Game Of Thrones & House of the Dragon - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Game Of Thrones - Ramin Djawadi (dyskusja o score i serialu)

#1306 Post autor: Adam » ndz cze 26, 2016 09:16 am

Score z 6 sezonu jest rzeczywiście dobry, najlepszy ze wszystkich zdecydowanie. Wreszcie dobra, porządna, równa muzyka. Kupiłem S2 który uważałem dotąd płytowo za najlepszy, żeby mi Ramin podpisał, ale teraz dałbym ten. Cd zamówione.. Czy to najlepszy jego score w ogóle? Trudno mi oceniać. Ja tam chyba wole Iron Mana :P Ale Top3 jego prac to na pewno, przy czym ta praca to słuszna czwórka. Nie wiem jak w serialu bo zatrzymałem się na 5 odcinku i czekam do jutra na finał.. Szkoda że w Warcrafcie nie pokazał takiego geniuszu :roll:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1307 Post autor: Paweł Stroiński » ndz cze 26, 2016 11:48 am

Bo Ramin i epika to totalna pomyłka. On ma na epikę zbyt subtelny styl (a tak, ma własny styl). W sumie najciekawszy pod jakimkolwiek względem w Warcrafcie jest ten oldschoolowy niski fortepian w pierwszym kawałku. Szósty sezon GoT (poza tym słyszałem tylko pierwszy) jest faktycznie dużo dojrzalszy od Warcrafta pod jakimkolwiek względem. Ale, paradoksalnie, jeśli styl Djawadiego kształtuje właśnie ten serial, to tym bardziej epika nie jest dla niego. W dramatach Djawadi by się moim zdaniem bardzo dobrze odnalazł, jeśli by skorzystał z osiągnięć Medal of Honor (temat!) i z czasem dość ciekawej harmonii, jaką ma w GoT, czasem w Warcrafcie czy nawet Pacific Rim. To jest coś jednak zbyt subtelnego, by utrzymać epicki score. W przypadku lekkiego funu, jakim z założenia miał być Pacific Rim coś takiego jak w Mako np., przejdzie, ale w Warcrafcie jeśli nie dopracujesz orkiestracji tak, by odpowiednio ten score brzmiał... już nie.

Do rozwoju Ramina warto przytoczyć jeden score. Cokolwiek by się dało powiedzieć o rozwoju muzyki do Gry o tron (ekspertem nie jestem, bo słuchałem pierwszego sezonu i ostatniego, co jest akurat dość ciekawe; serialu nie oglądam, poza pierwszymi trzema odcinkami i paroma scenami, które robiły ostre wrażenie - po pierwszej powieści obejrzałem sobie "złotą koronę" i oczywiście MUSIAŁEM zobaczyć Red Wedding), warto zestawić nawet Warcrafta z Clash of the Titans. Ramin się mocno rozwinął. Myślę (tu bym musiał posłuchać pozostałych albumów), że ten serial go wiele uczy.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1308 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 26, 2016 11:59 am

Adam pisze:Wawrzyniec już pompuje balonik :D :mrgreen: Dżawad raz dobrze zerżnął na scorze Glassa i tego Włocha i już wielkie peany :roll: to tylko GoT... chyba żaden z wielkich seriali nie miał tak słabej muzyki we wszystkich sezonach więc o czym tu gadać.
Adam pisze:Wawrzyn już wrzucił do topów 8) :mrgreen:
Adam pisze:Score z 6 sezonu jest rzeczywiście dobry, najlepszy ze wszystkich zdecydowanie. Wreszcie dobra, porządna, równa muzyka.
Wiadomo każdy ma prawo do zmiany zdania, ale aby w ciągu dwóch dni przejść z nabijania się do zamówienia CD, to jest rzecz ciekawa.
Chociaż zgadzam się, że szkoda że "Warcraft" tak nie brzmiał.

Obrazek

@Paweł U Ramina to widzę problem, że jeżeli ma być epika, czy w ogóle dziać się coś dramatycznego, czy nawet głupi action score, to za bardzo jedzie na utartym schemacie "walenia po garach". Zresztą kiedyś w jednym wywiadzie sam wspominał o swoich "napędzanych perkusją" score'ach.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1309 Post autor: Wojteł » ndz cze 26, 2016 13:13 pm

Co do tego, co pisze Paweł - w czwartym odcinku Ramin walnął muzę, którą chyba można by rozważać w kategoriach właśnie "epickiej" i wyszło mu to naprawdę nieźle, co ciekawe, kawałek powstał w oparciu o temat Dany i o temat główny - więc jak widać nawet tę banalną melodyjkę z czołówki może wrzucić do kontrapunktu i przy dobrym aranżu uzyskać przyzwoity efekt.

Co do tego, co pisze Wawrzek - to prawda, cała muza akcji w pierwszym sezonie była oparta albo o walenie po garach, albo o bardzo prostą (żeby nie powiedzieć: prymitywną) rytmikę na smyczkach.

