Best of 2009. Zapraszam do udziału w ankiecie

Tutaj dyskutujemy o poszczególnych ścieżkach dźwiękowych napisanych na potrzeby kina.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#16 Post autor: Wawrzyniec » pn gru 21, 2009 14:18 pm

Koper pisze: I tego można wyczekiwać z nadzieją, a nie jakiegoś Zimmera. :P
Mystery mógłbym dokonać drobnej korekty w mojej ankiecie. Gdyż zaczynam mieć wątpliwości co do jednego oddanego głosu :wink: :P
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#17 Post autor: Mystery » pn gru 21, 2009 14:20 pm

:lol:

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#18 Post autor: Adam » śr gru 23, 2009 08:48 am

Babuch pewnie już płacze po nocach hehe ;-) Ja swoje już wypłakałem, nawet mnie na liście obecności nie było ;-);-) Zdecydowanie za mało widać piszę ;-)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#19 Post autor: Mystery » śr gru 23, 2009 10:29 am

Ja tez chcialbym dokonac pewnej korekty
Na korekty raczej szans nie ma, ale po to jest forum, żeby wylać swoje smutki.
zostac nagrodzony statuetką im.dr.hab.Bucholca Kroka.
:?: U mnie główną wygraną jest złoty pas Polsatu :P
Ja swoje już wypłakałem, nawet mnie na liście obecności nie było. Zdecydowanie za mało widać piszę
Taki z tego wniosek, że w trzeba się w nowym roku ostro brać do roboty :)

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#20 Post autor: Łukasz Wudarski » śr gru 23, 2009 10:50 am

I teraz mam święta zmarnowane....
przez dziekana....
Idę się udławić Karpiem :P

PS. Dziekan, ja tez na Kopra zagłosowałem. Najwięcej napisał i ciągnął stronę... Stachanowiec nasz. Więc dla mnie on jest zwycięzcą nawet jeśli wygrałby kto inny. Wręczymy mu chyba jakiś order. Może medal im. Basila? Zrobiony z ziemniaka (z braku środków finansowych oczywiście)

PS 2 Koper nie czytaj tej wazeliny... I tak Cie nie lubię :P
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#21 Post autor: Bucholc Krok » śr gru 23, 2009 11:52 am

dziekan pisze:(..)wieksze szanse zostac nagrodzony statuetką im.dr.hab.Bucholca Kroka.
1. "Prezesa". Póki mnie nikt nie wysiuda cały czas jestem prezesem TPZE im. Bernarda Herrmanna. I to jest dla mnie najważniejszy tytuł.

2. Kto niby sponsoruje tę nagrodę? Bo na pewno nie TPZE. :) Chyba tylko ci, którzy chcą mnie wysadzić z fotela? Ale nic nie wyjdzie ani z próby ośmieszenia TPZE, ani z próby odwołania mnie ze stanowiska. Spawy trzymają mnie na fotelu mocniej niż prezesa PZPN. Porzućcie nadzieje, nieszczęśni.. tylko się ośmieszycie. :)

3. Chyba już wiem, kto mi bruździł w komentarzach na stronie. :P
Ostatnio zmieniony śr gru 23, 2009 15:07 pm przez Bucholc Krok, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#22 Post autor: Łukasz Wudarski » śr gru 23, 2009 14:46 pm

Bucholc ty... LEŚNY DZIADKU...
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#23 Post autor: Bucholc Krok » śr gru 23, 2009 15:29 pm

No wiesz, Babuch, nie spodziewałem się noża w plecy... Nie dość, że muszę się użerać z jakąś szajką, która bez przerwy ryje mi pod fotelem, bezczelnym kidnaperem oraz złodziejami PW, to jeszcze wydawałoby się życzliwi koledzy robią takie rzeczy. Mam żal...

