The horror... the horror...

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#151 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 22, 2009 18:12 pm

VPFreeMan pisze:Nie twierdze, że Ottman złym kompozytorem jest :D
Tego ja też nie twierdzę, ale nie uważam również, że jest jakimś bardzo dobrym kompozytorem. W sumie to on mnie ani nie zachwyca, ani nie przeszkadza.

Teraz to ja sobie dopiero uświadomiłem, że jak muzyka do horrorów to całkiem nieźle prezentuje się "Planet Terror" Roberta Rodrigueza. O ile film mi się koszmarnie nie podobał o tyle akurat muzyka Rodriguezowi wyszła całkiem niezła. Nie jest to może jakieś wielkie dzieło, ale słucha się tego nie najgorzej. Oczywiście to tylko moje zdanie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#152 Post autor: Bucholc Krok » pt paź 23, 2009 15:18 pm

TVP Kultura wyemitowała dzisiaj "Horror w Wesołych Bagniskach" (1995r.), do którego muzykę napisał Henryk Kuźniak. Orientuje się może ktoś, czy jakaś wytwórnia wydała tę ścieżkę?

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#153 Post autor: Althazan » pt paź 23, 2009 17:53 pm

Bucholc Krok pisze:TVP Kultura wyemitowała dzisiaj "Horror w Wesołych Bagniskach" (1995r.), do którego muzykę napisał Henryk Kuźniak. Orientuje się może ktoś, czy jakaś wytwórnia wydała tę ścieżkę?
A do gogli wpisać sobie nie łaska? ;)
http://www.empik.com/ix-festiwal-muzyki ... ,2999123,p
Samej muzyki z całego filmu niet.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#154 Post autor: Bucholc Krok » pt paź 23, 2009 19:15 pm

Althazan pisze:A do gogli wpisać sobie nie łaska? ;)
Na upartego wszystko by znalazł w Googlach, ale jakby każdy tak robił to byśmy mogli fora pozamykać. :)
http://www.empik.com/ix-festiwal-muzyki ... ,2999123,p
Samej muzyki z całego filmu niet.
No to lipa.. nie lubię składanek. Liczyłem, że jednak wyszła..

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#155 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 24, 2009 00:33 am

Bucholc Krok pisze:TVP Kultura wyemitowała dzisiaj "Horror w Wesołych Bagniskach" (1995r.), do którego muzykę napisał Henryk Kuźniak.
Nie znam tego filmu. Dobry? I czy to jest w ogóle horror, choć niby tytuł na to wskazuje? Pytam, gdyż z polskimi horrorami to trochę cienko. Ja osobiście widziałem "Wilczycę" (sequela nie widziałem) i "Widziadło". Chociaż też trudno te filmy typowymi horrorami nazwać. Ale akurat "Widziadło" mimo dość różnych opinii, akurat mi się podobało.
Kto do tych filmów skomponował muzykę i czy została wydana to już nie wiem.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#156 Post autor: Bucholc Krok » sob paź 24, 2009 07:55 am

Wawrzyniec pisze:Nie znam tego filmu. Dobry? I czy to jest w ogóle horror, choć niby tytuł na to wskazuje?
W gazecie napisali, że to jest horror komediowy. :) Mnie się podobał. Świetna obsada: m.in. Kowalewski, Frycz, Andrycz, Kłosowski, Feldman.
Zresztą, tu masz więcej informacji:

http://www.filmpolski.pl/fp/index.php/126541

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#157 Post autor: Bucholc Krok » sob paź 24, 2009 15:02 pm

Zaliczyłem dzisiaj kolejne pół "horroru", tym razem dla kidsów - "The Haunted Mansion" (nawet fajny). Co do muzyki Manciny to jakoś nie było zbyt wielu momentów, kiedy się wybijała. Jak ona wypada na płycie?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#158 Post autor: Wawrzyniec » sob paź 24, 2009 15:51 pm

"The Haunted Mansion" bym raczej horrorem nie nazwał. Gdyż na tej zasadzie to można w sumie "Pirates of the Caribbean" horrorem nazwać, gdyż pojawiają się przeklęci piraci :) Co do Marka Manciny to się ja akurat nie wypowiadam, gdyż słabo go znam.

