Michał Lorenc - Czarny Czwartek

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.

Jak oceniacie score Lorenca z "Czarnego Czwartku"?

5
1
9%
4
1
9%
3
4
36%
2
3
27%
1
2
18%

Liczba głosów: 11

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Michał Lorenc - Czarny Czwartek

#16 Post autor: Koper » wt mar 08, 2011 18:52 pm

No i? Jeszcze za miliony dolarów nikt geniuszem nie został.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#17 Post autor: Adam » wt mar 08, 2011 18:54 pm

ale miał kasę na skład i wykonawców z wysokiej półki oraz na pomagierów - taki drooooooobny szkopuł.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#18 Post autor: Koper » wt mar 08, 2011 18:55 pm

Jakoś przy "300 mil do nieba" , "Bandycie" , "Nic" ... Lorenc też nie miał kasy na bóg wie co...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Mefisto

#19 Post autor: Mefisto » wt mar 08, 2011 19:07 pm

Koper pisze:Mefi, poprawny to jest nowy Newman i tam bym mógł dać 3. Ale temu? 3 banalnym motywikom na krzyż?
No ja akurat filmu nie widziałem, ale na płycie wypada całkiem całkiem - inna sprawa, że jest wtórny, mało atrakcyjny i męczący, ale to się być może w filmie sprawdza. Trójka może nieco naciągana, ale jest.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#20 Post autor: Marek Łach » śr mar 09, 2011 11:48 am

Koper pisze:Oczywiście nie sposób tutaj nie wspomnieć, że jak była dyskusja o "Monachium" Williamsa, ścieżce ze 150 razy lepszej od "Czarnego czwartku", to Adaś jechał po score, pisząc, że kupa i go film nie interesuje, bo liczy się to co na płycie. Ot, moralność Kalego. :P
Amen. Ale czy kogoś to zaskakuje? :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#21 Post autor: Wawrzyniec » śr mar 09, 2011 14:54 pm

Koper pisze:Oczywiście nie sposób tutaj nie wspomnieć, że jak była dyskusja o "Monachium" Williamsa, ścieżce ze 150 razy lepszej od "Czarnego czwartku", to Adaś jechał po score, pisząc, że kupa i go film nie interesuje, bo liczy się to co na płycie. Ot, moralność Kalego. :P
Oj, pamiętam to bardzo dobrze :evil: Ale akurat to ostatnie zdanie to nie jest aż takie zaskakujące, gdyż Adam nie raz wspominał, że liczy się tylko to co jest na płycie i nie ma znaczenia, że dana muzyka np. dobrze się spisuje w obrazie, gdyż i tak płyta jest najważniejsza.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#22 Post autor: Adam » śr mar 09, 2011 15:03 pm

ale znów nie rozumiem o co kaman i w czym problem :roll: to co pisałem o monahium i o tym że to płyta jest najwazniejsza i że mało mnie obchodzi co w filmie podtrzymuje. Czwartek na płycie 3/5. w filmie 4/5. za to Monachium na płycie 2/5 (i to tylko za A Prayer for Peace choć to i tak zżynka z Schindlera - a reszta płyty do kosza). W filmie monahium 3/5. Więc jasno wynika z tego że po prostu DLA MNIE monahium to kupa tak? i gorsze od Czwartku tak? Przywołujecie jakieś definicje o kalim nie wiem z jakiej paki jak ja z niczego się nie wycofuję :? Czwartek po raz kolejny pisze jest poprawnym scorem na 3/5 a że Koper i Maras dają -5/5 to ich prawo :) tak jak i moje odnośnie monachium który uważam za najgorszy score Williamsa od czasów Stepmom a te dwa scory są dla mnie najgorszymi płodami Johna w ostatnich 2 dekadach . I ja nie bronię Czwartku ani nie promuję go jako dzieło doskonałe. Wyraźnie napisałem swoją opinię o tym scorze - zarówno płytowym jak i w filmie i tyle i to że muza jest po prostu średnia i poprawna.
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#23 Post autor: Koper » śr mar 09, 2011 21:45 pm

Adam Krysiński pisze:Czwartek na płycie 3/5. w filmie 4/5. za to Monachium na płycie 2/5 (i to tylko za A Prayer for Peace choć to i tak zżynka z Schindlera - a reszta płyty do kosza). W filmie monahium 3/5.
:roll:

Bladu niedługo przestanie być nr 1 od failowania. :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#24 Post autor: Adam » śr mar 09, 2011 21:59 pm

ale dlaczego fail? ta praca tak czy siak była słabo ogólnie oceniana. po prostu mi się mocno nie podoba. kocham williamsa jak własną kieszeń ale za to i za stepmom to bym go zrugał :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#25 Post autor: Koper » śr mar 09, 2011 22:00 pm

Lepiej zrugaj Lorenca za ostatnie wypociny. :P

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#26 Post autor: swordfish » czw mar 10, 2011 13:31 pm

