Mick Giacchino
Mick Giacchino
Trzeba już założyć temat osobny, bo synek Gjaczina za chwilę będzie bardziej zapracowany niż Balfe
Zrobił kolejny score, tym razem do Skeleton Crew:
youtu.be/f19gfOMZTtg
Zrobił kolejny score, tym razem do Skeleton Crew:
youtu.be/f19gfOMZTtg
#FUCKVINYL
Re: Mick Giacchino
Miałem zakładać, ale wstrzymałem się do wydania scoru z Pingwina, a ten z czego mówił Mick w ostatnim wywiadzie ma się pojawić w okolicach premiery ostatniego odcinka, a ten już w poniedziałek.
1. Scherzo for a Flightless Bird (The Penguin Theme) (3:15)
2. Time to Ascend (2:39)
3. Mother of Oz (Bonus Track) (2:19)
4. Bird of Aqua Paradise (2:54)
5. Pinky and the Slain (4:26)
6. Shots and Chasers (3:21)
7. Strife of the Party (2:21)
8. Put the Blame on the Maimed (4:48)
9. Strike a Deal (1:49)
10. VicTory (Bonus Track) (1:56)
11. Arrested Developments (3:14)
12. Slammer Time (1:40)
13. Driving Miss Crazy (3:55)
14. Trial by Liar (2:43)
15. From the Ashes (Bonus Track) (2:03)
16. Sofia Gigante (Bonus Track) (2:40)
17. Maroni Exchange (3:43)
18. Free Bliss (Bonus Track) (2:04)
19. Nose Goes (Bonus Track) (1:32)
20. Squid Maims (2:08)
21. Getting Even (3:32)
22. Crack One Open (2:52)
23. Scorn on the Cobb (3:06)
24. Family Lies (5:45)
25. Councilman and Cobbs (2:12)
26. Oz and Ma (Bonus Track) (1:29)
27. Sofia’s Suite (4:55)
28. Victor’s Suite (4:19)
29. March of The Penguin (3:23)
30. Please Tell Me Now – Shayna Steele (1:47)
31. Let’s Face the Music and Dance – Shayna Steele (4:11)
Total time - 92 minuty
Serial obejrzałem przez minione dwa dni w maratonie, bo dziś ostatni odcinek, więc już można było bez czekania tydzień na finał.
Ja jebie, jaki geniusz. Scenografia, zdjęcia, scenariusz, emocje, gra aktorska (Pingwin i Sofia).
9/10
Scoru za to jest mało i jest niewyraźnie podłożony, ale w niczym nie przeszkadza. To jest taki serial, że tu muzyki być nie musi.
Album mi wygląda na jakiś gruby complete, z którego połowa nie trafiła w ogóle do serialu, ale nie słuchałem go jeszcze.
W serialu jest też kilka znanych piosenek.
#FUCKVINYL
Widzę, że tracklista w stylu taty Właśnie w serialu jest sporo piosenek, które w wielu scenach kradną miejsce dla scoru, a ten zagrał głównie w pilocie, mocniej wyróżnił się w odcinku w Arkham, no i wydaje mi się, że powinien błysnąć w ostatnim epizodzie, no ale ten jeszcze przede mną. Ale jest tak jak piszesz, ten serial tak i jak Sopranos na którym się wzorowano, raczej nie potrzebował wypełniającego ekran scoru i mimo iż czasami chciałoby się go więcej, to muszę przyznać że spotting był tu udany i Mick wiedział, gdzie jest jego miejsce i nie wychodził przed szereg, no może poza pierwszym odcinkiem, gdzie mocniej musiał zaakcentować sylwetkę tytułowego bohatera. Co innego soundtrack, gdzie widać bonusy i suitki, także mam nadzieję, że będzie czego posłuchać
Mocarny, dramatyczny finał, do tego świetnie poprowadzony scenariuszowo w rejony, które mało kto by obstawiał. Farrell ma w nim życiówkę (intymna scena w szpitalu!). Obyło się bez cliffhangerów w ostatniej scenie, stąd trudno przewidzieć, czy drugi sezon był w ogóle planowany od początku, czy czekali na odbiór prasowy i wyniki oglądalności i teraz dopiero podejmują decyzje o ewentualnym kolejnym, ale finał sezonu jest taki, że kolejnego sezonu być nie musi. Z drugiej strony to, od kogo list tu dostała Sofia, może zaskakiwać. Także zobaczymy...
Farrell wczoraj w wywiadzie dla THR potwierdził, że ma kontrakt na 3 filmy, ale nie na drugi sezon, lecz zagra w nim, jeśli mu zaproponują.
Jedynym minusem serialu dla mnie jest fakt, że mafie rozwalają sobie pół Gotham przez długi czas, a w serialu nie ma ani słowa o Batmanie ani jego zaradczych działaniach. Wayne nic nie robił jak przez wiele miesięcy zło dewastuje miasto. Nie chodzi o pokazanie fizycznie Batmana, ale mogli o nim chociaż wspomnieć w dialogach jako ostrzeżenie, że "jest na naszym tropie, szefie" czy jakoś tak. A tu nie ma nic. Trudno uznać ostatnią klatkę sezonu
Anyway, najlepszy serial w tym roku, który zachwyci nawet ludzi spoza komiksów - bo w tym serialu ich znajomość nie jest do niczego potrzebna.
Farrell wczoraj w wywiadzie dla THR potwierdził, że ma kontrakt na 3 filmy, ale nie na drugi sezon, lecz zagra w nim, jeśli mu zaproponują.
