ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I & II)

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: ALEXANDRE DESPLAT - HARRY POTTER i INSYGNIA ŚMIERCI (I &

#1666 Post autor: lis23 » pn gru 05, 2011 15:13 pm

hp_gof pisze:
Ależ oczywiście, że się różnimy i nie musisz mi mówić, że nie widzisz w pracach Desplata nic nadzwyczajnego, bo zdążyłem to zauważyć :)
Może tak wnikliwa analiza tematyczna Insygniów jest przejawem fanbojstwa, ale to co wymieniłem, to są fakty. Tego nie jesteś w stanie w żaden sposób obalić. )
Czego nie jestem w stanie obalić?
fakty to są zależnie od punktu widzenia, kto na to patrzy: teoretycznie, jeżeli ktoś nie lubi twórczości Eltona Johna, Philla Collinsa, Stinga, Petera GHabriela, Genesis, Pink Floyd,
etc. to powie Ci że to " kupa ", niezależnie od tego, ile fajnych ( Twoim zdaniem ) utworów mu wymienisz
tak więc, fajność danej pracy, danego kompozytora, danego wykonawcy, aktora, itp. zależy od tego, kto na to patrzy - fan, antyfan czy ktoś po środku?
fajność to rzecz bardzo indywidualna, subiektywna, mi w tym roku, np. bardzo podoba się, min. " Ironclad " czy " Captain America ", czyli prace przez większość forumowiczów uważane za przeciętne, ale to mój gust, tak więc nie odmawiam Ci prawa do cieszenia się pracami Desplata do HP, tylko, na wszystkie świętości, nie udowadniaj, że są to prace lepsze od " Więźnia Azkabanu " czy " War Horse ", bo nie są, podobnie jak wymienione przeze mnie tegoroczne prace.
bladerunner22 pisze:
Templar pisze:Najlepszą muzykę akcji to zrobił w tym roku Edmonson do Uncharted 3, niech no tylko dostanie angaż do filmowej wersji to wam szczeny opadną :D No ale biorąc pod uwagę tylko filmowe soundtracki to Desplat rzeczywiście robi bardzo dobre "akcyjniaki", choć nie zgodzę się z Bladem, że przebija on Zimmera, do niego to jednak mu sporo brakuje ;)

Noo , on tam w Uncharted nawet niezłe tracki pisał , zagrałbym w Uncharted 3 , ale mnie nie stać :cry: .
Czy najlepszą to nie wiem, ale jest chyba trochę lepiej niż w dwójce - a co do samej gry to ja już zapomniałem, że grałem ;) teraz męczę nowego Batmana ;).
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1667 Post autor: DanielosVK » pn gru 05, 2011 15:24 pm

Utwory akcji w Potterze są świetne. Nijak mają się do starych Zimmerów (bo nowego faktycznie przebijają), ale są bardzo dobre. Fakt.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1668 Post autor: lis23 » pn gru 05, 2011 15:27 pm

Mi najbardziej przypadły do gustu utwory akcji z " War Horse ' i " Captain America ".

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1669 Post autor: DanielosVK » pn gru 05, 2011 15:28 pm

Przecież "Captain America" to straszna nuda. Solidna akcja, ale bez błysku i polotu. Odgrzewany kotlet.
Fe.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1670 Post autor: lis23 » pn gru 05, 2011 15:30 pm

DanielosVK pisze:Przecież "Captain America" to straszna nuda. Solidna akcja, ale bez błysku i polotu. Odgrzewany kotlet.
Widzisz, mi się podoba, o wiele bardziej niż oba Pottery Desplata razem wzięte - każdy ma swój gust. ;)

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1671 Post autor: DanielosVK » pn gru 05, 2011 15:50 pm

Gust gustem, ale faktem jest, że akcja w Potterach jest bardziej kreatywna i świeża niż u Silvestriego.
Fe.

