FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: FMF i inne Festiwale Muzyki Filmowej oraz Koncerty

#2101 Post autor: hp_gof » czw gru 18, 2014 08:47 am

Ja na koncercie (muzyki) Giacchino byłem, ale niestety bez Giacchino :D A mam ochotę go spotkać, bo wygląda na zajebistego gościa :) On czasami przy podpisywaniu płyt fajne rysuneczki dorysowuje :D Ale bardziej z klasą niż ten troll-wieśniak Doyle :P No a Olo - cóż - magia i dostojeństwo <3

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#2102 Post autor: bartex9 » sob sty 03, 2015 14:52 pm

W nowym terminie, bo w maju, i w nowym miejscu - w ICE Kraków - odbędzie się festiwal Muzyki Filmowej. - Ten festiwal stał się już bardzo poważną imprezą, dlatego przenosimy go do otwartego kilka miesięcy temu centrum kongresowo-konferencyjnego ICE - wyjaśniła Helbin.
Czyli nie ocynownia ale i nie Arena na to wychodzi...

http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,44425, ... ach_w.html

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2103 Post autor: DanielosVK » sob sty 03, 2015 15:00 pm

Byłem tam, niby otwarte, ale jeszcze miesiąc temu dopracowywali salę główną. Podobno akustyka słaba jak na taką nowoczesną budowlę, Penderecki kręcił nosem. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
bartex9
Spec od additional music

#2104 Post autor: bartex9 » sob sty 03, 2015 15:02 pm

Ale w porównaniu do Areny akustyka w ICE to niebo (przynajmniej jeśli chodzi o orkiestrę).

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#2105 Post autor: DanielosVK » sob sty 03, 2015 15:05 pm

Możliwe, na Arenie nie byłem, ale skoro kilka miesięcy po otwarciu wciąż pracowali nad salami to chyba ktoś popełnił faila. :D
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2106 Post autor: Tomek » sob sty 03, 2015 15:19 pm

Wygląda bardzo ładnie i przytulnie w środku, ale o biciu rekordów frekwencyjnych KBF może już zapomnieć. 1-tysięczna widownia (z tego co czytam na ich stronie) przy 3 czy 4 tysiącach w Hucie czy 15-tu w Arenie? Przecież zainteresowanie kilkakrotnie przekroczy możliwości tego miejsca. No chyba, że jednak o hucie nie zapomną, bo to jednak dla festiwalu chyba najbardziej symboliczne miejsce, nie mówiąc już o tym, że samo tam dostanie się i jej lokalizacja to pewna przygoda ;-) A może z drugiej strony to dobrze - festiwal stanie się imprezą dla zainteresowanych, a nie dla mas.
Obrazek

hp_gof

#2107 Post autor: hp_gof » sob sty 03, 2015 15:27 pm

Po pierwsze, zależy kogo zaproszą :D Jeśli plumkaczy i twórców niszowych, to wystarczy sala na 1 tys. osób. Alberto miał koncert w filharmonii i było dobrze ;) Po drugie ICE może też pełnić funkcje centrum festiwalowego jak do tej pory MOS. Albo mogą być dwa centra festiwalowe. Poza tym nigdzie nie jest napisane, że rezygnują z pozostałych lokalizacji. Koncerty mogą się odbywać we wszystkich trzech lokalizacjach, w zależności od potrzeb ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#2108 Post autor: Paweł Stroiński » sob sty 03, 2015 16:23 pm

Halę Ocynowni od paru lat już tracą z powodów zaostrzonych reguł bezpieczeństwa, z tego, co wiem, ale nie ma powodu, by Arena nie została. Od paru lat trąbią, że Ocynownia w końcu wypadnie (a i tak, Ocynownia była raczej reakcją na problemy na Błoniach niż pomysłem "artystycznym").

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2109 Post autor: Tomek » sob sty 03, 2015 18:46 pm

Jakim pomysłem by nie była, to specyfiki miejsca i jego klimatu (a także walorów akustyczno-widowiskowych) nic nie zastąpi. Wolę ją znacznie bardziej (mimo niedogodności) niż sportowy "klimat" Areny.
Ten festiwal stał się już bardzo poważną imprezą, dlatego przenosimy go do otwartego kilka miesięcy temu centrum kongresowo-konferencyjnego ICE - wyjaśniła Helbin.
Może źle to zrozumiałem, ale wydawało mi się, że przenoszą tam festiwal jako całość. A może jednak chodziło o samo centrum jako centrum festiwalu, względnie pojedyncze koncerty.
Obrazek

hp_gof

#2110 Post autor: hp_gof » sob sty 03, 2015 18:51 pm

Niech nazwiska zaczną już ogłaszać, bo jestem ciekaw czy warto będzie przyjechać :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2111 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 03, 2015 19:13 pm

Tomek pisze:Jakim pomysłem by nie była, to specyfiki miejsca i jego klimatu (a także walorów akustyczno-widowiskowych) nic nie zastąpi. Wolę ją znacznie bardziej (mimo niedogodności) niż sportowy "klimat" Areny.
Amen. Ocynownia pomijając akustykę miała po prostu niepowtarzalny klima. I np. trudno mi sobie wyobrazić koncert "Obcego" czy chociażby "Inception" zagrane w innym miejscu. Kraków Arena jest OK, ale nie czułem się tam jak na koncercie muzyki filmowej.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Mefisto

#2112 Post autor: Mefisto » sob sty 03, 2015 19:34 pm

hp_gof pisze:Niech nazwiska zaczną już ogłaszać, bo jestem ciekaw czy warto będzie przyjechać :P
Gośka, Stroiński, Łach, Rokita, Olech, Waligórski, Bliźniak... myślę, że warto :P

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#2113 Post autor: Tomek » sob sty 03, 2015 19:48 pm

:mrgreen:

I Lubiński rzecz jasna.
Wawrzyniec pisze:Amen. Ocynownia pomijając akustykę miała po prostu niepowtarzalny klima. I np. trudno mi sobie wyobrazić koncert "Obcego" czy chociażby "Inception" zagrane w innym miejscu. Kraków Arena jest OK, ale nie czułem się tam jak na koncercie muzyki filmowej.
Nie mówmy w czasie przeszłym ;-) Umówmy się, że Arena jest odpowiednia na imprezy pod dzieci typu Pixar albo inny Bond. Rzeczy dla prawdziwych tygrysów niech kierują do Ocynowni :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#2114 Post autor: Wawrzyniec » sob sty 03, 2015 19:49 pm

Tomek pisze::mrgreen:

I Lubiński rzecz jasna.
Kto? :?
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika