Co ostatnio oglądaliście?

W dzisiejszych czasach samym kinem człowiek nie żyje. Seriale zyskały w ostatnim czasie bardzo wielką rolę. Dlaczego więc nie mieć i specjalnego forum na ten temat?
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Co ostatnio oglądaliście?

#721 Post autor: Koper » czw kwie 02, 2026 23:45 pm

swordfish pisze:
wt mar 17, 2026 23:12 pm
Komunizm był szary i ponury.
Tak, tak, świat w roku 1970 wyglądał jak na poniższym obrazku :P

Obrazek

Bo w krajach Układu Warszawskiego niebo zawsze było zachmurzone, trawa nigdy nie była zielona, a jaką farbą byś nie chciał pomalować elewacji, to zawsze wychodziła szara. :roll:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#722 Post autor: Mystery » sob maja 02, 2026 10:05 am

Ted 2 - 8
Zdecydowanie lepszy od pierwszego sezonu, uśmiałem się do rozpuku i ogromna szkoda, że to najprawdopodobniej ostatni sezon. Serial pobił rekordy oglądalności, ale koszta produkcji są zbyt duże (10 mln $ za odcinek), a Peacock notuje potężne straty (432 mln w pierwszym kwartale roku), tak więc Seth powiedział, że raczej nie ma szans na kolejny sezon, choć pomysłów ma wiele i Ted może jeszcze kiedyś powrócić w serialu animowanym.

The Pitt 2 - 7+
Również podobał mi się bardziej, niż pierwszy sezon. Więcej o samych bohaterach, których poznajemy lepiej, nowe postaci też na plus, a wybitny Noah Wyle już tylko czeka na kolejne Globy i Emmy.

DTF St. Louis (Chętni na Seks) - 7
Rasowy odważny dramat od HBO, choć polski tytuł sugeruje na jakąś głupią komedyjkę. Dziwny to był serial, gatunkowo, nie spodziewałem się, że będzie to kryminalne śledztwo, ale to warstwa dramatyczna i spojrzenie na seksualność jest tu najważniejsza, a świetna obsada tylko dopełnia sukcesu tej mini serii.

Invincible 4 - 7+
Pierwsza połowa średnia, ale druga połowa w końcu przedstawia nam konflikt, na który przygotowywano nas od samego początku. Ten dostarcza i dobrze przygotowuje na kolejne sezony, a tych ma być 7-9, gdyż fabularnie już przekroczyliśmy połowę opowieści z komiksów.

Władca Much - 4
Nuda.

Bait - 6
Z tym Bondem, to rzeczywiście przynęta, bo to historia człowieka, pewnie trochę autobiograficzna, który chcąc zostać uznanym aktorem, musi się mierzyć ze swoim pochodzeniem, religią i rodziną i skojarzyło mi się to trochę z opowieścią o innej pakistańskiej rodzinie z Ms. Marvel :wink: Serial na czasie, zabawny, choć skręcenie w stronę narastających dziwactw nie do końca mi się spodobało, choć tylko 6 krótkich odcinków na pewno poratowało sprawę.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#723 Post autor: Koper » sob maja 02, 2026 12:11 pm

Mystery pisze:
sob maja 02, 2026 10:05 am
Władca Much - 4
Nuda.
ale że co, spieprzyli materiał źródłowy? Bo to właściwie samograj, nie trzeba nic kombinować, żeby wyszło.
Chociaż muzyka ok (choć pewnie Sarde'owych wariacji na Stravinskyego z filmu z lat 90 nie przebije)?
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#724 Post autor: Adam » sob maja 02, 2026 13:33 pm

Mystery pisze:
The Pitt 2 - 7+
Również podobał mi się bardziej, niż pierwszy sezon. Więcej o samych bohaterach, których poznajemy lepiej, nowe postaci też na plus, a wybitny Noah Wyle już tylko czeka na kolejne Globy i Emmy.
finał jest wstrząsający..
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#725 Post autor: Mystery » sob maja 02, 2026 17:42 pm

