Best video game score

Czasem zdarza się, że kompozytorzy ścieżek dżwiękowych poza swą działalnością filmową są również autorami projektów związanych ze światem gier komputerowych. W tym dziale można podyskutować właśnie o tych "niesoundtrackowych" dokonaniach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

Re: Best video game score

#91 Post autor: lis23 » ndz lis 23, 2025 13:00 pm

Trochę nie rozumiem tego rozżalenia, gdyż to tylko Grammy a nie jakiś typowo growy plebiscyt, tam te gry są pewnie dorzucone na odwal się i tyle ;)

W internecie i na YT jest wielki rwetes o to, że Ubisoft, który miał upaść 21 marca, zarobił w tym roku 772 miliony USD, najwięcej kasy miał przynieść AC Shadows i serial Splinter Cell, Anno 117:Pax Romana chyba się jeszcze nie wlicza ale gra też bardzo dobrze się przyjęła a do marca 2026 mają wyjść Prince of Persja Sands of Time Remake i Assassin's Creed IV Black Flag Remake. Jak widać, bojkot AC Shadows, podobnie jak bojkot Ghost of Yotei, chyba się nie powiódł ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#92 Post autor: Wawrzyniec » pt gru 12, 2025 14:31 pm

Lorne Balfe i Pedro Eustache podczas - The Game Awards 2025 - Music from Game of the Year Nominees.
Patrząc po komentarza Pedro Eustache już został okrzyknięty jako "Flute Guy" i może konkurować z Epic Sax Guy.

youtu.be/VpMqNkRu1CA
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#93 Post autor: Mystery » pt gru 12, 2025 17:05 pm

To już należałoby dodać, że grą roku została "Clair Obscur: Expedition 33", która rekordowe 12 nominacji, zamieniła w rekordowe 9 zwycięstw, w tym rzecz jasna za najlepszy score. A przegrała tylko w kategorii audio, gdzie nagroda powędrowała do Battlefield 6 i z samą sobą, bo w kategorii "Najlepszy występ aktorski " miała 3 nominacje, a zwycięzca mógł być tylko 1.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#94 Post autor: lis23 » pt gru 12, 2025 19:25 pm

Gra ok, jeśli idzie o świat i klimat ale nie cierpię walki turowej, nie wychowałem się na Baldur's Gate 1 i 2, Icewind Dale 1 i 2, Deus Ex, itp. ja zaczynałem od Neverwinter Nights a tam jest walka w czasie rzeczywistym z aktywną pauzą. Nie lubię ani Divinity Original Sin 1 i 2, ani Baldur's Gate 3, wolę Final Fantasy VII Remake i Rebith oraz Final Fantasy XVI a w CO:E33 dobijają mnie jeszcze te uniki, bloki, itp.

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#95 Post autor: Kaonashi » pt gru 12, 2025 20:43 pm

Icewind Dale nie miał walki turowej.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#96 Post autor: Mystery » pt gru 12, 2025 22:36 pm

Nigdy nie grałem w żadne jRPGi i była to pierwsza gra z takim systemem walki jaką przeszedłem, ale i tak Clair Obscur to dla mnie arcydzieło i jedna z najlepszych gier z jakimi kiedykolwiek obcowałem, do tego z najlepszą ścieżką roku, dekady, wieku, a może i wszech czasów :wink: Ograłem ją na laptopie, ale bardzo bym chciał ograć jeszcze kiedyś na konsoli. Mimo gabarytów soundtrack przesłuchałem z 3 razy, ale obecnie poszczę, bo czekam do lutego jak przyjdzie CD 8)

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#97 Post autor: lis23 » sob gru 13, 2025 06:46 am

Ja sobie nie radzę nawet na najniższym poziomie trudności, przez te uniki, bloki i specjalne ataki a mam teraz walkę w której ginie mi cała drużyna ;)
Co do Icewind Dale to chodziło mi o to, że jest to tytuł z lat 90.tych i z okresu bumu na RPG, ja wtedy grałem na Pegazusie i na PlayStation i pierwszy JRPG to był Final Fantasy IX ale długo nie pograłem ;)

ODPOWIEDZ