ALAN SILVESTRI - READY PLAYER ONE (2018)
Re: ALAN SILVESTRI - READY PLAYER ONE (2018)
Przesłuchałem sobie na spokojnie już kilka razy i mam spokój duszy, że zaoszczędzę 50 zł
Oczywiście czekam na seans, może zmienię zdanie po obejrzeniu filmu. Na razie jest przyjemnie, ale nie do tego stopnia, żebym płytę kupował.

-
- Spec od additional music
Jest i Godzilla Ifukube w utworze Looking for a Truck 

OK, posłuchałem sobie 2 dni jakości 24/96 i powiem tak, za wiele to nie zmieniło w moim odczuciu - pierwsza płyta poza pierwszym i drugim trakiem jest zwyczajnie słaba i zawiera wszystko to samo, dzięki czemu Alan położył pierwszych Avengersów. Drugie CD jest bardzo dobre, momentami świetne i chciałbym, żeby tak brzmiały nowe Avengersy. CD2 to jego najlepsza filmówka od czasu Kapitana Ameryki, epicka i akcyjna. Cały score średni i za długi, płyta z Kapitana wciąż jego najlepszą filmówką od lat. 3-3,5/5 za całość bo niestety trzeba zrobić wypadkową z obu płyt. CD2 na 4,5/5
Także balonik napompowali a skończyło się jak prawie zawsze
Także balonik napompowali a skończyło się jak prawie zawsze

#FUCKVINYL
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
swoją drogą to wykorzystanie tematów jest też mizerne - BTTF to momentami aż trzeba było się mocno wsłuchać żeby wychwycić..
#FUCKVINYL
- Wojteł
- John Williams
Jak się ma słuch zniszczony Tylerem, to na pewno 

Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
come on, co to są za wstawki na 2 sekundy.. powinien tu pierdyknąć z minutę całego tematu, tym bardziej że to przecież też jego
i nie ma sensu czepiać się stale Brajanka bo to się juz nudne robi

i nie ma sensu czepiać się stale Brajanka bo to się juz nudne robi

#FUCKVINYL
- Wojteł
- John Williams
Nie wiem, na ile to film wymuszał, ale słuchając score'u można się domyślać, że montaż będzie raczej dynamiczny i też tu nie ma miejsca długie i rozbudowane fanfary - obstawiałbym, że właśnie dlatego z tematów Godzili użyli tego ostinata, a z BTTF tego rytmicznego motywu "zmagań z czasem". Swoją drogą, czy tylko mi się niektóre kawałki smyczków kojarzą z Davisem?
-
Nie tobie jednemuSwoją drogą, czy tylko mi się niektóre kawałki smyczków kojarzą z Davisem?

- Wojteł
- John Williams
Dobrze wiedzieć
Właśnie skończyłem słuchać, chyba najlepszy action score Silvestra od lat. Tematy bez szału, ale w muzie akcji fajnie wchodzą, aranżacje motywów z innych filmów też fajne, chociaż jedne udane bardziej, inne mniej. Ofc płyta trochę za długa, można by wywalić trochę under score'u, ale bez wątpienia solidna i równa praca, w przeciwieństwie do jego Marvelów, które nie oferowały nic ciekawego poza w miarę przyjemnymi tematami. Hajp na film trochę urus.

-
Tak na marginesie kawałek z BTTF od 1:14 do 1:43
https://www.youtube.com/watch?v=4-r2bUWsEHY
https://www.youtube.com/watch?v=4-r2bUWsEHY
- Wojteł
- John Williams
- Wojteł
- John Williams
Przy drugim słuchaniu mam wrażenie, że może nie tyle za dużo tego underscore'u, w końcu coś musi równoważyć bombastyczną akcję, co jest on po prostu słaby. Swoją drogą, Wade's Broadcast to takie trochę Alan Silvestri's Avatar Demo Reel 

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Albo ja przestałem lubić całkiem filmówkę, albo ten score jest mocno średni. W ogóle mnie nie rusza, wszystko to dobre techniczne, ale nie porywa, jakieś takie bez ikry, bez czegoś oryginalnego, ma się wrażenie, że to wszystko już było i to lepiej. Może zyska po filmie, na razie trója i sorry, ale nie chcę Alana w sequelach Avatara, tam by się sprawdzić mógł taki Goransson.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
A może by tak Hans?

A ciekawe czy kiedyś Hans Zimmer skomponuje coś dla Stevena Spielberga. Gdyż niby tak go lubi, ale na razie to raz się Thomasem Newmanem, a teraz Alalnem Silvestrim ratuje.
#WinaHansa #IStandByDaenerys