Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

Re: Alexandre Desplat

#541 Post autor: Mystery » sob sie 10, 2013 16:03 pm

Wawrzyniec pisze:W to nie wątpię. :) Zresztą już teraz mamy dwie pewne nominacje do Oscarów. :wink:
Ogólnie ostateczna "piątka" pod kątem nazwisk może być w tym roku niezwykle okazała :)

American Hustle - Danny Elfman
Saving Mr. Banks - Thomas Newman
The Book Thief - John Williams
Monuments Men - Alexandre Desplat
12 Years a Slave - Hans Zimmer

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#542 Post autor: Mystery » sob sie 10, 2013 17:22 pm

Zwiastun Philomena
http://www.youtube.com/watch?v=fZjRljK36GQ

Teraz Monuments Men nie jest już takim murowanym kandydatem, a będziemy mieli jeszcze Zulu i jak zwykle u Desplata robi się ciasno i nominują pewnie najmniej oczekiwany tytuł :wink:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#543 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 10, 2013 19:19 pm

Żeby tylko nie skończyło się jak podczas tegorocznych nagród, gdzie go zupełnie ominięto.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Templar

#544 Post autor: Templar » sob sie 10, 2013 19:39 pm

Wawrzyniec pisze:Ja myślałem, że to będzie na serio film, a nie Bękarty Clooneya:

http://www.youtube.com/watch?v=CreneTs7 ... r_embedded

Tak to czekam jedynie na scenę z tym wieśniakiem i koniem. :)

Ale muzycznie sądzę, że Desplat może tutaj przyjemny dla ucha score napisać. Czekam. :)
Fajnie to się zapowiada, ciekawe co Desplat stworzy i nominacja chyba już rzeczywiście gwarantowana :D Dobry jest komentarz pod tym zwiastunem:

Ocean's NEIN!

:mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#545 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 10, 2013 19:55 pm

A mnie się nie podoba ta komediowa konwencja. Clooney kopiuje sam siebie i "Złoto Pustyni". Ale jak wspomniałem score może wyjść zacny.

Mefisto

#546 Post autor: Mefisto » sob sie 10, 2013 20:03 pm

Wawrzyniec pisze:Clooney kopiuje sam siebie i "Złoto Pustyni".
Złoto pustyni nie było jego i ma się nijak do tego filmu tutaj.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#547 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 10, 2013 20:05 pm

O już nie bądź taki dokładny. To był taki skrót myślowy.

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#548 Post autor: Mystery » sob sie 10, 2013 21:03 pm

Wawrzyniec pisze:Żeby tylko nie skończyło się jak podczas tegorocznych nagród, gdzie go zupełnie ominięto.
Toż miał nominację za Argo i do Globa i do Oscara.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#549 Post autor: Wawrzyniec » ndz sie 11, 2013 12:23 pm

Toż musiało mi się pomylić chyba z jeszcze wcześniejszym rokiem. Cóż jak muzyka będzie dobra to życzę Desplatowi nominacji.

hp_gof

#550 Post autor: hp_gof » ndz sie 11, 2013 12:33 pm

Powiem tak: zwiastun Monuments Men może i wydaje się nieco komediowy, ale myślę, że film może być już całkiem na serio i muzyka może być całkiem na serio :P I o ile czego innego się spodziewałem po tym filmie, to nie wątpię, że machina promocyjna Clooneya zrobi swoje.
Jeśli chodzi o Philomenę, to powiem szczerze, że może być solidnym kontrkandydatem o nominację dla Desplata, bo wydaje mi się, że lubią go nominować za plumkanie, a nie za bardziej "monumentalne" scory (owszem, takie czasami również ma :mrgreen: ) Wszystko zależy od tego, który film generalnie lepiej się spodoba członkom Akademii ;) Chciałbym przy okazji zaznaczyć, że niemal stuprocentowym pewniakiem do nominacji jest Judi Dench, a czy zdobędzie w tej pierwszoplanowej roli statuetkę (na co czekam od dłuższego czasu) - nie jest pewne, zależy od konkurencji. Trzymam kciuki!
W każdym razie w obu zwiastunach nazwisko Desplata pojawia się w napisach, więc zaklepane, potwierdzone, czekam z niecierpliwością.
Zulu furory nie zrobi, bo wg recenzji z Cannes jest średniawy. Polański też nie poszaleje na Oscarach, ale za to podobnie jak w przypadku Ghost Writera być może będziemy się delektować w zaciszu domu po prostu dobrym scorem i dobrym filmem bez rozgłosu i hollywoodzkich nagród.

Mefisto

#551 Post autor: Mefisto » ndz sie 11, 2013 16:38 pm

hp_gof pisze:W każdym razie w obu zwiastunach nazwisko Desplata pojawia się w napisach, więc zaklepane, potwierdzone
Już nie takie rejecty robiono ;)

hp_gof

#552 Post autor: hp_gof » pt sie 23, 2013 14:44 pm

Pora odświeżyć ten wątek z okazji 52-ich urodzin, które przypadają w dniu dzisiejszym :) Wszystkiego najlepszego, Alexandre! Życzę (głównie sobie :P) więcej projektów, aby pieściły nasze uszy równomiernie przez cały rok :)
Zgodnie z tradycją urodzinowy "utwór" Desplata na dziś: https://www.youtube.com/watch?v=B8TQaWzDbJY

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#553 Post autor: Wawrzyniec » pt sie 23, 2013 15:35 pm

Wszystkiego Najlepszego i naturalnie zaraz coś się obada zacnego solenizanta. :)

hp_gof

#554 Post autor: hp_gof » pt sie 23, 2013 15:39 pm

Latka lecą :mrgreen:

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#555 Post autor: Wawrzyniec » sob sie 24, 2013 13:26 pm

Oj, wczoraj mocno przydesplaciłem z okazji urodzin Desplata. Naturalnie puściłem sobie "Ghost Writera" (2x), "Argo", "Zero Dark Thirty", "Guardiansów" i "Afterwards", które ponoć jest kwintesencją stylu Desplata. I choć muzyka to bardzo ładna, to jednak dla mnie Desplat trochę w niej przydesplacił i z czasem zaczęła mnie trochę męczyć. Może za mało słuchałem jakiejś rąbanki, aby móc się w pełni nią delektować i wtopić w jej piękno. Ale na razie leciutki zawodzik. Za co najmocniej przepraszam, gdyż wiem, jak wielkim uznaniem cieszy się ona wśród miłośników Alexandre Desplata.

Mimo wszystko to był ładny mile spędzony czas z Desplatem. A na koniec, dodam jeszcze stylową fotografię:
Obrazek

ODPOWIEDZ