Olivier Deriviere
Re: Olivier Deriviere
Olivier w Gwiezdnych Wojnach! Brzmi świetnie, ale to tylko jeden epizod drugiego sezonu "Star Wars: Visions" dla francuskiego studia "Studio La Cachette" 

- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Najbardziej pamiętam Jego muzykę z gry "Alone in the Dark" z Bułgarskim chórem żeńskim, który nagrywał, min. z Collinsem do "Brother Bear", ciekawe, czy można jeszcze nabyć to na CD?
Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Olivier nagrywał z bułgarskim chórem zanim to było modne
youtu.be/nh2kSs89Xxw
Ja znalazłem ostatnio nówkę w folii na allegro. W tym roku ma być "Alone in the dark" na PS5, ale czytam, że tam za muzę ma odpowiadać jakiś Jason Kohnen.

youtu.be/nh2kSs89Xxw
Ja znalazłem ostatnio nówkę w folii na allegro. W tym roku ma być "Alone in the dark" na PS5, ale czytam, że tam za muzę ma odpowiadać jakiś Jason Kohnen.
- lis23
- + Ludvig van Beethoven +
Gra jest z 2008 roku a soundtrack Collinsa i Manchiny jest z 2003 roku
W sumie były to ostatnie nagrane utwory Phila, nie licząc jednej nowej piosenki do musicalu "Tarzan".

Tylko On, Williams John 
Tylko on, Elton John

Tylko on, Elton John

Dzięki za odkopanie tej ścieżki, puściłem ją sobie dzisiaj z ciekawości w tle podczas pracy i nie zawiodłem się. Przyjemnie się tego słucha, dobre są te chóry.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Olivier Deriviere to taki tajemny typ dla osób chętnych posłuchać ciekawych soundtracków (nawet jeżeli są one do gier). Najwyższa pora aby Olivier dostał jakiś film science-fiction z akcją.
Ale dobrze niech drobnymi kroczkami idzie.

Ale dobrze niech drobnymi kroczkami idzie.
#WinaHansa #IStandByDaenerys
Nie deprecjonowalbym go tylko dlatego, że dotychczas pisał tylko do gier. Problem przynajmniej dla mnie wynika z tego, że o ile o filmach i muzyce do nich jednak trochę się mówi, to w przypadku gier jeśli nie jesteś danym tytułem zainteresowany to łatwo coś przeoczyć.
Sam go odkryłem dopiero po zagraniu w pierwsze plague tale, w którym muzyka od razu zwróciła moją uwagę. Jego wcześniejsze pracę przemknęły poza moim radarem, ale po tej próbce planuje powolutku naprawić to zaniedbanie.
Sam go odkryłem dopiero po zagraniu w pierwsze plague tale, w którym muzyka od razu zwróciła moją uwagę. Jego wcześniejsze pracę przemknęły poza moim radarem, ale po tej próbce planuje powolutku naprawić to zaniedbanie.
O Deriviere zrobiło się głośniej 10 lat temu przy okazji "Remember Me", które to też dostrzegli sympatycy muzyki filmowej w Polsce i na świecie. Zdecydowanie najlepsza jego praca, jak i w ogóle jedna z lepszych ścieżek poprzedniej dekady. Nie jest on jakimś szczególnie płodnym kompozytorem, od 2004 i gry Obscure jego licznik na IMDB wynosi zaledwie 25 tytułów, ale do każdego projektu ma wyjątkowo ambitne podejście i jest on kimś więcej, niż tylko samym kompozytorem piszącym muzykę. Bardzo lubi branżę gier, z jej się wywodzi i to go głównie kręci, co często podkreśla, bo nigdzie indziej nie dostałby takiej twórczej swobody. Pociągają go nowe technologie, a szczególnie interaktywność i ostatnio bardziej projektuje i programuje muzykę pod samą grę, niż tylko komponuje utwory i tematy, które twórcy później wrzucają do gotowego produktu. Z perspektywy gracza bardzo dobrze rozumie czego dana gra potrzebuje i to dostarcza, przy czym często bawi się w muzycznego kameleona i stara się by każda kolejna jego nowa praca, nie brzmiała tak jak poprzednia, a jego muzyczne wykształcenie z zamiłowaniem do eksperymentowania często owocuje naprawdę wyjątkowymi ścieżkami, gdzie często sięga po znane orkiestry, chóry i artystów. Obecnie jeden z moich ulubionych kompozytorów, którego nowych prac zawsze jestem bardzo ciekaw, no i myślę, że kiedyś owa ambicja popchnie go dalej poza strefę komfortu z gier, a to "Star Wars: Visions" jak zauważył Wawrzyniec to do tego pierwszy drobny kroczek 

- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
"Remember Me" to świetny przykład jak Olivier Deriviere łączy elektronikę z orkiestrą. I czyni to naprawdę oryginalnie. Naprawdę bardzo dobry soundtrack.
Ale z tych nowszych Dying Light 2 też dawało i daje mi sporo frajdy. Jest tam kilka świetnych kawałków akcji.
Właściwie każda praca Oliviera, nawet te cięższe mają coś w sobie.
Ale z tych nowszych Dying Light 2 też dawało i daje mi sporo frajdy. Jest tam kilka świetnych kawałków akcji.
Właściwie każda praca Oliviera, nawet te cięższe mają coś w sobie.

1. Stormtroopers Leave (1:09)
2. The Spies (3:04)
3. Show Time (2:00)
4. An Old Wound (1:54)
5. The Spy Dancer Fight (1:49)
6. Evil and Love (3:03)
7. Never Give Up Hope (2:06)
Do innych odcinków muzę zrobili m.in. Dan Levy czy Daniel Lopatin.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Daniel Lopatin i jego rodzaj muzyki to naturalnie pasują idealnie do Gwiezdnych wojen.
Przy czym po ostatnich score'ach ciągłe ubolewanie, że nie brzmi to jak Williams nie ma już sensu.
Przy czym ten króciutki score Oliviera Deriviere zjada i wypróżnia score Nathalie Holt.
Oczywiście nie jest to nic wybitnego i nawet jest trochę typowej dla Francuza elektroniki. Ale patrząc jak ostatnio okropnie brzmi muzyka do świata Gwiezdnych wojen, to takie przyzwoite granie jawi się jak coś bardzo dobrego.

Przy czym ten króciutki score Oliviera Deriviere zjada i wypróżnia score Nathalie Holt.
Oczywiście nie jest to nic wybitnego i nawet jest trochę typowej dla Francuza elektroniki. Ale patrząc jak ostatnio okropnie brzmi muzyka do świata Gwiezdnych wojen, to takie przyzwoite granie jawi się jak coś bardzo dobrego.
Nowa gra Bandai Namco, symulator parku rozrywki. O muzie Olivier pisze "One of the most uplifting music I ever wrote for a game.", także może być przyjemnie

https://music.apple.com/nz/album/park-b ... 1688239076

https://music.apple.com/nz/album/park-b ... 1688239076
No i rzeczywiście mała, przyjemna rzecz. Radosna muza w stylu Simów, gdzie mamy mariaż przeróżnych żywych, często dziecięcych instrumentów z ksylofonami na czele z elektroniką, tą nowszą, choć głównie bardziej oldschoolową. Wszystko zamknięte w trzech kwadransach w dłuższych kawałkach, także słucha się lekko i aż chciałoby się coś zbudować
youtu.be/-7CtcgZmsAo
Podobne do WW84

youtu.be/-7CtcgZmsAo
Podobne do WW84

- DanielosVK
- Howardelis Vangeshore
Kawałek rokuMystery pisze: ↑pt cze 16, 2023 12:59 pmNo i rzeczywiście mała, przyjemna rzecz. Radosna muza w stylu Simów, gdzie mamy mariaż przeróżnych żywych, często dziecięcych instrumentów z ksylofonami na czele z elektroniką, tą nowszą, choć głównie bardziej oldschoolową. Wszystko zamknięte w trzech kwadransach w dłuższych kawałkach, także słucha się lekko i aż chciałoby się coś zbudować![]()
youtu.be/-7CtcgZmsAo
Podobne do WW84![]()

Fe.
Cóż za score, Howard Shore.
Cóż za score, Howard Shore.
- Wawrzyniec
- Hans Zimmer
- Kontakt:
Tak, podobne do WW84 i to dobrze, to nawet bardzo dobrze!
bardzo wesoły i dobry kawałek!