Jerry Goldsmith

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

Re: Jerry Goldsmith

#271 Post autor: Paweł Stroiński » sob lip 28, 2018 01:38 am

Ocena ocenie nierówna tak naprawdę. Liczy się też tekst i analiza w nim dokonana.

Ode mnie: Alien Intrady

http://www.filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=2655

Ocenianie tego score w kategorii gwiazdkowej to jest arcytrudny problem. Pocięcie w filmie, trudność jednak w odbiorze z powodów gatunkowych, zwłaszcza, że to nie jest na swój sposób przebojowy Omen, a ścieżka, która do swych wybuchów dąży bardzo subtelnymi środkami. Serce musi oczywiście trochę zwyciężyć niezależnie zwyciężyć, ale są po temu też i przesłanki obiektywne oprócz jakości samej muzyki. Trzeba jakoś docenić wydanie i opis przebiegu prac nad ścieżek, choć Matessino jest, uważam, zbyt jednostronny. Kilku decyzji Ridleya jednak można jakoś bronić... ale tu zapraszam do tekstu.

Zainteresowanych, lecz nie posiadających tej edycji, zapraszam też do jednego z numerów pisma Presto (wspominanego w temacie Glassa, bo tam znajduje się mój wywiad z kompozytorem), gdzie dokładniej niż w recenzji (i też za książeczką Intrady) omówiłem przebieg prac nad ścieżką. Numer podam już jutro, jeśli będzie zainteresowanie, bo muszę go dokładnie znaleźć :) .

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#272 Post autor: Paweł Stroiński » sob lip 28, 2018 01:39 am

MichalP pisze:
pt lip 27, 2018 20:42 pm
Inna sprawa, ze jezeli za Total Recall splynela na niego fala krytyki (cos co bylo jego w pewnym sensie ukoronowaniem poczynan na poletku muzyki akcji) to nic dziwnego, ze sie wypial pozniej na kino kacji w ogole. Po co sie wysilac :(
Ja znam tu jeszcze drugą teorię - że do tej zmiany doprowadziło odrzucenie muzyki z Legendy.

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#273 Post autor: Ghostek » sob lip 28, 2018 08:04 am

MichalP pisze:
Executive Decision dostalo dokladnie takie same oceny jak Skyscraper :? Owszem score Goldsmitha moze nie jest tak wysokich lotow jak chociazby Small Soldiers czy Air Force One ale bez przesady.
Ale stosując takie kryteria porównawcze, to niedługo dojdziemy do absurdów, że będziemy Goldsmitha porównywać ze Steinerem albo Prokofiewem co lepsze. Każdy score podlega indywidualnej ocenie sprawności opisywania / ilustrowania filmu i wrażeń odsłuchowych. A niestety tej pracy daleko w tej pierwszej jak i drugiej materii do miana nawet gatunkowego średniaka.
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#274 Post autor: Adam » sob lip 28, 2018 16:17 pm

zaczynacie się bawić w Roberta "Jerry Goldsmith" Townsona ? Bo tak to zaczyna wyglądać :P
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#275 Post autor: Wojteł » sob lip 28, 2018 16:43 pm

Bo raz do roku robimy akcję związaną z rocznicą śmierci i poszerzamy bazę recek o zabójcze liczbę sześciu scorów Goldsmitha? :p
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#276 Post autor: Adam » sob lip 28, 2018 16:56 pm

no, Townson też tak gada, tylko potem efekt taki że nie potrafi powiedzieć 3 zdań, by nie wrzucić do nich słów Jerry Goldsmith. No, ewentualnie Alex North :mrgreen:
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#277 Post autor: Wojteł » sob lip 28, 2018 16:59 pm

Może powinniśmy przytoczyć jakieś statystki jak często rocznie wrzucamy coś o Goldsmithie, bo widzę, że to tak samo, jak z tym Shorem, którego bez przerwy mam na fejsie (czyli dwa razy w ciągu ostatnich sześciu lat, najnowszy wrzut z 2014) :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#278 Post autor: Adam » sob lip 28, 2018 17:02 pm

8/20 recek Jerry. to u Towsona nawet tak nie ma :D
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Wojteł
John Williams

