Co ostatnio oglądaliście?

W dzisiejszych czasach samym kinem człowiek nie żyje. Seriale zyskały w ostatnim czasie bardzo wielką rolę. Dlaczego więc nie mieć i specjalnego forum na ten temat?
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Co ostatnio oglądaliście?

#571 Post autor: Koper » ndz cze 02, 2024 21:00 pm

Trochę jak (też netfliksowa, ino hiszpańska) "Platforma" ale wzbogacona o różne patoinfluencerskie sadyzmy. Ale całkiem ok, choć nie rozumiem czemu już na początku nie spuścili babie spod ósemki wpierdolu i nie przejęli jej lokum, tylko musieli z tym czekać tyle odcinków. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#572 Post autor: Mystery » pn cze 03, 2024 10:37 am

Mr. & Mrs. Smith 1 - 7-
Dobre to było, a zaskoczyło głównie świetną chemią między głównymi bohaterami. Ciekawa i bogata obsada epizodów.

Sugar - 7
Nietuzinkowy kryminał, o którym im mniej się wie tym lepiej. Znakomity Colin Farrell i jego postać, ciekawy montaż, który gubi chronologie i podczas opowiadania z offu
często wstawia fragmenty starych filmów (główny bohater to pasjonat kina). Koniec mógłby być lepszy, no ale pewnie będzie drugi sezon, ale nie wiem czy bez atutów
poprzednika, o których nie napiszę, nadal będzie taki oryginalny.

Szogun - 7
Dobry, ale zbyt wiele mankamentów, żebym został fanem, a wszelkie opinie internetów przesadzone.

Eric - 7+
Nie widziałem żadnych zapowiedzi, z opisu zapowiadał się na kolejny serial o zaginionym dzieciaku, ale tego co otrzymałem się nie spodziewałem. Porusza mnóstwo wątków i problemów, świat przedstawiony niemal jak z The Wire, a do tego jeszcze ten twist z końca pierwszego odcinka, no świetna niespodzianka, kolejna w tym roku od Netflixa.

A czerwiec zapowiada nam się przednio, The Boys 4 na Prime, House of the Dragon 2 na Max, The Bear 3 i Star Wars: The Acolyte na Disney, Presumed Innocent na Apple.

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#573 Post autor: kiedyśgrześ » pn cze 03, 2024 14:13 pm

swordfish pisze:
sob cze 01, 2024 17:37 pm
The 8 Show

Początkowo myślałem, że to zapowiadany 2. sezon "Squid Game". Serial koreański. Gracze zamknięci w dziwnym budynku i odcięci od świata. Do wygrania ogromna kasa...
Koper pisze:
ndz cze 02, 2024 21:00 pm
Trochę jak (też netfliksowa, ino hiszpańska) "Platforma" ale wzbogacona o różne patoinfluencerskie sadyzmy. Ale całkiem ok, choć nie rozumiem czemu już na początku nie spuścili babie spod ósemki wpierdolu i nie przejęli jej lokum, tylko musieli z tym czekać tyle odcinków. :P
z braku laku lecę/sprawdzam wszystkie K-dramy na Netflix, miałem to wyłączyć w połowie drugiego odcinka, trochę smęcąca inscenizacja, szczęśliwie nie wyłączyłem, wciągająca w sumie ta zabawa się okazała, grand finale też było ok.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#574 Post autor: Koper » śr cze 19, 2024 18:34 pm

Tymczasem pojawił się już pierwszy odcinek 2 sezonu Rodu Smoku i pierwsze trzy 4 sezonu The Boys.
Chyba oba lekko poniżej oczekiwań, choć z drugiej strony ból dupy młodych Konfiarzy, do których wreszcie dotarło, że Homelander to jest ten złol w The Boysach jest całkiem uroczy. :D
Przy Rodzie Smoka bólu dupy nikt chyba nie ma, ale jakiś ten początek taki bez ikry, może się włączyć tęsknota za Grą o Tron.
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#575 Post autor: Adam » śr cze 19, 2024 18:59 pm

ja się odbiłem od Rodu po chyba 3 odcinkach S1 i nie dokończyłem. warto się przemóc ?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#576 Post autor: Koper » śr cze 19, 2024 20:13 pm

