Ides of March - Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

Re: Ides of March - Alexandre Desplat

#16 Post autor: Wawrzyniec » sob lip 30, 2011 13:32 pm

Jak nie podobna. Młodsza, to ma urodę po matce, a starsze po ojcu. Toż to widać.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#17 Post autor: Bucholc Krok » sob lip 30, 2011 18:31 pm

Dajcie lepsze fotki mamuśki to się oceni dokładnie. I niech się nie uśmiecha.
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

hp_gof

#18 Post autor: hp_gof » sob lip 30, 2011 18:49 pm

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na ostatnim zdjęciu w tle - młodsza córeczka z mamusią. Wydaje mi się, że między młodszą córeczką a tatusiem nie ma tak oczywistego podobieństwa jak między starszą córeczką a tatusiem, ale i tak Desplat ma na tyle mocne rysy, że przekazał je obu córkom :D A na pewno karnację :P

A to zdjęcie choć stare, to przynajmniej świetnej jakości, możecie podziwiać każdą zmarszczkę :P

Obrazek

hp_gof

#19 Post autor: hp_gof » sob lip 30, 2011 20:12 pm

Warto dodać, że mamuśka nazywa się Dominique Lemonnier. Tu jest notka biograficzna:
http://www.trafficquintet.com/biography.html

Obrazek

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#20 Post autor: Bucholc Krok » sob lip 30, 2011 21:00 pm

No nie.. Na tym zdjęciu od czoła to córka zupełnie inaczej wygląda i bardziej Desplata przypomina jednak. Po matce ma tylko nos. A oczy to nie wiem po kim. :)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#21 Post autor: Wawrzyniec » pn sie 01, 2011 22:28 pm

Mniejszych fotek Desplata nie było? :wink: :P

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#22 Post autor: DanielosVK » pn sie 01, 2011 22:31 pm

Desplat wygląda przy swojej żonie bardzo młodo. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

hp_gof

#23 Post autor: hp_gof » śr sie 31, 2011 16:50 pm

Dzisiaj wieczorem pokaz filmu "Idy marcowe" w Wenecji. Ciekawe, jakie pojawią się komentarze co do filmu, a może i muzyki. Jutro wieczorem "Carnage" i "W.E." :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#24 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 31, 2011 21:39 pm

hp_gof pisze:Ciekawe, jakie pojawią się komentarze co do filmu, a może i muzyki.
Zobaczymy czy ktoś ją dosłyszy :wink:

hp_gof

#25 Post autor: hp_gof » śr sie 31, 2011 21:45 pm

Mam Ci zacytować, co przewidywałeś w sprawie muzyki do Ghost Writera zanim się ukazała? :D Wiadomo, że jak ktoś nawet coś dosłyszy i raczy o tym wspomnieć, to napisze tylko 'amazing' :P Nikt się nie spodziewa głębokiej analizy. Martwi mnie tylko, że będziemy czekać na te filmy do sezonu oscarowego, no może Polański trochę się pospieszy i obejrzymy Carnage w październiku albo listopadzie (przynajmniej z Autorem Widmo się tak udało zrobić - był u nas na ekranach rekordowo szybko - tuż po Berlinale). Dystrybutorem Ides of March jest Kino Świat i film ma wejść dopiero w 2012 roku.
Ostatnio zmieniony śr sie 31, 2011 23:48 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#26 Post autor: Wawrzyniec » śr sie 31, 2011 21:48 pm

hp_gof pisze:Mam Ci zacytować, co przewidywałeś w sprawie muzyki do Ghost Writera zanim się ukazała? :D
Yyy, a co niby przewidywałem :? Hej, to był rok 2010, ja wtedy miałem inny soundtrack w głowie od "Ghost Writera" i sobie nim głowy nie zawracałem, jakimiś przewidywaniami i spekulacjami :P :wink:

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#27 Post autor: DanielosVK » śr sie 31, 2011 21:51 pm

No tak. W tym roku jeszcze gorzej. W zeszłym tylko Incepcja, w tym roku aż dwa score'y Williamsa i Sherlock 2... ;)
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

hp_gof

#28 Post autor: hp_gof » śr sie 31, 2011 22:07 pm

Jakbym ja funkcjonował tak jak Wawrzyniec, to przy siedmiu Desplatach rocznie niczym innym bym nie żył :P A jakoś udaje mi się też interesować z podobnym zaangażowaniem propozycjami innych kompozytorów ;)

hp_gof

#29 Post autor: hp_gof » śr sie 31, 2011 23:18 pm

Recenzja:
http://www.hollywoodreporter.com/review ... rch-229806

O muzyce jedno neutralne zdanie :P
Classy and professional throughout, the technical work gracefully holds all the threads together. Director of photography Phedon Papamichael works the cold, washed-out grays of Cincinnati into a quietly intense atmosphere piece, culminating in an electrifying nocturnal show-down between Stephen and Morris set, for no particular reason, in a restaurant kitchen. Alexandre Desplat’s evocative yet unprepossessing soundtrack follows suit.

I kolejna:
http://www.variety.com/review/VE1117945918/

Lensed in alternately dark and chilly tones by d.p. Phedon Papamichael and accompanied by Alexandre Desplat's brooding, busy score, the film has a polished sheen that conveys prestige and good taste yet never really approximates the lived-in chaos of the campaign trail. In one typical touch, a shot of Stephen silhouetted against a giant American flag is held a few beats too long, so that its irony registers less than its lack of subtlety. The protracted final sequence, intended to chill the viewer into sober reflection, merely induces a shrug.

Dwie następne:
http://incontention.com/2011/08/31/revi ... -of-march/

The duel between these two ghost-men is resolved in a pleasingly terse, roundabout fashion that lends the film’s finale some genuine tang — though Clooney still can’t resist overcooking some circular ironies to the point where they aren’t ironic anymore, and Alexandre Desplat’s jittery, flute-heavy score and Phedon Papamichael’s over-underlit cinematography (Clooney’s evidently a more original stylist with a Robert Elswit by his side) crank the dramatics a little more eagerly than the script does.

http://blogs.indiewire.com/theplaylist/ ... _of_march/

So in answer to our earlier question, it’s not as accomplished and impassioned as “Good Night and Good Luck,” but unlike “Confessions of a Dangerous Mind,” it’s tonally assured, and unlike “Leatherheads,” it’s, well, watchable. Very watchable in fact—it moves along at a fair old clip, thanks to Stephen Mirrione‘s typically taut editing, and another fine, surprising score from Alexandre Desplat. This U.K. based writer is admittedly something of a U.S. politics junkie (we pretty much know “The West Wing” off by heart. All of it. Test us), but we had a blast. Whether wider audiences enjoy it as much remains to be seen (although we’re fairly sure that it’s early anointment as an Oscar front-runner will disappear quickly), but it at least happily confirms that Clooney the director is here to stay.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#30 Post autor: Wawrzyniec » czw wrz 01, 2011 01:13 am

Cholera, niedobrze. Flet, flet poprzeczny to jeden z moich ulubionych instrumentów. Oj, chyba będę zmuszony zapoznać się z tą muzyką.

ODPOWIEDZ