Jerry Goldsmith

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: Jerry Goldsmith

#136 Post autor: muaddib_dw » wt cze 17, 2014 08:45 am

Na wydaniu regularnym brakuje mi m.in. polowania na lwy z masajami - świetny kawałek.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#137 Post autor: Marek Łach » wt cze 17, 2014 09:06 am

To prawda, wspaniały track, w zasadzie jedyny, którego do pełni szczęścia brakowało mi na wydaniu podstawowym.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#138 Post autor: Kaonashi » sob cze 21, 2014 21:15 pm

Jak to pięknie przypomniała jedna z fanowskich stron Goldsmitha wczoraj minęło 40 lat od ukazania się na rynku Chinatown.
W związku z tym "Love Theme" pod batutą i w aranżu Hisaishiego :)
http://grooveshark.com/#!/search/song?q ... China+Town
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#139 Post autor: muaddib_dw » ndz cze 22, 2014 10:25 am

Marek Łach pisze:To prawda, wspaniały track, w zasadzie jedyny, którego do pełni szczęścia brakowało mi na wydaniu podstawowym.
O ile dobrze sobie przypominam chyba intrada lub lala gdzieś tam się wygadała, że pracuje nad wydaniem. Dostaniemy na jesieni lub święta :wink:

Kaonashi pisze:Jak to pięknie przypomniała jedna z fanowskich stron Goldsmitha wczoraj minęło 40 lat od ukazania się na rynku Chinatown.
W związku z tym "Love Theme" pod batutą i w aranżu Hisaishiego :)
http://grooveshark.com/#!/search/song?q ... China+Town
Świetne :!:
Korzystając z okazji 40 rocznicy zaproponuję inne piękne wykonanie http://www.youtube.com/watch?v=HdogslptbcY . Nie ma co 1974 do bardzo dobry rocznik :wink:

Awatar użytkownika
Marcin
Początkujący orkiestrator

#140 Post autor: Marcin » ndz cze 22, 2014 11:05 am

mauddib_dw pisze:O ile dobrze sobie przypominam chyba intrada lub lala gdzieś tam się wygadała, że pracuje nad wydaniem. Dostaniemy na jesieni lub święta :wink:
Tylko mam nadzieję, że to będzie edycja 2-płytowa: complete score + zremasterowany album. Bo jakby nie patrzeć obie wersje (filmowa i albumowa) są zupełnie różne pod względem aranżacji i wykonania. Zresztą nie mam oficjałki, więc liczę że materiał albumowy też dostanę na nowym wydaniu (o ile się pojawi oczywiście). A za tym wydaniem szczególnie czekam, gdyż właśnie od obejrzenia tego filmu zaczęła się moja przygoda z muzyką Jerry'ego :) Do tego stopnia muzyka mi się w filmie podobała, że nagrałem prawie cały film na magnetofon (tak, tak, stare dzieje :mrgreen: ) i odtwarzałem potem po nocach, żeby móc posłuchać sobie tej cudnej muzyki :D Znacznie później, kiedy miałem już internet i dorwałem album z sieci, zabrałem się ochoczo za odsłuch (w końcu mogłem posłuchać sobie tego w dobrej jakości i bez filmowych odgłosów!) i... rozczarowanie :( Nie mogłem się pogodzić z zupełnie innym brzmieniem tej muzyki, a w szczególności z tymi charakterystycznymi chórkami, które w wersji albumowej nie miały już tyle siły i ekspresji co w filmie :( Między innymi dlatego właśnie wciąż nie mam oryginalnego albumu i z niecierpliwością czekam za nowym wydaniem 8)
Będę szczery, Tylko Jerry 8)

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#141 Post autor: muaddib_dw » ndz cze 22, 2014 12:20 pm

