JOHN WILLIAMS - THE BOOK THIEF (2013)
- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
Re: JOHN WILLIAMS - THE BOOK THIEF (2013)
bez przesady nie róbmy z niego drugiego Zimmera , który ciąle szuka brzmienia
, ale faktem jest, że ja ciągle słyszałem o E.T w wywiadach, może są to wywiady sprzed 93' kto wie..

Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
''Zabić Strach''
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Paweł, moim zdaniem najgorsze w tym wszystkim jest szydzenie z tych, którym się " Lincoln " podoba i przypominanie im na każdym kroku, jakie to jest bezguściePaweł Stroiński pisze:
Widać, Śwydersky, że nie rozumiesz ŻADNYCH zarzutów stawianych wobec Lincolna. Nie chodzi nawet o to, czy się z nimi zgadzasz czy nie. Ty ich nie rozumiesz.
Po pierwsze, jeśli Lincoln jest "pompatyczny", to ja jestem profesorem fizyki kwantowej. Nie, nie jest. Jest to ścieżka utrzymana w tradycji muzyki amerykańskiej, a mówiąc ściśle, w tradycji stworzonej przez Aarona Coplanda Americany (i nijak tu zapowiedzi Johna, ze pracował z muzykologami zajmującymi się czasami Lincolna... Williams przepisał przynajmniej jedną melodię od Coplanda nuta w nutę), ale za cholerę nie jest pompatyczna. Jest za to konserwatywna. I tego się wszyscy czepiają. To, czego oczekuje się po Johnie Williamsie to to, że jego muzycznofilmowy geniusz mógł pozwolić (to nie jest Tyler Bates, gdzie błagamy, by nie wyszło totalne gówno, ale najwyraźniej nikt nas nie słucha) na to, by trochę zachwiać legendą.
Problem polega na tym, że ten score jest konserwatywny i po łebkach. A nie to lubimy u Williamsa.
ja nie jestem znawcą muzyki, nie rozbieram danej pracy na czynniki pierwsze, moje kryteria są proste; albo mi się coś podoba, albo się nie podoba

jednocześnie nie odbieram innym prawa do zachwytów nad pracami, które nie wzbudzają u mnie tak pozytywnych odczuć, jak u innych forumowiczów, np. " Iron Man 3 " czy wasz nr. jeden Desplata: " Autor Widmo " ( niedawno obejrzałem w końcu film, jest całkiem ok. muzyka spisuje się nieźle ale na płycie by mi się tego słuchać nie chciało ) - kurka, być może wszystko to świadczy o tym, że jestem konserwatywnym słuchaczem? ( sam nie przepadając za konserwatyzmem w innych dziedzinach życia )

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- bladerunner22
- Zdobywca Oscara
lis23 pisze:Paweł, moim zdaniem najgorsze w tym wszystkim jest szydzenie z tych, którym się " Lincoln " podoba i przypominanie im na każdym kroku, jakie to jest bezguściePaweł Stroiński pisze:
Widać, Śwydersky, że nie rozumiesz ŻADNYCH zarzutów stawianych wobec Lincolna. Nie chodzi nawet o to, czy się z nimi zgadzasz czy nie. Ty ich nie rozumiesz.
Po pierwsze, jeśli Lincoln jest "pompatyczny", to ja jestem profesorem fizyki kwantowej. Nie, nie jest. Jest to ścieżka utrzymana w tradycji muzyki amerykańskiej, a mówiąc ściśle, w tradycji stworzonej przez Aarona Coplanda Americany (i nijak tu zapowiedzi Johna, ze pracował z muzykologami zajmującymi się czasami Lincolna... Williams przepisał przynajmniej jedną melodię od Coplanda nuta w nutę), ale za cholerę nie jest pompatyczna. Jest za to konserwatywna. I tego się wszyscy czepiają. To, czego oczekuje się po Johnie Williamsie to to, że jego muzycznofilmowy geniusz mógł pozwolić (to nie jest Tyler Bates, gdzie błagamy, by nie wyszło totalne gówno, ale najwyraźniej nikt nas nie słucha) na to, by trochę zachwiać legendą.
Problem polega na tym, że ten score jest konserwatywny i po łebkach. A nie to lubimy u Williamsa.
ja nie jestem znawcą muzyki, nie rozbieram danej pracy na czynniki pierwsze, moje kryteria są proste; albo mi się coś podoba, albo się nie podoba, niezależnie od oryginalności, wtórności czy konserwatyzmu, ważne, że dobrze mi się tego słucha
j ok. muzyka spisuje się nieźle ale na płycie by mi się tego słuchać nie chciało ) - kurka, być może wszystko to świadczy o tym, że jestem konserwatywnym słuchaczem? ( sam nie przepadając za konserwatyzmem w innych dziedzinach życia )
,,a płycie by mi się tego słuchać nie chciało''

Ale The Book Thief by ci sie codziennie chciało słuchać ?

Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :
''Zabić Strach''
''Zabić Strach''
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Też by mi się nie chciałobladerunner22 pisze:
Ale The Book Thief by ci sie codziennie chciało słuchać ?Lisowy jesteś fanbojem JW , każdy ma tu na forum swojego kompozytora i przegina . Nota bene wracając do tego ostu Autora Widmo mam kolezanke na akademi muzycznej ( może to nie ta sama klasa kolesiostwa co Stroynski
) ale tak ona gra na waltornii i uwielbia ten ost i uważa go za absolutnę arcydzieło

a fanem Desplata nie byłem nigdy, dopiero ubiegłoroczne prace zaczęły mi się podobać

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
ooo! to musi mieć spore płuca, zapodaj fotębladerunner22 pisze:Nota bene wracając do tego ostu Autora Widmo mam kolezanke na akademi muzycznej ( może to nie ta sama klasa kolesiostwa co Stroynski) ale tak ona gra na waltornii i uwielbia ten ost i uważa go za absolutnę arcydzieło

a Lis niech się przestanie mazać, Lincoln nominację dostał? dostał! znaczy muza dobra tylko słuchacze nie dorośli

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Fragment wywiadu z reżyserem, opisujący, jak doszło do współpracy, i dlaczego muzyka brzmi tak jak brzmi:
http://www.aintitcool.com/node/65060Capone: You talked a little bit last night about getting John Williams to come on board, or I should say John Williams accepting the offer aside to step away from Spielberg. Did he come to you?
BP: Yeah, I think John was aware of it. He had read the book and he was keen, and there was a conversation had somewhere, and I honestly can’t remember whether his people spoke to Fox or the other way around. I think John said the other day that it was Fox who said, “Would you be interested?” And he said, “I would.” And then the powers that be set up a meeting immediately.
We met and we had the same sort of vision for it really. John is known for these huge scores, these huge signature scores, I said, “It should really be a quite small, humble film.” And John always says, “Oh no, it’s a big film because it’s got a big heart and a lot of emotion.” But it’s not really. It’s about a small town, and they're all ordinary people. So I said to John, “You can’t really have anything bigger than the film.” And he said, “Well that’s what attracted me to it because. I’m known for doing these great big signature pieces, and I'd love to do something that is small and intimate and just beautiful, but really has a meaning to it--life and death.” That attracted him, and so I think that’s why he wanted to do it. If you listen to his smaller pieces that he’s not so well known for like ANGELA’S ASHES and SCHINDLER’S LIST even, they’re not all trumpets and warfare and battles; they're really just beautiful, beautiful melodies.
po przesłuchaniu flaczka cóż mogę powiedzieć, najspokojniejszy i najnudniejszy Williams od kilkudziesięciu lat, usnąłem prawie w połowie. tak to plumkał Desplat w początkach kariery przecież
muzyka kompletnie nie w takiej stylistyce jaka u mnie nadaje się do słuchania.. ot wlatuje jednym uchem i wylatuje drugim. nawet tematu to nie ma specjalnie wyraźnego jak na Williamsa, co dziwne bo poprzednie 3 scory jego takowy miały i wg mnie były one lepsze, no może poza za długim Lincolnem... jak mu za to dadzą noma to będzie kpina, dawno sobie tak nie zasłużył jak tym.

#FUCKVINYL
dobrze że nie trwa 75 minut bo by było grubo
a tak, ot 3/5 za całość. dziesiątki takich scorów już słyszałem, wystarczy włączyć połowe francuzów choćby...

#FUCKVINYL
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Ty i współczesny Williams = ja i Faltermeyer.Adam pisze:po przesłuchaniu flaczka cóż mogę powiedzieć, najspokojniejszy i najnudniejszy Williams od kilkudziesięciu lat, usnąłem prawie w połowie. tak to plumkał Desplat w początkach kariery przecieżmuzyka kompletnie nie w takiej stylistyce jaka u mnie nadaje się do słuchania.. ot wlatuje jednym uchem i wylatuje drugim. nawet tematu to nie ma specjalnie wyraźnego jak na Williamsa, co dziwne bo poprzednie 3 scory jego takowy miały i wg mnie były one lepsze, no może poza za długim Lincolnem... jak mu za to dadzą noma to będzie kpina, dawno sobie tak nie zasłużył jak tym.
Tyle w temacie.
No nie bardzo
Bo ja jego ostatnie prace lubię, poza Lincolnem i teraz tym. A Ty nie lubisz nic 

#FUCKVINYL
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Nie będę offtopił, ale znalazłem dwa kawałki, które lubię 

w tym Williamsie nie ma nic, co 2 Rombi brzmi tak, połowa starych Desplatów, i nawet część Japońców... PLUMKANIE. po prostu. 3/5. John olał temat, przy Lincolnie już się bardziej wysilił.
#FUCKVINYL
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
A na jakiej podstawie uważasz, że olał temat? Sorry, ale siedzisz w jego głowie i wiesz, co to jest inspiracja, jak się myśli o scenie, itd.? Skąd pomysł, że olał temat, skoro jest fanbojem książki?
tu nawet nie ma żadnego tematu z prawdziwego zdrzenia. a to u Williamsa zdarzyło się bodaj raz - przy Stepmom 
a wystarczyło wymieszać Schindlera z Angelą a na uderscore pierdyknąć Ryana i byłby geniusz i bym się słowem za zżyny nie odezwał. a tu nawet tych zżyn nie ma specjalnie

a wystarczyło wymieszać Schindlera z Angelą a na uderscore pierdyknąć Ryana i byłby geniusz i bym się słowem za zżyny nie odezwał. a tu nawet tych zżyn nie ma specjalnie

#FUCKVINYL