Końcówka 1 sezonu była lepsza niż jego początek, ale to otwarcie 2 sezonu na razie moooocno średnie. Może się coś rozkręci, na razie po tym odcinku nie mogę niestety powiedzieć, że warto :(

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#577 Post autor: Mystery » czw cze 20, 2024 10:51 am

Leniwy początek Rodu, ale końcówka już mocna, przypominająca w jakim świecie jesteśmy, także dalej pewnie będzie się działo. No i świetna nowa czołówka, choć nadal nie wiem dlaczego leci temat z Gry o Tron, mogliby się przynajmniej pokusić o jakąś inną aranżację, a wraz z nową grafiką była ku temu sposobność.

youtu.be/HIblsDVSq_k

Boys po pierwszych trzech epizodach, mocno, ale z problemami i apogeum poziomu jaki był w 3 sezonie ciężko będzie przebić i jednak dobrze, że serial powoli zmierza już ku końcowi. Chora brutalność i humor nadal na propsie, tylko te poboczne nowe wątki pozostawiają wiele do życzenia, np wymuszony gejowski epizod Francuza czy wątek Hughie, matki i ojca. Nowe postacie siódemki na razie chyba bardziej na plus i zobaczymy jak się rozwiną, ale nowy Black Noir póki co rozwala system :D Ogólnie jednak mimo pewnych niesnasek jestem dobrej myśli i bardzo jestem ciekaw co nas czeka dalej, czy będą jakieś większe nawiązania do Gen V, a mam nadzieję, że będą i to kluczowe czy powróci Soldier Boy, no i jaki los czeka niektórych bohaterów np A-Traina.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#578 Post autor: Koper » czw cze 20, 2024 17:37 pm

Mystery pisze:
czw cze 20, 2024 10:51 am
Boys po pierwszych trzech epizodach, mocno, ale z problemami i apogeum poziomu jaki był w 3 sezonie ciężko będzie przebić i jednak dobrze, że serial powoli zmierza już ku końcowi. Chora brutalność i humor nadal na propsie, tylko te poboczne nowe wątki pozostawiają wiele do życzenia, np wymuszony gejowski epizod Francuza czy wątek Hughie, matki i ojca. Nowe postacie siódemki na razie chyba bardziej na plus i zobaczymy jak się rozwiną, ale nowy Black Noir póki co rozwala system :D Ogólnie jednak mimo pewnych niesnasek jestem dobrej myśli i bardzo jestem ciekaw co nas czeka dalej, czy będą jakieś większe nawiązania do Gen V, a mam nadzieję, że będą i to kluczowe czy powróci Soldier Boy, no i jaki los czeka niektórych bohaterów np A-Traina.
Nie to że gejowski, ale że romansowy, bo kimkolwiek nie byłby jego partner (Francuz od początku był bi) to pojawił się z dudy i nagle cała relacja z Kimiko straciła sens. Fake-noir faktycznie fajny, ale ta mądrość z Bronksu to już niekoniecznie, kompletnie nie rozumiem co w niej super, poza może "rozmową kwalifikacyjną" z Homelanderem nie wykazała się niczym nadzwyczajnym. Homelander w ogóle jakiś sprytniejszy się zrobił, że wpadł na pomysł by wziąć kogoś, kto nie będzie tylko przyklaskiwał jego pomysłom.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#579 Post autor: Mystery » pn lip 01, 2024 09:58 am

Klara - 6
Trzeba było coś sprawdzić z tej nowej oferty TVN na Max :P Odważnie i miejscami zabawnie, także całkiem spoko jak na rodzimą produkcję :wink:

Bridgerton s. 1-3 - 6+
I ja zasiadłem do tego kulturowego fenomenu :P Jako koneser Downton Abbey łyknąłem 3 sezony bez popitki i nawet zbytnio mi się nie odbiło :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#580 Post autor: lis23 » wt lip 02, 2024 14:36 pm