Wróćmy jednak do czegoś bardziej horrorowatego:

"The House of the Devil". Czy ktokolwiek znam może ten film? Gdyż niedługo ma zostać, a może już została wydana muzyka, nieznanego mi Jeffa Grace'a :?: Może już ktoś się zapoznał z tą muzyką, czy też jak wspominałem zna film?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#159 Post autor: Bucholc Krok » sob paź 24, 2009 16:34 pm

Wawrzyniec pisze:"The Haunted Mansion" bym raczej horrorem nie nazwał.
Dlatego napisałem "horror" i jeszcze dodałem, że dla kidsów. :)
"The House of the Devil". Czy ktokolwiek znam może ten film? Gdyż niedługo ma zostać, a może już została wydana muzyka, nieznanego mi Jeffa Grace'a :?:
Jeff napisał fajną ścieżkę do filmu Trigger Man (jest to pozycja głównie dla osób lubiących muzykę, która wywołuje niepokój, choć niektórzy mogą ją uznać w całośći za underscore, czyli asłuchalną. ;) ), która ukazała się na jednym CD z muzyką do The Roost (też ciekawa, ale bardziej horrorowata). Poza tym fajna jest też (i chyba najbardziej przystępna z tych 3) ścieżka do The Last Winter, do której dorzucił się inny kompozytor. Ciekawe co wymodzi w THotD.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#160 Post autor: Althazan » sob paź 24, 2009 21:06 pm

Bucholc Krok pisze:Co do muzyki Manciny to jakoś nie było zbyt wielu momentów, kiedy się wybijała. Jak ona wypada na płycie?
Na jakiej płycie? Ta muzyka nie ma oficjalnego wydania. Jest tylko FYC.

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#161 Post autor: Ele » sob paź 24, 2009 23:16 pm

Zaliczyłem dzisiaj kolejne pół "horroru", tym razem dla kidsów - "The Haunted Mansion" (nawet fajny). Co do muzyki Manciny to jakoś nie było zbyt wielu momentów, kiedy się wybijała. Jak ona wypada na płycie?
Na jakiej płycie? Ta muzyka nie ma oficjalnego wydania. Jest tylko FYC.
Jest complete score, dwupłytowy, zawierający po 24 utwory. W przeciągu kilku godzin go przesłucham. Niektóre portale dają mu 10/10, co jednak nie ma wpływy na moje podejście do tego score-a.
Ostatnio zmieniony ndz paź 25, 2009 00:03 am przez Ele, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#162 Post autor: Althazan » ndz paź 25, 2009 00:00 am

Ele pisze:Jest complete score, dwupłytowy, zawierający po 24 utwory. W przeciągu kilku godzin go przesłucham. Niektóre portale dają mu 10/10, co jednak nie ma wpływy na moje podejście do tego score-a.
Nie pisałem o CDR-ach, pisałem o oficjalnym wydaniu...

Awatar użytkownika
Ele
Początkujący orkiestrator

#163 Post autor: Ele » ndz paź 25, 2009 00:04 am

Nie pisałem o CDR-ach, pisałem o oficjalnym wydaniu...
Jasne, tylko informuje że istnieje coś takiego jak wersja complete tego score-a.
niektórzy mogą ją uznać w całośći za underscore, czyli asłuchalną
Nie zawsze underscore=asłuchalny. Np. uważam underscore w United 93 za słuchalny, chociaż to nie horror. Chyba że miałeś na myśli konkretny, horrorowy underscore.

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#164 Post autor: Bucholc Krok » ndz paź 25, 2009 09:17 am

Althazan pisze: Na jakiej płycie? Ta muzyka nie ma oficjalnego wydania. Jest tylko FYC.
No tak.. Disney nie wydaje Hornera to dlaczego ma wydać Mancinę... :)
Ele pisze: Nie zawsze underscore=asłuchalny. Np. uważam underscore w United 93 za słuchalny, chociaż to nie horror. Chyba że miałeś na myśli konkretny, horrorowy underscore.
Raczej chodziło mi o ogólne nastawienie publiki do underscore. :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#165 Post autor: Wawrzyniec » ndz paź 25, 2009 13:10 pm

Bucholc Krok pisze:No tak.. Disney nie wydaje Hornera to dlaczego ma wydać Mancinę... :)
O jakie soundtracki, a może soundtrack Hornera chodzi? Jeśli można spytać.

A żeby już zepełnie nie odbiegać od tematu to mam pytanie: Czy ktoś znam może depiutancki score Pino Donaggio "Don`t look now" (Nie oglądaj się teraz) :?: Chociaż sam nie wiem czy ten film to taki stuprocentowy horror :? Ale skoro Donaggio duża dla filmów grozy komponował to się pytam.

ODPOWIEDZ