CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

To jest miejsce gdzie można podyskutować o samych filmach. Czekamy na wasze analizy, opinie, ciekawe spostrzeżenia, no i przede wszystkim produkcje godne polecenia. Zarówno te ambitne jak i te komercyjne. Piszcie, dyskutujcie, spierajcie się, niech forum zacznie wrzeć.
Wiadomość
Autor
bladerunner

Re: CO OSTATNIO OGLĄDALIŚCIE?

#421 Post autor: bladerunner » pt mar 25, 2011 11:25 am

Adam Krysiński pisze:album jednego kawałka, choć z tych które się kupuje właśnie dla jednego kawałka ;-)
Bez sensu imo to nie lepiej sobie poskładać takie utwory Goldsmitha i wypalić :) . Nie szkoda kasy?

Większość płyt ma przynajmniej jeden dobry ciekawy kawałek nawet Tytani :P , ale to nie znaczy, że od razu lece do sklepu.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#422 Post autor: Marek Łach » pt mar 25, 2011 14:04 pm

Rozumiem bladu, że czytałeś moją recenzję i do niej się odnosisz, tak? Film jest elegancki, może nic szczególnie wybitnego, ale ogląda się świetnie, potrafi wzruszyć i skłonić do myślenia. :) Końcowa scena - poezja.

Co do score'u - cóż mogę powiedzieć. W filmie jest sporo scen, które są ilustracyjnymi majstersztykami. Catching Butterflies ze swoim impresjonistycznym charakterem to coś prześlicznego, nie rozumiem, jak mogłeś nie zwrócić na to uwagi. :) Tak samo nie rozumiem problemu ze skąpą ilustracją w początkowych scenach filmu (oglądałem go parę lat temu, więc nie pamiętam tak dokładnie co i gdzie było, więc nie wyskoczę z konkretami) - toż to typowy zabieg lat 70-tych, który sprawiał, że tym wyraźniej i dobitniej muzyka brzmiała, gdy na dobre już pojawiła się w tle, po długim okresie ciszy. Tym bardziej tutaj, gdzie sens tego zabiegu formalnego jest tak dobrze widoczny - muzycznie Goldsmith zaczyna interesować się historią dopiero od przybycia bohaterów do obozu. Bo to nie jest ścieżka o tym jak bohaterowie zostali skazani we Francji, za co zostali skazani, i w jakich warunkach dotarli do więzienia. To jest przede wszystkim ścieżka o niezłomności, o zachowaniu godności. A to nabiera sensu dopiero, gdy bohaterowie zostają zamknięci, doświadczają cierpienia, walczą lub uginają się, no i wreszcie uciekają. Stąd niby masz muzykę akcji, ale to co dominuje wraz ze zbliżającym się finałem, to refleksja, tęsknota za prawdziwą wolnością, co zresztą pięknie pokazuje ostatnia scena i utwór.

Dla mnie Papillon ma jeden z najlepszych underscore'ów wszechczasów - tyle dzieje się w pozornie "tapeciarskich" fragmentach, że tak naprawdę przez to bogactwo Goldsmith wydźwignął zwykły underscore do rangi czegoś równoważnego utworom tematycznym. Tam ani przez moment nie ma snucia, smęcenia prostymi konstrukcjami, które kreowałyby klimat i nic ponadto. Bardziej nawet za to cenię tę ścieżkę niż za sam temat przewodni. No a A Gift From the Sea to już w ogóle jest geniusz - dlaczego, napisałem dość szczegółowo w recenzji. Nawet Goldsmith rzadko kiedy przy pomocy tak subtelnych środków poruszał się między przeciwstawnymi stanami emocjonalnymi. 7 minut muzycznej opowieści. No i te tęskne, melancholijne smyczki... 5/5

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#423 Post autor: Adam » pt mar 25, 2011 15:33 pm

bladerunner pisze:Bez sensu imo to nie lepiej sobie poskładać takie utwory Goldsmitha i wypalić :) . Nie szkoda kasy?

Większość płyt ma przynajmniej jeden dobry ciekawy kawałek nawet Tytani :P , ale to nie znaczy, że od razu lece do sklepu.
tylko że "nawet Tytani" maja "ciekawy kawałek", owszem. ale ja mówiłem o megakultowych pojedynczych kawałkach a nie o "ciekawych kawałkach".
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#424 Post autor: Koper » pt mar 25, 2011 19:21 pm

bladerunner pisze:Bez sensu imo to nie lepiej sobie poskładać takie utwory Goldsmitha i wypalić :) . Nie szkoda kasy?
To po co w ogóle płyty kupować? Wszystko można "wypalić"...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

bladerunner

#425 Post autor: bladerunner » pt mar 25, 2011 21:05 pm

Koper pisze:
To po co w ogóle płyty kupować? Wszystko można "wypalić"...
Przynajmniej z trzech prozaicznych powodów :P

1.Kupując oryginalną płytę odwdzięczasz się tym samym za włożony trud m.in kompozytorowi bo część kasy ze sprzedaży na pewno leci do niego.( hojne zwłaszcza w dobie internetu :P)
2. Za długo to sobie nie posłuchasz płyty wypalonej na CD-R jak często użytkujesz.
3. Masz burdel na dysku C:/ files i go nie ogarniasz :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#426 Post autor: Koper » pt mar 25, 2011 22:56 pm

