nieuprawniona opinia moim zdaniem, zaskakująco kompetentne 50 minut akustycznego smucenia, w które poszło więcej wysiłku moim zdaniem niż to w rezultacie rynkowo warte, filmu nie widziałem
Hans Zimmer
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
Re: Hans Zimmer
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Diamond in the Desert (live) na blu-ray - premiera 31 października

„Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert” to innowacyjny film w reżyserii Paula Dugdale’a — laureata Emmy i wielokrotnie nominowanego do nagrody Grammy — który uchwycił magię i siłę opowieści zawartą w muzyce Hansa Zimmera, tworząc niezapomniane kinowe doświadczenie.
W filmie dekady arcydzieł kinematografii ożywają dzięki Hansowi Zimmerowi, jego zespołowi oraz światowej klasy orkiestrze, w wyjątkowych lokalizacjach i zapierających dech w piersiach sceneriach. Od wydm pustyni arabskiej po szczyty Burdż Al Arab, od spektakularnej kopuły Al Wasl Plaza w Expo City Dubai po ikoniczną Coca-Cola Arenę w Dubaju — „Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert” to nie tylko tradycyjny film koncertowy, ale intymne i unikalne doświadczenie najukochańszych i najbardziej znanych ścieżek dźwiękowych Zimmera.
Film prezentuje niezwykły występ na żywo z kompozycjami Zimmera, w tym muzyką z Diuny, Gladiatora, Interstellar, Króla Lwa i wielu innych. Występują Hans Zimmer oraz jego 18-osobowy zespół, w skład którego wchodzą m.in.: Nick Glennie-Smith (dyrektor muzyczny – klawisze/pianino/akordeon), Lebo Morake (wokal – Król Lew), Judith Sephuma (wokal), Pedro Eustache (instrumenty dęte), Lisa Gerrard (wokal – Gladiator), Loire Cotler (wokal – Diuna), Juan Garcia-Herreros (gitara basowa), Guthrie Govan (gitara), Aleksandra Šuklar (perkusja), Holly Madge Jaspal (perkusja), Aicha Djidjelli (perkusja), Steven Doar (klawisze/perkusja), Tina Guo (wiolonczela), Andy Pask (bas/gitara basowa), Rusanda Panfili (skrzypce), Leah Zeger (skrzypce/wokal), Molly Rogers (skrzypce/wokal) oraz Nile Marr (gitara).
Film zawiera również rozmowy z Billie Eilish, Sir Christopherem Nolanem, Denisem Villeneuve’em, Finneasem, Jerrym Bruckheimerem, Johnnym Marrem, Pharrellem Williamsem, Tanyą Lapointe, Timothée Chalametem i Zendayą, oferując widzom rzadką okazję do zajrzenia w twórczy proces Zimmera — jego motywacje oraz historie stojące za najbliższymi współpracami.
Legendarny producent Jerry Bruckheimer pełni rolę producenta wykonawczego.
https://www.empik.com/diamonds-in-the-d ... 8,muzyka-p

„Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert” to innowacyjny film w reżyserii Paula Dugdale’a — laureata Emmy i wielokrotnie nominowanego do nagrody Grammy — który uchwycił magię i siłę opowieści zawartą w muzyce Hansa Zimmera, tworząc niezapomniane kinowe doświadczenie.
W filmie dekady arcydzieł kinematografii ożywają dzięki Hansowi Zimmerowi, jego zespołowi oraz światowej klasy orkiestrze, w wyjątkowych lokalizacjach i zapierających dech w piersiach sceneriach. Od wydm pustyni arabskiej po szczyty Burdż Al Arab, od spektakularnej kopuły Al Wasl Plaza w Expo City Dubai po ikoniczną Coca-Cola Arenę w Dubaju — „Hans Zimmer & Friends: Diamond in the Desert” to nie tylko tradycyjny film koncertowy, ale intymne i unikalne doświadczenie najukochańszych i najbardziej znanych ścieżek dźwiękowych Zimmera.
