Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

Re: Alexandre Desplat

#1681 Post autor: Koper » ndz wrz 06, 2015 13:36 pm

No, mówiłem że będzie kolejne nudne plumkanie dla miłośników quasiintelektualnego stukania w fortepian. :P
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#1682 Post autor: hp_gof » ndz wrz 06, 2015 13:39 pm

No właśnie nie będzie nudne plumkanie, tylko szybsze i żwawsze, bardziej ckliwe plumkanie! Smyczki jakby co też będą ;)

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1683 Post autor: Koper » ndz wrz 06, 2015 13:42 pm

to dopisz do mego wcześniejszego postu "i typowo hollywoodzkiego rzępolenia na smyczkach" ;)
"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński

hp_gof

#1684 Post autor: hp_gof » ndz wrz 06, 2015 13:55 pm

Okazuje się, że jednak będę miał robotę z wklejaniem cytatów, bo premierę na festiwalu Telluride miał film "Suffragette". Nie spodziewałem się po nim niczego nadzwyczajnego, no i dobrze, bo ma przeciętne noty. Mimo wszystko film Hoopera oceniają jako dobry, tutaj wprost mówią o tym, że jest do bólu konwencjonalny. A muzyka też się nie wyróżnia (co słychać było już w klipie).
But notwithstanding the righteous fury of its central characters, radical gestures and anarchic impulses are in short supply in “Suffragette,” which has an awful lot of fascinating information to convey and only the most familiar tools with which to convey it (an unmemorable Alexandre Desplat score among them).
http://variety.com/2015/film/festivals/ ... 201584738/
Alexandre Desplat’s score tries to give the film some much-needed energy at times, but it’s certainly not one of his more memorable compositions.
http://www.hitfix.com/awards-campaign/r ... uffragette
The production design, costumes, and – most notably – score, are all top notch. Composer Alexandre Desplat could very well land himself a ninth nomination for his resplendent work, which shifts from nuanced melancholy to a voracious tension.
http://www.awardscircuit.com/2015/09/05 ... %E2%98%85/
Once again, Alexandre Desplat outdoes himself with one of the film’s best assets — it’s suspenseful score.
http://www.awardsdaily.com/blog/2015/09 ... ffragette/
Buttressed by a strong score by Alexandre Desplat, the film packs a punch for many who don't remember this turbulent history --during a time when women's equality is still a timely issue--and should play well for adult audiences through the fall awards season after "Suffragette" opens the London Film Festival.
http://blogs.indiewire.com/thompsononho ... e-20150905

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1685 Post autor: Koper » ndz wrz 06, 2015 14:06 pm

Czy Ty im bardziej konwencjonalny film i im mniej interesująca muzyka, tym bardziej starasz się to promować na forum? :P
Drugi Wawrzek "na przekór wszystkim"? :D

hp_gof

#1686 Post autor: hp_gof » ndz wrz 06, 2015 14:20 pm

Dlaczego od razu "promować"? Napisałem jeden, w dodatku sceptyczny post o Suffragette, wkleiłem cytaty na potwierdzenie, to jest Twoim zdaniem promowanie? To już nawet wspomnieć nie można słowem o jednej z sześciu tegorocznych prac, po kilku miesiącach milczenia w tym wątku? Kurna, porąbani jesteście - jeden na mnie napada, że nie piszę o Danish Girl, drugi na mnie napada, że piszę o Suffragette. Witamy z powrotem w domu wariatów :roll:

Awatar użytkownika
Koper
Ennio Morricone
Kontakt:

#1687 Post autor: Koper » ndz wrz 06, 2015 14:23 pm

Złota zasada promocji: nie ważne czy dobrze, czy źle, ważne że mówią. :P

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1688 Post autor: Adam » pn wrz 07, 2015 11:12 am

hp_gof pisze: jeden na mnie napada, że nie piszę o Danish Girl,
bo opinie słabe jedna za drugą, to nie napisałeś :P o Surogatce jakoś Ci się chciało bo tam oceny lepsze :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#1689 Post autor: hp_gof » pn wrz 07, 2015 13:10 pm

