John Williams

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: John Williams

#3046 Post autor: muaddib_dw » ndz lis 17, 2013 10:11 am

Templar pisze:Pierdzielicie i tyle wam powiem, bo czwórka wcale dużo gorsza nie była od oryginalnej trylogii. Poszukiwacze to jeszcze jest geniusz, bo to wtedy było coś nowego, ale już kolejne części, w tym też i ostatnia, jadą na tym samym pomyśle i trzymają ten sam dobry, porządny poziom. Także ja tych hejtów na czwórkę u niektórych osób to nie rozumiem kompletnie, ale przynajmniej krytycy dobrze ocenili ten film :P Najbardziej mnie śmieszą opinie, ze film był mało realistyczny (UFO, lodówka), no a np. wyjmowanie serc bez uśmiercania albo wyskakiwanie na pontonie z samolotu to już 100% realizm, każdy w końcu wiele razy tak robił, ale UFO? Co za durnoty :mrgreen:
Albo myśliwiec wlatujący do tunelu za uciekającymi Jonesami :wink:
Dobrze to ująłeś Templar. Niektórzy jednak za bardzo się spinają i zapominają, że należy odbierać tą przygodę z przymrużeniem oka.
Ja tam czekam najbardziej na muzykę.
Kolejna gratka dla fanów Williamsa http://www.clevelandorchestra.com/event ... brity.aspx

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#3047 Post autor: Adam » ndz lis 17, 2013 10:16 am

.... i jeszcze ten Szaja Lebuf :?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3048 Post autor: Koper » ndz lis 17, 2013 10:54 am

Templar zapomniał, że w pierwszych trzech częściach nie było cyfrowych małp.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3049 Post autor: Kaonashi » ndz lis 17, 2013 14:18 pm

Templar pisze:Najbardziej mnie śmieszą opinie, ze film był mało realistyczny (UFO, lodówka), no a np. wyjmowanie serc bez uśmiercania albo wyskakiwanie na pontonie z samolotu to już 100% realizm, każdy w końcu wiele razy tak robił, ale UFO? Co za durnoty :mrgreen:
Ufo w sumie niech sobie będzie, wszak rycerz żyjący setki lat to podobne przegięcie, ale lodówka to szczyt kretynizmu, bo niby co, to miało być śmieszne, efekciarskie? Wyszło jedno wielkie wtf.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Templar

#3050 Post autor: Templar » ndz lis 17, 2013 14:24 pm

Tak to miało być śmieszne i było śmieszne. Jakoś jak w Świątyni wyskakiwał z samolotu na pontonie, potem jeszcze z wodospadu na nim zleciał to nikt problemu nie widział, a tutaj nagle ogromny problem, bo postanowili kontynuować tradycję i film nadal jest przepełniony śmiesznymi, absurdalnymi scenami. No rzeczywiście, WTF, tyle, że skierowane do hejterów :P

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#3051 Post autor: Kaonashi » ndz lis 17, 2013 14:29 pm

Ja tam Świątyni nie broniłem i nie będę bronił. Z resztą akurat tę część też mało kto lubi - a przynajmniej względnie do 1 i 3.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#3052 Post autor: Wojteł » ndz lis 17, 2013 15:44 pm

To prawda, poza tym Templar nie ogarnia chyba, ze Lucas i Spielberg naobiecywali, że będzie tradycyjnie, minimum CGI, a zaraz w pierwszej scenie dojebali cyfrowego pieska preriowego. Poza tym zauważ, że te poprzednie filmy jakoś opierały się mistyczny, biblijny klimat (lub w przypadku dennej świątyni - o hinduizm, ale wciąż, wszystko to jest zakorzenione w jakichś starych wierzeniach religijnych). A tu masz bandę ufolodków. Może i jest to na swój sposób klimatyczne, ale nijak ma się do poprzednich części.
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3053 Post autor: Koper » ndz lis 17, 2013 17:59 pm