Adam Krysiński pisze:nie mam o co :) poza tym znów zastanów się czy to co piszesz ma sens :P jak można porównywać Lorenca do Hornera?! WTF? tu nie chodzi o wykształcenie tylko! tu chodzi przede wszystkim o miliony dolarów którymi Horner obraca od 30 lat, o kraj w którym żyje i tworzy, o filmy i superprodukcje, a Lorenc nigdy nie miał takiej możliwości i mieć nie będzie. to tak jakbyś wypominał dzieciom w monarze że są gorsze, bo nie stać ich na iphona i ipada.. po co takie porównania w ogóle? Napisałeś dumnie że się skończył i że Czwartek jest niby tak tragicznie słaby i ok :) tylko się nie zapędzaj w argumentach ;-)
Źle porównujecie. "Czarny czwartek" należy porównywać przez pryzmat tytułów, które również są rekonstrukcją dramatycznych wydarzeń.

Np. Jak się ma "Czarny czwartek" Lorenca do "United 93" Johna Powella?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#27 Post autor: Adam » czw mar 10, 2011 13:54 pm

kiepsko wypada Powell w tym konkretnym porównaniu :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#28 Post autor: Tomek » czw mar 10, 2011 14:20 pm

Chyba Adam żartujesz... :)

Wczoraj przesłuchałem nowy twór Lorenca. Jak Mefisto napisał, nie jest to tragedia jak "Śluby panieńskie", ale jest męczące, wtórne i emocjonalnie średnie. Ogólnie na poziomie jego przeciętniaków z ostatnich lat: "O rodzicach i dzieciach" czy "Różyczki". Wszystko to było już u Lorenca (Symetria np.; wokalizy pachną "Przedwiośniem") i to w lepszych odsłonach.

Ja również jestem lekko zdegustowany 'poziomem' twórczości Lorenca z ostatnich lat. Nie zrozumcie mnie źle, mam kilka płyt Lorenca na półce, ale ta magia, urok, a nawet i kunszt jego starszej twórczości zaginął w jego nowym brzmieniu, ogólnym uproszczeniu muzyki i muzycznym wyrazie (albo braku tegoż). Rozumiem tą zmianę jako etap ewolucji kompozytora. Tylko należy sobie zadać pytanie czy bawimy się w słuchacza czy analityka muzyki. Nie da się ukryć, że to obecne brzmienie zadowoli tylko tych drugich.

Według mnie nic nie zmieni podejścia 'należy najpierw zobaczyć film' albo 'przecież to Lorenc, nie można złego słowa napisać, bo on tak bardzo pracował nad tą muzyką, osiągnął takie głębie emocji i intelektu, że w ogóle'. To samo przecież niedawno było z Kaczmarkiem, który był taką świętą krową a dziś już każdy (przynajmniej tutaj) zlewa jak się go skrytykuje, bo na to swoją obecną 'formą' zasługuje. Nie zamierzam kijem ruszać dzisiejszego polskiego kina i mam gdzieś jego kolejne pseudo-dzieło. Jakie mamy filmy taką muzykę filmową moim zdaniem.

Kiedyś byliśmy potentatami przynajmniej europejskimi, dziś nasz produkt eksportowy to plastykowo brzmiący "Czas honoru", którym się podniecamy jakby nie wiadomo co to było, a prawda jest taka że nie mamy żadnego startu do tego co robią kompozytorzy hiszpańscy, francuscy, brytyjscy. Żadnego. Nic nie zmieni kampania informacyjna, reklamy w radiu, wyniki na merlinie i PR.

Adamie, nawet jeżeli zawężymy pracę Lorenca do podgatunku dramatu/suspense'u, jego praca wygląda przeciętnie na tle tamtych twórców, także na tle "United 93". Tam Powell bije Lorenca na głowę tworzeniem suspense'u, wymiennie stosowanym środkami wyrazu, już nie wspominając, że takie "The End" to byłby poza zasięgiem dzisiejszej polskiej muzyki filmowej.
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#29 Post autor: Paweł Stroiński » czw mar 10, 2011 14:23 pm

Dokładnie, Tomek, to, że ciężko się słucha United 93 nie znaczy, że nie jest to jedna z najlepszych ścieżek Powella w karierze. Po prostu jest trudna.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#30 Post autor: Adam » czw mar 10, 2011 14:27 pm

Paweł Stroiński pisze:Dokładnie, Tomek, to, że ciężko się słucha United 93 nie znaczy, że nie jest to jedna z najlepszych ścieżek Powella w karierze. Po prostu jest trudna.
no więc o co chodzi? :P jest trudna jak sami piszecie i ja nie mogę jej słuchać po prostu.. dlatego napisałem że dla mnie w tym akurat porównaniu wolę Czwartek i nie ważne czy było by przy nim takie czy takie nazwisko. Poprostu COŚ z czwartku mogę posłuchać a z Lot93 NIC. i dlaczego musze miec takiego oecha że wyskakujecie z takimi przykładami :? Najpierw Monachium którego nie znosze a teraz najwiekszy syf dla mnie w karierze Powella... ehh :P
Ostatnio zmieniony czw mar 10, 2011 14:34 pm przez Adam, łącznie zmieniany 1 raz.
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