By the way, tak mnie zastanawia jak Desplat podejdzie do tematu. Bo generalnie kilka blockbusterów/thrillerów/filmów akcji już w swojej karierze miał, ale nijak się one mają do wyzwania, które leży przed nim. No bo w większości to były albo dziecięce/młodziezowe filmy fantasy: Golden Compass, Harry Potter, Twilight. New Moon plus Rise of the Guardians i... koniec

I tutaj mimo mocnej muzyki akcji pojawiają się dzwoneczki i inne plumkadełka, które w Godzilli miejsca absolutnie nie mają

Dalej mamy Ghost Writera, Ides of March, Argo i Zero Dark Thirty, gdzie mamy trochę suspensu, grozy, niepokoju i te elementy mogą się przydać. Natomiast bardzo mnie zaciekawiły reakcje fanów Godzilli, którzy udowadniając innym fanom, że Desplat jest dobrym wyborem i że potrafi wklejają link do... "Flight to Compound" z Zero Dark Thirty, znaczy się takie brzmienie wyobrażają sobie w Godzilli. I ja się akurat z tym zgadzam, że właśnie takie mroczne i ponure, tylko mam nadzieję, że będzie zero elektroniki plus mocny kop od orkiestry jak w Rise of the Guardians tyle że bez tej idyllicznej dzwoneczkowej otoczki, chyba że wprowadzą jakiś wątek miłosny, nie wiem, może Godzilla się zakocha czy coś

Generalnie właśnie się zorientowałem, że Desplat TAKIEGO projektu nigdy nie miał - w sensie że blockbuster, a jednocześnie taki dla dorosłych, na poważnie, z jakąś ikoniczną postacią/potworem, wymagający pierdyknięcia orkiestrą itd. Poszczególne elementy oddzielnie słyszeliśmy, teraz trzeba czekać na efekt końcowy, bo może być zaskoczenie

I tak jak miałem bardzo pozytywne (słusznie!) przeczucia co do RotG, tak tutaj jestem pewien, że on jest to w stanie zrobić. Przy czym jednocześnie boję się, że całe forum się nastawia i potem będą dramaty, rozpacze i rozczarowania
A swoją drogą w przyszłym roku szykuje się pojedynek gigantów na score'y do blockbustwerów!
Giacchino - Dawn of the Planet of the Apes (?), Jupiter Ascending
Desplat - Godzilla
Zimmer - Amazing Spider-Man 2, Interstellar (!)
JNH - Maleficient (?)
Możecie dalej wymieniać, bo ja nie pamiętam kto jeszcze co komponuje

Excited!