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#24 Post autor: Wawrzyniec » ndz sty 03, 2010 20:37 pm

Zaraz, zaraz przecież dzisiaj jest 3 Stycznia :!:

Nie wiem czy ta ankieta trwa do północy, ale za wiele nie powinno się zmienić, więc pozwolę ją sobie przeanalizować:

Dramat - może być, ja głosowałem inaczej

Akcja - Hell Yeah! :twisted: :!:

S.F. - Może być, pierwsza trójka też dobra :wink:

Komedia Obyczajowy - no tak...

Animacja - Good :)

Przygodowy/Fantasy - Yes! Yes! Yes! :P :wink:

Thriller/Horror - fajnie choć czasami być w większości :wink:

Dokument - Yhym

Serial - fajnie czasami też być w mniejszości :wink:

Rozczarowanie - Yhym

End Credits - nie znam pierwszego miejsca

Najfajniejszy Utwór - Sprawiedliwy wynik, choć głosowałem inaczej

Kompozytor - ...

Soundtrack Roku 2009 - Czyż może być inaczej? :) :wink:

Score 2010 - A to ci zaskoczenie :shock:

Recenzent Roku - A tu w sumie jeszcze większe, nie uwłaczając zwycięscy.

Może wygląda to dość dziwnie, ale takie są moje większe wrażenia, chociaż i tak coś czuję, że najgorętsza dyskusja, będzie związana z ostatnim punktem :P :wink:

Na zakończenie Mystery, jeszcze raz: Fajna ankieta :) Szkoda, że nie z wszystkimi wynikami mogę się zgodzić, ale szanuję demokrację :wink:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#25 Post autor: Mystery » ndz sty 03, 2010 20:41 pm

Ankieta dobiegła końca. Dziś po 20:00 zakończyło się oddawanie głosów. Obecnie trwa analizowanie wyników. Oficjalne podsumowanie jutro :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#26 Post autor: Wawrzyniec » ndz sty 03, 2010 20:44 pm

:oops: Czyli za wcześnie się wyrwałem z mą analizą. Przepraszam :oops:

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#27 Post autor: Mystery » pn sty 04, 2010 00:27 am

Nie szkodzi, ważne, że Ci się podobała :)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#28 Post autor: Mystery » pn sty 04, 2010 10:53 am

W ankiecie oddano 67 głosów. Bardzo dziękuję za udział w zabawie :)

I. Dramat:
1. The Single Man - Abel Korzeniowski (18 )
2. Hachiko - A Dog's Story -Jan A.P. Kaczmarek (13)
3. Agora - Dario Marianelli (8 )
Un homme et son chien - Philippe Rombi (8 )

Polska górą. Panowie znad Wisły popisali się skromnymi, acz fenomenalnymi scorami, czym zaskarbili sobie serca słuchaczy, którzy docenili również równie minimalistyczne „Un homme et son chien” i dla odmiany epicką Agorę.

II. Akcja:
1. Angels & Demons - Hans Zimmer (25)
2. Red Canvas - James Peterson (19)
3. The International - Tom Tykwer, Reinhold Heil, Johnny Klimek (13)

Pojedynek między pierwszym, a drugim miejscem należał do niezwykle ciekawych i ukazujących niejako trendy we współczesnej muzyce filmowej. Z jednej strony królująca dziś elektronika i ambient Zimmera, z drugiej wymierająca powoli symfonika i jazz Petersona, dwie różne szkoły opisywania muzyki akcji, ale zwycięzca jest już tylko jeden. Świetnie poradził sobie również The International.

III. Sci-FI:
1. Moon - Clint Mansell (24)
2. Star Trek - Michael Giacchino (21)
3. Transformers - Revenge Of The Fallen - Steve Jablonsky (10)

Kolejny udany score Mansella, który mimo całej swojej niepozorności pokonał wszystkie epickie projekty w stawce. Jedynie Star Trek zdołał nawiązać tu walkę i to właśnie on z blockbusterów podobał się najbardziej.

