CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#436 Post autor: Marek Łach » sob mar 26, 2011 14:16 pm

Lubię Bruegla, ale co do filmu mam duże wątpliwości, czy to się uda. Zobaczymy, film jest już w kinach, więc nic tylko się przejść.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#437 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 26, 2011 14:23 pm

Marek Łach pisze:Lubię Bruegla.
No ba, ja jedna z moich prac na studiach pisalem w oparciu o obraz Breugela, czyli o slynna "Wieze Babel". Nieskromnie napisze, ze jedna z najlepszych moich prac pisemnych na studiach :wink: Ocena 1,3 :D
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#438 Post autor: Koper » sob mar 26, 2011 22:32 pm

ale tam macie w Niemczech na studiach skalę jak w Kickerze? :P

---

Odświeżyłem sobie "Black Rain" - klasyk kina akcji lat 80. W pełnej panoramie pięknie prezentują się zdjęcia De Bonta, zwłaszcza ujęcia NY i Osaki. Muza Zimmera bardzo dobrze się sprawuje, jak to w dawnych dobrych czasach z Hansem bywało. 8) Tak się zastanawiałem, jak by to w końcu mieli wydać porządnie... jeśli by lecieli po materiale z filmu, to byłby kłopot bo dużo jest krótkich kawałków, ktoś by się musiał przyłożyć, żeby to zgrabnie zmontować. Parę rzeczy co jest w filmie, to chyba nie ma nawet na bootlegu, np. aranżacja piosenki z main titles, albo japońska etnika ze sceny przyjazdu oyabunów do chatki na wsi. W każdym razie porządne wydanie mile widziane (choć obawiam się, że jak wyjdzie to complete z tymi asłuchalnymi underscorami choćby ze scen w odlewni). :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#439 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 26, 2011 23:54 pm

Koper pisze:ale tam macie w Niemczech na studiach skalę jak w Kickerze? :P
Prawie :) W Kickerze masz noty takie (od najlepszej) 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5, 5, 5.5, i 6.
Na studiach zaś wyglądają tak 1.0, 1.3, 1.7, 2.0, 2,3, 2.7, 3.0, 3,3., 3.7, 4.0, 5.0.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#440 Post autor: Marek Łach » ndz mar 27, 2011 00:19 am

Bright Star

Bardzo ładny film, wysmakowany wizualnie, piękna poezja, świetne aktorstwo (Cornish!), doskonała chemia między dwojgiem głównych bohaterów, ciekawa muzyka. Udany seans. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#441 Post autor: Mystery » ndz mar 27, 2011 10:58 am

Marek Łach pisze:Bright Star

Bardzo ładny film, wysmakowany wizualnie, piękna poezja, świetne aktorstwo (Cornish!), doskonała chemia między dwojgiem głównych bohaterów, ciekawa muzyka. Udany seans. :)
No, Cornish była świetna, ciekawe jak tam w Sucker Punch wypadła :) Muza też fajna, trochę było jej mało, ale tam gdzie była potrzebna, grała przednio (świetne tło dla recytowanego wiersza w końcowych napisach). Sam film zaś najlepszy u Campion od czasu "Fortepianu", doskonale sfilmowana i przedstawiona epoka romantyzmu.

A po film sięgnąłem dla tego kadru, wybitnie piękne :)
http://www.aceshowbiz.com/images/still/ ... star07.jpg

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#442 Post autor: Marek Łach » ndz mar 27, 2011 17:46 pm

Mystery Man pisze: A po film sięgnąłem dla tego kadru, wybitnie piękne :)
http://www.aceshowbiz.com/images/still/ ... star07.jpg
Yep! Piękne zdjęcia i ich kolorystyka. Jest więcej takich perełek, gdzie np. stroje bohaterów komponują się z barwami otoczenia. :) Campion to reżyserka z prawdziwego zdarzenia, nie to co te niedorajdy od blockbusterów. :)

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#443 Post autor: Marek Łach » wt mar 29, 2011 19:47 pm