Koper pisze:
sob maja 02, 2026 12:11 pm
Mystery pisze:
Władca Much - 4
Nuda.
ale że co, spieprzyli materiał źródłowy? Bo to właściwie samograj, nie trzeba nic kombinować, żeby wyszło.
Chociaż muzyka ok (choć pewnie Sarde'owych wariacji na Stravinskyego z filmu z lat 90 nie przebije)?
Serial ma po prostu taki odrzucający oniryczny klimat, który nużył mnie niesamowicie. Żeby to był jeszcze 2 godzinny film, ale zrobili z tego 4 godzinny serial, w którym nie wiele się dzieje, panują dłużyzny i wieje po prostu nudą i przesadną makabrą. Jedyny pozytyw jaki odnotowałem to rola grubaska. A muzycznie całkiem w porządku, było klasycznie i psychodelicznie i już chciałem wewnętrznie pochwalić Hansa i jego paluszki, ale później po napisach, któregoś odcinka przypomniałem sobie, że temat przejął przecież Cristobal i jak wyjdzie kiedyś soundtrack to może się sprawdzi.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#726 Post autor: Koper » śr maja 20, 2026 19:47 pm

W sumie faktycznie muzyka to chyba najciekawszy element, dziwne że jeszcze nie wyszła.

A z innej beczki.

Ten finały sezon "The Boys" z deczka rozczarowujący... :(

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#727 Post autor: Mystery » czw maja 21, 2026 09:29 am

Widziałem sporo narzekania, często słusznego, ale mam to gdzieś, oglądało się przednio, postacie błyszczały, a humor dopisywał. Historia obniżała loty, satyra była, aż nazbyt dosadna, logika kulała, szczególnie w zakresie mocy bohaterów, których twórcy używają jak im pasuje pod daną scenę, ale porównania do ostatnich sezonów Gry i Strangers to już przesada i jak dla mnie był to sezon scen i momentów, które mnie nie zawiodły i 5 sezon nie zatarł mi dobrych wrażeń z całego, co by nie było kultowego już serialu, który dał nam tyle znakomitych postaci i najbardziej zwyrodniały klimat wśród wszystkich seriali jakie kiedykolwiek powstały.

Widziałem kinowy przeciek zwiastuna Vought Rising i zapowiada się przednio, także jest na co czekać :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#728 Post autor: Adam » czw maja 21, 2026 09:48 am

Satysfakcjonujący finał Boysów. Wbrew temu co pisano, aktorom się chciało. Starr genialny, jedna z najlepszych i najbardziej wyrazistych ról tv w historii małego ekranu.
Nie pasowało mi tylko, że tak łatwo im poszło w finałowej potyczce.
NO CD = NO SALE

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#729 Post autor: Mystery » czw maja 21, 2026 10:46 am

Ostatecznie aktorzy wyszli na plus, no ale nie było w tym sezonie pomysłu na Hughiego, który krzątał się gdzieś tam na drugim planie. Co do finałowej potyczki to jest to o czym pisałem wcześniej, parę scen wstecz w kilka sekund leci z Elonem Bezosem w kosmos i z powrotem, a podczas walki ledwo co wzbija się do lotu... to samo z laserowym wzrokiem, wcześniej bez problemu przecina Kimiko na pół, a tu strzela nim bez żadnych efektów.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#730 Post autor: Koper » czw maja 21, 2026 20:26 pm

Adam pisze:
czw maja 21, 2026 09:48 am
Satysfakcjonujący finał Boysów.
"Satysfakcjonujący?"

Fabuła dziurawa jak ser szwajcarski, moce postaci są dopasowane do widzimisię scenarzystów w danym momencie, wykorzystanie postaci z Gen-V to wyższy level żenady, a większej stawki w tym nie czuć - równie dobrze Homelander mógłby się ogłosić królem Wąchocka albo Chociul - mniej więcej losy tylu osób co mieszkańców tych miejscowości zdawały się od tego zależeć.

Dla mnie to coś pomiędzy finałem GoT i ST. Przy czym finał GoT chociaż wyglądał epicko.

Sezony 1-3 zajebiste. Od 4 zaczął się zjazd. W sumie typowe dla wielu seriali, że w połowie przychodzi szczyt, a potem wszystko leci na łeb na szyję.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#731 Post autor: Mystery » pt cze 05, 2026 10:17 am

Daredevil: Born Again 2 - 6-
Nie wiem skąd te wysokie oceny. Mocno średniawy sezon, nie wiem nawet czy nie słabszy od pierwszego. Brak pomysłu na Daredevila i inne postacie, które są widzowi obojętne, więc kolejny raz męczą Fiska, który przejadł się już jak niegdyś "Ręka" z seriali Netflixa.

Citadel - 6
Bond + Bourne + M:I + Mr. & Mrs. Smith, czyli co za dużo to niezdrowo, ale ogólnie niezła szpiegowska bajeczka z zaskakująco brutalnymi scenami akcji i optymalnym czasem trwania, myślałem, że będzie gorzej, także, drugi sezon do rozważenia.