Kaonashi pisze:Ja tam Świątyni nie broniłem i nie będę bronił. Z resztą akurat tę część też mało kto lubi - a przynajmniej względnie do 1 i 3.
Ja tam lubię. Najmniej poważna ze starej trylogii.
Natomiast czwórka to, jak Wojtek napisał, nie ten klimat, no i to wszechobecne CGI.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#3054 Post autor: muaddib_dw » pt lis 22, 2013 11:54 am

Far and Away koncertowo http://www.youtube.com/watch?v=46dOOqB_iIs . Ta muzyka powinna doczekać się kompletnego wydania :!:

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#3055 Post autor: Tomek » sob lis 23, 2013 10:03 am

Ale frajda! :) Jeden z bardziej zapomnianych i mniej popularnych score'ów Williamsa, kapitalne przechodzenie głównego tematu z orkiestry na skrzypce a potem na dudy itd., no i energetyczna dyrygentura Johna - szczególnie w kierunku solisty na dudach :)

Co do Complete'a to wg mnie album MCA jest perfekcyjną prezentacją materiału, pierwsza część płyty ma sporo underscore'u jednak i dopiero w drugiej score się rozkręca, wiec pewnie dodanie dalszego "wypełniacza" nie wpłynęłoby lepiej na samo doświadczenie słuchowe.

Ode mnie słynny "The Land Race" i jego działanie w filmie: http://www.youtube.com/watch?v=5ycMhMM2UFs (sceneria sama w sobie jest już spektakularna, ale oczywiście sekwencja Williamsa jeszcze bardziej to podkreśla ;-) )
Obrazek

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#3056 Post autor: muaddib_dw » sob lis 23, 2013 11:28 am

Tomek pisze: Ode mnie słynny "The Land Race" i jego działanie w filmie: http://www.youtube.com/watch?v=5ycMhMM2UFs (sceneria sama w sobie jest już spektakularna, ale oczywiście sekwencja Williamsa jeszcze bardziej to podkreśla ;-) )
Dla choćby pełnej prezentacji wyścigu warto byłoby wydać complete'a :!:

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#3057 Post autor: Tomek » sob lis 23, 2013 13:13 pm

Szczypior pisze:Dokładnie. Też tak uważam. Complete byłby męczący. Zresztą jest też jakieś Vol. 2 czy cuś.
Zwykły bootleg, rip chyba z filmu. Nawet nie ma po co głowy tym sobie zawracać.
muaddib_dw pisze:Dla choćby pełnej prezentacji wyścigu warto byłoby wydać complete'a :!:
A co jest niepełnego w istniejącym wydaniu? To trwa bite 5 minut. Tylko nie mów mi, że brak jakichś tam kilku sekund w stylu pościgu z Poszukiwaczy ;-)
Szczypior pisze:Swoją drogą
http://www.youtube.com/watch?v=DJNT7C61NrE :wink:
I to chyba w ogóle była jedyna wartościowa rzecz związana z tą bajką (OK, jest jeszcze score Howarda, ale to również nie jest jego wysoka dyspozycja...) ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

#3058 Post autor: muaddib_dw » sob lis 23, 2013 13:23 pm

Tomek pisze:[
A co jest niepełnego w istniejącym wydaniu? To trwa bite 5 minut. Tylko nie mów mi, że brak jakichś tam kilku sekund w stylu pościgu z Poszukiwaczy ;-)
Proponuję sięgnąć po film. Oprócz końcowej sekwencji wyścigu po ziemię w filmie jest więcej wyspiarskiego klimatu i folku. Williamsa nigdy nie za wiele :wink:

Mefisto

#3059 Post autor: Mefisto » sob lis 23, 2013 16:40 pm

Ten folk to akurat nie Williams :)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#3060 Post autor: Koper » ndz lis 24, 2013 17:40 pm

Folk to Robert. :P

ODPOWIEDZ