Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Templar

Re: Alexandre Desplat

#601 Post autor: Templar » czw sie 29, 2013 23:11 pm

Koper pisze:Może Olo rozpindoli fortepian, jak Hans? :mrgreen:
To może coś takiego - wyrzucamy fortepian razem z grajkiem z samolotu, ten sobie gra przez jakiś czas, po czym otwiera spadochron, mamy chwilową ciszę i nagle jeb - dźwięk fortepianu rozbijającego się o ziemię :mrgreen: I tak najlepiej od razu 12 fortepianów wyrzucić za jednym zamachem, żeby było porządne jeb na końcu :D

hp_gof

#602 Post autor: hp_gof » czw sie 29, 2013 23:12 pm

Templar pisze:75% budżetu Legendary Pictures, pozostałe 25% Warnera. Całość około 160 milionów $, w zeszłym miesiącu w Variety tak napisali.
No to jak się Olo postara, to może goście z Legendary Pictures dadzą mu wkrótce do skomponowania muzykę do jakiejś ekranizacji komiksu z superbohaterem :mrgreen: Kto wie, kto wie :P
Koper pisze:Nauczeni doświadczeniem Strażników prosimy Desplata by nie pisał do Godzilli piosenki. :P :D
A niech pisze, bo melodia była ładna - tylko niech dobierze lepiej wokalistkę :mrgreen:
Templar pisze:i nagle jeb - dźwięk fortepianu rozbijającego się o ziemię :mrgreen:
Czyli BRAAAAAAAAMMMMMMMM :D To już było :P Za dużo Hansa ostatnio w blockbusterach, wystarczy :P Poza tym Olo nie musi poszukiwać brzmienia. On ma talent ;)

Templar

#603 Post autor: Templar » czw sie 29, 2013 23:29 pm

hp_gof pisze:No to jak się Olo postara, to może goście z Legendary Pictures dadzą mu wkrótce do skomponowania muzykę do jakiejś ekranizacji komiksu z superbohaterem :mrgreen: Kto wie, kto wie :P
Ale prawa do ekranizacji komiksów DC to ma Warner, a Legendary właśnie się kończy dil z Warnerem i MoS był ich ostatnią koprodukcją (z ekranizacji komiksów DC, bo jeszcze parę innych filmów jest w produkcji :P), dwójkę oddali w całości Warnerowi w zamian za współfinansowanie Interstellara. A od przyszłego roku Legendary Pictures rozpoczyna współpracę z Universalem.

hp_gof

#604 Post autor: hp_gof » czw sie 29, 2013 23:30 pm

Wszystko jedno :mrgreen: Niech poszerza siatkę kontaktów, przyda się :mrgreen:

Awatar użytkownika
Michał Turkowski
Zdobywca nieistotnych nagród

#605 Post autor: Michał Turkowski » czw sie 29, 2013 23:41 pm

Rewelacyjny news.

Cieszę się ogromnie z tego angażu - super że nie będzie tutaj RCP, a już to daje tutaj dobre zapowiedzi na film - sam fakt że producenci nie biorą żadnego Morrica/Zanneliego/Djawadiego daje do zrozumeinia że konkretnie podchodzą do filmu.

Dziwi mnie że Adam tak jedzie po filmie nim ten jeszcze wyszedł (tym bardziej że mówił że żadnego filmu z japońskiej serii nie widział - owszem tylko film Emmericha ale to się nie liczy).

Godzilla ma spory hype, bardzo dobrą obsadę realizatorską (jestem teraz w pracy nie chcę wymienić wszystkich) i pokazy na comic con też były entuzjastycznie przyjęte.

Trailer ma być przed Hobbitem, ja nie mogę się doczekać. Co prawda dla mnie muzycznej interpretacji potworów jakiej dokonał Ifukube nic nie pobije, niemniej jednak ogromnie czekam na to co zrobi Desplat wraz z LSO. Bo jak już to tylko ta orkiestra.

Będzie moc.

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#606 Post autor: Tomek » pt sie 30, 2013 00:01 am

News ciekawszy niż większość muzyki filmowej tego roku. Daję kredyt zaufania Olkowi. Podejrzewam, że muzyka będzie świeża jak na standardy tego gatunku (monster-movie) i kaszany jaka panuje teraz w tym temacie w Hollywood. I jak Turek prawi - tu musi zagrać to LSO :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#607 Post autor: Kaonashi » pt sie 30, 2013 00:06 am

Templar pisze:
Adam pisze:hmm ja czytałem o 80 jakiś czas temu :? to może znaleźli sponsorów :P dobra whatever, mamy 21 wiek i dajcie spokój z filamami o przerośniętych jaszczurkach rozwalających osiedla :P
Hype na tą nową Godzillę jest całkiem spory, co było widać podczas ostatniego Comic Conu. Producenci póki co też świetnie reklamują go, także taki duży budżet nie dziwi, bo można się spodziewać dużych zysków.
No właśnie. Cały czas się zastanawiam dlaczego Adam gada, że to kino klasy B.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

