Jak rzyć, panie premierze?

Dla forum FilmMusic.pl Offtop jest źródłem sukcesu. Złotą żyłą. Dlatego stworzyliśmy specjalne miejsce wypowiedzi utrzymanej w tonie, delikatnie mówiąc, luźno-frywolnym. Wszystko co uznane zostanie za Offtop trafiać będzie tutaj.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

Re: Jak rzyć, panie premierze?

#3166 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 17, 2016 10:25 am

Althazan pisze:To może ktoś mi wyjaśni, po co w takim razie to podpisywać, skoro to nic nie zmieni? :mrgreen:
Nawet zakładając, że faktycznie dla nas wynik będzie zerowy, to chyba jest tak, że musi być jednomyślność? Może innym krajom to się opłaci.
DanielosVK pisze:Skoro tak mówią to znaczy, że stracimy. :P
Mam nadzieję, że mimo wszystko spadną koszty wysyłki z Kanady. ;)
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#3167 Post autor: Althazan » pn paź 17, 2016 12:45 pm

Bucholc Krok pisze:Może innym krajom to się opłaci.
To niech inne kraje podpisują... :P
Bucholc Krok pisze:Mam nadzieję, że mimo wszystko spadną koszty wysyłki z Kanady. ;)
Że niby rząd Kanady każe swojej poczcie obniżyć ceny na wysyłki do Polski? Marzyciel... :lol:

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3168 Post autor: Bucholc Krok » pn paź 17, 2016 13:04 pm

Althazan pisze:To niech inne kraje podpisują... :P
Jeśli jeden kraj będzie mógł zablokować tę umowę to nic im to podpisywanie nie da. :)

Czekam na czarne marsze i protesty KOD-u na Mierzei oraz odkrycie kluczowego dla istnienia człowieka robaka w Zalewie. :mrgreen:

https://radiogdansk.pl/index.php/wiadom ... -roku.html
"Wszyscy się koncentrują na tej wymianie słów z Lechem Wałęsą, który jest niesłychanie szybki, jeżeli chodzi o riposty, i tutaj ma taki intelekt najwyższych lotów" Rafał "Rafaello" Trzaskowski, prezydęt Warszawy

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#3169 Post autor: Althazan » pn paź 17, 2016 17:45 pm

Bucholc Krok pisze:Jeśli jeden kraj będzie mógł zablokować tę umowę to nic im to podpisywanie nie da. :)
Mówisz, że niby obecna władza tak bardzo się przejmuje tym, czy zrobimy innym (zagranicy i Unii!) dobrze, gdy dla nas nie ma żadnej korzyści? :shock:
Czy to nie kłóci się z hasłami "powstawania z kolan" itp.? :roll:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3170 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 20, 2016 12:39 pm

Wiem, wiem, że monotematycznie, ale dlaczego to zawsze musi być ON? :?

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... st-na.html

Chyba nauczył się obsługiwać youtube'a i ma pretensje, że ma za mało lajków i oglądalności. :roll:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3171 Post autor: Koper » czw paź 20, 2016 17:02 pm

Althazan pisze:Czy to nie kłóci się z hasłami "powstawania z kolan" itp.? :roll:
"Żadne krzyki i płacze nas nie przekonają, że białe jest białe, a czarne jest czarne" :D

Swoją drogą Bucholc, czy Ty wiedzę o CETA opierasz na tym, że "ktoś z PiS" (no tak, krynica mądrości) stwierdził, że mamy nie stracić, ani nie zyskać? :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3172 Post autor: Bucholc Krok » czw paź 20, 2016 20:36 pm

