Indiana Jones and the Great Circle - Gordy Haab

Czasem zdarza się, że kompozytorzy ścieżek dżwiękowych poza swą działalnością filmową są również autorami projektów związanych ze światem gier komputerowych. W tym dziale można podyskutować właśnie o tych "niesoundtrackowych" dokonaniach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Indiana Jones and the Great Circle - Gordy Haab

#1 Post autor: Mystery » pt gru 06, 2024 17:46 pm

Obrazek

1. The Great Circle (5:08)
2. Gina’s Theme (1:15)
3. One Stormy Night (2:26)
4. The Intruder (1:53)
5. Story Time (2:31)
6. A New Adventure Awaits (1:54)
7. Birdwatching (4:41)
8. Follow That Nun (1:57)
9. The Parchment (1:57)
10. The Catacomb (5:15)
11. Secret Stones (6:02)
12. Find That Cat (2:41)
13. Where Are We (1:44)
14. Signs of the Stones (2:17)
15. The Dig Site (2:46)
16. A Short Exit (2:40)
17. Gizeh (3:15)
18. Why Did It Have to Be Snakes (1:28)
19. Being Buried (2:43)
20. The Unbodied (1:44)
21. Nepal Air (2:41)
22. An Unexpected Reunion (2:14)
23. The Battleship (4:04)
24. The Stone Activates (2:03)
25. To Sukhothai (2:23)
26. The Archive (1:49)
27. The Path is Revealed (6:26)
28. Ziggurat (4:08)
29. The Flood (1:19)
30. Voss’ Plans (4:29)
31. It’s a Circle (2:45)
32. The Heavens Open Up (7:09)
33. Until the Next Adventure (3:16)
34. Count G (Bonus Track) (3:03)
35. Mark the Strong (Bonus Track) (4:12)
36. Smitten (Bonus Track) (2:49)
37. Etcetera Etcetera (Bonus Track) (6:20)

1:56:49

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Indiana Jones and the Great Circle - Gordy Haab

#2 Post autor: Mystery » śr gru 11, 2024 10:12 am

Długi soundtrack, więc dam szansę po grze, a ta póki co bardzo fajna i nie wiem czy nie najlepsza w jaką grałem w tym roku, przynajmniej dobrze trafiająca w moje gusta. Biegam sobie już kilka godzin po Watykanie wykonując poboczne questy i bawię się przy tym znakomicie. Pomysł z kamerą jednak trafiony, świat jest szczegółowy, grafa piękna, rozgrywka, aż nie chce się przerywać. Mam tylko problemy z mapą i śledzeniem danej misji, ale to pewnie jeszcze wejdzie w krew :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#3 Post autor: lis23 » śr gru 11, 2024 11:20 am

Też jestem w Watykanie i porobiłem już misje poboczne, przynajmniej te dwie główne, najgorzej jest znaleźć te lekarstwa, mam tylko 10 z 15, znacznik śledzenia misji włączyłem na stałe ale czasami jest zwodniczy, dziennik to trochę padaka, ciężko jest znaleźć to, czego się szuka ;) Jak wyciągniesz aparat to nie możesz jej schować jeśli nie ma w pobliżu broni i jak ktoś wtedy zaatakuje to klops ;) Na pewno jedna z najlepszych gier roku, obok Final Fantasy VII Rebirth, Rise of the Ronin, Stellar Blade, No Rest of the Wicked, Black Myth Wukong, Star Wars Outlaws, Astro Bot, Silent Hill 2 Remake, Dragon Age Straż Zasłony i Stalker 2, pograłem też osiem godzin w Path of Exile 2 ale jednak wolę Diablo bo nie tylko ma pełną polską lokalizację ale także fabułę obecną zarówno w scenkach przerywnikowych jak i w dialogach i jest to po prostu lepsza gra dla kogoś, kto tylko przechodzi fabułę i nie bawi się w jakieś bulidy, wszystkie klasy postaci, jakieś sezony i endgame ;)
Włączenie pełnego RT ( Patch Tracing ) jednak mocno obciąża PC bo mam minimum ok. 50 fps, jednak Cyberpunk z tą opcją działa lepiej.
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#4 Post autor: Mystery » sob sty 04, 2025 13:48 pm

Aranżacja The Raiders' March z napisów końcowych gry.

youtu.be/dX-y4uN30R4

Niewydany kawałek z ucieczki z Szanghaju (na tym kanale jest tego więcej).

youtu.be/Putle5M-lcU

Przeszedłem grę, mało było czasu, ale w miesiąc się uporałem, zostało jeszcze parę znajdziek, ale mniejsza z nimi, trzeba ruszać dalej z kolejnymi tytułami :wink: Znakomita przygoda, mocno w klimacie filmów, którą można śmiało traktować jako kolejną część uniwersum Indiany Forda, z okazałymi lokacjami, świetnymi dialogami, postaciami i klimatem Indiany objawiającym się w zagadkach czy humorze. Muza też bardzo w stylu oryginału Johna. Soundtrack długi i dosyć ciężki, z potężną dawką underscoru i ilustracyjności, no bo mimo wszystko więcej tu odkrywania, grobowców, podziemi, niż czystej niczym nie skrępowanej akcji, ale każdy fan muzyki Williamsa, może śmiało sprawdzić dokonania Haaba, który po raz kolejny pokazał jak dobrze rozumie i operuje stylem Maestro.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#5 Post autor: Wawrzyniec » pn sty 20, 2025 14:14 pm

Przesłuchałem soundtrack, w grę niestety nie grałem. Dobrze muzyka grała i miała odpiwiedni klimat i ducha nowej przygody. Na pewno Gordy Haab muzycznie lepiej rozumie co charakteryzowało Lucasfilm niż aktualne Lucasfilm.

Tylko jest jedno ALE! Po przesłuchaniu za wiele z tej muzyki nie pamiętam, poza tym ,że brzmiała jak nowa przygoda. Co gorsza zaraz po przesłuchaniu, odpaliłem sobie Ostatnią Krucjatę. Wiem okropnie, niesprawiedliwe porównanie z mojej strony. Ale jeden kawałek Johna Williamsa z pojedynku na czołgu, pod względem pomysłowości i wyrazistości, zjadł całą kompozycję Haaba.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#6 Post autor: Kaonashi » pn sty 20, 2025 21:23 pm

Całego score'u nie słuchałem i nie zamierzam, ale ten kawałek akcji podlinkowany przez Mystery'ego całkiem ok. Wiadomo, Williams pełną gębą, ale to w sumie ostatecznie na plus. :wink:
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

ODPOWIEDZ