Tomasz Goska - After The Fall (2024)

Tworzysz? Chcesz się podzielić z innymi swoją pracą? To miejsce dla Ciebie. Pochwal się, a inni z pewnością pochwalą, skrytykują, lub choćby skomentują...
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Tomasz Goska - After The Fall (2024)

#1 Post autor: Ghostek » pn maja 06, 2024 07:47 am

Witajcie w moim dystopijnym świecie, gdzie zegary przestały odliczać czas, a komfort spokojnego życia jest towarem deficytowym.
Niedaleka przyszłość lub alternatywna teraźniejszość odarta z reguł, jakie znamy. Dająca do myślenia nad pytaniem, co będzie, gdy wszystko upadnie...

Brzmi złowrogo, ale w rzeczywistości to muzyczna podróż przez bezkresne przestrzenie elektroniczno-orkiestrowego grania, która daje pole do kontemplacji. To także zabawa formą - dla mnie przede wszystkim elektroniką, jej przetwarzaniem, psychoakustyką...

After The Fall jest pierwszym z dwóch singli mojego nowego albumu, jaki ukaże się na przełomie czerwca i lipca tego roku.

youtu.be/IVwpCiKFKBM
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: Tomasz Goska - After The Fall (2024)

#2 Post autor: Ghostek » ndz cze 02, 2024 18:27 pm

Zatem podrzucam mój drugi single zatytułowany SURVIVORS

youtu.be/X9hPouxiEjM
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#3 Post autor: Ghostek » pn lip 08, 2024 09:01 am

Album After the Fall przejmuje powoli największe serwisy streamingowe. Jest już na Spotify, YT, Apple Music i wielu innych. A porzucam link do spotify :)

https://open.spotify.com/album/0LzUEhsf ... XXh2dGEHNg

Obiecałem też coś więcej powiedzieć o tym projekcie. I tak też będzie.

Odkąd pamiętam jestem miłośnikiem fantastyki oraz filmów grozy. Gatunek „postapo” w ciekawy sposób łączy te dwa światy, serwując dystopijną wizję tego, czego jako ludzkość nie chcielibyśmy nigdy doświadczyć. Mimo wszystko jest w tym całym pesymistycznym obrazie upadku naszej cywilizacji jakiś element fascynacji – odkrywania nieznanego i kontemplacji nad istotą człowieczeństwa. Kiedy dwa lata temu publikowałem albumu Apocalypsis, pozostał we mnie pewien niedosyt, bo mimo spełnienia wieloletnich marzeń o przeniesieniu biblijnych wątków na język muzyczny, nie mogłem „pofantazjować” muzycznie o skutkach apokalipsy. Stąd dojrzewała we mnie myśl, by podejść do tego tematu od zupełnie innej strony.

Tym razem nie tworzyłem żadnych szczegółowych historii stanowiących punkt oparcia dla muzycznej narracji. Punktem wyjścia było wydarzenie, które kończy znany nam świat i rozpoczyna nowy. Ten po „upadku” I tutaj otwierają się wrota wyobraźni, gdzie tak naprawdę wszystko pod względem muzycznym jest możliwe i dopuszczalne. Mimo wszystko chciałem zanurzyć ten projekt w bardziej refleksyjnym tonie z wykorzystaniem bogactwa jakie kryje się za elektronicznym brzmieniem. Z czasem jednak zacząłem odkrywać, że nie odetnę się całkowicie od orkiestrowych fraz, choć początkowo zupełnie chciałem się od nich odizolować. Organiczne dźwięki doskonale uzupełniły ten projekt o emocjonalny wydźwięk, pozwalając przy tym eksperymentować w sposobie gospodarowania tymi środkami, przetwarzania i umieszczania tego wszystkiego w przestrzeni – tzw. psychoakustyką. W trakcie domykania materiału wyjściowego zorientowałem się, że mimo początkowych intencji jednak opowiadam pewną historię, a całość stanowi swoistego rodzaju postapokaliptyczny soundtrack. Dosyć specyficzny, bo nie opierający się na żadnym obradzie, a wyobrażeniu konsekwencji pewnych wydarzeń i emocji z nim związanych.

Dodam tylko, że materiał powstawał przez prawie 5 miesięcy, choć faktycznie proces samej kompozycji zajął tylko kilka tygodni. Reszta czasu poświęcona była na proces dopracowywania idei, szlifów i innych postprodukcyjnych zabiegów. W toku prac powstało jeszcze kilka innych utworów, które wypadły z ostatecznej wersji albumu – o nich również w swoim czasie opowiem a nawet zaprezentuje się, bo również zasługują na wysłuchanie.

Tymczasem miłego tygodnia i wakacji wszystkim życzę. Słuchajcie i odpoczywajcie. :)
Obrazek

artystyk
Parkingowy przed studiem nagrań

#4 Post autor: artystyk » pn lip 08, 2024 13:59 pm

Niestety, nie mogę otworzyć linku do Spotify, więc nie mogę sprawdzić albumu "After the Fall". Jednak opis projektu brzmi bardzo interesująco! Fantastyka postapokaliptyczna z pewnością otwiera pole do eksploracji emocjonalnych i refleksyjnych tematów. Twój opis procesu twórczego oraz inspiracji zaangażowanych w produkcję dodaje głębi projektowi muzycznemu, zwłaszcza eksperymentowanie z elektronicznymi i orkiestrowymi dźwiękami oraz psychoakustyką. Czekam na więcej informacji o albumie i być może na przyszłe utwory, które nie znalazły się na ostatecznej wersji. Życzę powodzenia i mam nadzieję, że album zdobędzie uznanie wśród słuchaczy! Miłego słuchania i udanych wakacji również dla Ciebie!

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#5 Post autor: Ghostek » pn lip 08, 2024 22:16 pm

Dzięki. :)
U, a to dziwne, że nie działa. Może kopiujesz to, co się wyświetla, a zjada tam połowę adresu.
Może tak będzie lepiej:

https://open.spotify.com/ album/ 0LzUEhsfRFVxnilNcp0Ihm?si=6s-WH1lHSC62xtQTWgje9Q

wykasuj tylko spacje między slashami.
Obrazek

ODPOWIEDZ