Althazan pisze:Mówisz, że niby obecna władza tak bardzo się przejmuje tym, czy zrobimy innym (zagranicy i Unii!) dobrze, gdy dla nas nie ma żadnej korzyści? :shock: Czy to nie kłóci się z hasłami "powstawania z kolan" itp.? :roll:
Myślisz, że zrobią po złości? :)
Wawrzyniec pisze:Wiem, wiem, że monotematycznie, ale dlaczego to zawsze musi być ON? :?
Oj, coś Cię ciągnie do Antoniego, Wawrzyńcu. ;) Skoro Misiewicz chwilowo odpadł to może zgłoś się do pracy? :)
Koper pisze:Swoją drogą Bucholc, czy Ty wiedzę o CETA opierasz na tym, że "ktoś z PiS" (no tak, krynica mądrości) stwierdził, że mamy nie stracić, ani nie zyskać? :D
Skąd mam czerpać wiedzę o tym, co zrobią rządzący? Od Jandy? :mrgreen:

2 dni temu była ciekawa audycja w Trójce. Można odsłuchać:
http://www.polskieradio.pl/9/540/Artyku ... czy-sukces

Może też dzisiaj coś będzie (po 21:00), bo zdaje się prowadzącym będzie Dariusz Rosiak.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#3173 Post autor: Althazan » czw paź 20, 2016 21:28 pm

Bucholc Krok pisze:
Althazan pisze:Mówisz, że niby obecna władza tak bardzo się przejmuje tym, czy zrobimy innym (zagranicy i Unii!) dobrze, gdy dla nas nie ma żadnej korzyści? :shock: Czy to nie kłóci się z hasłami "powstawania z kolan" itp.? :roll:
Myślisz, że zrobią po złości? :)
Ty mi powiedz. Zawsze mówili, że musimy bronić własnego honoru i przeganiać tę złą Unię ;) To dlaczego niby mają im robić dobrze, możesz mi to jakoś przystępnie wytłumaczyć?

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#3174 Post autor: Wawrzyniec » czw paź 20, 2016 21:44 pm

Bo to jest właśnie typowy przykład pisowskiej polityki zagranicznej. Zresztą przerabialiśmy to już w okresie 2005-2007. Na rzecz polityki wewnętrznej wstawanie z kolan, machanie szabelką, rzucanie frazesami i waleczny ton i szczucie na Unię, a potem przychodzi co do czego i dają się ograć jak dzieci. Wystarczy sobie przypomnieć "twarde negocjacje" z Traktatem Lizbońskim. :roll:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3175 Post autor: Bucholc Krok » pt paź 21, 2016 12:11 pm

Althazan pisze:Ty mi powiedz. Zawsze mówili, że musimy bronić własnego honoru i przeganiać tę złą Unię ;) To dlaczego niby mają im robić dobrze, możesz mi to jakoś przystępnie wytłumaczyć?
Nie wiem czy sam to w ogóle rozumiem, ale jakoś nie widzę, żeby traktat wzbudzał aż tak wielkie emocje jak np. aborcja, więc podpisanie nie spowoduje też negatywnych skutków w kraju i przy okazji nie wywoła złego wrażenia w UE typu "znowu Polska" (zakładając, że rządzący tym się w ogóle przejmują). Chyba że się po jakimś czasie okaże, iż taki obojętny dla nas nie jest. W sensie negatywnym.
Wawrzyniec pisze:Bo to jest właśnie typowy przykład pisowskiej polityki zagranicznej. Zresztą przerabialiśmy to już w okresie 2005-2007. Na rzecz polityki wewnętrznej wstawanie z kolan, machanie szabelką, rzucanie frazesami i waleczny ton i szczucie na Unię, a potem przychodzi co do czego i dają się ograć jak dzieci. Wystarczy sobie przypomnieć "twarde negocjacje" z Traktatem Lizbońskim. :roll:
To, że PiS był i jest generalnie za UE to jest akurat wiadome od dawna. Do błędnej oceny tego faktu przyczyniały się także partie konkurencyjne, które ludziom wciskały ciemnotę. Natomiast bardziej mnie śmieszy ciągłe trwanie tego mitu, że PiS to partia prawicowa. Czy ktoś mi może przypomnieć, która partia z tych, które się uważały za lewicowe, rozdała od 89r. więcej niż PiS? Pomijam oczywiście słuszne decyzje jak np. zniesienie w latach 2005-2007 podatku od trupa (dla najbliższych). Swoją drogą śmieszne jest, że z trupów podatek ściągają i nikogo to nie razi, natomiast brzydzą się podatkiem od prostytucji. To by w sumie było bardzo ładnie, gdyby prostytutki i ich klientela zrzucali się na 500+. O "bykowym" nie będę wspominał, bo to by uderzyło w Prezesa (chyba że by zrobili górną granicę) oraz głównie w kochających inaczej. I znowu by było papu dla Kijowskiego. :D
BTW: kto się wybiera na czarne marsze (poza byłą Wojciecha i Jandą oczywiście)? Bodaj jeden ma być w poniedziałek jak mówił dzisiaj Żakowski w TOK-u.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#3176 Post autor: Althazan » pt paź 21, 2016 19:42 pm