Film prezentuje niezwykły występ na żywo z kompozycjami Zimmera, w tym muzyką z Diuny, Gladiatora, Interstellar, Króla Lwa i wielu innych. Występują Hans Zimmer oraz jego 18-osobowy zespół, w skład którego wchodzą m.in.: Nick Glennie-Smith (dyrektor muzyczny – klawisze/pianino/akordeon), Lebo Morake (wokal – Król Lew), Judith Sephuma (wokal), Pedro Eustache (instrumenty dęte), Lisa Gerrard (wokal – Gladiator), Loire Cotler (wokal – Diuna), Juan Garcia-Herreros (gitara basowa), Guthrie Govan (gitara), Aleksandra Šuklar (perkusja), Holly Madge Jaspal (perkusja), Aicha Djidjelli (perkusja), Steven Doar (klawisze/perkusja), Tina Guo (wiolonczela), Andy Pask (bas/gitara basowa), Rusanda Panfili (skrzypce), Leah Zeger (skrzypce/wokal), Molly Rogers (skrzypce/wokal) oraz Nile Marr (gitara).
Film zawiera również rozmowy z Billie Eilish, Sir Christopherem Nolanem, Denisem Villeneuve’em, Finneasem, Jerrym Bruckheimerem, Johnnym Marrem, Pharrellem Williamsem, Tanyą Lapointe, Timothée Chalametem i Zendayą, oferując widzom rzadką okazję do zajrzenia w twórczy proces Zimmera — jego motywacje oraz historie stojące za najbliższymi współpracami.
Legendarny producent Jerry Bruckheimer pełni rolę producenta wykonawczego.
https://www.empik.com/diamonds-in-the-d ... 8,muzyka-p
Ostatnio zmieniony sob paź 18, 2025 08:59 am przez Pawel P., łącznie zmieniany 1 raz.
A ja się natomiast zgodzę z trafnością terminu "akustycznego smucenia"kiedyśgrześ pisze: ↑ndz paź 12, 2025 14:03 pmnieuprawniona opinia moim zdaniem, zaskakująco kompetentne 50 minut akustycznego smucenia, w które poszło więcej wysiłku moim zdaniem niż to w rezultacie rynkowo warte, filmu nie widziałem

- Koper
- Ennio Morricone
- Kontakt:
Coś tam próbowałem słuchać ale po paru trackach uznałem, że to kolejny vol. do "music cures insomnia". 

"Hans Zimmer w tej chwili nic nie potrzebuje. (...) Ciebie też nie potrzebuje." - Paweł Stroiński
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
cyfrowo dostępne od 19 września, 14,99 USD albo ...
jak to jest to samo, co było w kinach, poucinane i z debilnymi wywiadzikami które nic nie wnoszą, to szkoda kasy.
przecież tam z 1/3 koncertu była wycięta.
przecież tam z 1/3 koncertu była wycięta.
NO CD = NO SALE
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Raczej to samo, co w kinie. Wycięta była jedynie suita z "The Last Samurai" (ok. 12 minut), co jest kompletnie niezrozumiałe, i utwór z "No Time to Die" (ok. 6 minut) - co w sumie też jest niezrozumiałe, skoro Billie Eilish jest na pokładzie. Całość trwa 158 minut.
Ja tam się cieszę, chociaż wolałbym po prostu koncert, a gadki w bonusie - a najlepiej możliwość wyboru. Utwory są na szczęście w całości, więc po prostu będzie trzeba co jakiś czas "skipować".
A w perspektywie pewnie na przyszły rok wydanie koncertu TWoHZ z Krakowa, tam już raczej longiem.
skąd info, że tylko dwa utwory były wycięte?
te koncerty trwały grubo ponad 2h, a tutaj z wywiadami których jest 1/3 filmu (albo i więcej) jest podobny czas.
te koncerty trwały grubo ponad 2h, a tutaj z wywiadami których jest 1/3 filmu (albo i więcej) jest podobny czas.
NO CD = NO SALE
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Niestety, nie widziałem filmu, mimo planów pójścia do kina, więc mogę się opierać tylko na tym, co w recenzjach. Skoro Ty widziałeś, to pisząc, że 1/3 to gadki, zapewne masz to uzasadnione.