#279 Post autor: Wojteł » sob lip 28, 2018 17:04 pm

Rocznie? Aha xD

Awatar użytkownika
MichalP
Nominacja do odkrycia roku

#280 Post autor: MichalP » sob lip 28, 2018 18:45 pm

Ghostek pisze:
sob lip 28, 2018 08:04 am
MichalP pisze:
Executive Decision dostalo dokladnie takie same oceny jak Skyscraper :? Owszem score Goldsmitha moze nie jest tak wysokich lotow jak chociazby Small Soldiers czy Air Force One ale bez przesady.
Ale stosując takie kryteria porównawcze, to niedługo dojdziemy do absurdów, że będziemy Goldsmitha porównywać ze Steinerem albo Prokofiewem co lepsze. Każdy score podlega indywidualnej ocenie sprawności opisywania / ilustrowania filmu i wrażeń odsłuchowych. A niestety tej pracy daleko w tej pierwszej jak i drugiej materii do miana nawet gatunkowego średniaka.
Nie no bez przesady. Nikt tu Jerrego nie bedzie porownywal do Prokofiewa :D . Steiner to juz troche blizej ale dziela ich lata i zupelnie inne doswiadczenia. Ciekawe zreszta gdyby taki kompozytor jak Goldsmith mogl zaistniec w czasach Steinera - czy bysmy mieli wiecej scorow typu First Knight? :D

Recenzja do Executive Decision zainspirowala mnie do przeanalizowania kilku innych recek Goldsmitha, no a ze w pamieci mialem akurat recke to Skyscraper to mi sie subiektywnie pare rzeczy od razu nasunelo. To byc moze jest tylko moje skojarzenie, ale czasami mam wrazenie, ze przy pracach takiego Yablo np, bardziej sie w recenzji stara podkreslic jego tematyke, wtorna co prawda ale niejako majaca pozytywny wplyw na odbior calosciowy - co niejako pozwala podciagnac troche ocene, gdzie z kolei u Goldsmitha, moze z racji oczekiwan jego tematyka praktycznie powoduje zanizenie oceny. Jest wtorna, ale Jerry sie przynajmniej nie powtarza do wyrzygu.

W ogole nie czepiam sie samej recenzji i jej strony merytorycznej - dobra analiza i wypunktowanie zalet i wad, to bardziej takie moje odczucie. Ale co wazniejsze dla mnie to powiedzmy jak wypada taki Executive Decision na tle innych prac Goldsmitha z tamtego okresu. Star Trek: Nemesis dostal dobre noty i fajnie bo sam ocenial bym go podobnie jak Air Force One, ale juz taki Chain Reaction dostal takie same noty, ale niestety to wlasnie ten ostatni wypada na prawde blado i moje czysto subiektywne wrazenie jest takie, ze jak sie spojrzy na caloksztalt i popatrzy na Executive Decision, Chain Reaction i U.S. Marshall to ten pierwszy wypada najlepiej jako czyste sluchowisko. Czy to dobry score, raczej nie, ale 3.5 w filmie i 3 na plycie mu by sie nalezalo za fun ze sluchania - moze malo inspirujacy, ale przynajmniej mi zeby nie zgrzytaja jak przy Skyscraper :lol: .

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#281 Post autor: Ghostek » ndz lip 29, 2018 12:35 pm

Varesowa masakra Reakcją łańcuchową

Obrazek

http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=2656
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#282 Post autor: Ghostek » pn lip 30, 2018 10:18 am

Finał z wielkim przytupem

THE MUMMY - EXPANDED EDITITION

Obrazek

http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=2657
Obrazek

Awatar użytkownika
bladerunner22
Zdobywca Oscara

#283 Post autor: bladerunner22 » pn lip 30, 2018 14:10 pm

jeden z lepszych scorów ever<3 camel race <3 a i film spoko :)
Jedna z najpiękniejszych piosenek Lady Pank :

''Zabić Strach''

Awatar użytkownika
Radek
Spec od additional music

Re: Fantastic Beasts (seria) - James Newton Howard (2016/2018)

#284 Post autor: Radek » sob gru 15, 2018 18:10 pm

lis23 pisze:
sob gru 15, 2018 13:31 pm
Radek pisze:
sob gru 15, 2018 12:08 pm

No to mnie Lisie zaskoczyłeś :shock: . Myślałem, że bardziej cię ciągnie do Giacchino. Chyba nie powinienem oceniać gustów użytkowników po ich avatarach :D
Giacchino zajął miejsce Zimmera i teraz jest Williams, Horner, Giacchino i Howard :)
To ciekawa zmiana, ale patrząc, na ostatnie 4 lata Zimmera, zrozumiała :wink: . U mnie na razie pierwsza czwórka wygląda tak: Hisaishi, Howard, Morricone, Desplat. Ale jeszcze nie zacząłem przygody ze wszystkimi kompozytorami. Bardzo chciałbym poznać lepiej twórczość Goldsmitha :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

Re: Fantastic Beasts (seria) - James Newton Howard (2016/2018)

#285 Post autor: Adam » sob gru 15, 2018 19:31 pm

O panie...
#FUCKVINYL

ODPOWIEDZ