To całe Light of the Seven też jest naprawdę fajne, tylko w dalszym ciągu, minimalizm to niekoniecznie jest coś, co mi pasuje do GoT czy innego średniowiecznego fantasy. No ale zobaczymy jutro, jak to się sprawdza w serialu.

Btw. znajomy mi wczoraj powiedział, że na forach stwierdzono, że score zaspojlował koniec sezonu i potwierdził jedną z najpopularniejszą fanowskich teorii. Spytałem, czy chodzi o tracklistę, to powiedział, że też, ale ważne też było użycie jednego z motywów - i tutaj ponownie chciałbym zaznaczyć, że podziwiam ludzi, którzy rozpoznają w GoT więcej niż 4 tematy :D

btw. trochę offtop, ale mnie rozbawiło: https://www.youtube.com/watch?v=aGwq09E17kY
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1310 Post autor: Adam » ndz cze 26, 2016 14:28 pm

Wawrzyn znów nie zrozumiał :P :P :P To że pochwaliłem ten score, nie znaczy, że będę tak jak Ty z każdym słabym RCPowym scorem, wszystkich tu na forum usilnie do niego przekonywał, wrzucał do topów roku, pisał elaboraty i analizy pochwalne, wrzucał linki do YT na zachęte, jak robisz Ty :P :P :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1311 Post autor: Adam » ndz cze 26, 2016 21:44 pm

Obrazek

:mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1312 Post autor: qnebra » pn cze 27, 2016 11:05 am

"Light of the Seven" świetnie działa w tym odcinku. Co gorsza, naprawdę to słychać, nie jest zepchnięte w tło lecz niejako stanowi dominujący element scen procesu, oprócz tych momentów gdy postacie mówią.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1313 Post autor: Wojteł » pn cze 27, 2016 12:17 pm

No, w tym odcinku wprowadzili trochę nowości pod kątem montażu do świata serialu i to była jedna z tych sekwencja, która sprawiała wrażenie, że była celowo robiona pod kątem jakiejś mocniejszej narracji muzycznej. Ten minimalizm w całym odcinku dobrze się sprawdzał, niech Ramin się tego trzyma w ostatnich dwóch sezonach :P

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1314 Post autor: qnebra » pn cze 27, 2016 14:22 pm

Wojtek pisze:No, w tym odcinku wprowadzili trochę nowości pod kątem montażu do świata serialu i to była jedna z tych sekwencja, która sprawiała wrażenie, że była celowo robiona pod kątem jakiejś mocniejszej narracji muzycznej. Ten minimalizm w całym odcinku dobrze się sprawdzał, niech Ramin się tego trzyma w ostatnich dwóch sezonach :P
Oby takich wyskoków było więcej w przyszłości. Może twórcy już przestali się bać muzyki w serialu?

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1315 Post autor: Adam » pn cze 27, 2016 14:52 pm

czy ja dobrze rozumiem ten serial (ksiązek nie znam) ? OD 6 sezonów każdy tłucze się z każdym po to żeby odzyskac swoje ziemie lub swój dawny zamek. w między czasie prawie każdy ginie.. a na innym końcu globu laska ze smokami się szykuje, żeby jak już wszyscy zamki odzyskają i się wytłuką, ona nadleci, zabierze im to wszystko i będzie sama rządzić wszystkimi zamkami i ziemiami? :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1316 Post autor: Wojteł » pn cze 27, 2016 14:54 pm

Źle rozumiesz, przyjdą Biali Wędrowcy i oni wszystko rozpierdolą, laska ze smokami zjednoczy resztę królestwa i razem będą naparzać zimowe zombie :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1317 Post autor: Adam » pn cze 27, 2016 14:55 pm

ale przecież te białe trupy już dostały wpierdol ? ich jest mało i o co oni walcza?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#1318 Post autor: qnebra » pn cze 27, 2016 15:03 pm

Uważam osobiście tak:

Północ: Jon Snow dalej nic nie wie, przygotowania do walki z Innymi/Białymi Wędrowcami, nie wtrącanie się w sprawy Południa
Południe: kumulacja kobiecej logiki, totalny chaos

Tak swoją drogą zawsze czytam sobie opinie na wykop.pl odnośnie najnowszego odcinka i znaczna część z nich, o dziwo, zwraca uwagę na to jak dobra była muzyka w odcinku i jaką robotę robiła.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#1319 Post autor: Wojteł » pn cze 27, 2016 15:18 pm

Adam pisze:ale przecież te białe trupy już dostały wpierdol ? ich jest mało i o co oni walcza?
W którym momencie Twoim zdaniem dostały wpierdol? :P

Mefisto

#1320 Post autor: Mefisto » pn cze 27, 2016 17:01 pm

Osobiście uważam, że ta fortepianowa melodia a la Glass czy inny farfocel była kompletnie oderwana od dotychczasowej stylistyki serialu, jakby bez kitu, kto inny ją napisał za 5 dwunasta.

ODPOWIEDZ