Templar

#1672 Post autor: Templar » pn gru 05, 2011 17:14 pm

lis23 pisze:Czego nie jestem w stanie obalić?
fakty to są zależnie od punktu widzenia, kto na to patrzy: teoretycznie, jeżeli ktoś nie lubi twórczości Eltona Johna, Philla Collinsa, Stinga, Petera GHabriela, Genesis, Pink Floyd,
etc. to powie Ci że to " kupa ", niezależnie od tego, ile fajnych ( Twoim zdaniem ) utworów mu wymienisz
tak więc, fajność danej pracy, danego kompozytora, danego wykonawcy, aktora, itp. zależy od tego, kto na to patrzy - fan, antyfan czy ktoś po środku?
Czytaj uważniej posty hp_gofa, bo nic z nich nie zrozumiałeś, poprosił Cię o porównanie ilości i jakości TEMATÓW z HP Desplata i HP Doyle'a, a ty tymczasem wymieniłeś 5 fajnych utworów. hp_gof podał Ci całą listę wszystkich tematów, a nie fajnych według niego utworów występujących w soundtracku, a ty się z tym cały czas nie zgadzasz, pomimo, że to są akurat fakty i tu nie ma co polemizować na ten temat.
lis23 pisze:tylko, na wszystkie świętości, nie udowadniaj, że są to prace lepsze od " Więźnia Azkabanu " czy " War Horse ", bo nie są, podobnie jak wymienione przeze mnie tegoroczne prace.
Co do Więźnia się zgodzę, natomiast co do War Horse, tu już wiele osób powiedziało, że jest na takim samym poziomie jak HP Desplata, jak Ci się bardziej podoba WH to OK, ale nie mów, że są o niebo lepsze, bo to akurat jeden wielki bullshit, jeden będzie wolał HP, inny WH, ale żaden poziomem nie odstaje od drugiego.
lis23 pisze:Czy najlepszą to nie wiem, ale jest chyba trochę lepiej niż w dwójce - a co do samej gry to ja już zapomniałem, że grałem ;) teraz męczę nowego Batmana ;).
Nie wiem co Ci się takiego w U2 nie podobało, dla mnie jest to najlepszy soundtrack z gry jaki kiedykolwiek się pojawił, zresztą nie jestem jedyny w tym twierdzeniu, w prawie każdym możliwym growym plebiscycie 2009 roku, w którym dawali nagrodę za muzykę wygrało Uncharted 2 (w tym między innymi nagrodę BAFTA) i w tym roku będzie pewnie tak samo, bo jakoś nie słyszałem nic lepszego.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1673 Post autor: lis23 » pn gru 05, 2011 17:30 pm

Templar pisze: Czytaj uważniej posty hp_gofa, bo nic z nich nie zrozumiałeś, poprosił Cię o porównanie ilości i jakości TEMATÓW z HP Desplata i HP Doyle'a, a ty tymczasem wymieniłeś 5 fajnych utworów. hp_gof podał Ci całą listę wszystkich tematów, a nie fajnych według niego utworów występujących w soundtracku, a ty się z tym cały czas nie zgadzasz, pomimo, że to są akurat fakty i tu nie ma co polemizować na ten temat.
Tyle, ze ja tych tematów tam nie słyszę / u Desplata /, dla mnie, większość tego co wymienił to nuda poganiana nudą - niestety.
Co do Więźnia się zgodzę, natomiast co do War Horse, tu już wiele osób powiedziało, że jest na takim samym poziomie jak HP Desplata, jak Ci się bardziej podoba WH to OK, ale nie mów, że są o niebo lepsze, bo to akurat jeden wielki bullshit, jeden będzie wolał HP, inny WH, ale żaden poziomem nie odstaje od drugiego.
Bredzisz, w " War Horse " mamy co najmniej cztery tematy, które w większości przeplatają się przez całą płytę, u Desplata / nie wiem, czy dyskutujemy o part 1 i 2, czy tylko o part 2 / mamy dwa tematy w part 1 i dwa w part 2, z tym, że te z part nie przeplatają się przez cały album, nowy Williams jest znacznie bardziej słuchalny, miły w odbiorze dzięki naprawdę ładnej liryce, może dla was to nuda, dla mnie nudą jest HP francuza, nie mniej, moim zdaniem IŚ part 2 nie mają startu do WH - pomijając już różnice gatunkowe.
Nie wiem co Ci się takiego w U2 nie podobało, dla mnie jest to najlepszy soundtrack z gry jaki kiedykolwiek się pojawił, zresztą nie jestem jedyny w tym twierdzeniu, w prawie każdym możliwym growym plebiscycie 2009 roku, w którym dawali nagrodę za muzykę wygrało Uncharted 2 (w tym między innymi nagrodę BAFTA) i w tym roku będzie pewnie tak samo, bo jakoś nie słyszałem nic lepszego.
Co mi się nie podoba w soundtrackach do serii Uncharted? - min. wszelkie remixy
a co do muzyki z gier, soundtracku do TESV nic nie pobije.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1674 Post autor: DanielosVK » pn gru 05, 2011 17:34 pm

Soule to przeciętniak. :)
Fe.