mrcn24 pisze: Tylko mam nadzieję, że to będzie edycja 2-płytowa: complete score + zremasterowany album. Bo jakby nie patrzeć obie wersje (filmowa i albumowa) są zupełnie różne pod względem aranżacji i wykonania. Zresztą nie mam oficjałki, więc liczę że materiał albumowy też dostanę na nowym wydaniu (o ile się pojawi oczywiście). A za tym wydaniem szczególnie czekam, gdyż właśnie od obejrzenia tego filmu zaczęła się moja przygoda z muzyką Jerry'ego :) Do tego stopnia muzyka mi się w filmie podobała, że nagrałem prawie cały film na magnetofon (tak, tak, stare dzieje :mrgreen: ) i odtwarzałem potem po nocach, żeby móc posłuchać sobie tej cudnej muzyki :D Znacznie później, kiedy miałem już internet i dorwałem album z sieci, zabrałem się ochoczo za odsłuch (w końcu mogłem posłuchać sobie tego w dobrej jakości i bez filmowych odgłosów!) i... rozczarowanie :( Nie mogłem się pogodzić z zupełnie innym brzmieniem tej muzyki, a w szczególności z tymi charakterystycznymi chórkami, które w wersji albumowej nie miały już tyle siły i ekspresji co w filmie :( Między innymi dlatego właśnie wciąż nie mam oryginalnego albumu i z niecierpliwością czekam za nowym wydaniem 8)
Takie wydanie miałoby sens, bowiem są to dwa odrębne nagrania. Szkoda, że w przypadku Masady w ten sposób nie postąpiła Intrada.

Awatar użytkownika
Marcin

#142 Post autor: Marcin » ndz cze 22, 2014 12:33 pm

muaddib_dw pisze:Szkoda, że w przypadku Masady w ten sposób nie postąpiła Intrada.
Dokładnie! Wersji albumowej też przydałby się remaster, chociaż w tym przypadku akurat mam oba wydania. A wracając do The Ghost and the Darkness, jeśli to wyda la-la, to raczej jestem spokojny, że album również się tam znajdzie. La-la teraz prawie wszystko wydaje na 2cd, nawet jak druga płyta jest zbędna :) A w tym przypadku wersja film score powinna się spokojnie zmieścić na 1cd, druga płyta prawdopodobnie zawierać będzie album + jakieś alternaty :wink:

Awatar użytkownika
Michal
Kserujący nuty

#143 Post autor: Michal » ndz cze 22, 2014 13:21 pm

mrcn24 pisze:
muaddib_dw pisze:Szkoda, że w przypadku Masady w ten sposób nie postąpiła Intrada.
Dokładnie! Wersji albumowej też przydałby się remaster, chociaż w tym przypadku akurat mam oba wydania. A wracając do The Ghost and the Darkness, jeśli to wyda la-la, to raczej jestem spokojny, że album również się tam znajdzie. La-la teraz prawie wszystko wydaje na 2cd, nawet jak druga płyta jest zbędna :) A w tym przypadku wersja film score powinna się spokojnie zmieścić na 1cd, druga płyta prawdopodobnie zawierać będzie album + jakieś alternaty :wink:
La-La dopieszcza swoje wydania przykład Blue Max ( z klasą wizualnie wysokich lotów) na 2 płycie album zremasterowany i alternate
Nie inaczej wyobrażam sobie pełnych wydań dzieł Mistrzów , które poprostu muszę mieć 8)
Ale co jest najpiękniejsze w tych pełnych wydaniach to fakt że jak masz ochotę na album -wrzucasz do paszczy odtwarzacza album :wink:
Mam ochotę na pełny score jak leci w filmie - wrzucam i leci :wink:
I to wszystko pod pełną kontrolą i nagraniem samego Maestro .Amen
P.S Ghost & Darkness to mój Grall :D

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#145 Post autor: muaddib_dw » pn lip 21, 2014 11:21 am

Wypadałoby posłuchać coś z twórczości maestro, dzisiaj mamy okrągłą rocznicę śmierci mistrza, zatem z grubej rury http://www.youtube.com/watch?v=vjGumnQ1cZ0

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#146 Post autor: Kaonashi » pn lip 21, 2014 12:03 pm

Awatar użytkownika
Marcin

#147 Post autor: Marcin » pn lip 21, 2014 13:15 pm

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#148 Post autor: Kaonashi » wt lip 22, 2014 12:51 pm

Koncert Goldsmitha z 1975 roku:
https://www.youtube.com/watch?v=tjKWxSjrKc4

Sesja Planety Małp :)

Obrazek

Awatar użytkownika
Michal
Kserujący nuty

#149 Post autor: Michal » śr lip 23, 2014 18:58 pm

a tu można posłuchać audycji radiowej , właśnie nadają muzyke Mistrza :D
http://live.radiozoom.de/

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#150 Post autor: Kaonashi » pn sie 04, 2014 22:34 pm

Niewiele zabrakło :)

Obrazek

ODPOWIEDZ