IV. Komedia/Obyczajowy:
1. Julie i Julia - Alexandre Desplat (20)
2. Informant! - Marvin Hamlisch (19)
3. Le Petit Nicolas - Klaus Badelt (16)

Czołówka niezwykle wyrównana i w sumie nie ma co się dziwić, gdyż pierwsza trójka to naprawdę bardzo sympatyczne prace, których słucha niezwykle przyjemnie. Ostatecznie zaledwie jednym głosem zwycięża muzyka Desplata.

V Animacja:
1. Up - Michael Giacchino (29)
2. Coraline - Bruno Coulais (18 )
3. A Christmas Carol - Alan Silvestri (12)

Tu faworyt był jeden, choć niewątpliwie wszyscy nominowani w tej niesamowicie silnej kategorii trzymali wysoki poziom, choć „Astro Boy” i „Cloudy With A Chance Of Meatballs” w głosowaniu polegli całkowicie.

VI. Przygodowy/Fantasy:
1. Avatar - James Horner (46)
2. The Twilight Saga - New Moon - Alexandre Desplat (12)
3. The Imaginarium of Doctor Parnassus - Mychael Danna and Jeff Danna (3)
Night at the Museum: Battle of the Smithsonian - Alan Silvestri (3)
Harry Potter and the Half-Blood Prince - Nicholas Hooper (3)

VII. Thriller/Horror:
1. Drag Me to Hell - Christopher Young (34)
2. Lesbian Vampire Killers - Debbie Wiseman (10)
3.Trick 'r Treat - Douglas Pipes (7)
The Final Destination - Brian Tyler (7)

Young mistrz kina grozy, kolejny raz potwierdza, gdzie czuje się najlepiej i pokazuje za co najbardziej kochają go sympatycy jego twórczości - bezkonkurencyjny zwycięzca na swoim podwórku. Warta odnotowania wysoka pozycja Lesbian Vampire Killers i rozczarowujący wynik Knowing.

VIII. Dokument:
1. Earth Days - Michael Giacchino(32)
2. Home - Armand Amar (28 )
3. Under The Sea - Micky Erbe, Maribeth Solomon (7)

Dość zacięta walka pomiędzy nowicjuszem Giacchino, a weteranem filmu dokumentalnego Amarem. Ostatecznie wygrywa świeża krew.

IX. Serial:
1. Battlestar Galactica: Season 4 - Bear McCreary (24)
2. Lost: Season 4 - Michael Giacchino(18 )
3. True Blood - Nathan Barr (11)

To miał być pojedynek tytanów małego ekranu, taki i był. Bear i Michael w tych sezonach przeszli samych siebie, serwując nam dwie niezwykle ambitne prace, kapitalnie oddziaływające na ekranie, ale i satysfakcjonujące na krążkach. McCreary pięknie zakończył swoją przygodę z serialem i zwycięstwo niewątpliwie mu się należy. Przed Giacchino ostatni sezon Lost, nad którym w tym roku ma wyłącznie skupić swoją uwagę, może w przyszłym roku się uda.

X. Rozczarowanie:
1. X-Men Origins Wolverine - Harry Gregson-Williams (19)
2. Sherlock Holmes - Hans Zimmer (15)
3. Land of the Lost - Michael Giacchino (13)

Nie ma co się oszukiwać. Po świetnej muzycznej trylogii X-mena, wszyscy niecierpliwie oczekiwali kolejnego przebojowego scoru z uniwersum mutantów Marvela. Wszyscy liczyli, że po niezadowalającym „Książę Kaspian” Harry Gregson-Williams, pokaże, że był to jedynie wypadek przy pracy. Nic bardziej mylnego. Amerykanin napisał score słaby, wtórny i nudny, czym naraził się rzeszom słuchaczy, stąd niekwestionowana pierwsza pozycja w tej uwłaczającej kategorii. Drugie miejsce dla „Sherlocka Holmesa”. Niemiec nie wysilił się zbytnio przy tej pozycji, serwując nam jedynie jeden temat wokół którego oparł cały score. Mimo, iż nie jest to zła muzyka to większość, mająca jeszcze w głowie przygodowe popisy Hansa przy okazji trzeciej części Piratów, liczyła jednak na nieco więcej. I wreszcie „Land of the Lost” który również świetnie wpisuje się w tą kategorię. Muzyka napisana z rozmachem, na poziomie, oryginalna, różnorodna, ale dla większości, w głównej mierze przez fatalne wydanie, kompletnie asłuchalna. Znając inne familijne projekty tego kompozytora, ten z pewnością rozczarował.

