Top 10, 2010

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#211 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 03, 2011 13:30 pm

Marek Łach pisze:A że rok rozczarowujący to niestety nie da się ukryć,
Proszę drugi po Koperze, który tak twierdzi :) :roll: Dla mnie to był naprawdę udany rok. Wiadomo, że to już drugi rok z rzędu bez score'u Williamsa co ma się rozumieć czyni go słabszym, ale ja jestem z tego 2010 bardzo zadowolony. Ba, nawet uważam go za lepszy od 2009. Parę fajnych i ciekawych score'ów wyszło, parę ciekawych debiutów, plus mamy "Inception" i "Smoka" czegóż chcieć więcej :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#212 Post autor: Mystery » pn sty 03, 2011 13:41 pm

Tomek pisze:Mystery - dziś swoją listę jednak wrzucę też :) (jeżeli głosowanie jest do 23:59?)
Będzie miło, masz czas do północy :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#213 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 03, 2011 13:43 pm

Ach, gdyby jeszcze Łukasz, Paweł i Babuch wrzucili to mielibyśmy 99% frekwencje :)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#214 Post autor: Althazan » pn sty 03, 2011 13:44 pm

Marek Łach pisze:Dziwię się jeszcze, że nikt mnie nie zjechał za brak Airbendera. :lol:
A gdzie Airbender??? :evil: ;)

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#215 Post autor: Tomek » pn sty 03, 2011 13:57 pm

Wawrzyniec pisze:Proszę drugi po Koperze, który tak twierdzi :) :roll: Dla mnie to był naprawdę udany rok. Wiadomo, że to już drugi rok z rzędu bez score'u Williamsa co ma się rozumieć czyni go słabszym, ale ja jestem z tego 2010 bardzo zadowolony. Ba, nawet uważam go za lepszy od 2009. Parę fajnych i ciekawych score'ów wyszło, parę ciekawych debiutów, plus mamy "Inception" i "Smoka" czegóż chcieć więcej :D
W ostatnich latach każdy mijający rok wydaje się rozczarowujący, ale potem jak się na niego spojrzy (i w roku następnym nadrobi zaległości z końcówki mijającego - a tam jest zawsze sporo ciekawych rzeczy), to wygląda to zazwyczaj ciekawie i dobrze. Nie inaczej będzie z 2010.

PS. Koper malkontentuje zawsze i wszędzie - nie zauważyłeś jeszcze? ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#216 Post autor: Arthur » pn sty 03, 2011 15:03 pm

Tomek pisze: W ostatnich latach każdy mijający rok wydaje się rozczarowujący, ale potem jak się na niego spojrzy (i w roku następnym nadrobi zaległości z końcówki mijającego - a tam jest zawsze sporo ciekawych rzeczy), to wygląda to zazwyczaj ciekawie i dobrze. Nie inaczej będzie z 2010.
Przyczyna: Co zrobić jak mamy tendencję spadkową oryginalności, a poziom techniczny raz gorszy, raz lepszy.

Wniosek: Najlepsze scory trzeba słuchać na koniec roku, wtedy mijający rok będzie się dobrze kojarzył. Tylko czym wtedy wypełnić powstałą pustkę?

W sumie to zastanawialiście się jaka będzie muzyka za 20,30 lat? Muzykę będzie tworzyło 3 pokolenie kompozytorów
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#217 Post autor: Bucholc Krok » pn sty 03, 2011 15:07 pm

czoug pisze:Wniosek: Najlepsze scory trzeba słuchać na koniec roku, wtedy mijający rok będzie się dobrze kojarzył. Tylko czym wtedy wypełnić powstałą pustkę?
Starociami? :)
W sumie to zastanawialiście się jaka będzie muzyka za 20,30 lat?
Wiadomo, setna woda po kisielu.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#218 Post autor: Tomek » pn sty 03, 2011 15:18 pm

