Hans Zimmer

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

Re: Hans Zimmer

#1906 Post autor: Tomek » pt maja 15, 2015 06:31 am

Być może miał inne projekty na głowie? Być może nie ma czasu na takie pierdołowate filmy? Oczywiście ubolewasz strasznie jak mniemam, bo gra tam Anna H.? :) No bo jak to, tu Anna a Hansa brak?
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1907 Post autor: Ghostek » pt maja 15, 2015 09:48 am

Na najnowszym plakacie Terminatora obok Balfego pojawia się nazwisko Zimmera jako niby executive music producer:
http://naekranie.pl/wp-content/uploads/ ... 2W4fxl.jpg
Po mojemy Hansu obskoczył ten projekt w ostatniej chwili, ale nie chce Balfemu podpierdzielać creditu, więc zostawił go jako głównego kompozytora.
Obrazek

Awatar użytkownika
Mystery
James Horner

#1908 Post autor: Mystery » pt maja 15, 2015 10:08 am

Przy Divergent, czy Hansel i Gretel, też był executive music producer, także zapewne to za wiele dla muzyki nie świadczy, po za tym, że Hans będzie najpewniej służyć pomocą i doświadczeniem.

Awatar użytkownika
Paweł Stroiński
Ridley Scott
Kontakt:

#1909 Post autor: Paweł Stroiński » pt maja 15, 2015 14:11 pm

Myślę, że to kwestia zwiększenia "prestiżu" projektu (gdyby Hans nie wziął tego pod swoje skrzydła, Balfe nie dostałby projektu, na przykład, za wysokie progi) niż jakiegokolwiek wpływu muzycznego... może poza jakimiś organizacyjnymi sprawami (przyspieszenie organizacji sesji, takie tam).

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1910 Post autor: Tomek » pt maja 15, 2015 16:58 pm

Uważam tak samo jak Paweł. Zimmer miał tu pewnie minimalny wpływ, a jego nazwisko widnieje głównie w celach marketingowych. Inna sprawa, która to już franszyza i postać/bohater z kanonu kina akcji/przygody, przy której majstruje Zimmer i jego ekipa? Niedługo w Jurassic Park albo Avatarach też zobaczymy nazwisko Zimmera. Zmonopolizowanie wysokobudżetowych widowisk z Hollywood zaczyna coraz bardziej zastanawiać. Zastanawiam się kiedy dojdzie to przesytu tego zjawiska. Odnotowuję to tylko z kronikarskiego obowiązku, bo tego rodzaju muzyki tej nie słucham i słuchać nie zamierzam ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

#1911 Post autor: Ghostek » pt maja 15, 2015 17:32 pm

Dlatego cieszy przebijanie się przez ten monopol ludzi takich, jak Brian Tyler ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1912 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 18, 2015 14:13 pm

Tomek pisze:Niedługo w Jurassic Park albo Avatarach też zobaczymy nazwisko Zimmera.
Śmiem wątpić, ale słuchając Avatara, gdzie nazwiska Zimmera nie ma, ale jednak czasami jego ducha czułem. :) Plus wiadomo mówiliśmy o tym wiele razy, ale dlaczego ograniczamy problem tylko do blockbusterów. W tzw. kinie oscarowym i skierowanym na nagrody od dłuższego czasu też mamy właściwie jeden styl ilustracji i jakoś z nim mało kto ma problem.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1913 Post autor: Tomek » pn maja 18, 2015 18:40 pm

Wawrzyniec pisze:W tzw. kinie oscarowym i skierowanym na nagrody od dłuższego czasu też mamy właściwie jeden styl ilustracji i jakoś z nim mało kto ma problem.
Chodzi Ci o albo score a la Desplat albo a la Reznor? ;-) Mnie to już też zaczyna...nużyć.
Obrazek

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1914 Post autor: Koper » pn maja 18, 2015 21:17 pm

Paweł Stroiński pisze:Myślę, że to kwestia zwiększenia "prestiżu" projektu
Ten nowy Terminator to taka żenada, że by nawet Mozarta wskrzesili żeby się pod tym podpisał, to nie pomoże. :D
Tomek pisze:
Wawrzyniec pisze:W tzw. kinie oscarowym i skierowanym na nagrody od dłuższego czasu też mamy właściwie jeden styl ilustracji i jakoś z nim mało kto ma problem.
Chodzi Ci o albo score a la Desplat albo a la Reznor? ;-) Mnie to już też zaczyna...nużyć.
Ale co się dziwicie. "Filmy pod Oscary" muszą być tak samo bezpieczne jak "blockbustery", więc twórcy wybierają bezpieczne (tj. potencjalnie zyskujące poklask i nominacje) plumkadła a la Olo albo tekstury a la Desplat.
Na szczęście są jeszcze inne filmy. :)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1915 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 18, 2015 21:21 pm

Koper pisze:Ale co się dziwicie. "Filmy pod Oscary" muszą być tak samo bezpieczne jak "blockbustery", więc twórcy wybierają bezpieczne (tj. potencjalnie zyskujące poklask i nominacje) plumkadła a la Olo albo tekstury a la Desplat.
Ja się nie dziwię, tylko chcę mieć pewną równowagę w oskarżeniach. Przecież "Theory of Everything" to najlepszy przykład jak nietuzinkowy kompozytor jakim jest Jóhannson, komponuje wedle pewnego schematu podoscarowego.

Tylko mnie się wydaje, że w obu przypadkach to chyba, ani Zimmerowi, ani Desplatowi nie zależy, aby wszystko brzmiało w ich stylu.

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1916 Post autor: Koper » pn maja 18, 2015 21:23 pm

Tylko Wawrzek jedna różnica. Desplat nie dopisuje się jako "Executive music producer" do każdego oscarowego filmu. :mrgreen: :mrgreen:
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1917 Post autor: Wawrzyniec » pn maja 18, 2015 21:26 pm

Jak nie, skoro do większości z nich komponuje. :mrgreen:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1918 Post autor: Koper » pn maja 18, 2015 21:29 pm

No to jak Hans będzie osobiście komponował do wszystkich blockbusterów to myślę, ze skończy się narzekanie że go na siłę dopisują jako ... (tu wstaw wybraną funkcję)... ;)

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1919 Post autor: Wawrzyniec » czw maja 21, 2015 01:58 am

Hans Zimmer pojawia się w trailerze (2:08 minuta) dokumentu o "Batkid". A więc i pewnie pojawi się w dokumencie:)

https://www.youtube.com/watch?v=zA4luGPZvUk

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1920 Post autor: Wawrzyniec » ndz cze 07, 2015 12:53 pm

Wszyscy wiemy, że Hans Zimmer jest genialny :D A jakby komuś było mało to tutaj mamy 40 minutowy dokument przed słynnym londyńskim koncertem:

https://www.youtube.com/watch?v=jEu-ESP ... e=youtu.be

ODPOWIEDZ