XI. End Credits:
1. Star Trek - Michael Giacchino (19)
Up - Michael Giacchino (19)
2. G.I. Joe - Alan Silvestri (12)
3. Ice Age: Dawn of the Dinosaurs - John Powell (10)

Jedyny remis na szczycie, co jest w sumie zrozumiałe, gdyż obie suity mistrzowsko kończą te dwa najlepiej oceniane przez krytyków filmy roku. W End Credits Giacchino po mistrzowsku zaaranżował legendarny temat Courage’a, perfekcyjnie łącząc go z nowym materiałem, tematy Nero, Spocka i Enterprise’a brzmią tu niezwykle podniośle i przez niemal 9 minut wbijają widza w kinowy fotel, prawdziwa magia kina.
W „Up With End Credits” Giacchino po raz kolejny po prześwietnych „End Creditouilles” I “"The Incredits" udowadnia, iż wie jak się kończy. Suita skupiająca trzy świetne tematy, napisana w starym dobrym stylu, idealnie zamyka i niejako podsumowuje przygodę życia Carla, Russella i Ellie... Bardzo ciekawy utwór na potrzeby G.I. Joe napisał również Silvestri – oparta na przednim temacie, dwu minutowa czysta akcja z jakiej niegdyś Alan słynął i za jaką ludzie jak widać bardzo się stęsknili. Trzecie miejsce dla końcowych creditsów z trzeciej części Epoki Lodowcowej. John Powell stworzył tutaj małe dzieło i mimo, iż zaczyna się od Holsta, to rozmachem i przebojowością twór ten napawa na jeden z najlepszych pojedynczych utworów jakie Brytyjczyk kiedykolwiek skomponował, klasa sama w sobie.

XII. Najfajniejszy Utwór:
1. War - Avatar - James Horner (14)
2. New Moon - The Twilight Saga: New Moon - Alexandre Desplat (8 )
160 BMP - Angels & Demons - Hans Zimmer (8 )
3. Welcome to Lunar Industries - Moon - Clint Mansell (7)

Inaczej być nie mogło. Najbardziej spektakularna scena roku, doczekała się równie spektakularnej oprawy muzycznej, War bezapelacyjnie najfajniejszym utworem roku. Na kolejnym miejscu ex equo wyjątkowej urody temat z nowego Zmierzchu i brawurowa jazda bez trzymanki, od samego mistrza czyli 160 BMP Zimmera. Zjawiskowy i energetyzujący „Welcome to Lunar Industries” na miejscu trzecim.

XIII. Kompozytor:
1. Alexandre Desplat (24)
2. Michael Giacchino (20)
3. Clint Mansell (8 )

Ten rok należał do dwóch panów. Desplat był nie tylko najbardziej zapracowanym kompozytorem tego roku, ale, jak pokazują wyniki ankiety, również najlepszym. Na szczęście tym razem ilość przeszła w jakość i mogliśmy się cieszyć wspaniałą muzyką Francuza niemal przez cały rok. Drugie miejsce dla Giacchino, który mimo paru dużych projektów w tym roku, musiał ostatecznie uznać wyższość Desplata. Ostatnie miejsce podium dla Clinta Mansella, który przede wszystkim jednym Moon zdetronizował takich hollywoodzkich wyjadaczy jak Silvestri czy Tyler, który w tym roku był odwrotnością Desplata, ilość nie przeszła w jakość, co zaowocowało jedynie 4 głosami.