Boys 5 - 7+
Szkoda, że się kończy i nie zobaczymy już więcej Butchera i Homelandera. Sezon mniej więcej na dobrym poziomie poprzedniego sezonu, były lepsze i słabsze odcinki oraz momenty, ale hejt jaki spadł na ostatnie dwa odcinki, mocno przesadzony i szkoda, że jeden z moich ulubionych seriali ostatnich lat kończy w takim stylu.

The Boroughs - 6+
Cocoon ze Stepford. Na dłuższą metę trochę głupawe i przewidywalne, ale zarazem miłe i przyjemne.

Spider-Noir - 7
Dobry serial z ciekawym klimatem noir i rozbrajającym Nicholasem, acz z rozczarowującym obsadzeniem i ukazaniem galerii złoczyńców oraz ich mocy.

Euphoria 3 - 7-
Zażywasz przegrywasz :wink: Twórcy błądzą, ale ostatecznie podobała mi się ta ciosana obuchem satyra na dzisiejsze Hollywood i nie tylko, w którą wplątano bogu winną obsadę dwóch pierwszych sezonów Euforii. Plusik za Sydney i jej wątek OF.

Hacks 5 - 7
Było miło, ale się skończyło.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#732 Post autor: Mystery » śr lip 01, 2026 10:03 am

The Four Seasons 2 - 7-
Już bez głównego bohatera, ale o dziwo poziom i klimat został utrzymany. Ciepłe, odprężające, życiowe i liczę, na kolejny sezon.

Beef 2 - 7+
Serial bez pozytywnych postaci, gdzie każdy gra na siebie, ale zestaw charakterów ciekawy i wciągnięty niecodzienne sytuacje. Filmowo (zdjęcia, aktorzy, scenariusz), to jeden z najciekawszych jak dotąd seriali roku. Spodziewałem się trochę innego finału, ale tłumaczenie twórcy na yt trochę pomogło, no ale nigdy nie byłem znawcą buddyjskich filozofii :wink:

Half Man - 7
Reniferek za wysoko podniósł poprzeczkę, ale to wciąż niezwykle mocny serial o toksycznej relacji, z wyraźnymi psychologicznymi portretami, gdzie nie wszystko jest takie czarno białe, a Richard Gadd tym razem powinien powalczyć w sezonie nagród, ale w kategoriach aktorskich, mocarna kreacja.

Widow's Bay - 8
Nie kojarzę drugiego takiego serialu, gdzie groza w taki sposób mierzyła się z komedią. O ile warstwa tajemnicy i horroru jest dosyć standardowa, to absurdalny humoru jest po prostu piękny, a Matthew Rhys kolejny raz udowadnia, że jest jednym z najlepszych aktorów małego ekranu.

Rooster - 6-
Całkiem przyjemne, z kilkoma nieoczekiwanymi, zabawnymi akcjami, ale fanem nie zostałem. Mamy środowisko uniwersyteckie, czuć trochę luzacki wpływ Teda Lasso, a w obsadzie znalazł się nawet Jamie Tartt :wink: Trochę się rozwadnia przez te 10 odcinków i jak się nie jest fanem Carella, to może być ciężko.

Awatar użytkownika
swordfish
Zdobywca Oscara

#733 Post autor: swordfish » czw lip 02, 2026 19:54 pm

From 4 - 7

Serial cierpiący na klątwę "Lost". Ci sami twórcy wciągają widza w grę z tajemniczym miejscem. Zamiast bezludnej wyspy, mamy miasteczko Fromville, z którego nie można się wydostać. W tym sezonie jeszcze mocniej zasygnalizowano czerpanie inspiracji z Biblii. Przymusowi mieszkańcy są zawieszani w jakimś czyścu i muszę odkupić swoje grzechy, aby móc powrócić lub przejść dalej do Raju. Ciągnie się jak telenowela. Pojawiające się pytania zamiast przynieść odpowiedzi, przynoszą kolejne. Akurat ten serial mimo swoich ewidentnych głupot wciąga mnie. Zatem nadal wysoka ocena, bo dalej czekam na finałowy sezon, aby sprawdzić ostateczne rozwiązanie zagadki.
Finał sezonu 4 daje pewne sugestie z jakim miejscem mamy do czynienia i dlaczego we wcześniejszych cyklach poprzedni mieszkańcy zachowali się dziwnie.

ODPOWIEDZ