EPIC FAIL! :D (honorowy patronat: lis23)

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

Re: EPIC FAIL! :D (honorowy patronat: lis23)

#3406 Post autor: Kaonashi » wt paź 02, 2018 18:19 pm

Są już pierwsze wyliczenia:

Obrazek
Spoiler:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#3407 Post autor: MichalP » wt paź 02, 2018 19:06 pm

Wielu polskich i nie tylko pisarzy tak mialo (i w wiekszosci sytuacji w sumie to mieli racje), ze ich dziela byly tak wiekopomne i niepowtarzalne, ze proba ekranizacji tego czy jako film czy jako gra nie miala zadnej szansy na sukces. Niestety albo stety raz na jakis czas grubo sie mylili.

Ktos inny wspomnial, ze teraz to CD project powinien go podac do sadu o udzial w zyskach z racji, ze gry spopularyzowaly jego ksiazki na calym swiecie i Netflix dlatego wyklada gruba kase na serial i to wlasnie wszystko dzieki ich grom. :lol: Wiec pieniazki pewnie leja sie do niego strumyczkiem i zal dupe sciska bo moglby miec ich cala rzeke.

W sumie to ciekawe jak z tego wszyscy wybrna - bo poza pomyslem Wiedzmina to sama historia w grach jest oryginalna i nijak ma sie do tresci ksiazek poza bohaterami.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3408 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 02, 2018 19:43 pm

Wojtek pisze:
wt paź 02, 2018 18:15 pm
W skrócie: jakieś 15 lat temu, gdy kupowana prawa do gry od Sapkowskiego, oferowano mu udział w zyskach, ale on powiedział, że żadnych zysków nie będzie, wiec chciał dostać do rączki 35 tysięcy. Teraz domaga się 6% udziału w zyskach gier, czyli jakichś 60 milionów :mrgreen:
Jeśli mają to na piśmie, to może im nafjukać. No chyba, że sprawa trafi do sądu i rozprawę będzie prowadził jakiś idiota. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#3409 Post autor: MichalP » wt paź 02, 2018 19:58 pm

Tu sie chyba rozchodzi o ta ustawe, ktora mowi o duzej rozbieznosci pomiedzy oryginalna zaplata za wykorzystanie czyjejs tworczosci a zyskami z tego wykorzystania. Nie wiem jak ma sie to do faktu, ze CD Project wykorzystal tylko postacie i stworzony swiat ale cala historia jest ich. CD project nigdy nie zajmowal sie dystrybucja ksiazek czy cos w tym stylu. Pewnie sad bedzie to rozstrzygal jezeli pojda ta droga, ale pewnie prawnicy Sapkowskiego licza na jakas ugode poza sadem - kilka milionow moze wpasc za nic a to i tak kupa kasy.

Co mnie tu denerwuje to fakt, ze Sapkowski zawsze mial w glebokim powazaniu wszelkie proby przeniesienia jego tworczosci na inne poletka: komiksy, gry itp. Oczywiscie zdania nie zmienil ale kase by chetnie przytulil.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#3410 Post autor: Paweł Stroiński » wt paź 02, 2018 20:53 pm

Oczywiście, że liczą na ugodę poza sądem. Wprost piszą, że jeśli sprawa wyjdzie na jaw, to zaszkodzi to firmie. Więc to była wręcz próba szantażu i to z wyraźną groźbą ataku na reputację CDP.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3411 Post autor: Bucholc Krok » wt paź 02, 2018 21:53 pm

Sapkowski wychodzi tu na typowego cwaniaczkowatego Polaka buraka. :( - wziął zapłatę od razu, a jak zobaczył, że wypaliło to przyszedł po kolejną porcję. Ręce opadają. Jeśli CDP nie ma z nim umowy, na której jest jasno napisane, że bierze forsę za prawa, to będzie dopiero epic fail. Ja bym dziadowi nie odpuścił i jeszcze sam go podał do sądu.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3412 Post autor: Kaonashi » pt paź 05, 2018 01:26 am

Obrazek

hp_gof

#3413 Post autor: hp_gof » sob paź 13, 2018 21:27 pm

Jak to było? Na Marszach Równości chodzą roznegliżowani zboczeńcy? Oh, wait :mrgreen:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3414 Post autor: Kaonashi » sob paź 27, 2018 00:09 am

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3415 Post autor: Wawrzyniec » pt lis 16, 2018 16:34 pm

Oglądał ktoś wczoraj Polska Czechy? ;)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3416 Post autor: Koper » pt lis 16, 2018 22:12 pm

Co Ty, szkoda zdrowia. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3417 Post autor: Adam » sob lis 17, 2018 13:56 pm

Tych polskich kopaczy okręgowych KS Krzoki, to ja skończyłem oglądać po tym jak Citko rozwalił Atletico.. :roll:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3418 Post autor: Adam » wt lis 20, 2018 22:33 pm

Codziennie łudzę się, że już niczym mnie Hollywood nie zaskoczy, ale codziennie wciąż mnie zaskakuje, wymyślając coraz to bardziej absurdalne rimejki lub kontynuacje :roll: :evil:

Wraca... Przystanek Alaska.

Obrazek
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3419 Post autor: Bucholc Krok » ndz lis 25, 2018 11:55 am

Adam pisze:
wt lis 20, 2018 22:33 pm
Codziennie łudzę się, że już niczym mnie Hollywood nie zaskoczy, ale codziennie wciąż mnie zaskakuje, wymyślając coraz to bardziej absurdalne rimejki lub kontynuacje :roll: :evil:

Wraca... Przystanek Alaska.
I co w tym dziwnego? Zapachniało zielonymi to robią. Sam byś robił. :)

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3420 Post autor: Kaonashi » ndz lis 25, 2018 12:58 pm

ODPOWIEDZ