Bucholc Krok pisze:Nie wiem czy sam to w ogóle rozumiem
No właśnie widzę... :P

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3177 Post autor: Bucholc Krok » pt paź 21, 2016 20:57 pm

Co widzisz, skoro sam nie rozumiesz? :P Zapodałeś problem, którego właściwie nie ma.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#3178 Post autor: Althazan » sob paź 22, 2016 10:16 am

Bucholc Krok pisze:Co widzisz, skoro sam nie rozumiesz? :P Zapodałeś problem, którego właściwie nie ma.
To, że ktoś prosi o wytłumaczenie nie znaczy, że nie rozumie :P Chciałem poznać rozsądne wytłumaczenie fanów obecnego rządu postępowania, które rozsądne nie jest, jakiś tok myślenia, z którym można podyskutować. Ale chyba się nie da.
A propos "problemu, którego nie ma", problem właśnie jest. CETA to nie jest umowa, której podpisanie nic nie znaczy. Tak naprawdę to nie jest umowa, tylko wzorzec umowy, liczący ponad 1600 stron, w dodatku przetłumaczony z błędami merytorycznymi, nie konsultowany społecznie (wiem, u nas to akurat nie nowość ostatnio), mimo, że prace nad nim trwały od 2009 roku.
Czy jeżeli jest to umowa o wolnym handlu, to nie powinno to być jedno zdanie, typu: "Znosi się wszelkie bariery handlowe pomiędzy UE a Kanadą"?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#3179 Post autor: Bucholc Krok » ndz paź 23, 2016 19:25 pm

Althazan pisze:To, że ktoś prosi o wytłumaczenie nie znaczy, że nie rozumie :P Chciałem poznać rozsądne wytłumaczenie fanów obecnego rządu postępowania, które rozsądne nie jest, jakiś tok myślenia, z którym można podyskutować. Ale chyba się nie da.
To że ktoś nie potępia PiS-u w czambuł to zaraz fan? Nic dziwnego, że nie możesz go znaleźć. :)
A propos "problemu, którego nie ma", problem właśnie jest.

Czym innym jest traktat, a czym innym "problem", czy PiS jest za UE czy nie. I bycie "za" wcale nie musi być oceniane pozytywnie jak się niektórym wydaje.

Awatar użytkownika
Althazan
+ Georges Delerue +

#3180 Post autor: Althazan » ndz paź 23, 2016 20:05 pm

Bucholc Krok pisze:To że ktoś nie potępia PiS-u w czambuł to zaraz fan?

Nie. Ja też nie potępiam PIS-u w czambuł. Potępiam tylko postępowanie głupie i nieodpowiedzialne (choćby 500+, większość działań w gospodarce, uznaniowość sądowa, kolesiostwo (odziedziczone po poprzednikach, choć miało być inaczej), akceptację CETA, itd.)
Bucholc Krok pisze:Czym innym jest traktat, a czym innym "problem", czy PiS jest za UE czy nie. I bycie "za" wcale nie musi być oceniane pozytywnie jak się niektórym wydaje.
Ale to przecież ta partia właśnie mocno krytykuje UE, można powiedzieć, że w czambuł, prawda? :P
A kto jest "za" UE całościowo? Znasz takich? Bo ja nie... :?

ODPOWIEDZ