Amerykański kompozytor David Wingo podobno przez przypadek zajął się komponowaniem muzyki filmowej, kiedy swego czasu, dla przyjaciela Davida Gordona Greena, skomponował trochę ambientowej muzyki do jego filmu.
Aktualnie najczęściej komponuje dla niego, jak i dla Jeffa Nicholsa, do chociażby takich filmów jak "Take Shelter" (recenzja Ludiego na stronie) "Mud", czy nadchodzące "Midnight Special", ale o tym za chwilę.
W sumie Wingo ze swoją atmosferyczną muzyką, przemierza południową część USA i właśnie wielokrotnie z Jeffem Nicholsem, jak i Michael Shannone, jak chociażby w najnowszym filmie: "Midnight Special", który jak ktoś napisał w jednej recenzji, jest połączeniem: "Bliskich Spotkań Trzeciego Stopnia i Wioski Przeklętych"

01. Midnight Special Theme
02. FBI Raid
03. Earthquake
04. Sevier
05. Doak and Levi
06. Eldon’s House
07. Truck Stop
08. Sarah
09. They’re Looking for Me
10. Wilting
11. Clearing
12. I Think They’re Like Me
13. Abduction
14. Sevier and Alton
15. Military Base
16. Closing In
17. Roadblock
18. New World
19. Marshland
Klipy: http://www.watertower-music.com/release ... ghtspecial
Film miał swoje pokazy na Berlinale i bardzo żałuje, że nie udało mi się go obejrzeć. Albo musiałem pracować, albo były wszystkie miejsca zajęte i bilety wykupione.
Sama muzyka, to typowy styl Wingo, muzyka atmosferyczna, ale posiadająca moim zdaniem, bardzo dobry i chwytliwy temat przewodni, który ładnie spaja ten score.
Mnie się podoba, ale jestem ciekaw, czy komuś poza mną i jeszcze Ludim się spodoba?...