Oscary 2012
Re: Oscary 2012
Zwycięzcy z okręgów:
Boston
Best Use of Music: Cliff Martinez, DRIVE and Ludovic Bource, THE ARTIST! (a tie) Runner up: THE DESCENDANTS
Los Angeles
BEST MUSIC/SCORE: Winner: The Chemical Brothers, “Hanna.” Runner-Up: Cliff Martinez, “Drive.”
Boston
Best Use of Music: Cliff Martinez, DRIVE and Ludovic Bource, THE ARTIST! (a tie) Runner up: THE DESCENDANTS
Los Angeles
BEST MUSIC/SCORE: Winner: The Chemical Brothers, “Hanna.” Runner-Up: Cliff Martinez, “Drive.”
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Jakby nie było, razem z Bource jest najczęściej wyróżnianym nazwiskiemDanielosVK pisze:Żeby Martinez czasem Oscara nie zgarnął.

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Naturalnie muzyka w "Drive" wypada świetnie, ale z nagrodzeniem tego soundtracka miałbym ten problem, że jego siłą napędową są rewelacyjne piosenki i akurat materiał za który sam Martinez nie odpowiada. Zaś jego muzyka choć funkcjonalna w filmie i z przebłyskami, na płycie jest ścianą dźwięku.
"The Artist", też nie chciałbym aby zgarnęło sporo nagród, gdyż dla mnie to taki score nostalgiczny. Naturalnie ze względu na sam film jak najbardziej odpowiedni. Ale podobnie jak film, tak i muzykę traktuję jako imitację czasów w kinie, które już nie wrócą. A taką koncepcję nie do końca kupuję. Podobnie jak to było "The Good German" Soderbergha/Newmana.
"The Artist", też nie chciałbym aby zgarnęło sporo nagród, gdyż dla mnie to taki score nostalgiczny. Naturalnie ze względu na sam film jak najbardziej odpowiedni. Ale podobnie jak film, tak i muzykę traktuję jako imitację czasów w kinie, które już nie wrócą. A taką koncepcję nie do końca kupuję. Podobnie jak to było "The Good German" Soderbergha/Newmana.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
New York Film Critics Online
BEST USE OF MUSIC – Ludovic Bource, The Artist
Indiana Film Critics
Best Musical Score - Winner: Ludovic Bource, The Artist, Runner-up: Howard Shore, Hugo
BEST USE OF MUSIC – Ludovic Bource, The Artist
Indiana Film Critics
Best Musical Score - Winner: Ludovic Bource, The Artist, Runner-up: Howard Shore, Hugo
Jeśli film Artysta będzie w tym roku jednym z głównych faworytów z dużą ilością nominacji, to Bource dostanie Oscara za muzykę. Jeśli jakimś cudem dostanie mało nominacji, to może być różnie 
A Desplat ma czas, poczeka sobie najwyżej do kolejnego roku, i kolejnego, i kolejnego etc.

A Desplat ma czas, poczeka sobie najwyżej do kolejnego roku, i kolejnego, i kolejnego etc.

A może po raz kolejny sprawdzi się scenariusz z nagrodą pocieszenia za muzykę w tle. Drive i Artysta będą liderami w nominacjach, Artysta wygra w najważniejszych kategoriach i dadzą statuetkę Martinezowihp_gof pisze:Jeśli film Artysta będzie w tym roku jednym z głównych faworytów z dużą ilością nominacji, to Bource dostanie Oscara za muzykę. Jeśli jakimś cudem dostanie mało nominacji, to może być różnie

- Marek Łach
- + Jerry Goldsmith +
Też mnie dziwią te przegrane Williamsa. No ale trzeba pamiętać, że te lokalne koła krytyków nie są wyznacznikiem gustów najważniejszych ludzi w branży, a tam JW ma chody.
I rzeczywiście szanse Desplata jakby maleją ostatnio (w ogóle na przykład przepadł Ides of March, a to przecież film "pod nagrody").