Mefisto

#608 Post autor: Mefisto » pt sie 30, 2013 00:32 am

Super news - czekam. Zresztą tak samo było ze Skyfall :)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#609 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 30, 2013 01:16 am

Desplat komponuje do reboota "Godzilli"? Aha, Ok.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#610 Post autor: Adam » pt sie 30, 2013 07:19 am

napisałem czemu - przerośnięta jaszczurka niszcząca osiedla i uciekający przed nią tłum jankeskiej młodzieży ze smartfonami - kino z tematem klasy B w 21 wieku :P dla mnie to to samo jakby robili teraz jakieś power rangers :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Kaonashi
Joe Hisaishi

#611 Post autor: Kaonashi » pt sie 30, 2013 09:49 am

A Godzilla Emmericha (tak to XX wiek, ale to niewiele zmienia) to kino klasy B czy nie?
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.

hp_gof

#612 Post autor: hp_gof » pt sie 30, 2013 11:01 am

By the way, tak mnie zastanawia jak Desplat podejdzie do tematu. Bo generalnie kilka blockbusterów/thrillerów/filmów akcji już w swojej karierze miał, ale nijak się one mają do wyzwania, które leży przed nim. No bo w większości to były albo dziecięce/młodziezowe filmy fantasy: Golden Compass, Harry Potter, Twilight. New Moon plus Rise of the Guardians i... koniec :mrgreen: I tutaj mimo mocnej muzyki akcji pojawiają się dzwoneczki i inne plumkadełka, które w Godzilli miejsca absolutnie nie mają ;) Dalej mamy Ghost Writera, Ides of March, Argo i Zero Dark Thirty, gdzie mamy trochę suspensu, grozy, niepokoju i te elementy mogą się przydać. Natomiast bardzo mnie zaciekawiły reakcje fanów Godzilli, którzy udowadniając innym fanom, że Desplat jest dobrym wyborem i że potrafi wklejają link do... "Flight to Compound" z Zero Dark Thirty, znaczy się takie brzmienie wyobrażają sobie w Godzilli. I ja się akurat z tym zgadzam, że właśnie takie mroczne i ponure, tylko mam nadzieję, że będzie zero elektroniki plus mocny kop od orkiestry jak w Rise of the Guardians tyle że bez tej idyllicznej dzwoneczkowej otoczki, chyba że wprowadzą jakiś wątek miłosny, nie wiem, może Godzilla się zakocha czy coś :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Generalnie właśnie się zorientowałem, że Desplat TAKIEGO projektu nigdy nie miał - w sensie że blockbuster, a jednocześnie taki dla dorosłych, na poważnie, z jakąś ikoniczną postacią/potworem, wymagający pierdyknięcia orkiestrą itd. Poszczególne elementy oddzielnie słyszeliśmy, teraz trzeba czekać na efekt końcowy, bo może być zaskoczenie ;) I tak jak miałem bardzo pozytywne (słusznie!) przeczucia co do RotG, tak tutaj jestem pewien, że on jest to w stanie zrobić. Przy czym jednocześnie boję się, że całe forum się nastawia i potem będą dramaty, rozpacze i rozczarowania :mrgreen:
A swoją drogą w przyszłym roku szykuje się pojedynek gigantów na score'y do blockbustwerów! :shock:
Giacchino - Dawn of the Planet of the Apes (?), Jupiter Ascending
Desplat - Godzilla
Zimmer - Amazing Spider-Man 2, Interstellar (!)
JNH - Maleficient (?)
Możecie dalej wymieniać, bo ja nie pamiętam kto jeszcze co komponuje ;) Excited!

Awatar użytkownika
kiedyśgrześ
+ W.A. Mozart +

#613 Post autor: kiedyśgrześ » pt sie 30, 2013 11:17 am

ooo :!: znowu się kociołki przydadzą :P czterokrotnie zwalniamy Ghost Writera, więcej kociołków i Godzilla upichcona :P
... no zobaczymy, ale póki co wszystkie "muskularne" projekty to mu wychodzą średnio lub źle :?
Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#614 Post autor: Marek Łach » pt sie 30, 2013 11:28 am

hp_gof pisze:tak mnie zastanawia jak Desplat podejdzie do tematu.
W zasadzie wystarczyłoby pewnie skomponować bardziej muskularną wersję Hostage, który ma emocjonalne wokalizy i jednocześnie surowe, horrorowe granie - wokal byłby ładnym nawiązaniem do oryginalnej ścieżki Ifukube.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#615 Post autor: Mystery » pt sie 30, 2013 12:16 pm

Super news, a wybór Desplata myślę, że nie przypadkowy i ten film rzeczywiście zapowiada się na bardziej poważnie.

Lato 2014 zapowiada się świetnie, Godzilla Desplata, Dawn of the Planet of the Apes i Jupiter Ascending od Giacchino, Powellowskie How to Train Your Dragon 2, The Amazing Spider-Man 2 Hansa, X-Men: Days of Future Past Ottmana czy The Good Dinosaur Newmana, teraz tylko czekać kto rozczaruje :P

ODPOWIEDZ