XIV. Soundtrack Roku 2009:
1. Avatar - James Horner (29)
2. Up - Michael Giacchino (11)
3. Un homme et son chien - Philippe Rombi (6)
Moon - Clint Mansell (6)
Hachiko - A Dog's Story - Jan A.P. Kaczmarek (6)

Rok temu to właśnie Avatar zwyciężył w kategorii na najbardziej oczekiwany score roku 2009. Mimo, iż projekt budzi sporo kontrowersji, to okazuje się, że po kilkunastu miesiącach czekania, nowa praca Hornera spełniła jednak pokładane w niej nadzieje i została w znacznej większości soundtrackiem roku 2009. Bardzo dobra słuchalność, piękne tematy, siła oddziaływania na ekranie, różnorodność, świeżość, napisana z polotem i obdarzona niesamowitym klimatem. Horner perfekcyjnie połączył świat natury z nowoczesnością, doskonale zestawił elektroniczne brzmienie z orkiestrą, a wszelkie wokalizy, chóry, chórki, czy bliżej niezidentyfikowane odgłosy dopełniają tu tylko obrazu soundtracku kompletnego.
Drugie miejsce dla “Up”. Od łez w przepięknym montażu o życiu małżeńskim, po szybsze bicie serca w finałowych scenach na sterowcu, właśnie tak jest ta muzyka, zniewalająco piękna i potrafiąca dać niezłego symfonicznego kopa, napisana z wyobraźnią, niosąca film niczym balony dom Fredricksena.
Po sześć głosów zdobyli dobrze radzący sobie w swoich kategoriach minimalistyczne Un homme et son chien, Moon i Hachiko - A Dog's Story.

XV. Score 2010:
1. The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader (Arnold) (14)
2. Alice in Wonderland (Elfman) (13)
3. The Last Airbender (Newton Howard) (11)

Po tym jak Harry Gregson-Williams nie popisał się przy okazji „Prince Caspian”, za sterem nowej części sagi staje twórca największych epickich scorów lat 90, który przeszło 10 lat czekał na swój powrót do tak dużego projektu, trzymamy kciuki. Ciekawi jesteśmy również kolejnej, współpracy Burton-Elfman i powrotu Jamesa Newtona Howarda do kina przygodowego.

XVI. Recenzent Roku
Łukasz Wudarski (filmmusic.pl)

Najbardziej wyrównana kategoria, której zwycięzcą okazał się redaktor portalu filmmusic.pl Łukasz Wudarski. Serdeczne gratulacje oraz kolejnych wspaniałych tekstów, w tym szeroko wypatrywanego Sherlocka :)

Wyniki całej Ankiety:
http://www.ankietka.pl/wyniki-badania/3 ... -2009.html#

Awatar użytkownika
Łukasz Wudarski
+ Sergiusz Prokofiew +
Kontakt:

#29 Post autor: Łukasz Wudarski » pn sty 04, 2010 14:11 pm

Mystery Man pisze: XVI. Recenzent Roku
Łukasz Wudarski (filmmusic.pl)

Najbardziej wyrównana kategoria, której zwycięzcą okazał się redaktor portalu filmmusic.pl Łukasz Wudarski. Serdeczne gratulacje oraz kolejnych wspaniałych tekstów, w tym szeroko wypatrywanego Sherlocka :)
Dzięki....
Koper idziesz na piwo... Ja stawiam. Pewnie dzięki Twojemu głosowi wygrałem.... :P

Szerlok będzie jak tylko film zobaczę....
Why So Serious !?

Awatar użytkownika
Bucholc Krok
Jean-Baptiste Lully

#30 Post autor: Bucholc Krok » pn sty 04, 2010 14:24 pm

Łukasz Wudarski pisze:Pewnie dzięki Twojemu głosowi wygrałem.... :P
Masz 2 punkty przewagi nad drugim zawodnikiem.. :)
Mefisto - dolicz sobie jeden punkt. Miałem na Ciebie zagłosować, ale odkładałem głosowanie na końcówkę aż o nim zapomniałem. Sorry.. :) Ale w razie czego to wina Mystera, bo o niej nie przypomniał na kilka godzin przed zamknięciem. :P

ODPOWIEDZ