Zorro - Serial ponoć dostępny na Amazon Prime ale nie u nas ;)

Jestem po pięciu z dziesięciu odcinków, jest to Hiszpański serial z tego roku, jego najciekawszym elementem jest fakt, że Zorro jest tu Indiańskim bohaterem -
Spoiler:
a Sam Diego dostaje rolę Zorro od takiego Indiańskiego Herna ;) Jest też prawdziwy lis, który Go akceptuje ale nie podoba się to siostrze poprzedniego mściciela, która miała być kolejnym "Lisem".
Największą wadą serialu jest to samo co w ostatnich Muszkieterach, czyli 100% powagi, jakby kręcił to Nolan ;) Zero lekkości, elegancji i humoru, z drobnymi elementami w postaci Bernardo. Sam serial jest ładnie nakręcony, choć widać pewną budżetowość efektów specjalnych, ma bardzo fajnie zrobiony opening i ending i fajne, Hiszpańskojęzyczne piosenki.
Co ciekawe, jest już zwiastun drugiego serialu o Zorro, tym razem od Paramount+ i tutaj już jest humor i lekkość:

youtu.be/ejzE6ZRKMwI

Zabawne jest to, że "prawdziwy" Zorro działał w Kalifornii jakieś 50-60 lat później niż jego literacki pierwowzór, nie za czasów Hiszpan ale po wojnie pomiędzy USA a Meksykiem, gdy ten drugi stracił wiele ziem, w tym Kalifornię na rzecz USA.
Pierwowzorem Zorro był Meksykański bandyta, Joaquínie Murieta - co ciekawe, takie nazwisko miał bohater grany przez Banderasa w "Masce Zorro" - mało tego, zgadza się też nazwisko wojskowego, który go pokonał - Law, oraz to, że przechowywał głowy i ręce w słojach z alkoholem ... Zawsze uważałem ten aspekt za filmową fanaberię ;)
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#581 Post autor: Koper » pt lip 19, 2024 22:49 pm

Jedyny porządny serialowy "Zorro" to był ten z Henrym Calvinem w roli sierżanta Garcii. :P

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#582 Post autor: kiedyśgrześ » sob lip 20, 2024 11:19 am

The Boys S4 się skończyło, ktoś zauważał :?: Kolejny raz twórczą mieliznę szołranerzy postanowili przykryć lewacką propagandą, ktoś się jeszcze na to łapie :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#583 Post autor: Mystery » ndz lip 21, 2024 11:07 am

Jakoś mi żadna propaganda tu nie dokuczyła, a co do lewackiej propagandy to było wręcz odwrotnie, gdyż Kimiko udało się wyrwać Francuzika z ramion homoseksualizmu :P :wink: Najgorzej, że trzeba będzie czekać 2 lata na ostatni sezon, choć Gen V w następnym roku pewnie umili nieco ten czas oczekiwania.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#584 Post autor: Adam » ndz lip 21, 2024 11:16 am

epicki sezon boysów.
utrzymywanie poziomu tego serialu na takim wysokim constansie ostatnio udało się tylko sukcesji.

9/10
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#585 Post autor: Koper » wt lip 23, 2024 19:55 pm

Kiedyśgrześ może jak reszta prawicy, w 4 sezonie dopiero zauważył, że jednak "trumpopodobny" Homelander jest tu głównym złolem. ;)

A tak na poważnie - mieszane odczucia. Lepsze i gorsze momenty były, kilka rzeczy mocno naciąganych albo bzdurnych
Spoiler:
, parę zaskakujących, troszkę wkurzające to wkładanie bohaterów z Gen-V jako posłusznych "siepaczy" Voughta (przy czym, mimo wielkich mocy, żaden nie był rozpatrywany jako kandydat do "Siódemki", dziwne)... Oby w 5. sezonie wrócił nie tylko
Spoiler:
.

ODPOWIEDZ