Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Rise of the Guardians - Alexandre Desplat

#301 Post autor: hp_gof » wt lis 13, 2012 08:59 am

Ha! I jest recenzja. Dobry score! Czytam ;)
http://www.filmtracks.com/titles/rise_guardians.html

PS. Bardzo pozytywna recenzja:
Had the various phrases of "Still Dream" been condensed into an easier form and better integrated with the great potential of Jack's theme, Rise of the Guardians could have been a five-star score.
I zgadzam się, że piosenka jest taka bardzo broadwayowska, a przez to mało przebojowa, ale to już kwestia podejścia, co kto lubi i co kto chciał osiągnąć ;)
W ogóle teraz dzięki recenzji się skapnąłem, że fanfara elfów pojawia się faktycznie w Oath of the Guardians :P
No i recenzent sam przyznał, że należy tak naprawdę wyróżnić 2 główne motywy, które tak naprawdę pojawiają się w równej ilości, choć "fanfara" jest łatwiej wychwytywalna i to ona jest w stanie przyciągnąć słuchaczy ;)
Zaskoczyło mnie tylko, że recenzent zakwalifikował motyw Królika jako mocną aranżację głównej fanfary, a nie oddzielny motyw - muszę się wsłuchać!
Natomiast, fakt, motyw Jacka jest śliczny i szkoda, ze pojawia się tak rzadko - w dwóch-trzech miejscach i nie ma szansy porządnie wybrzmieć. ALE! Podejrzewam, że jeśli powstałyby kolejne części i do pisania wróciłby Desplat to to jest motyw, który ma ogromny potencjał być dalej ciągnięty (razem z fanfarą). Ale to już za bardzo wybiegamy w przyszłość.
Natomiast porównania do Złotego Kompasu są śmieszne :P No ale już.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#302 Post autor: Adam » wt lis 13, 2012 09:23 am

Clami jest chyba najbardziej przewidywalnym reckarzem. Score na orkiestre = 4. Wyjątek to Brajanowe którym daje 3 za to że albumy są za długie. Score nie na orkiestre = 2. Zimmery po 2000 r = 2. Boring. Dobrze że zamyka tą stronke za miech bo i tak wszyscy z niego beke mieli, nawet na jego forum..
NO CD = NO SALE

hp_gof

#303 Post autor: hp_gof » wt lis 13, 2012 09:24 am

No dobra, ostateczna ocena ostateczną oceną, ale w recenzji jest wiele faktów, z którymi się nie sposób nie zgodzić ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#304 Post autor: Adam » wt lis 13, 2012 09:26 am

nie czytam. patrze na oceny i tyle.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#305 Post autor: hp_gof » wt lis 13, 2012 09:57 am

Proszę, jaka taniocha :P
http://merlin.pl/Straznicy-marzen-Rise- ... 70589.html
Tylko wkurza mnie ten Djawadi znowu hehehehe ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#306 Post autor: Adam » śr lis 14, 2012 09:38 am

dziś będzie słuchanie. a płyta zamówiona już do mnie idzie 8) Desplat at his best :!:
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#307 Post autor: Wawrzyniec » śr lis 14, 2012 21:29 pm

Coś dzisiaj cicho w tym temacie. :? Hm, albo hp_gof jest zajęty zachwycaniem się i cieszeniem się nowym Desplatem. Albo bierze przykład z Hiszpanów i strajkuje dzisiaj od forum? :P :wink:

(To nie jest wcale złośliwe i osobiste, aby było jasne ;) )
Ostatnio zmieniony śr lis 14, 2012 21:32 pm przez Wawrzyniec, łącznie zmieniany 1 raz.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#308 Post autor: Adam » śr lis 14, 2012 21:30 pm

ja się wypowiem jutro obszerniej. słuchałem dziś oficjalna 2 razy. ale muszę się wgryźć bardziej.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#309 Post autor: Adam » czw lis 15, 2012 09:21 am

Papież na fejsie potwierdził, że to academy promo z 54 trakami to dokładny mix i ułożenie w takiej formie i chronologii jak jest w filmie - czyli isolated score.
NO CD = NO SALE

hp_gof

#310 Post autor: hp_gof » czw lis 15, 2012 11:16 am

Wawrzyniec pisze:Coś dzisiaj cicho w tym temacie. :? Hm, albo hp_gof jest zajęty zachwycaniem się i cieszeniem się nowym Desplatem. Albo bierze przykład z Hiszpanów i strajkuje dzisiaj od forum? :P :wink:

(To nie jest wcale złośliwe i osobiste, aby było jasne ;) )
Wawrzyniec, ja piszę jak mam coś do powiedzenia. Natomiast nie jestem fanbojem-desperatem, który na siłę próbuje podtrzymać temat przy życiu ;) I nie myśl sobie, że moim jedynym zajęciem w ciągu dnia jest słuchanie Desplata i wpatrywanie się w monitor komputera w oczekiwaniu na nowe posty na temat mojego idola.
Jeżeli nie chcesz, żeby było cicho w tym temacie, to napisz czy słuchasz dalej tego score'u i czy Twoje zdanie na jego temat się w jakimś stopniu zmieniło.
A Hiszpanie owszem strajkowali, ale ja nawet tego na żywo nie widziałem, bo miałem inne rzeczy do roboty.
Więc czekamy na kolejne osoby, które się jeszcze w tym temacie nie wypowiedziały. Ja już zrobiłem swoje.

hp_gof

#311 Post autor: hp_gof » czw lis 15, 2012 11:22 am

PS. I mamy kolejny klip: Everybody Loves the Sleigh!!!
http://www.youtube.com/watch?v=pRW9DNCWYQ0
Trzeba przyznać, że Desplat sprawuje się bardzo dobrze :) Chociaż animacja jest specyficzna, trochę taka... uproszczona :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#312 Post autor: Adam » pt lis 16, 2012 08:08 am

video wywiad z Desplatem z premiery: http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... d3LBXb92t4
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#313 Post autor: Mystery » pt lis 16, 2012 08:17 am

Mówi nieco o muzyce z Zero Dark Thirty, którą określa jako mroczna i ciężka, a sam film uważa za lepszy niż Hurt Locker.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#314 Post autor: Adam » pt lis 16, 2012 08:18 am

very dyplomatyczny i poprawnie polityczny tekst :D
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#315 Post autor: bladerunner22 » pt lis 16, 2012 21:50 pm

nie do końca kręci mnie ten score, jest poprawny, cudnie brzmi, i jestem w stanie dać 4 , ale czegoś mi brakuje w nim. wolę ubiegłorocznego Tintina a nawet Arthur Christmas :)
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

ODPOWIEDZ