Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Alexandre Desplat

#631 Post autor: hp_gof » pt sie 30, 2013 16:44 pm

Koper pisze:a nie mówiłem:
True that :mrgreen:

A więc to jest główny motyw Godzilli: https://www.youtube.com/watch?v=D7jfGWNN8Go
Ładny. Można by zrobić fajną aranżację. Przynajmniej Olo mógłby machnąć jakąś suitkę do napisów końcowych będącą połączeniem oryginalnego motywu i jego własnego (jak Star Trek Giacchino chociażby). Tylko że on takich rzeczy zazwyczaj nie robi... Bo nadal śmiem twierdzić, że są nikłe szanse, że użyje oryginalnego motywu (chyba że w bardzo okrojonej wersji i subtelnych nawiązaniach). Bo pewnie za grosz nie będzie pasował do klimatu filmu, a Desplat lubi się odcinać od dokonań poprzedników, żeby uniknąć porównań (chyba że poprzednikiem jest John Williams :mrgreen: ). Biedni fani starej Godzilli :(

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#632 Post autor: Michał Turkowski » pt sie 30, 2013 16:48 pm

Temat skomponowany przez Akirę to legenda i ponadczasowa klasyka - śmiem wątpić czy Olo ogarnie coś tak pamiętnego, ale i tak super i dobrze że nie pisze tego Streitenfeld/Djawadi/Zanelli/Balfe/Morris czy Bóg wie kto jeszcze.

Wtedy to jestem pewien że Wawrzek dopiero by tu wychwalał że ho ho ho.

A tutaj najsłynniejsza wersja Godzilla's Theme (ach, uwielbiam ten horrorowy temat na blachę na początku):

https://www.youtube.com/watch?v=0ZiOcoppbC8

MOC !!!!!!!

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#633 Post autor: Koper » pt sie 30, 2013 16:49 pm

hp_gof pisze:A więc to jest główny motyw Godzilli: https://www.youtube.com/watch?v=D7jfGWNN8Go
Ty to masz refleks... No ale jak się żyje tylko Desplatem. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#634 Post autor: Mystery » pt sie 30, 2013 16:55 pm

Desplat będzie raczej tworzyć nową jakość, a jak będą jakieś nawiązania to głównie stylistycznie, czyli zainwestowanie w potężną dętą blachę :wink:

Powoli robi się to temat Godzilli, stąd też "End Credits" z Renoir :)
https://www.youtube.com/watch?v=iBIr0_bsu-4

hp_gof

#635 Post autor: hp_gof » pt sie 30, 2013 16:59 pm

Mystery pisze:Powoli robi się to temat Godzilli, stąd też "End Credits" z Renoir :)
https://www.youtube.com/watch?v=iBIr0_bsu-4
Jezu, kocham tę melodię :P Szkoda, że Renoir przeszedł trochę tak bez echa i Desplat nie napisał pełnego, mocnego scoru, tylko znowu projekt: "1 temat i plumkanie wokół tego" ;) Bo byłby fajny album.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#636 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 30, 2013 20:29 pm

@Koper, @hp_gof, @Turek

Wy sądzicie, że ja jestem zawiedziony, że ani Zimmer czy ktoś z RCP nie komponuje do "Godzilli"? :? :shock: :lol: Wręcz przeciwnie bardzo się cieszę. Przynajmniej nie będzie narzekania i dyskusji a propos tematu Ifukube. Ten film nie za bardzo mnie obchodzi i z mojej strony może i Desplat komponować.
Spokojnie ja mam na co czekać w 2014 roku. 8)
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#637 Post autor: Templar » pt sie 30, 2013 20:32 pm

Jakby Djawadi komponował to byś zaraz używał tego jako argumentu jaką to dobrą ścieżkę stworzył do Pacific Rim, że aż biorą go do kolejnego filmu o gigantycznych monstrach :P

hp_gof

#638 Post autor: hp_gof » pt sie 30, 2013 20:42 pm

Ale powiało taką wyższością: nie będę się zajmować słabymi projektami z mało znaczącym kompozytorem, ja mam swoje hambitne projekty i genialnego kompozytora :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#639 Post autor: Koper » pt sie 30, 2013 23:03 pm

Cały Wawrzek. :P A jeszcze po drodze polamentuje przy jakichś Orvarssonach, ze nikt nie chce dzielić z nim pasji podniecania się tym. :D
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
qnebra
Zdobywca Oscara

#640 Post autor: qnebra » sob sie 31, 2013 00:08 am

Cały Wawrzek. A jeszcze po drodze polamentuje przy jakichś Orvarssonach, ze nikt nie chce dzielić z nim pasji podniecania się tym. :D
Bo kto by tam chciał o lamach i alpakach gadać, gdy tu porządny kompozytor dostaje zadanie pisania muzyki do jednego z najbardziej oczekiwanych filmów przyszłego roku. Sam nie rościłem sobie muzycznie wobec tego projektu zbyt wielkich nadziei, a tu proszę. Teraz czekam na każdy news z podwyższonym zainteresowaniem.

Jeszcze większe by było gdyby von Trier został reżyserem amerykańskiego blockbustera.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#641 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 31, 2013 14:48 pm

Koper pisze:Cały Wawrzek. :P
Wolę być cały niż miałaby być mnie połowa. :P

A ja jedynie proponowałem rozmawiać o muzyce, która jest wydania niż takiej której jeszcze na papierze nie ma. Ale mniejsza oto, gdyż widzę, że za wszelką cenę chcecie mnie tutaj zdemonizować, że niby mam coś przeciwko temu angażowi. Niech Desplatowi ta Godzilla wyjdzie na dobre i życzę mu i WAM wszystkim dobrego score'u, który zarazem będzie wierny Ifukube i będzie jednocześnie całkowicie odmienny i inny. :wink:

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#642 Post autor: lis23 » sob sie 31, 2013 15:52 pm

Z Wawrzyńcem jest taki problem, że jak muzy nie robi Zimmer, to dany film Go nie obchodzi ;) :mrgreen:
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#643 Post autor: kiedyśgrześ » sob sie 31, 2013 17:57 pm

ffshirine pisze:Wow... so Godzilla will not be fucked up by an incompetent composer after all! It will, instead, be fucked up by a competent composer... :wink:
:P
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#644 Post autor: Koper » sob sie 31, 2013 18:46 pm

Wawrzyniec pisze:Niech Desplatowi ta Godzilla wyjdzie na dobre i życzę mu i WAM wszystkim dobrego score'u
Sobie nie życzysz, czyli już założyłeś, że Cie to nie interesuje i nie będziesz słuchał? :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#645 Post autor: Wawrzyniec » ndz wrz 01, 2013 16:26 pm

lis23 pisze:Z Wawrzyńcem jest taki problem, że jak muzy nie robi Zimmer, to dany film Go nie obchodzi ;) :mrgreen:
Nie prawda! A jak już to już nie moja wina, że Zimmer komponuje do tak ciekawych filmów.
Koper pisze:
Wawrzyniec pisze:Niech Desplatowi ta Godzilla wyjdzie na dobre i życzę mu i WAM wszystkim dobrego score'u
Sobie nie życzysz, czyli już założyłeś, że Cie to nie interesuje i nie będziesz słuchał? :P
Kolejne czepianie się za słówka. Oczywiście, że przesłucham ten soundtrack jak wyjdzie. Wiele osób z forum i redakcji nie słucha wszystkich soundtracków jakie się ukazują, ale to mnie się najbardziej dostaje, kiedy to ja właśnie słucham wszystkiego co się ukazuje. :? :(

ODPOWIEDZ