Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna (wreszcie!) trylogii LOTR na bluray. Oczywiście w grę wchodzą tylko i wyłącznie wersje reżyserskie, które dla mnie są jedynymi właściwymi wersjami tych filmów. Co do jakości to zwykłe wersje theatrical na blu były bardzo mocno krytykowane za słabą jakość obrazu - zwłaszcza Fellowship of the Ring.
Mamy wreszcie wersje reżyserskie na Blu-ray. Niestety, tutaj mamy do czynienia z kolejnym problemem.
Ta wersja -

http://www.empik.com/wladca-pierscieni- ... lsrc=aw.ds
Pozornie wszystko jest ok, pięknie to wydane, obraz jest znakomity ale... problem pojawia się w przypadku "Drużyny Pierścienia", która ma na ekranie nałożony zielony filtr, który w wielu scenach daje o sobie znać bardzo nieprzyjemnie -

Gdzieś znalazłem info że ta zieleń to niby pomysł Jacksona i Andrewa Lesnie, autora zdjęć, ale nigdy nie znalazłem potwierdzenia tej informacji. Pytanie więc, czy ta zieleń "ma być" i musimy się z tym pogodzić jako z "pomysłem artystycznym" Jacksona czy jest to zwyczajnie jakiś błąd wydania.
Tym bardziej że tą zieleń ma tylko Drużyna i to tylko w wersji reżyserskiej na blu. Na dvd nie ma tego problemu. Inne wydania Drużyny - wersje kinowe, puszczane w tv i na dvd nie mają tego zielonego koloru.
Co więcej znalazłem info że kolejny reprint trylogii LOTR na blu, niby tej zieleni nie ma. Więc nadal nie wiem czy to błąd ta zieleń czy celowe działanie Jacksona...
Pomoże ktoś ?