John Williams

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
muaddib_dw
Zdobywca Oscara

Re: John Williams - co dalej?

#451 Post autor: muaddib_dw » pn mar 14, 2011 19:35 pm

lis23 pisze: Zimmer być może pasowałby do takich ciężkich filmów Spielberga jak właśnie " Monachium " czy " Raport Mniejszości " ale trochę ( być może mylnie ) nie widzę Go w bardziej ... hmmm ... radosnych? filmach,jak " Złap mnie jeśli potrafisz " czy " Terminal " - Zimmerowi brak jest chyba takiej lekkości i stylu - a już na pewno nie widzę Hansa w filmach typu Indiana Jones ;)
Natomiast Howardowi czy Giacchino nie brakuje tej lekkości, przygodowego stylu i dlatego mój wybór padł właśnie na nich.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#452 Post autor: Paweł Stroiński » pn mar 14, 2011 21:31 pm

Niektórzy twierdzą, że jeden z głównych tematów z Terminala jest kopią z As Good As It Gets Zimmera.

Z czym osobiście się nie zgadzam, ale kto sądzi, że jemu brakuje lekkości, niech przesłucha.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#453 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 15, 2011 09:14 am

Zimmerowi brakuje lekkości :shock: To radzę przesłuchać score'ów do komedii z lat 90tych, jak też wymienione "As Good As It Gets".

A w ogóle to widzę, że przez te niesmaczne żarty Adama powstała nam dyskusja o wyszukiwaniu jego następcy, za jego życia :roll: Wiadomo, że Williamsa nikt nie zastąpi, ale jeżeli już chcecie poznać moje zdanie, to akurat preferowany przez Was Howard akurat mi do filmów Spielberga nie pasuje. I moim skromnym zdaniem, gdyby niestety miało dojść do tego smutnego wydarzenia :cry: lub, gdyby Williams powiedział, że robi sobie przerwę, to Spielberg wybrałby albo Zimmera, albo Giacchino. Giacchino, gdyż najbliżej mu do stylu Williamsa, (gdyby tylko jeszcze bardziej tematyczną muzykę pisał). Zaś Zimmera Spielberg po prostu lubi, zresztą wystarczy sobie nawet obejrzeć stare trailery do filmów Spielberga takich jak "Jurrasic Park", czy "Minority Report" i posłuchać jaką muzykę wykorzystano.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#454 Post autor: Koper » wt mar 15, 2011 09:51 am

Jurassic Park z muzyką Zimmera... Brrrr...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#455 Post autor: Paweł Stroiński » wt mar 15, 2011 11:18 am

Obejrzyj trailer do Lost World (Backdraft)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#456 Post autor: Koper » wt mar 15, 2011 11:38 am

Ale ja nie mówię o trailerach, tylko o filmie. Do trailerów muzyka Zimmera czy RCP pasuje (tak jak Jablonsky w trailerze Avatara) ale co innego trailer, co innego film. Wyobraziłem sobie taki przylot na Isla Nublar, w którym "Journey to the Island" zastapiono jakimś zimmerowskim anthemem... Brrrr...
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#457 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 15, 2011 12:04 pm

O mnie wlasnie o "The Lost World" chodzilo. Sorry, za blad :)
A Koper juz nie dramatyzuj. Sam dobrze wiesz jaka dla mnie swietoscia jest muzyka Williamsa, ale tez nie demonizuj juz tak Zimmera, ze nie jest on wstanie napisac dobrej muzyki, a w szeczegolnosci na potrzeby filmu Spielberga.
Zreszta sam nie wiem na ile te plotki o "Munich" i Zimmerze sa prawdziwe :? I tak jak uwielbiam muzyke Williamsa, za niesamowity klimat i kolejny wspanialy temat. Tak czasami nachodza mnie takie mysli, jakby to bylo, gdyby ten score skomponowal Zimmer. Zreszta musicie przyznac, ze jak na prace Williamsa, to "Munich" ma pare "zimmerizmow" i nie mam tutaj tylko na mysli tutul utworz "Discovering Hans" :wink:

A w ogole, to wedlug mnie chociazby takimi score'ami jak "Prince of Egypt" czy tez "Peacemaker" jestem pewny, ze Zimmer by sie dopasowal do Spielberga. Chociaz oczywiscie sam tego nie chce, a w ogole Williamsa dalej pracuje i jeszcze do paru filmow Spielberga muzyke skomponuje.

Zas co do Howarda to z calym moim szacunkiem do niego, ale na kompozytora dla Spielberga mi nie pasuje. Giacchino juz tak. Zwlaszcza, ze chyba sam Spielberg nazwal go kiedys zartobliwie "Young John Williams" :)

Mefisto

#458 Post autor: Mefisto » wt mar 15, 2011 19:10 pm

Wawrzyniec pisze:Zas co do Howarda to z calym moim szacunkiem do niego, ale na kompozytora dla Spielberga mi nie pasuje.
Bo? Muzycznie to przecież wykapany Williams.

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#459 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 15, 2011 19:52 pm

Tak :? To ja juz bardziej bym Giacchino dawal. Gdyz przeciez Howard nie pisze tak na orkiestre jak Williams :?

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#460 Post autor: Koper » wt mar 15, 2011 20:15 pm

Dobrze, że Zimmer pisze... :P

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#461 Post autor: Wawrzyniec » wt mar 15, 2011 20:17 pm

To nie jest odpowiedz :evil: Zreszta wiem jaki styl ma Zimmer. Ale jezeli juz chodzi o styl to blizej Giacchino do Williamsa niz Howardowi.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#462 Post autor: DanielosVK » wt mar 15, 2011 20:19 pm

Ottman.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Awatar użytkownika
lis23
+ Ludvig van Beethoven +

#463 Post autor: lis23 » wt mar 15, 2011 22:43 pm

E tam,Howard,Giacchino - Philippe Rombi :D
a tak na serio> może lepiej nie dzielić skóry na niedźwiedziu bo w ten sposób zachowujemy się jak Adam ...
Williams nie powiedział jeszcze ostatniego słowa i dopóki tego nie zrobi to szukanie Jego następcy jest jednak trochę niesmaczne ...
Tylko On, Williams John ;)
Tylko on, Elton John ;) ;)

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#464 Post autor: Paweł Stroiński » wt mar 15, 2011 23:16 pm

Też się zgodzę. Żarty czy twierdzenia, że Williams najwyżej jest w stanie własny nagrobek zrobić, są BARDZO niesmaczne.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#465 Post autor: DanielosVK » wt mar 15, 2011 23:25 pm

Ale tak tylko Adam mówi.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

ODPOWIEDZ