No ale Williams ma już kilka Oscarów na koncie i z nim jest trochę jak ze Streep, kolejnego Oscara niezbyt szybko mu wręczą mimo rekordowej liczby nominacji 
Już nie przesadzajmy, że Desplat W OGÓLE nie dostanie nominacji. Dostanie, dostanie, o to byłbym raczej spokojny. Może statuetki znów tym razem nie dostanie, ale nominację na pewno. Pytanie: za co? EL&IC/IoM/HP&DH2? Myślę, że jednak za pierwszy z tych tytułów. No chyba, że Warner Bros trafi ze swoją kampanią bardzo szeroko, to nawet jest cień szansy dla HP. Ides of March już muzycznie przepadł w nagrodach. Zastanawiam się, czy EL&IC istnieje już w jakiejkolwiek dystrybucji i jest gdziekolwiek już pokazywany, bo jak na razie średniawo go w nominacjach i nagrodach widać, choć mam wrażenie, że może być czarnym koniem tegorocznego wyścigu... To i może za muzykę się coś trafi mimo że zgodnie ze zdrowym rozsądkiem należałoby hołd złożyć Artyście? Zobaczymy!
PS. Ja żadnego Martineza nie chcę na Oscarach widzieć! Żadnych Reznorów, Rahmanów-łachmanów, Santaolalli i innych Dżawadich

Już nie przesadzajmy, że Desplat W OGÓLE nie dostanie nominacji. Dostanie, dostanie, o to byłbym raczej spokojny. Może statuetki znów tym razem nie dostanie, ale nominację na pewno. Pytanie: za co? EL&IC/IoM/HP&DH2? Myślę, że jednak za pierwszy z tych tytułów. No chyba, że Warner Bros trafi ze swoją kampanią bardzo szeroko, to nawet jest cień szansy dla HP. Ides of March już muzycznie przepadł w nagrodach. Zastanawiam się, czy EL&IC istnieje już w jakiejkolwiek dystrybucji i jest gdziekolwiek już pokazywany, bo jak na razie średniawo go w nominacjach i nagrodach widać, choć mam wrażenie, że może być czarnym koniem tegorocznego wyścigu... To i może za muzykę się coś trafi mimo że zgodnie ze zdrowym rozsądkiem należałoby hołd złożyć Artyście? Zobaczymy!
PS. Ja żadnego Martineza nie chcę na Oscarach widzieć! Żadnych Reznorów, Rahmanów-łachmanów, Santaolalli i innych Dżawadich

Normalnie kocham krytyków z San Diego!
Tego to jeszcze nie grali
:P:P Drzewo Życia to bym akurat z tego zestawienia wywalił 
San Diego Film Critics nominations
BEST SCORE –
Alexandre Desplat, EXTREMELY LOUD AND INCREDIBLY CLOSE
Alexandre Desplat, HARRY POTTER & THE DEATHLY HALLOWS: PART 2
Alexandre Desplat, THE TREE OF LIFE
Howard Shore, HUGO
Ludovic Bource, THE ARTIST
St Louis Film Critics:
BEST MUSIC
The Artist
Drive
The Girl With The Dragon Tattoo
The Muppets
Tree of Life

BEST SCORE –
Howard Shore, HUGO
Ludovic Bource, THE ARTIST
St Louis Film Critics:
BEST MUSIC
The Artist
Drive
The Girl With The Dragon Tattoo
The Muppets
Tree of Life
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
WTF?! A akurat najlepszego z tego wszystkiego "Ides of March" nie nominowali.hp_gof pisze:
BEST SCORE –

#WinaHansa #IStandByDaenerys
W filmie też - ot takie tam tło. Wszystkie najbardziej pamiętne sceny i tak ilustrują kawałki śpiewane. Także zonk.Wawrzyniec pisze:Zaś jego muzyka choć funkcjonalna w filmie i z przebłyskami, na płycie jest ścianą dźwięku.