Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi

#316 Post autor: Adam » pn kwie 09, 2012 21:00 pm

ja za małolata się bałem oglądać - Palacz jebany :D - po latach jak wróciłem do tego jak wyszło na dvd, to te rzeczy których się bałem, mnie śmieszyły. tak że chyba zatrzymałem się na 5 sezonie.. ale mnie sci-fi nie kręciło nigdy.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#317 Post autor: Mystery » pn kwie 09, 2012 21:45 pm

data wydania nie jest marketingowym strzałem w dziesiątkę, 2 msc po starcie 2 sezonu gdy on już się będzie kończył to zdeczka samobój
Dlaczego. Serial się kończy, ludzie będą chcieli posłuchać z niego muzyki, a tu masz, wychodzi score, decyzja to raczej przemyślana i lepsza, niż odczekanie roku jak to jest chociażby w przypadku Fringe.
w kolejnych sezonach zwykle wykorzystują muzę napisaną pierwotnie, podkładają ją jak zawsze ilustratorzy bez ingerencji kompozytora
Zależy jaki serial. Najlepsze muzycznie telewizyjne produkcje ostatnich 10 lat, Doctor Who, Fringe, Alias, Lost, Battlestar, miały przez wszystkie sezony nagrywany nowy score pod każdy odcinek, ale w tym przypadku chyba rzeczywiście, ilustratorzy wstawiają tylko ochłapy Djawadiego.

Mefisto

#318 Post autor: Mefisto » wt kwie 10, 2012 02:16 am

Templar pisze:Stawiam, że będzie 100, bo każdy sezon 10 odcinków i jeszcze ze 2 tomy (oprócz trzeciego) podzielą na 2 sezony.
Twórcy chcą 70 odcinków, ale na razie pewny jest sezon 3 i 4 raczej, sporo też zależy od tego jak 2 będzie się sprzedawał, ale na razie nic nie wskazuje na zmniejszenie zainteresowania.

Ponoć na końcu 2 ma być jakaś duża bitwa, więc jakaś szansa na lepszą muzykę jest - zresztą ten świat wciąż się rozwija, dochodzą kolejne postaci, rody, więc pewnikiem Ramin nie skończy się na ciągłym przetwarzaniu materialu.

Templar

#319 Post autor: Templar » wt kwie 10, 2012 02:17 am

Mefisto pisze:Twórcy chcą 70 odcinków
Skoro 3. tom dzielą na 2 sezony, a przez to rozumiem, że będzie 20 odcinków, to jak chcą zrobić 70? Upchną później 2 tomy w 1 sezon?

Mefisto

#320 Post autor: Mefisto » wt kwie 10, 2012 02:20 am

po 10 odcinków na sezon, a wątki z 3ego tomu po prostu zajmą (w planach - co z tego finalnie wyjdzie zobaczymy) 2 sezony, a nie rozbiją się na dodatkowy...

a zresztą:
http://insidetv.ew.com/2012/03/30/game- ... -season-2/

Templar

#321 Post autor: Templar » wt kwie 10, 2012 02:24 am

OK, myślałem, że dzielą po prostu równo cały tom i sezon 3. to będzie pierwsza połowa, a 4. druga :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#322 Post autor: Marek Łach » wt kwie 10, 2012 10:02 am

Rzeczywiście ten drugi odcinek muzycznie nic nie wart. Scena jazdy konnej tak anonimowa, że aż boli. To jest po prostu niepojęte, jak można tak skopać tak barwny materiał. :(

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#323 Post autor: Mystery » wt kwie 10, 2012 12:32 pm

Mefisto pisze:Ponoć na końcu 2 ma być jakaś duża bitwa, więc jakaś szansa na lepszą muzykę jest - zresztą ten świat wciąż się rozwija, dochodzą kolejne postaci, rody, więc pewnikiem Ramin nie skończy się na ciągłym przetwarzaniu materialu.
Jakby Djawadiego obchodziła tematyka :roll: Baratheonowie, Starkowie, Lannisterowie, wszyscy powinni mieć swoje tematy, nie wspomnieć o głównych postaciach (np. Daenerys Targaryen), lokacjach (Mur) czy takich oczywistościach jak chociażby jakiś motyw dla "Braci z Nocnej Straży".

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#324 Post autor: Wawrzyniec » wt kwie 10, 2012 12:36 pm

Dokładnie i dlatego też Jeremy Soule by się do tego świetnie nadawał. :) Ale jest jak jest. A co do bitwy to wcale bym się nie zdziwił, gdyby w ogóle nie została podłożona pod nią muzyka.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#325 Post autor: Mefisto » wt kwie 10, 2012 14:20 pm

akurat Nocna Straż ma swój motyw, tylko jest on tak zimny i nijaki, że aż boli

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#326 Post autor: Wojteł » wt kwie 10, 2012 14:22 pm

Ale oparty na jakiejś melodii? :P Czy Djawadi walnął jakieś zimne, prawie ambientowe smyczki i mu wystarczy za temat? :P
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#328 Post autor: Wojteł » wt kwie 10, 2012 14:28 pm

bleeee :?
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#329 Post autor: DanielosVK » wt kwie 10, 2012 14:32 pm

W dodatku w połowie to aranżacja kiły z czołówki.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Mefisto

#330 Post autor: Mefisto » wt kwie 10, 2012 19:35 pm

Bo chodzi o pierwszą część utworu - dalej to moment, kiedy bodaj zbierają sie, by ruszać za mur; zresztą w drugim utworze też słychać tę melodię. Powiem jednak, że choć aranżacyjnie i tematycznie jest to bleee, to chyba jako jeden z nielicznych tematów partytury pasuje do opisywanego elementu klimatem.

Swoją drogą oficjalnie potwierdzony został sezon 3

ODPOWIEDZ