Abel Korzeniowski
Re: Abel Korzeniowski
Muzę mamy atrakcyjną, teraz wystarczy ją atrakcyjnie zaprezentować, ale znając albumy Abla, chyba nie musimy się o to martwić 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Marek Łach pisze:Wawrzyniec chciał dobrze, ale zapomniałem napisać, że nie lubię Evy Green.

No tak, to trochę marne polecenie mi wyszło.

A "Rise of the Guardians" to ze względu na fabułę, czy umiłowanie do animacji Dreamworksa obejrzałeś?Marek Łach pisze:No to chyba poczekam na płytkę, bo ja raczej nie jestem z kategorii tych fanów, którzy oglądają filmy/seriale ze względu tylko na nazwisko kompozytora.

Tak ostry akurat bym nie był, gdyż Marek nie jest z tych, który by się zniżał do poziomu czepialstwa, uszczypliwości i piaskownicy. Marek jest po prostu koneserem i perfekcjonistą i wymaga od każdego nie 100, ale 101%. Tak też, gdyby Beethoven, Mozart, Vivaldi, Chopin i wszyscy inni teraz żyli, nie mieliby z Markiem łatwo.kiedyśgrześ pisze:Marek się czepia i tyle

Przy czym z drugiej strony nie do końca rozumiem Marka, któremu przeszkadza gra aktorska Evy Green, a jakoś nie przeszkadza "gra" Emily Clarke

Ale przynajmniej jedno jest pewne, że soundtrack Abla Marek na pewno obada, gdyż akurat tego kompozytora ceni i w jego przypadku wymaga może nie 101%, ale 80%

#WinaHansa #IStandByDaenerys
Nie warto. Oprócz Evy, która autentycznie daje tam popis aktorstwa z najwyższej półki, nie jest to zbyt ciekawy twór, warty 8 godzin czasu.Marek Łach pisze:No dobra, to pytanie: czy jest sens oglądać ten serial, jeśli tematyka mnie zupełnie nie interesuje?
Coming next month on Varese!
Music From the Showtime Original Series
PENNY DREADFUL
Music Composed by
Abel Korzeniowski
(A Single Man, W.E., Romeo & Juliet)
Some of literature’s most terrifying characters, including Dr. Frankenstein, Dorian Gray, and iconic figures from the novel Dracula are lurking in the darkest corners of Victorian London. PENNY DREADFUL is a frightening psychological thriller that weaves together these classic horror origin stories into a new adult drama starring Timothy Dalton, Josh Hartnett and Eva Green.
The dark and richly textured Gothic score is by one of the most exciting new names in film music, Abel Korzeniowski.
PENNY DREADFUL is currently unspooling its first season on Showtime.
Varese Sarabande Catalog # 302 067 298 8
Release Date: 08/19/14
Music From the Showtime Original Series
PENNY DREADFUL
Music Composed by
Abel Korzeniowski
(A Single Man, W.E., Romeo & Juliet)
Some of literature’s most terrifying characters, including Dr. Frankenstein, Dorian Gray, and iconic figures from the novel Dracula are lurking in the darkest corners of Victorian London. PENNY DREADFUL is a frightening psychological thriller that weaves together these classic horror origin stories into a new adult drama starring Timothy Dalton, Josh Hartnett and Eva Green.
The dark and richly textured Gothic score is by one of the most exciting new names in film music, Abel Korzeniowski.
PENNY DREADFUL is currently unspooling its first season on Showtime.
Varese Sarabande Catalog # 302 067 298 8
Release Date: 08/19/14
Abel podał dokładny program jego występu w Cordobie:
Powiem szczerze, że trochę żałuję, że nie poczekali roku z jego koncertem na FMFie, bo chętnie bym posłuchał.PENNY DREADFUL:
Demimonde (Main Title)
Transgression
Closer Than Sisters
Welcome to the Grand Guignol
ESCAPE FROM TOMORROW:
The Grand Finale
ROMEO & JULIET:
Forbidden Love
W.E.:
Charms
A SINGLE MAN:
Stillness of the Mind
A jakby teraz dali, to za rok okazało by się, że jeszcze lepszy program będzie gdzieś indziej
To nie był na pewno ostatni koncert Abla w Krakowie, także spokojnie, za jakiś czas pewnie znowu się pojawi 

Może jego kariera się rozkręci i nazbiera materiału na pełny, monograficzny koncert
Życzę mu tego z całego serca!

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
W sumie oboje macie rację. Ja jestem pewny, że Abel jeszcze nie raz zawita do Krakowa. Ale z drugiej strony wiadomo, że byłoby fajniej, zwłaszcza dla jego kariery, gdyby miał bardziej napięty grafik. Może po Penny Dreadful kariera jeszcze bardziej się rozwija. Ale wiadomo to wiele zależy od czynników zewnętrznych jak i od samego Abla i na ile sam będzie chciał tworzyć wielką karierę, czy też będzie wolał postąpić po polsku i po jednym sukcesie, jednym udanym sezonie, całkowicie spocząć na laurach i odcinać kupony. Mam nadzieję, że jednak to pierwsze.
No wiesz, po Penny Dreadful kariera zdecydowanie się rozwinie. Będzie drugi sezon Penny Dreadful do skomponowania
A tak na serio, generalnie nie jest źle, w tym roku napisał 3 godziny muzyki, wyda płytę, czyli generalnie co roku coś otrzymujemy. Nie można powiedzieć, że głoduje tam w tym LA i nic nie robi. No ale czekamy na jakiegoś shockera 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Wiesz z tym może być ciężko, zważywszy, że Twój Idol połowę projektów zabiera.hp_gof pisze:No ale czekamy na jakiegoś shockera

Ale "shocker" może być taki, że wiele osób zapoznawszy się z "Penny Dreadful" dojdzie do wniosku: "Hej, ten gość zna się na horrorach" i wtedy może Abel zacznie do kina grozy komponować, na które jest zawsze zapotrzebowanie.
chyba raczej nie bardzo bo ta muza nie ma w zasadzie nic wspólnego z horrorem. gdzie tam horror mieliście? piękna, klasyczna partytura, bardziej do filmu kostiumowego z elementami dramatu i miłości (liryka).. ale horror?
#FUCKVINYL
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
To ja mam na myśli takie bardziej klasyczne horrory, coś a la Studio Hammer. Czy, gdyby np. ktoś kręcił jakiś horror kostiumowy z wampirami z dużą dozą erotyki, to według mnie Abel Korzeniowski świetnie by się nadał.
Ach, ten Abel, wyniki drugiej rundy dopiero w poniedziałek/wtorek, jak wróci z Córdoby...
Moi drodzy, Abel współpracuje z Madonną nad jej nową płytą

http://www.madonnarama.com/posts-en/201 ... nna-album/During a Q&A at the Cordoba International Film Music Festival, he said that last week they both worked together on the last track of the album. The song is said to be very intimate and orchestral.

W takim razie jego angaż do jej nowego filmu powinien być tylko formalnością