Materiał pochodzi z 2023 roku, a wtedy na pewno zagrane zostało „Dune Atreides” na początek, a potem „Mombasa” z „Incepcji”, a następnie suity/medleye z „Wonder Woman 1984”, „Man of Steel”, „Gladiatora”, „Piratów z Karaibów”, „The Dark Knight”, „Diuny”, „Interstellar”, „Króla Lwa” i znowu „Incepcja” („Time”). I to wszystko jest w filmie. Nie ma w nim z tego koncertu „Anthem” z „Top Gun: Maverick” (ale to cover), suity z „Ostatniego samuraja” i "No Time to Die". Nie mam pojęcia, czy jest premierowy utwór „Dubai (Diamond in the Desert)” - może zweryfikujesz. To jakoś pod koniec, połączone z jego introdukcją/przemową ze sceny.
Na koncertówce „Hans Zimmer Live” pojawiają się jeszcze „Dark Phoenix”, dwie części „Absurdities” i „Supermarine” z „Dunkierki”, ale w Dubaju w 2023 roku tego nie grali, chociaż było podczas trasy w Europie. I w Dubaju rok później.
Tak, najlepiej byłoby mieć po prostu cały koncert, ale marketingowo sobie wymyślili (czy wymyślił), że taki film z fajerwerkami („Interstellar” i „Gladiator” to nagrania spoza koncertu, a przynajmniej obraz) i słodzeniem "jaki ty jesteś najlepszy" - na jeden raz i zapomnieć - będzie lepszy. No nie będzie, ale może widz, który potraktuje to jako jeszcze jedno doświadczenie filmowe i tyle, stwierdzi inaczej. Stąd trzeba będzie mieć pod ręką pilota. Mimo wszystko, ze 110-115 minut samej muzyki, patrząc na długość tego, co jest, w filmie się znalazło.
Materiał pochodzi z 2023 roku, a wtedy na pewno zagrane zostało „Dune Atreides” na początek, a potem „Mombasa” z „Incepcji”, a następnie suity/medleye z „Wonder Woman 1984”, „Man of Steel”, „Gladiatora”, „Piratów z Karaibów”, „The Dark Knight”, „Diuny”, „Interstellar”, „Króla Lwa” i znowu „Incepcja” („Time”). I to wszystko jest w filmie. Nie ma w nim z tego koncertu „Anthem” z „Top Gun: Maverick” (ale to cover), suity z „Ostatniego samuraja” i "No Time to Die". Nie mam pojęcia, czy jest premierowy utwór „Dubai (Diamond in the Desert)” - może zweryfikujesz. To jakoś pod koniec, połączone z jego introdukcją/przemową ze sceny.
Na koncertówce „Hans Zimmer Live” pojawiają się jeszcze „Dark Phoenix”, dwie części „Absurdities” i „Supermarine” z „Dunkierki”, ale w Dubaju w 2023 roku tego nie grali, chociaż było podczas trasy w Europie. I w Dubaju rok później.
Tak, najlepiej byłoby mieć po prostu cały koncert, ale marketingowo sobie wymyślili (czy wymyślił), że taki film z fajerwerkami („Interstellar” i „Gladiator” to nagrania spoza koncertu, a przynajmniej obraz) i słodzeniem "jaki ty jesteś najlepszy" - na jeden raz i zapomnieć - będzie lepszy. No nie będzie, ale może widz, który potraktuje to jako jeszcze jedno doświadczenie filmowe i tyle, stwierdzi inaczej. Stąd trzeba będzie mieć pod ręką pilota. Mimo wszystko, ze 110-115 minut samej muzyki, patrząc na długość tego, co jest, w filmie się znalazło.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
#WinaHansa #IStandByDaenerys
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Pojawiła się lista utworów. Czyli jednak albo zagrali w 2023 roku więcej niż sądziłem - albo "Dark Phoenix" i "Dunkierka" pochodzą z roku 2024. Anyway:
1. Intro: You're So Cool (music underlaying words)
2. Dune: House Atreides
3. Inception: Mombasa
4. Interview Johnny Marr
5. Wonder Woman Suite
6. Interview Billie Eilish & Finneas
7. Man of Steel Suite
8. Gladiator Suite
9. Interview Jerry Bruckheimer
10. Pirates of the Caribbean Suite
11. The Dark Knight Suite
12. Interview Timothée Chalamet
13. Dark Phoenix Suite
14. Dunkirk: Supermarine
15. Interview Denis Villeneuve & Tanya Lapointe
16. Dune: Paul's Dream
17. Interview Christopher Nolan
18. Interstellar Suite
19. Interview Zendaya
20. The Lion King Suite
21. Interview Pharrell Williams
22. Inception: Time
23. Credits: Diamond in the Desert (music without words)
24. Diamond in the Desert
25. Interstellar Suite / Dune: House Atreides (Live)
https://www.jpc.de/jpcng/poprock/detail ... m/12490495
Czyli zgodnie z moimi przewidywaniami nie ma w filmie jedynie coveru „Anthem” z „Top Gun: Maverick”, suity z „Ostatniego samuraja” (żal!) i "No Time to Die" (też szkoda). Nie bardzo wiem, o co chodzi z podwójnym "Interstellar Suite", bo jest także po napisach. Bo skoro jest to suita, to raczej jej nie podzielili... A po niej premierowo jeszcze "Dune: House Atreides". Strange, ale pewnie ma to jakiś swój sens...