The Mill and the Cross

Nie podobało mi się za bardzo, pomysł wyjściowy jest świetny, ale za dużo tu umowności w przedstawianiu zdarzeń i przez to niektóre sceny wychodzą strasznie sztucznie. Co do warstwy wizualnej, to wcale nie jest to moim zdaniem jakiś wielki popis grafików - momentami pejzaż wygląda jak ekran gry komputerowej łączącej pierwszoplanowe postacie 3D z dwuwymiarowym, malowanym tłem (a statyści poruszą się raz na kilkadziesiąt sekund, jak w jakimś RPG-u). Dokonywany przez Hauera opis elementów obrazu też taki łopatologiczny. Fajnym pomysłem było odtworzenie Drogi Krzyżowej w realiach Flandrii (tak jak na obrazie), ale nie wywołało to we mnie żadnych emocji.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#444 Post autor: Koper » wt mar 29, 2011 21:35 pm

Czyli kolejne polskie arcydzieło? ;) Szkoda, że jakiś Lorenc tego nie ilustrował, byśmy się na s.pl od Adama dowiedzieli, jakiż to wybitny film powstał. ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#445 Post autor: Marek Łach » wt mar 29, 2011 22:48 pm

Nie wiem w sumie na ile polskim filmem można to nazwać. Zagraniczni aktorzy, gadają po angielsku, main titles po angielsku, ogólnie koprodukcja z nastawieniem na międzynarodowy rynek... :) A muza to parę wokali plus jakieś sakralne chóry, nic ciekawego.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#446 Post autor: Wojteł » ndz kwie 10, 2011 16:52 pm

How To Train Your Dragon

Obejrzane dopiero późną nocą dnia minionego, świetna animacja, nie pamiętam, kiedy ostatnio tak dobrą oglądałem. No i Szczerbatek - jakbym swojego kota widział. Po obejrzeniu filmu kompletnie nie rozumiem argumentacji Marasa, że muzyka kiksuje w filmie. Jej bombastyczność może trochę przytłacza na płycie, ale w filmie spisuje się rewelacyjnie.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#447 Post autor: Wawrzyniec » ndz kwie 10, 2011 17:19 pm

Wojtek pisze:How To Train Your Dragon

Obejrzane dopiero późną nocą dnia minionego, świetna animacja, nie pamiętam, kiedy ostatnio tak dobrą oglądałem. No i Szczerbatek - jakbym swojego kota widział.
Nie gadaj :shock: Dokładnie o tym samym pomyśleliśmy z moją siostrą po wyjściu z kina. Najwidoczniej twórcy rzeczywiście wzięli sobie swoje kociaste pociechy za inspiracje. :)

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#448 Post autor: Wojteł » ndz kwie 10, 2011 17:57 pm

Jak dla mnie to skojarzenie dość oczywiste, przecież ten smok nawet mruczał w niektórych scenach :P Ale podziw dla twórców, jak bardzo udało im się skopiować zachowania, ruchy, spojrzenia charakterystyczne dla kotów. W scenie z jedzeniem ryby aż się miało ochotę go podrapać za uchem :D I jeszcze to oblizywanie się - jak kot, który właśnie wtrząchnął całą michę whiskasa. Nie mówiąc już o lataniu za "zajączkiem". A inne smoki z kolei swoim zachowaniem przypominały buldoga i gekona :)
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#449 Post autor: Marek Łach » pn kwie 11, 2011 13:10 pm

500 dni miłości

Ale fajny film. Można było z tego zrobić ckliwą komedię romantyczną, a wyszło coś mądrego, uroczego i na swój sposób głębokiego zarazem. Film idealny do relaksu i refleksji. :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#450 Post autor: Mystery » pn kwie 11, 2011 13:27 pm

Marek Łach pisze:500 dni miłości

Ale fajny film. Można było z tego zrobić ckliwą komedię romantyczną, a wyszło coś mądrego, uroczego i na swój sposób głębokiego zarazem. Film idealny do relaksu i refleksji. :)
Aż sobie avatar zmieniłeś :)

ODPOWIEDZ