutaj już chyba nie ma co dyskutować.

Nie rozumiem tylko jaki jest problem, aby ustalić zasadę w której zadający nie może dostawać punktów? :? Jeżeli tylko to do piszemy to chyba można zaczynać wreszcie grać? Gdyż chyba więcej problemów nie ma?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#433 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 16:16 pm

Wawrzyniec pisze:To już chyba ustaliliśmy :?
No właśnie nie..
Raz można strzelić, a następny dopiero po podpowiedzi, no chyba, że dana osoba za drugim razem poprawnie zgadnie.
Tutaj już chyba nie ma co dyskutować.
Ale co to znaczy 'za drugim razem poprawnie zgadnie'? Drugi raz będzie miała w następnej podpowiedzi. Jest kwestia, czy odejmujemy punkt za złą odpowiedź.
Nie rozumiem tylko jaki jest problem, aby ustalić zasadę w której zadający nie może dostawać punktów? :?
No problem jest taki, że ja przy niej obstaję. :D

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#434 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 05, 2009 16:36 pm

Bucholc Krok pisze:
Wawrzyniec pisze:
Nie rozumiem tylko jaki jest problem, aby ustalić zasadę w której zadający nie może dostawać punktów? :?
No problem jest taki, że ja przy niej obstaję. :D
To według mnie jest najmniejszy problem. To masz dwa wyjścia:
1) Zmienić tę zasadę, gdyż w sumie ja i Babuch jesteśmy przeciwni (a więc demokracja)
2) Nie zmienić tej zasady, ale brać pod uwagę, że co jakiś czas pojawią się słowa krytyki.

A co do punktów karnych to jestem w ogóle ich przeciwnikiem. To ma być zabawa a nie jakiś obóz karny.

To są moje propozycje. Oczywiście nie musisz ich uwzględniać. Z mojej strony to mógłbyś spokojnie to wszystko spisać tak jak uważasz za stosowne i dzięki temu moglibyśmy wreszcie rozpocząć tę grę.
Gdyż moim skromnym zdaniem za dużo czasu tracimy nad tymi całymi debatami nad zasadami.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#435 Post autor: Bucholc Krok » śr sie 05, 2009 16:42 pm

Wawrzyniec pisze: A co do punktów karnych to jestem w ogóle ich przeciwnikiem. To ma być zabawa a nie jakiś obóz karny.
Ja generalnie też, ale MUSI być jakiś straszak na tych, którym nie chce się sprawdzać nawet tytułów filmów.
To są moje propozycje. Oczywiście nie musisz ich uwzględniać. Z mojej strony to mógłbyś spokojnie to wszystko spisać tak jak uważasz za stosowne i dzięki temu moglibyśmy wreszcie rozpocząć tę grę.
Gdyż moim skromnym zdaniem za dużo czasu tracimy nad tymi całymi debatami nad zasadami.
Ustalanie zasad zawsze tyle zajmuje, niestety.

ODPOWIEDZ