Hans Zimmer
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Re: Hans Zimmer
Ja podałem to stronę temu i Wawrzek to skomentował już.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Bardzo przyjemny temacik, trochę jak Spirit: Stallion of the Cimarron, ale chyba w lepszej aranżacji. Ciekawe, komu to Hans zlecił. Może Dooley jak w przypadku Spirita? Nie bardzo wierzę, by aranżacja była samego Hansa, choć kto wie. Melodia to na pewno on.
Paweł Stroiński pisze:Ja podałem to stronę temu i Wawrzek to skomentował już.

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Co prawda niby już nie fanboj, ale timing wciąż pozostał. 

#WinaHansa #IStandByDaenerys
To Dooley odpowiada za aranż Spirita? Bardzo lubię tę muzykę tylko zawsze wydawało mi się, że mogłaby brzmieć duuużo lepiej.Paweł Stroiński pisze:Bardzo przyjemny temacik, trochę jak Spirit: Stallion of the Cimarron, ale chyba w lepszej aranżacji. Ciekawe, komu to Hans zlecił. Może Dooley jak w przypadku Spirita? Nie bardzo wierzę, by aranżacja była samego Hansa, choć kto wie. Melodia to na pewno on.
Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
W dużej mierze, to główny dodatkowy aranżer tej ścieżki.
- Wojteł
- John Williams
Gdy reporter powiedział coś o ewolucji wagnerowskich tematów w batmanie, to mało z butów nie wyjebałemMefisto pisze:no Wawrzek, spóźniony zapłon coś...
http://filmmusicreporter.com/2012/10/03 ... more-13134
Haha Śląsk węgiel zadupie gwara
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Kod: Zaznacz cały
Hans ZIMMER will held a masterclass in La Gaité Lyrique in Paris on saturday, october the 13th. at 6PM. Before that, you'll have the opportunity to listen to Ludovic BOURCE at 2pm & Marco BELTRAMI at 4pm. The day after, a special concert will be held in the famous OLYMPIA, and Ludovic BOURCE will be present for a special cine-concert of The Artist, performed by the Paris Symphonic Orchestra & conducted by Ernst Van Tiel.

Fajnie, no może po za tym Bourcem, ale i tak chętnie bym się wybrał.
Nie widziałem co prawda, ale jeżeli faktycznie tak powiedział to niezła żenadaWojtek pisze:Gdy reporter powiedział coś o ewolucji wagnerowskich tematów w batmanie, to mało z butów nie wyjebałemMefisto pisze:no Wawrzek, spóźniony zapłon coś...
http://filmmusicreporter.com/2012/10/03 ... more-13134

Gdyby nie piraci, byłbym jak Zbigniew Hołdys - Eric Clapton.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Ale ewolucja tematów wagnerowskich nie oznacza od razu, że mamy wielką symfonikę. To może też oznaczać, że każdej postaci tworzymy osobny temat i w ramach filmu specjalnie go aranżujemy i wstawiamy. Pod względem tematów TDKR ma trzy podstawowe tematy do postaci. Selina, Batmana i Bane i to, że każda z tych postaci ma osobny temat jest czymś wagnerowskim. Więc proszę tutaj znowu nie naskakiwać na Hansa Zimmera. 

- Paweł Stroiński
- Ridley Scott
- Kontakt:
Poza tym, Hans lubi Wagnera, nie zdziwiłbym się, gdyby coś chcący lub niechcący skopiował - nie bardzo znam Wagnera.
Kopie Wagnera u Hansa są od zawsze (jeden z najbardziej charakterystycznych elementów jego kariery, słyszany od Charlie Loses His Head z Black Rain po co najmniej Let My Home Be My Gallows z Hannibala, jest bardzo Wagnerowski, o czym autorzy książeczki do Black Rain woleli pewnie nie wspominać
), po dość bezpośrednią kopię z Pogrzebu Zygfryda w Gladiatorze.
Dwa razy w karierze Zimmera pojawiło się także bardzo bezpośrednie nawiązanie do Lohengrina, raz potencjalnie na żądanie Malicka, co i tak wycięto (Journey to the Line, druga część), drugi raz kopia z TTRL w Ostatnim samuraju (The Way of the Sword), gdzie Zimmer prawie nuta w nutę powtórzył fragment odrzucony z Cienkiej czerwonej linii.
Druga rzecz, o której mówiłem w recenzji TDKR, struktura Batmanów jest wbrew pozorom bardzo klasyczna, tylko że zamiast melodii, Zimmer w sposób lejtmotywiczny powtarza tekstury, pewne brzmienia.
Kopie Wagnera u Hansa są od zawsze (jeden z najbardziej charakterystycznych elementów jego kariery, słyszany od Charlie Loses His Head z Black Rain po co najmniej Let My Home Be My Gallows z Hannibala, jest bardzo Wagnerowski, o czym autorzy książeczki do Black Rain woleli pewnie nie wspominać

Dwa razy w karierze Zimmera pojawiło się także bardzo bezpośrednie nawiązanie do Lohengrina, raz potencjalnie na żądanie Malicka, co i tak wycięto (Journey to the Line, druga część), drugi raz kopia z TTRL w Ostatnim samuraju (The Way of the Sword), gdzie Zimmer prawie nuta w nutę powtórzył fragment odrzucony z Cienkiej czerwonej linii.
Druga rzecz, o której mówiłem w recenzji TDKR, struktura Batmanów jest wbrew pozorom bardzo klasyczna, tylko że zamiast melodii, Zimmer w sposób lejtmotywiczny powtarza tekstury, pewne brzmienia.