Generalnie - dla mnie wypas. A gadanki w razie czego łatwo będzie skipować, jeśli okażą się takie słabe (tego nie wiem).
1. Intro: You're So Cool (music underlaying words)
2. Dune: House Atreides
3. Inception: Mombasa
4. Interview Johnny Marr
5. Wonder Woman Suite
6. Interview Billie Eilish & Finneas
7. Man of Steel Suite
8. Gladiator Suite
9. Interview Jerry Bruckheimer
10. Pirates of the Caribbean Suite
11. The Dark Knight Suite
12. Interview Timothée Chalamet
13. Dark Phoenix Suite
14. Dunkirk: Supermarine
15. Interview Denis Villeneuve & Tanya Lapointe
16. Dune: Paul's Dream
17. Interview Christopher Nolan
18. Interstellar Suite
19. Interview Zendaya
20. The Lion King Suite
21. Interview Pharrell Williams
22. Inception: Time
23. Credits: Diamond in the Desert (music without words)
24. Diamond in the Desert
25. Interstellar Suite / Dune: House Atreides (Live)
https://www.jpc.de/jpcng/poprock/detail ... m/12490495
Czyli zgodnie z moimi przewidywaniami nie ma w filmie jedynie coveru „Anthem” z „Top Gun: Maverick”, suity z „Ostatniego samuraja” (żal!) i "No Time to Die" (też szkoda). Nie bardzo wiem, o co chodzi z podwójnym "Interstellar Suite", bo jest także po napisach. Bo skoro jest to suita, to raczej jej nie podzielili... A po niej premierowo jeszcze "Dune: House Atreides". Strange, ale pewnie ma to jakiś swój sens...
Generalnie - dla mnie wypas. A gadanki w razie czego łatwo będzie skipować, jeśli okażą się takie słabe (tego nie wiem).
- Pawel P.
- Metallica
- Kontakt:
Ok, jest jeszcze dopisek, którego nie zauważyłem, bo był po niemiecku.
Blu-ray, BD-50 o czasie trwania 178 minut, w tym ekskluzywny materiał bonusowy z nagraniami na żywo "Interstellar" i "Diamond in the Desert" - oba wcześniej niepublikowane.
Czyli film kończy się utworem "Diamond in the Desert" na napisach końcowych, a po 158 minutach mamy jeszcze 20 koncertowych minut w bonusie.
Blu-ray, BD-50 o czasie trwania 178 minut, w tym ekskluzywny materiał bonusowy z nagraniami na żywo "Interstellar" i "Diamond in the Desert" - oba wcześniej niepublikowane.
Czyli film kończy się utworem "Diamond in the Desert" na napisach końcowych, a po 158 minutach mamy jeszcze 20 koncertowych minut w bonusie.
- kiedyśgrześ
- + W.A. Mozart +
wersja digital kończy się na pozycji 23, czyli jest zawsze jakiś wabik na kupno płyty