Ty czytać umiesz? Po pierwsze - Suffragette to sufrażystka, a nie surogatka (fail!), po drugie - oceny filmu Hoopera są lepsze niż filmu Gavron, po trzecie - opinie o scorze do Danish Girl nie są jednoznacznie negatywne, poza tym argumentacja nie powala, z kolei o muzyce do Sufragette niewiele mówią, a po czwarte - zawsze wklejam cytaty z recenzji, wcześniej czy później. Po prostu mnie ubiegłeś, a dorabiasz z tego spiskowe teorie. Whatever.

hp_gof

#1690 Post autor: hp_gof » pn wrz 07, 2015 13:59 pm

A tymczasem w Atenach ciężko pracują (sic!) nad przygotowaniami do środowego koncertu :) W ogóle muszę przyznać, że Olek rozkręcił się z tymi koncertami, bo każdego roku jest jakiś, mam nadzieję, że w niedalekiej przyszłości zawita też do Polski ;) Tylko że mam nadzieję, że to nie będzie wówczas zwykła powtórka z Londynu, bo ten grecki i późniejszy paryski tak się właśnie zapowiadają.
GBH: https://www.facebook.com/video.php?v=701253289974442
Godzilla: https://www.facebook.com/video.php?v=701247503308354

O proszę, Polański!
Obrazek

hp_gof

#1691 Post autor: hp_gof » śr wrz 09, 2015 10:57 am

Jakby Olkowi było mało, to będzie na festiwalu w Lyonie, który odbędzie się 12-18 października ;) Chyba bez koncertu, ale Francuzi będą świętować Oscara :P

hp_gof

#1692 Post autor: hp_gof » śr wrz 09, 2015 22:27 pm

Ktoś zazdrości takich widoków? :shock:
Obrazek

Obrazek

Powtórka programu. Toćka w toćkę, tylko nieco inna kolejność. No i podejrzewam, że ta Venus będzie na bis.
Obrazek

hp_gof

#1693 Post autor: hp_gof » czw wrz 10, 2015 22:16 pm

Rzadko się zdarza taka okazja, więc wklejam - mama Desplata, Greczynka :) Wygląda na to, że Francuzi mają silniejsze geny :D Aczkolwiek chyba już wiadomo od kogo pożycza apaszki ;)

Obrazek

hp_gof

#1694 Post autor: hp_gof » czw paź 15, 2015 22:20 pm

No dobra, wracam do aktywności :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Marek Łach
+ Jerry Goldsmith +

#1695 Post autor: Marek Łach » wt lis 03, 2015 00:12 am

Byłem dzisiaj na "Tale of Tales", film mi się raczej nie podobał, a score w sumie też nieszczególnie. Zachowawcze, dość sztampowe granie, które ani nie wzbogaca filmowej rzeczywistości (po scorze do baśni można by się spodziewać większej fantazji) ani nie zdumiewa ciekawszymi rozwiązaniami narracyjnymi i aranżacyjnymi. W kulminacjach poszczególnych wątków ilustracja wypada - powiedzmy - akceptowalnie, ale jedyny moment kiedy uniosłem brew z zaciekawieniem to jedna z pierwszych scen filmu (gdy król walczy z morską bestią) z niegłupim, choć krótkim fragmentem akcji. Jeśli przyjąć, że Garrone podobnie jak Yates umówił się z Desplatem na muzykę tła, to w przypadku Pottera to tło było po prostu bardziej urozmaicone i zniuansowanie. Tutaj jest sztampa, której można by oczekiwać po kompozytorach dużo mniejszego kalibru. Pod względem emocjonalnym najbardziej wyróżnia się powrót do miasta po scenie "oskórowania" -dość niejednoznaczny i kontrastowy utwór, ale Desplat popełnił takich w swojej karierze wiele i z bardziej inspirującymi efektami.

ODPOWIEDZ