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1675 Post autor: Marek Łach » pn gru 05, 2011 17:35 pm

Templar pisze:hp_gof podał Ci całą listę wszystkich tematów, a nie fajnych według niego utworów występujących w soundtracku, a ty się z tym cały czas nie zgadzasz, pomimo, że to są akurat fakty i tu nie ma co polemizować na ten temat.
lis23 pisze:Tyle, ze ja tych tematów tam nie słyszę / u Desplata /, dla mnie, większość tego co wymienił to nuda poganiana nudą - niestety.
lis23 pisze:mamy dwa tematy w part 1 i dwa w part 2
:mrgreen:

Jak do ściany. :lol:

Templar

#1676 Post autor: Templar » pn gru 05, 2011 17:38 pm

lis23 pisze:Tyle, ze ja tych tematów tam nie słyszę / u Desplata /, dla mnie, większość tego co wymienił to nuda poganiana nudą - niestety.
Może i nuda dla Ciebie, ale zrozum, że te tematy tam są czy tego chcesz, czy nie. Równie dobrze mogłbyś powiedzieć, że żadnej muzyki tam nie ma i mamy tylko samą ciszę.
lis23 pisze:Bredzisz, w " War Horse " mamy co najmniej cztery tematy, które w większości przeplatają się przez całą płytę, u Desplata / nie wiem, czy dyskutujemy o part 1 i 2, czy tylko o part 2 / mamy dwa tematy w part 1 i dwa w part 2, z tym, że te z part nie przeplatają się przez cały album, nowy Williams jest znacznie bardziej słuchalny, miły w odbiorze dzięki naprawdę ładnej liryce, może dla was to nuda, dla mnie nudą jest HP francuza, nie mniej, moim zdaniem IŚ part 2 nie mają startu do WH - pomijając już różnice gatunkowe.
No jak ty w HP7v2 słyszysz tylko 2 tematy to ja nie mam pytań.
lis23 pisze:Co mi się nie podoba w soundtrackach do serii Uncharted? - min. wszelkie remixy
Jakie znowu remiksy? :shock: :shock: :shock:
lis23 pisze:a co do muzyki z gier, soundtracku do TESV nic nie pobije.
Z tego co widziałem w grze to nic takie rewelacyjnego nie było, dobry score, ale do U3 nie ma startu, ale poczekam jeszcze na oddzielny soundtrack, bo taki się jeszcze nie pojawił.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#1677 Post autor: lis23 » pn gru 05, 2011 18:08 pm

Templar pisze: No jak ty w HP7v2 słyszysz tylko 2 tematy to ja nie mam pytań.
" Lily's theme " i " statues ', poza tym, nic wartego uwagi - dla mnie.
Jakie znowu remiksy? :shock: :shock: :shock:
Na soundtracku do trzeciej części jest parę remixów, choć całości jeszcze nie słuchałem / Reckles powerplay ( thom remix ), Science and magic - powerplay ( buresh remix ), Iram of the Pillars - powerplay ( bricker remix ). /.

Z tego co widziałem w grze to nic takie rewelacyjnego nie było, dobry score, ale do U3 nie ma startu, ale poczekam jeszcze na oddzielny soundtrack, bo taki się jeszcze nie pojawił.
Dla mnie, już sam motyw przewodni znany z Morrowind i zaaranżowany na chór, miażdży - do tego jest jeszcze Wiedźmin 2, który też jest świetny muzycznie.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#1678 Post autor: DanielosVK » pn gru 05, 2011 18:20 pm

Soule to przeciętniak. :)
Fe.

Templar

#1679 Post autor: Templar » pn gru 05, 2011 18:23 pm

lis23 pisze:" Lily's theme " i " statues ', poza tym, nic wartego uwagi - dla mnie.
Po raz kolejny podajesz to co Ci się podoba, a nie to co można usłyszeć, jak mi się War Horse nie podoba to mam mówić, że nie ma tam żadnych tematów?
lis23 pisze:Na soundtracku do trzeciej części jest parę remixów, choć całości jeszcze nie słuchałem / Reckles powerplay ( thom remix ), Science and magic - powerplay ( buresh remix ), Iram of the Pillars - powerplay ( bricker remix ). /.
Nie podobają Ci się soundtracki do Uncharted, bo na rozszerzonym wydaniu trzeciej części są 3 remiksy (swoją drogą nie takie złe), gdzie mamy w sumie 44 utwory? :lol: :lol: :lol:
lis23 pisze:Dla mnie, już sam motyw przewodni znany z Morrowind i zaaranżowany na chór, miażdży - do tego jest jeszcze Wiedźmin 2, który też jest świetny muzycznie.
Kolejna wersja tematu z 2002 roku, tyle, że z dodanym chórem miażdży U3? Sorry, ale oceniając soundtracki bierzmy pod uwagę całość, a Skyrim poza tematem nie ma zbytnio nic do zaoferowania. Wiedźmin 2 to dobry soundtrack, ale w dużej mierze jest to taka sama łupanina jaką robi Tyler. Od Wiedźmina i Skyrima to lepszy był m.in. Killzone 3 i L.A. Noire.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1680 Post autor: Koper » pn gru 05, 2011 18:23 pm

DanielosVK pisze:Soule to przeciętniak. :)
Czemu wy w Potterach Desplata doszliście do jakiegoś Soule'a, offtopiarze cholerni :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

ODPOWIEDZ