James Newton Howard

Tutaj dyskutujemy w wątkach ogólnych o poszczególnych kompozytorach.
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Ghostek
Hardkorowy Koksu
Kontakt:

Re: James Newton Howard

#121 Post autor: Ghostek » czw kwie 07, 2016 18:56 pm

hp_gof pisze:Ależ nie mam do nikogo pretensji ;) Po pierwsze, Olo ma w tym roku już co najmniej 7 projektów na koncie, w tym jeden epicki
Desplat jest ostatnio takim współczesnym Steinerem. Masa zleceń, masa świetnych technicznie scorów i zupełna pustka w głowie po wysłuchaniu połowy z nich. :mrgreen:
Oby tylko R1 był mocarnym wyjątkiem od reguły ;)
Obrazek

hp_gof

#122 Post autor: hp_gof » czw kwie 07, 2016 19:06 pm

Oj tam, koncerty Desplata można grać, materiału jest sporo ;) A hype'u na Łotra nie napędzaj :P

hp_gof

#123 Post autor: hp_gof » pt kwie 08, 2016 18:57 pm

hp_gof

#124 Post autor: hp_gof » pn kwie 11, 2016 21:01 pm

Jest już drugi zwiastun Bestii, JNH jest w napisach ;)
https://www.youtube.com/watch?v=ViuDsy7yb8M

Niestety, wygląda to jak siódma woda po HP (można się było tego spodziewać po reżyserze), no ale życzę JNH wszystkiego naj, żeby chociaż muzyka się magicznie wyróżniała!

Awatar użytkownika
Wawrzyniec
Hans Zimmer
Kontakt:

#125 Post autor: Wawrzyniec » pn kwie 11, 2016 21:13 pm

A ja jestem innego zdania. Obecność Davida Yates trochę mnie niepokoi, ale to wygląda naprawdę ładnie i magicznie. Fajnie, że umieszczone to jest wszystko w innym otoczeniu i to jeszcze Nowym Jorku, chyba w latach 20tych.Podoba mi się, jestem zaintrygowany. Choć muzycznie to raczej użycie "Hedwige's Theme" nie będzie miało sensu. Ale ja wierzę w JNH, to ciekawy wybór.
#WinaHansa #IStandByDaenerys

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#126 Post autor: Adam » pt maja 13, 2016 22:15 pm

JNH odebrał nagrodę Icon od BMI za całokształt. W wywiadzie na ściance powiedział, że jego ulubionym scorem z jego własnych jest... Ścigany.

qrwa WTF :| :?
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#127 Post autor: DanielosVK » pt maja 13, 2016 23:06 pm

Dobra muzyka, jakby nie patrzeć. A że nie ścisły TOP jego dokonań... może z jakichś powodów ma szczególny sentyment do niej. :P Zreszą JNH często wspominał, że ten film był dla niego bardzo ważny w kształtowaniu własnego języka muzycznego i to akurat prawda.
Fe.

Cóż za score, Howard Shore.

Mefisto

#128 Post autor: Mefisto » sob maja 14, 2016 01:35 am

Filmowo to jest bardzo dobra, charakterystyczna ilustracja, która sporo dodaje historii. Podstawowy album też bardzo lubię, także nie wiem skąd to zdziwienie.

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#129 Post autor: Adam » sob maja 14, 2016 11:03 am

#FUCKVINYL

hp_gof

#130 Post autor: hp_gof » sob maja 14, 2016 11:13 am

:roll: Misiu, spójrz sobie 6 postów wyżej ;) http://www.filmmusic.pl/forum/viewtopic ... 54#p253954

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#131 Post autor: Adam » sob maja 14, 2016 11:49 am

inny link :P ;-)
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
Tomek
Redaktor Kaktus
Kontakt:

#132 Post autor: Tomek » sob cze 25, 2016 14:30 pm

Na sieci "ukazało się" nagranie z światowej premiery Koncertu skrzypcowego, który JNH skomponował na zlecenie Pacific Symphony. Dyrektor tej orkiestry wybrał Howarda na podstawie jego score'ów z Osady oraz Oporu (trudno się dziwić - ścisły top Howarda ;-) ). Sama jakoś nagrania bardzo dobra, można dosłyszeć odgłosy ze sceny czy też widowni, ale jak dla mnie to małe szczególiki.

Co do 26-minutowego dzieła, to zaskakuje to, że nie jest to "skażone" znajomymi rozwiązaniami z repertuaru filmowego twórcy (co miało/ma miejsce np. w przypadku Elfmana czy Hornera), a całość ma bardziej klasyczny, bliższy muzyce współczesnej wydźwięk (i pewnie też odniesieniami do klasycznych mistrzów). Jest kilka momentów, gdzie do głosu dochodzi moc orkiestry, ale w nich też trudno znaleźć typowe "howardyzmy". Na pewno partie na skrzypce są wirtuozerskie (gra James Ehnes), czasami gwałtowne, a czasami wysublimowane, zwiewne, delikatne. Całość nie jest przyznaję na pierwszy rzut ucha łatwa w odbiorze (to już muzyka klasyczna :), jest w tym sporo zmian stylistycznych i tonacji, ale z pewnością muzyce nie można odmówić pewnej wyobraźni, w pewnych momentach przypominało mi to np. Purpurowe skrzypce Corigliano. Myślę, że warto się zapoznać, gdy takie supergwiazdy filmówki biorą się za takie rzeczy.

Ponoć oficjalnie ma to wydać Naxos (pewnie z czymś jeszcze na płycie). Tu można poczytać więcej:

http://projectorandorchestra.com/james- ... cert-hall/
http://www.allthingsstringscommunity.co ... n-concerto

Obrazek

A rzecz do znalezienia min. na wiadomym forum ;-)
Obrazek

Awatar użytkownika
Adam
Jan Borysewicz

#133 Post autor: Adam » sob cze 25, 2016 17:50 pm

Defiance jednym z najlepszych Howardów? :| Lubię gościa, bardzo, ale z tym tytułem to bez przesady ;-) Przy jego tak bogatym dorobku, to dośc krzywdzące twierdzenie.. A temat użycia solowych skrzypiec w filmach wojennych/Holokauście jest już tak oklepany, że nie wiem jak może to jeszcze robić wrażenie...
#FUCKVINYL

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#134 Post autor: DanielosVK » sob cze 25, 2016 19:13 pm

To fakt, "Defiance" to TOPu Howarda z pewnością nie należy, ale piękne smyczkowe solówki (choć i na tym polu JNH ma wszakże smakowitsze kąski) wyciągają jednak ten score do rangi ponadprzeciętnego.
Fe.

Awatar użytkownika
DanielosVK
Howardelis Vangeshore

#135 Post autor: DanielosVK » pt sie 19, 2016 02:38 am

Odgrzebany staroć (choć wydany całkiem niedawno), zapraszam.

http://filmmusic.pl/index.php?act=recki&id=2240
Fe.

ODPOWIEDZ