Jedynym minusem serialu dla mnie jest fakt, że mafie rozwalają sobie pół Gotham przez długi czas, a w serialu nie ma ani słowa o Batmanie ani jego zaradczych działaniach. Wayne nic nie robił jak przez wiele miesięcy zło dewastuje miasto. Nie chodzi o pokazanie fizycznie Batmana, ale mogli o nim chociaż wspomnieć w dialogach jako ostrzeżenie, że "jest na naszym tropie, szefie" czy jakoś tak. A tu nie ma nic. Trudno uznać ostatnią klatkę sezonu
Spoiler:
#FUCKVINYL
Finał spełnił oczekiwania, najlepszy serial HBO w tym kiepskim dla jego roku, gdzie większość ich potencjalnych hitów rozczarowała (The Regime, The Sympathizer, True Detective, House of the Dragon). Na szczęście 2025 zapowiada się znacznie lepiej, It: Welcome to Derry, White Lotus 3, Last of Us 2,
Peacemaker 2 i parę innych ciekawie zapowiadających się nowości.
Co do Pingwina to chyba mówiono, że nie będzie drugiego sezonu, choć śmiało mógłby być. Szkoda, żeby tak świetnie wykreowana postać znikła z radarów, bo w Batman 2 raczej nie będzie to licząca się persona, a kolejny serial z tego uniwersum ma mieć innego bohatera, ale patrząc, że kolejny film za dwa lata, to na serial przyjdzie poczekać z trzy...
Peacemaker 2 i parę innych ciekawie zapowiadających się nowości.
Co do Pingwina to chyba mówiono, że nie będzie drugiego sezonu, choć śmiało mógłby być. Szkoda, żeby tak świetnie wykreowana postać znikła z radarów, bo w Batman 2 raczej nie będzie to licząca się persona, a kolejny serial z tego uniwersum ma mieć innego bohatera, ale patrząc, że kolejny film za dwa lata, to na serial przyjdzie poczekać z trzy...
Tutaj nieco więcej.
https://www.starwars.com/news/skeleton- ... 5220166281
A tu wywiad z wczoraj u Schweigera
youtu.be/KklQ4ZgWD_E
W następnym roku Mutant wyda winyla i 2CD.Adam pisze: ↑pn lis 11, 2024 07:30 am
1. Scherzo for a Flightless Bird (The Penguin Theme) (3:15)
2. Time to Ascend (2:39)
3. Mother of Oz (Bonus Track) (2:19)
4. Bird of Aqua Paradise (2:54)
5. Pinky and the Slain (4:26)
6. Shots and Chasers (3:21)
7. Strife of the Party (2:21)
8. Put the Blame on the Maimed (4:48)
9. Strike a Deal (1:49)
10. VicTory (Bonus Track) (1:56)
11. Arrested Developments (3:14)
12. Slammer Time (1:40)
13. Driving Miss Crazy (3:55)
14. Trial by Liar (2:43)
15. From the Ashes (Bonus Track) (2:03)
16. Sofia Gigante (Bonus Track) (2:40)
17. Maroni Exchange (3:43)
18. Free Bliss (Bonus Track) (2:04)
19. Nose Goes (Bonus Track) (1:32)
20. Squid Maims (2:08)
21. Getting Even (3:32)
22. Crack One Open (2:52)
23. Scorn on the Cobb (3:06)
24. Family Lies (5:45)
25. Councilman and Cobbs (2:12)
26. Oz and Ma (Bonus Track) (1:29)
27. Sofia’s Suite (4:55)
28. Victor’s Suite (4:19)
29. March of The Penguin (3:23)
30. Please Tell Me Now – Shayna Steele (1:47)
31. Let’s Face the Music and Dance – Shayna Steele (4:11)
Total time - 92 minuty
Hmm nie wiem czy to fake, ale nie zwróciłem uwagi na to - nie mówię, że loga tam nie było..
#FUCKVINYL
Zauważyłem, także Lech jest tak samo kanoniczny jak Tik Tok
Pingwin odnalazł syna Maroniego poprzez Tik Toka
Pingwin ma chyba rekord HBO:
Oczywiście to jest nic w porównaniu do oglądalności najpopularniejszego serialu w USA, czyli Yellowstone, którego premiera finałowego sezonu kilka dni temu przebiła 16 milionów widzów. A to już są wyniki jak 20 lat temu Przyjaciół czy dekadę temu Teorii Wielkiego Podrywu.
Oczywiście to jest nic w porównaniu do oglądalności najpopularniejszego serialu w USA, czyli Yellowstone, którego premiera finałowego sezonu kilka dni temu przebiła 16 milionów widzów. A to już są wyniki jak 20 lat temu Przyjaciół czy dekadę temu Teorii Wielkiego Podrywu.
#FUCKVINYL
Ciekawe jaka średnia na widza, bo ile osób w USA mam Maxa, a ile kanał gdzie puszczają Yellowstone. Swego czasu pamiętam, że Losta oglądało grubo ponad 20 mln widzów.
Przesłuchałem kilka razy Pingwina i jest ok. Przede wszystkim należy mieć na uwadze, że to expanded, także jest zdecydowanie za dużo zbędnego materiału i okazuje się jednak, że te wszystkie dodatkowe bonusy i suity to bardziej zapychacze do i tak już obfitego materiału. Muza bardzo w stylu underscorowego Giacchino seniora (Lost, Fringe, Batman), także nie każdemu może dopisać, ale mi akurat taki klimat pasuje i choć jakoś szczególnie świeżo nie jest, to jest na czym zwiesić ucho, nie licząc singla, Shots and Chasers, Strike a Deal, Driving Miss Crazy, czy banger poniżej lecący na napisach końcowych ostatniego odcinka.
youtu.be/l4ZbN2zpHQc
youtu.be/l4ZbN2zpHQc