Alexandre Desplat

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
hp_gof

Re: Alexandre Desplat

#1201 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 19:27 pm

Artykuł Variety o Imitation Game i Unbroken. Tutaj wkleję cytaty o muzyce do filmu Jolie:
http://variety.com/2014/film/features/a ... 201347747/
For “Unbroken” — Angelina Jolie’s film based on Laura Hillenbrand’s best-seller about Olympic track star Louis Zamperini’s ordeal as a Japanese POW — Desplat navigated a delicate balancing act between pathos and hope. “We had a few scenes that were visually painful but needed to be uplifting for the audience,” Jolie says. “We relied on Alexandre to help guide the audience emotionally through music, to redirect the feeling and help lift the spirit of the viewer.”

As opposed to “Game,” Desplat had more time and a personal advantage: He met the real man behind the story.
“A few stars were aligned,” Desplat recalls. “I asked if I could meet Louis, chat with him, learn about his musical world, his sound world.”

It turned out Zamperini’s house was only two blocks from Desplat’s new L.A. studio, and the composer — a runner himselfoften ran past it while in town.

The orchestra is much larger (than ‘Imitation Game’), but I always kept the orchestra to a gentle dynamic. Never fortissimo,” says Desplat. “He’s a hero, but a human hero, not a superhero. So when the orchestra swells, it’s very powerful but without overwhelming either the character or the film.”

There is also a sparing and subtle use of choir. “A delicate touch was required,” says Mike Knobloch, Universal president of film music. “It’s almost like the hand of God, touching Louie’s soul and spirit at his lowest point.”
O matko, nie mogę się doczekać :)

Mefisto

#1202 Post autor: Mefisto » śr lis 05, 2014 19:28 pm

Będzie Oscar.

hp_gof

#1203 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 19:34 pm

Kolejny artykuł na temat jego hollywoodzkiej kariery :D :D :D Oj, się kampania zaczyna :P
Billion Dollar Composer: Alexandre Desplat Has Ears of World's Top Auteurs
http://variety.com/2014/film/features/a ... 201347729/
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2014 20:44 pm przez hp_gof, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1204 Post autor: Adam » śr lis 05, 2014 19:50 pm

a skończy jak każdy etatowy oscarowy looser ;-)
#FUCKVINYL

hp_gof

#1205 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 20:30 pm

Jeżeli bycie oscar looserem oznacza w dalszym ciągu tempo 5-10 dobrych prac rocznie, to ja życzę każdemu bycie oscar looserem :) Bo większość oscar winnerów znika z powierzchni ziemi po otrzymaniu statuetki ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1206 Post autor: Adam » śr lis 05, 2014 20:34 pm

dlatego ja nie chce żeby oskara odstał :D

a tak szczerze to jego by to nie dotyczyło - ta sytuacja o których mówisz to sa przypadki gości którzy wyskoczyli z konopii na jeden jedyny projekt i tyle. a Desplat od dawna ma już renomę więc jemu akurat by to nie zaszkodziło.
#FUCKVINYL

hp_gof

#1207 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 20:42 pm

Ja się generalnie zastanawiam kto z tych wszystkich znakomitości przyjedzie na jego koncert. Bo moim zdaniem szykuje się prestiżowa imprezka. Nie pogardziłbym Frearsem, Andresonem, Cumberbatchem, Clooneyem, Jolie&Pittem i kilkoma innymi znakomitościami ;) Londyńczycy zapewne są bardziej prawdopodobni, no ale zobaczymy. U Doyle'a rok temu na widowni był m.in. Alan Rickman. I parę innych osób.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1208 Post autor: Adam » śr lis 05, 2014 20:45 pm

na największe gwiazdy bym nie liczył bo przecież oni mają kalendarze zapchane na 2 lata w przód każdy dzień.. dopiero w mediach były afery że połowa kumpli Kluneya na jego ślub nie mogła przyjechać z powodów terminu :D to co dopiero jakis koncert Desplata :P
#FUCKVINYL

hp_gof

#1209 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 20:48 pm

No w sumie o koncercie wiadomo od roku, ale jeśli ktoś mieszka w Londynie, to bez problemu może wpaść. Też nie sądzę, żeby ktoś specjalnie przylatywał ze Stanów, ale jestem ciekaw na kogo się natknę :D Generalnie Desplat otacza się samymi gwiazdeczkami :)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1210 Post autor: Adam » śr lis 05, 2014 21:03 pm

OMG to Ty jednak idziesz? przegapiłem to info gdzies w potoku newsów w tym dziale :P

żal mi dupę ściska, będzie mega koncert to wiadome :)
#FUCKVINYL

hp_gof

#1211 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 21:20 pm

No kurna, od kilku ładnych miesięcy o tym trąbię!!! Bilet mam kupiony od lutego, obecnie kupuję bilety lotnicze ;) No koncert będzie mega wypaśny, bo to będzie pierwszy poświęcony w całości Desplatowi i do tego z takim rozmachem, już o wykonie LSO nie ma co wspominać ;) Cieszę się, że mnie nic nie podkusiło jechać rok temu do Ghent. W tym roku jest idealna okazja do koncertowania :) No i biedna Twoja dupa :* Ale nie przejmuj się, napiszę relację ;)

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#1212 Post autor: Adam » śr lis 05, 2014 21:22 pm

chociaż powiem szczerze że jakbym miał wybierać to wybrałbym koncert Hansa Revealed, tam przynajmniej byłem pewien jakiejś rozrywki, a tutaj może byc tylko dostojnie, pieknie i ambitnie :P za to na ten koncert Elfman Burton bym nie poszedł, nie przezyłbym takiej dawki jego muzy :)

mamy takie 3 nazwiska z dużymi koncertami solowymi. ciekawe kto nastepny 8)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#1213 Post autor: Tomek » śr lis 05, 2014 21:23 pm

A prawa do relacji Hp-ka wykupiliśmy my ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#1214 Post autor: Wawrzyniec » śr lis 05, 2014 21:42 pm

hp_gof pisze:No w sumie o koncercie wiadomo od roku, ale jeśli ktoś mieszka w Londynie, to bez problemu może wpaść. Też nie sądzę, żeby ktoś specjalnie przylatywał ze Stanów, ale jestem ciekaw na kogo się natknę :D
Hans Zimmer się pojawi. :wink:
#WinaHansa #IStandByDaenerys

hp_gof

#1215 Post autor: hp_gof » śr lis 05, 2014 21:46 pm

Adam, do Ciebie chyba nie dociera jaki repertuar Olka będzie grany :D Nawet najbardziej zagorzali przeciwnicy plumkania znaleźli by coś dla siebie ;) Zresztą pożyjemy, zobaczymy. Ja bym złamanego grosza nie dał za koncert Hansa. Nie mój cyrk, nie moje małpy :P
Wawrzyniec, śmiałbym się gdyby tak się stało :D :D :D
Tomek, skoro WYKUPILIŚCIE, to w jakiej formie będzie ta zapłata? :P A tak by the way, to nie Wy wykupiliście, tylko ja Was wybrałem :mrgreen:

ODPOWIEDZ