To w takim razie czemu radziłeś wypalać utwory z "Papillona"? :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#427 Post autor: Wawrzyniec » pt mar 25, 2011 23:12 pm

bladerunner pisze:3. Masz burdel na dysku C:/ files i go nie ogarniasz :P
A co jak ktoś ma soundtracki na dysku D:/ files ? :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#428 Post autor: DanielosVK » pt mar 25, 2011 23:27 pm

Ja mam na E. :P
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#429 Post autor: Koper » sob mar 26, 2011 12:10 pm

Essential Killing - ponoć Skolimowski napisał scenariusz w 2 tygodnie. Ja się pytam: co tak długo? :D Chyba wolno pisze na klawiaturze koleś. ;) Fabuła szczątkowa i jest ino pretekstem do ukazywania z początku pewnego pseudo-realizmu (sceny z Bliskiego Wschodu, więzienia dla Talibów) potem jakiejś quasi-symboliki łączonej z przygodami talibskiego Beara Gryllsa [wyglądającego bardziej jak Jezus z Nazaretu niż Arab) pokazującego jak przeżyć w Norwegii udającej polskie zadupie (SPOILER: niestety mu to nie wychodzi :P KONIEC SPOILERA). Nie wiem czym ten film tak zachwycał różne gremia, może kolega Marek, który lubi ambitne, artystyczne kino, mi to wyjaśni. Strasznie ascetyczny, rozpatrując fabułę bez żadnych metafor czy symbolik to wręcz głupawy, zrealizowany poprawnie wg standardów światowych ale bez szału (choć może jak w Polsce zobaczyli, że rodzima produkcja ma ujęcia z helikoptera, to wywołało to wielkie ŁAŁ?), zagrany ok, ale podniecać się rolą faceta, który słowa nie wypowiada a jedynie je mrówki czy korę, to też bez przesady. Nagroda Orła dla Mykietyna to lekki fail, toż to muzyka a la tej z "The Hurt Locker". Emocji żadnych nie wnosi prawie wcale i za wiele też jej tam nie ma.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#430 Post autor: Marek Łach » sob mar 26, 2011 12:14 pm

Mnie ten film nie ruszył akurat, ale rozpatrywanie fabuły w oderwaniu od metafor i symboli (tylko najpierw trzeba by je odczytać, mnie nie zainteresował na tyle, żebym się w nie zagłębił) akurat tutaj nie ma sensu, jak to w europejskim kinie artystycznym. Zresztą wyraźnie czuć, że cały film to metafora (czego?), a fabuła jest tylko pretekstem, bo jakoś trzeba tę metaforę jednak rozciągnąć na te 2h seansu. :D Zakładam że ucharakteryzowanie Gallo na "Jezusa" mogło mieć jakiś cel i nie było przypadkowe. ;) Z muzyki nie pamiętam ani nuty.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#431 Post autor: Koper » sob mar 26, 2011 12:18 pm

No, ja rozumiem, że chodzi o metafory i symbolikę, tylko warto by jakoś zainteresować widza, by chciało mu się je rozgryzać. A ten film ani ziębi, ani grzeje i te swoje ukryte przesłania może Skolimowski o kant d... :P

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#432 Post autor: Marek Łach » sob mar 26, 2011 12:23 pm

Czy ja wiem - jest chyba spore grono widzów, których ten film zainteresował (można poczytać opinię na necie, nie chodzi tu tylko o krytyków). Tu jest sporo intrygujących rzeczy do rozgryzania (kolorystyka, "malarskość" ujęć, symbolika chrześcijańska i pewnie jeszcze wiele rzeczy, w które jest wpisana ta "oszukana" survivalowa fabułka), tylko trzeba mieć do tego nastrój/ochotę/sympatię do takiego typu kina. Są filmy, które mają jeszcze uboższą fabułę, a potrafią hipnotyzować - w moim przypadku to się Skolimowskiemu nie udało, ale też przyznam szczerze nie wykazałem jakiejś inicjatywy, żeby po seansie dłużej się nad tym filmem zastanowić...

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#433 Post autor: Mystery » sob mar 26, 2011 12:36 pm

Ciekawe co oznaczała scena z ssaniem cycucha :P

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#434 Post autor: Koper » sob mar 26, 2011 12:55 pm

:D
a ta baba to tam ze strachu zmarła czy ją tak wyssał? :D
Swoją drogą marnie Skolimowski swoją ojczyznę widzi: bieda z nędzą, zacofanie i więzienia CIA. ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#435 Post autor: Wawrzyniec » sob mar 26, 2011 14:12 pm

Najlepsye jest to, ze i tak 2/3 Polakow tego filmu nie widziala, ale sie podnieca i chwali Skolimowskiego, gdyz dostal Zlotego Lwa w Wenecji. :roll:

To juz lepiej i godniej zapowiada sie film Lecha Majewskiego. Wierze, ze Marek i Babuch go zobacza i wyraza swe opinie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

ODPOWIEDZ