czoug pisze:Przyczyna: Co zrobić jak mamy tendencję spadkową oryginalności, a poziom techniczny raz gorszy, raz lepszy.
Ja bym powiedział, że poziom techniczny również coraz gorszy. Kiedyś kompozytorzy byli najpierw kompozytorami, którzy dopiero potem z całą swoją wiedzą wchodzili do świata filmu, dziś młodzi kompozytorzy od razu chcą być kompozytorami filmowymi... Przy całym gadżeciarstwie i technice niewiele trzeba umieć. I potem jest jak jest. "Gwiazdami"/ulubieńcami filmowców zostają Bates'y, Jabłońskie, Djawady i inne.
czoug pisze:W sumie to zastanawialiście się jaka będzie muzyka za 20,30 lat? Muzykę będzie tworzyło 3 pokolenie kompozytorów
To zależy czy kino w ogólności będzie tak głupiało jak głupieje, czy jednak dokona się jakiś przełom i film znów będzie łączył rozrywkę z ambicjami jak to było w latach 70-ych i 80-ych.
Bucholc Krok pisze:Starociami? :)
Obrazek
Obrazek

Mefisto

#219 Post autor: Mefisto » pn sty 03, 2011 15:21 pm

Marek Łach pisze:Dziwię się jeszcze, że nikt mnie nie zjechał za brak Airbendera. :lol:
Bo każdemu jest wstyd poruszać ten temat :P

bladerunner

#220 Post autor: bladerunner » pn sty 03, 2011 15:28 pm

i że niby ja na tym forum failuje :cry:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#221 Post autor: Koper » pn sty 03, 2011 16:03 pm

Airbender to takie samo "dzieło doskonałe" jak Incepcja. :D Czyli tylko i wyłącznie wg recenzji na MF.pl :P
Marek Łach pisze:Zejdźcie już ze mnie, co. :P Gdybym obejrzał cama HTTYD to pewnie nie usłyszałbym żadnego dialogu tylko samą muzykę, bo pewnie tak fatalne audio by było. :P
Czy to oznacza, że nisko oceniasz Smoka w kontekście filmu, bo miałeś problem z dialogami rzekomo zagłuszanymi przez muzykę? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Arthur
Nominacja do odkrycia roku

#222 Post autor: Arthur » pn sty 03, 2011 16:11 pm

Koper pisze:
Marek Łach pisze:Zejdźcie już ze mnie, co. :P Gdybym obejrzał cama HTTYD to pewnie nie usłyszałbym żadnego dialogu tylko samą muzykę, bo pewnie tak fatalne audio by było. :P
Czy to oznacza, że nisko oceniasz Smoka w kontekście filmu, bo miałeś problem z dialogami rzekomo zagłuszanymi przez muzykę? :P
A Incepcję obejrzałeś? :lol: tam to muzyka sceny zagłusza
Szczęście to jedyna rzecz, która się mnoży, gdy się ją dzieli. - Albert Schweitzer

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#223 Post autor: Koper » pn sty 03, 2011 16:12 pm

Ja byłem w kinie na Smoku z polskim dubbingiem i nie było żadnego problemu. Co za wersję oglądał Łachu, to szlag go wie... :P

A Incepcję oglądałem z napisami więc dałem radę... ;):D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#224 Post autor: Tomek » pn sty 03, 2011 17:10 pm

czoug pisze:A Incepcję obejrzałeś? :lol: tam to muzyka sceny zagłusza
Hehe :mrgreen:
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#225 Post autor: Koper » pn sty 03, 2011 17:33 pm

Póki co 17 osób głosowało i jeśli nic nie popieprzyłem to czołowa "10" wygląda tak:

Alexandre Desplat - The Ghost Writer 134
John Powell - How To Train Your Dragon 121
James Newton Howard - The Last Airbender 98
Hans Zimmer - Inception 93
Bruno Coulais - Oceans 59
James Horner - The Karate Kid 51
Daft Punk - TRON Legacy 46
Christopher Gordon - Daybreakers 45
David Arnold - The Chronicles Of Narnia III 33
James Newton Howard - The Tourist 32

ODPOWIEDZ